Apple steunt Japan na vernietigende overstromingen

Door: Night - 4 reacties

Apple heeft een verrassende mededeling toegevoegd aan het Japanse deel van zijn website. Dit land werd getroffen door een vernietigend noodweer, met enorme overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg. Huizen zijn overstroomd of weggevaagd en veel elektronica is beschadigd. Het bedrijf uit Cupertino gaat alle iOS- en macOS-apparaten met waterschade gratis repareren.

Iedere iPhone, iPad, iPod, Mac of Watch die kapot is gegaan door het noodweer, komt in aanmerking voor gratis reparatie. Apple wil zo zijn medeleven tonen en ervoor zorgen dat mensen door kunnen met hun leven. De zware overstromingen en aardverschuivingen hebben honderden levens ge√ęist. Daarnaast zijn ook zo’n anderhalf miljoen mensen dakloos geworden.

Eigenlijk tegen de regels

Normaal worden apparaten met waterschade nooit gerepareerd. Apple sluit dit uit in zijn voorwaarden en regels. Dit is echter een bijzondere situatie en het bedrijf van Tim Cook laat zien over een groot hart te beschikken. Het bedrijf uit Cuprtino neemt namelijk ook alle verzendkosten voor zijn rekening. Het kost gedupeerden van de overstromingen dus helemaal niets.

Overstroming Japan
Een helikopter zoekt naar overlevenden. (Foto: Kyodo News). Klip/tap voor groter.

Gedupeerden kunnen een speciaal telefoonnummer bellen. Apple zet dan een reparatie op en regelt een koerier. Een apparaat langs een Apple Store brengen kan ook. Online aanvragen worden niet geaccepteerd. Apple waarschuwt wel dat levertijden behoorlijk kunnen afwijken omdat een deel van Japan nog onder water staat. De infrastructuur is lang niet overal hersteld. Gelukkig hebben Japanners tot eind september om hun apparaten aan te melden. Er wordt wel gevraagd om een bewijs van eigendom, mits dat natuurlijk niet is weggespoeld.

Apple oogst lof met actie in Japan

Dit is een lovenswaardige actie, zeker omdat online zijn en contact met de buitenwereld langzaam maar zeker een eerste levensbehoefte is geworden. Door een iPhone, iPad of Mac die werkt, kunnen slachtoffers contact houden met familie en bij overheidsinstanties de benodigde hulp aanvragen.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  chrispis

  Mooi!?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Een fijn gebaar.

 • Profielfoto
  steveb

  leuk gebaar
  alleen hopen dat dit geen jaloerse reacties oplevert.

  wat als een hittegolf zorgt voor bos- en andere branden?
  het gebeurd zo vaak en momenteel op zo veel verschillende plaatsen

  andere natuurfenomenen zoals vulkaan uitbarstingen, blikseminslag(en), … kunnen ook heel veel schade toebrengen en niet in het minst aan elektronica

   

 • Profielfoto
  yellow

  Mooi gebaar.
  Wat kan je bij waterschade eigenlijk nog repareren? Is dat niet vaak einde oefening?