‘Prijs Apple Watch en Sonos omhoog door handelsoorlog VS’

Door: Jan de Raab - 11 reacties

De kans is aanwezig dat consumenten binnenkort meer geld kwijt zijn aan populaire gadgets zoals de Apple Watch, fitnesstrackers en Sonos-producten. De prijsverhoging wordt veroorzaakt door extra importtarieven voor goederen uit China die president Trump erdoor wil drukken.

De importheffingen gelden niet voor laptops en smartphones, maar andere consumentenelektronica zullen de dans wellicht niet ontspringen. Volgens persbureau Reuters worden andere populaire producten zoals de Apple Watch, fitnesstrackers van Fitbit en speakers van Sonos getroffen door een extra importtarief van 10 procent.

Doorberekenen of marge inleveren

Veel Apple-producten worden in China gemaakt en in de VS geïmporteerd. Daardoor staan bedrijven nu voor de keuze: de importheffingen doorberekenen en de prijzen verhogen, of inleveren op de winstmarge. In dat laatste geval blijven de prijzen gelijk en draagt de producent de kosten van de importheffingen, een scenario dat erg onwaarschijnlijk is. De heffingen zijn overigens nog niet definitief, want de lijst met producten staat nog open voor commentaar. De lijst omvat momenteel producten met een geschatte handelswaarde van 200 miljard dollar.

Sonos Siri AirPlay2
Klik/tap voor groter.

De Amerikaanse president Trump wil het Amerikaanse handelstekort met China door de importheffingen inperken. Op dit moment is de import door Amerika van Chinese producten groter dan de export, iets wat al langer een doorn in het oog van Trump is. Eerder werden er de importtarieven op aluminium (10 procent) en staal (25 procent) uit Europa verhoogd door Trump. De nu voorgestelde verhoging van het importtarief is niet de eerste poging om het handelstekort bij te stellen. Aan het begin van de maand werd een importheffing van 25 procent van kracht op ruim 800 Chinese producten. China liet zich toen niet onbetuigd en introduceerde importtarieven op onder meer Amerikaans vlees, tabak en auto’s.

Apple Watch en Sonos in Nederland

Voorlopig zal de Nederlandse consument weinig merken van de handelsoorlog. Alleen Chinese producten die via de Verenigde Staten worden geïmporteerd, worden duurder. Apple heeft voor Europa zijn eigen importkanalen direct vanuit China. Toch is een prijsverhoging op lange termijn niet ondenkbaar, want Apple kan ervoor kiezen om de doorberekening van de heffingen wereldwijd uit te spreiden. Dan draagt de hele wereld de pijn van de handelsoorlog. Voorlopig duimen we echter dat het niet zo ver komt.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Yosemite

  Lijkt me sterk dat ze dit wereldwijd aanpassen. Toen de euro flink verloor t.o.v. de dollar werden ook alleen de euro prijzen aangepast en niet die in andere landen.

 • Profielfoto
  Niels

  Yosemite op 23 juli 2018 13:14
  Lijkt me sterk dat ze dit wereldwijd aanpassen. Toen de euro flink verloor t.o.v. de dollar werden ook alleen de euro prijzen aangepast en niet die in andere landen.

  Geloof me nou maar, Apple gaat nooit inleveren op de winstmarges, de prijzen gaan dan lekker omhoog.

  Een paar maanden terug gingen de prijzen ook omhoog toen de thuiskopieheffing werd doorgevoerd. Stel je voor dat ze dat uit eigen zak hadden betaald… dan was er direct crisis bij Apple.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  “Daardoor staan bedrijven nu voor de keuze: de importheffingen doorberekenen en de prijzen verhogen, of inleveren op de winstmarge. In dat laatste geval blijven de prijzen gelijk en draagt de producent de kosten van de importheffingen, een scenario dat erg onwaarschijnlijk is.”

  Nee, Apple zou eens iets van zijn onbeschoft hoge marges inleveren, oh hemel…

   

 • Profielfoto
  Imade

  @Niels – de consument moet verplicht die thuiskopie kosten ophoesten.

 • Profielfoto
  Niels

  Imade op 23 juli 2018 14:00
  @Niels – de consument moet verplicht die thuiskopie kosten ophoesten.

  Dat heeft hier weinig mee te maken. Apple had haar prijzen gelijk kunnen houden door de basisprijs (en dus winstmarge) iets te verlagen, zodat het totaal gelijk was gebleven.

 • Profielfoto
  Festen

  Door de importtarieven kunnen de belastingen daarentegen omlaag, de overheid heeft immers al extra inkomsten. En een tijdje geen Apple gadgets kopen is goed voor mens en milieu.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Trump is een zakkenwassende leugenaar, met een te grote ego en Apple is een afzetter. En toch binden velen beiden geweldig, resp. kiezen er voor.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Met de iPhone zijn type-foutjes zo gemaakt.
  “grote moet zijn: groot
  binden”

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  moet zijn: vinden.
  Waarom is er in de OMT-app geen mogelijkheid tot bewerken?
  Zo riekt een reactie naar geknoei. 😬

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Gelukkig hebben we de dollarkoers nog…

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  echte Telegraaf journalistiek, beter geroddel noemen.

  Aandacht trekken met een dom plaatje, in de kop iets beweren en in de tekst geen feiten noemen die het bewijs van het beweerde leveren.

  Ordinaire OMT sensatie dus.