Apple stopt met het leveren van fotoboeken

Door: Jan de Raab - 18 reacties

Apple zal later dit jaar stoppen met het leveren van fotoboeken. Het is al jaren mogelijk om via iPhoto of de Foto’s-app voor de Mac direct bij Apple drukwerk te bestellen. Het gaat niet alleen om boeken, maar ook om kaarten en kalenders die rechtstreeks vanuit de Foto’s-app besteld kunnen worden.

In de Foto’s-app van het onlangs uitgebrachte macOS 10.13.6 wordt aangekondigd dat Apple deze dienstverlening op 30 september 2018 zal staken. Na die datum dienen Mac-gebruikers hun fotoboeken bij externe bedrijven te bestellen.

Kleine, maar gewaardeerde dienst

Het bestellen van fotoalbums en ander drukwerk is sinds 2002 mogelijk, maar zit een klein beetje verborgen in de Foto’s-app. Je bereikt de dienst door een aantal foto’s te selecteren en te kiezen voor ArchiefMaak aanFotoboek. De laatste jaren is de vraag naar dergelijke producten sterk teruggelopen en daarom heeft Apple besloten de stekker uit de dienst te trekken. Het drukwerk van Apple was over algemeen van hoge kwaliteit en werd door gebruikers gewaardeerd.

Apple fotoboeken
Klik/tap voor groter.

Volgens Apple kunnen drukkers de dienstverlening heel makkelijk overnemen voor een plug-in voor de Foto’s-app te maken. Deze zogenaamde ‘Photos Project Extensions’ zijn te downloaden in de App Store en beiden dezelfde ervaring als Apple’s printdienst. Er zijn echter geen diensten die aan Nederlanders en Belgen leveren te vinden.

Apple fotoboeken zijn nu nog te koop

Apple’s dienst nog een keer gebruiken? Dat kan tot 30 september. Voor een fotoboek met zachte kaft vraagt Apple € 9,99. Een hardcover-boek is verkrijgbaar vanaf € 29,99. Grotere formaten zijn leverbaar voor een meerprijs. Andere producten zijn ook te koop. Zo kan je een kalender bestellen voor € 19,99 per stuk, kaarten beginnen bij € 0,99 en posters voor panoramische opnamen zijn ook beschikbaar voor € 12,99. Deze prijzen blijven ongewijzigd totdat de service in de herfst wordt beëindigd.

9to5Mac

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Jopie Huizinga

  Jammer!

 • Profielfoto
  Lothian

  Zeker jammer

 • Profielfoto
  koolenboer

  Erg jammer. Ik heb ons trouwalbum en diverse vakantie fotoboeken gemaakt vanuit iPhoto. Erg goede kwaliteit. En die kartonnen Apple hoes op het boek maakte het altijd compleet ?

 • Profielfoto
  mariozelf

  zeker, heel erg jammer

 • Profielfoto
  Fester

  Dood en doodzonde. Al jaren vaste klant voor boeken en kalenders. Heb het wel eens opgestart bij een andere leverancier, lang niet zo gebruiksvriendelijk als Photos.

   

 • Profielfoto
  Big E

  Jammer. Een paar weken geleden heb ik er nog 10 besteld. Mooie kwaliteit en perfect verpakt. Als iemand een alternatief weet dat hierbij in de buurt komt, houd ik mij van harte aanbevolen!

 • Profielfoto
  Rolf

  mmm, misschien nog even achterstallig printwerk inleveren dan. Ik vond de Apple fotoboeken altijd erg mooi (ook altijd erg duur vergeleken met externe leveranciers) maar is wel leuk om alle boeken in gelijke lay-out en gelijk formaat te hebben… even snel schakelen dus…..

 • Profielfoto
  Kobes

  Wat een gemis zal dat zijn. De kwaliteit is absoluut onvergelijkbaar met alle andere diensten.
  Ook hier interesse in ervaringen met partijen die ook dit soort kwaliteit leveren.

 • Profielfoto
  Johnyw

  En zo zie je dat Apple meer en meer het contact met de basis verliest, wat mij betreft zijn ze hun eigen graf aan het delven….

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Erg jammer.

 • Profielfoto
  Jan Pieter Wagenaar

  Mee eens, hoe nu verder. Wat als iemand dit overneemt.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Johnyw op 13 juli 2018 12:30
  En zo zie je dat Apple meer en meer het contact met de basis verliest, wat mij betreft zijn ze hun eigen graf aan het delven….

  Want als de vraag naar een product sterk terugloopt, moet je het toch tot in het oneindige blijven ondersteunen? En uiteraard is Apple haar eigen graf aan het delven, wat blijkt uit de … record kwartaalcijfers? ?

  Jammer dat de dienst stopt, maar er zijn nu blijkbaar genoeg alternatieven. De markt heeft gesproken en Apple focust waar het sterk is. Ik had zelf bijvoorbeeld ook weer een nieuwe serie Airport routers gezien, maar daar is Apple ook mee gestopt door dezelfde dynamiek.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Ja lap…

 • Profielfoto
  mcboqeys

  De fotoboeken van Apple komen van https://www.whitewall.nl

  Via de website kan je dezelfde boeken aanmaken en andere producten, uitstekende kwaliteit. Zeker niet de goedkoopste.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Echt jammer. Weer een onderscheidende dienst om zeep geholpen. Waarom?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @mcboqeys: Merci voor de tip!

 • Profielfoto
  Lothian

  +1

   

 • Profielfoto
  Jaydude

  Die Wix extensie maakt het in ieder geval niet makkelijker.

  Beetje vaag en onlogisch. Lijkt eerder alsof je een web-album gaat maken.