Belgische OV-informatie in Apple Maps op komst

Door: Jan de Raab - 5 reacties

Apple Maps wordt steeds beter. Onlangs werd bekend dat Apple aan geheel nieuwe kaarten op basis van eigen data werkt, maar dat is niet het enige. Het lijkt erop dat Apple’s Kaarten-app binnenkort ook OV-informatie voor België gaat tonen. De eerste voorbereidingen worden getroffen.

Nederland beschikt al sinds mei 2017 over informatie over trein, tram, metro en bus in Apple Maps. In België is Apple alvast begonnen met het markeren van de ingangen van stations. Alles wijst dus op een lancering van OV-routes voor België in de Kaarten-app.

Uitrol OV-informatie België Apple Maps

Apple pakt het uitrollen van OV-informatie graag grondig aan. Zo toont de Kaarten-app niet alleen waar een station is, maar ook waar de in- en uitgangen zich bevinden. Voorheen kon je dat in Belgische stations niet zien, maar de markeringen voor de in- en uitgang worden op steeds meer plaatsen toegevoegd. Apple is begonnen met grote steden zoals Antwerpen en Brussel, maar in bijvoorbeeld Gent of Hasselt zijn de markeringen nog niet te zien.

Apple Maps OV belgie
Klik/tap voor groter.

Dit patroon werd ook in Nederland gevolgd. Toen begon Apple ook al, een maand voordat OV-informatie live ging, met het aangeven van in- en uitgangen van stations in grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam. Als dat een indicatie is, kan België op een lancering in september rekenen. Misschien samen met iOS 12? Het is dus ongetwijfeld een kwestie van tijd.

OV voor heel de Benelux in Apple Maps

Naast Nederland biedt Apple Maps sinds kort ook OV-informatie voor Luxemburg. Het zal dus niet lang meer duren voordat de hele Benelux is gedekt. Checken of jouw station al door Apple is voorzien van in- en uitgang kan door een OV-route naar het station te plannen en in te zoomen. De markeringen worden in het rood getoond. Of heel Belgie wordt voorzien van OV-informatie is overigens niet duidelijk. In Nederland werden meteen alle regio’s aangesloten, maar in andere landen werkt Apple om grote steden heen. Alleen Antwerpen en Brussel of heel België? We zullen het spoedig weten. (Zie ook → iOS 12: eerste blik op Apple’s nieuwe kaarten)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Janik

  Fijn om te horen dat Apple vooruitgang in België boekt! ?
  Laat Apple Pay en Apple News maar rap volgen. ?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Fijn. Tegelijkertijd jammer dat Apple in de EU zo extreem versnippert is met z’n diensten, het lijkt Android wel met zijn updates.

  Je gaat er toch vanuit dat je in heel Europa navigatie, nearby en ov-info hebt… niet dus.

 • Profielfoto
  Niels

  Fijn, nu nog navigatie voor fietsers en Apple Maps is compleet. Hopelijk volgens diensten als Apple Pay, Apple News, Siri op de Apple TV, de TV-app… ook snel.

 • Profielfoto
  hagar2008

  Dit bestaat al sinds mei 2017. Enkel treinen van en naar Nederland worden vermeld. Dir is dus deel van de uitrol van OV in Nederland en is geen indicatie dat het snel naar België komt.

 • Profielfoto
  Bryan Ly

  hagar2008 op 31 juli 2018 08:22
  Dit bestaat al sinds mei 2017. Enkel treinen van en naar Nederland worden vermeld. Dir is dus deel van de uitrol van OV in Nederland en is geen indicatie dat het snel naar België komt.

  Niet echt hoor. Je ziet stilaan overal nu OV informatie van zowel de NMBS, STIP/MIVB als De Lijn langzaam aan verschijnen!