Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 23 juli 2018

‘Prijs Apple Watch en Sonos omhoog door handelsoorlog VS’

De kans is aanwezig dat consumenten binnenkort meer geld kwijt zijn aan populaire gadgets zoals de Apple Watch, fitnesstrackers en Sonos-producten. De prijsverhoging wordt veroorzaakt door extra importtarieven voor goederen uit China die president Trump erdoor wil drukken.

De importheffingen gelden niet voor laptops en smartphones, maar andere consumentenelektronica zullen de dans wellicht niet ontspringen. Volgens persbureau Reuters worden andere populaire producten zoals de Apple Watch, fitnesstrackers van Fitbit en speakers van Sonos getroffen door een extra importtarief van 10 procent.

Doorberekenen of marge inleveren

Veel Apple-producten worden in China gemaakt en in de VS geïmporteerd. Daardoor staan bedrijven nu voor de keuze: de importheffingen doorberekenen en de prijzen verhogen, of inleveren op de winstmarge. In dat laatste geval blijven de prijzen gelijk en draagt de producent de kosten van de importheffingen, een scenario dat erg onwaarschijnlijk is. De heffingen zijn overigens nog niet definitief, want de lijst met producten staat nog open voor commentaar. De lijst omvat momenteel producten met een geschatte handelswaarde van 200 miljard dollar.

Sonos Siri AirPlay2
Klik/tap voor groter.

De Amerikaanse president Trump wil het Amerikaanse handelstekort met China door de importheffingen inperken. Op dit moment is de import door Amerika van Chinese producten groter dan de export, iets wat al langer een doorn in het oog van Trump is. Eerder werden er de importtarieven op aluminium (10 procent) en staal (25 procent) uit Europa verhoogd door Trump. De nu voorgestelde verhoging van het importtarief is niet de eerste poging om het handelstekort bij te stellen. Aan het begin van de maand werd een importheffing van 25 procent van kracht op ruim 800 Chinese producten. China liet zich toen niet onbetuigd en introduceerde importtarieven op onder meer Amerikaans vlees, tabak en auto’s.

Apple Watch en Sonos in Nederland

Voorlopig zal de Nederlandse consument weinig merken van de handelsoorlog. Alleen Chinese producten die via de Verenigde Staten worden geïmporteerd, worden duurder. Apple heeft voor Europa zijn eigen importkanalen direct vanuit China. Toch is een prijsverhoging op lange termijn niet ondenkbaar, want Apple kan ervoor kiezen om de doorberekening van de heffingen wereldwijd uit te spreiden. Dan draagt de hele wereld de pijn van de handelsoorlog. Voorlopig duimen we echter dat het niet zo ver komt.

Reageer op artikel:
‘Prijs Apple Watch en Sonos omhoog door handelsoorlog VS’
Sluiten