Night
Night Accessoires 24 juli 2018

Zo wil Apple je koptelefoon ‘onzichtbaar’ maken

Eerder dit jaar gingen er behoorlijk wat geruchten over een koptelefoon van Apple. Het bedrijf uit Cupertino zou van plan zijn om naast de HomePod en AirPods nog een boel audio-producten uit te brengen. De koptelefoon zou in 2019 verschijnen en vandaag leren we over een bijzondere techniek die Apple bedacht heeft.

Het gaat om een geavanceerde vorm van noise cancelling die omgevingsgeluid niet filtert, maar perfect met de muziek mixt. Door een hele reeks aan signaalverwerkingstechnieken moet het geluid klinken alsof je helemaal geen koptelefoon op hebt. Zo moet de headset als het ware ‘onzichtbaar’ voor je oren worden worden.

Koptelefoon Apple met transparant omgevingsgeluid

Apple noemt deze techniek “spatial headphone transparency” en heeft er op 22 september 2016 een patent op aangevraagd. Vandaag werd de aanvraag goedgekeurd, en kwam het patent naar buiten. Het komt erop neer dat een koptelefoon omgevingsgeluid kan oppikken. Dit wordt vervolgens in het audiogeluid verwerkt. Indien perfect uitgevoerd zou dit je het gevoel moeten kunnen geven alsof er helemaal geen koptelefoon gedragen wordt.

In het patent wordt omschreven hoe microfoons in de koptelefoon het omgevingsgeluid moeten opnemen. Dit geluid wordt vervolgens apart gefilterd en verwerkt in een linker en rechter audiokanaal. Bij samenvoeging probeert een filter het stereobeeld zo natuurlijk en realistisch mogelijk te houden. Zo kunnen de positie van bijvoorbeeld het hoofd en de schouders de akoestische componenten van het omgevingsgeluid beïnvloeden. Het filter moet ook voorkomen dat de klankkleur veranderd door bijvoorbeeld resonanties op hogere frequenties.

HomePod doet iets soortgelijks

Bij normaal gebruik van een koptelefoon lijkt het alsof het geluid in het midden van je hoofd ontstaat. Apple wil het met deze nieuwe techniek laten lijken alsof het geluid uit speakers komt die vlak voor je staan. Dit zou het mogelijk maken om omgevingsgeluid natuurlijker te mixen. Zo kan je dus ook horen wáár het omgevingsgeluid vandaan komt. Bijkomend voordeel is dat het omgevingsgeluid minder verstorend werkt op de muziek.

Apple heeft genoeg ervaring met audio om zo’n systeem te realiseren. De HomePod is bijvoorbeeld al in staat om de omgeving te ‘herkennen’ en zo de ruimte met geluid te vullen, ongeacht of er obstakels aanwezig zijn.

Schematische weergave van de techniek – Klik/tap voor groter.

Eigen koptelefoon van Apple

Apple is volgens geruchten bezig een eigen koptelefoon te ontwikkelen, los van Beats. Mogelijk krijgt deze twee standen: een optie om het omgevingsgeluid helemaal te filteren voor een zo optimaal mogelijke muziekervaring of omgevingsgeluid op een transparante manier doorlaten. Wanneer we Apple’s eigen hoofdtelefoon kunnen verwachten is nog niet duidelijk, maar geruchten spreken over 2019. Waar we dit jaar al wél naar uit kunnen kijken, zijn nieuwe AirPods. Die zullen -gezien hun omvang en de vereiste hoevelheid techniek- deze functie niet hebben. (Zie ook → AirPods 2: de meest actuele verwachtingen op een rij)

Reageer op artikel:
Zo wil Apple je koptelefoon ‘onzichtbaar’ maken
Sluiten