Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Nieuws 6 juli 2018

GDPR: Apple hanteert privacywet nog niet goed genoeg

Iedereen is nu wel op de hoogte van de GDPR/AVG, althans dat zou je denken. Grote techbedrijven als Facebook en Google voldoen nog steeds niet aan de Europese standaard. Doet Apple het beter? Kortweg: nee.

Volgens het BEUC, een Europese consumentenorganisatie, schort het bij 14 grote namen in de techwereld aan naleving van de wet. Apple, Amazon, Google en Facebook hebben hun privacybeleid nog niet voldoende aangescherpt. De nieuwe privacywet schrijft voor dat juridische teksten in begrijpelijke taal geschreven moeten zijn, maar bij nog niet alle techgiganten is dat het geval.

Een maand na invoering van GDPR

Het privacybeleid van Amazon mist bijvoorbeeld informatie over de hoeveelheid data die met derde partijen gedeeld wordt. Bij Google is dat ook het geval en wijst de consumentenwaakhond op een problematische verwerking van persoonsgegevens. De zoekgigant maakt bovendien niet duidelijk hoe gebruikers precies bezwaar kunnen maken tegen het delen van persoonsgegevens met bepaalde partners.

Bij Apple zit het probleem vooral in onvolledige omschrijvingen. Zo zegt Apple dat er geen automatische beslissingen worden genomen op basis van algoritmes of profiling. Maar volgens het BEUC blijft het onduidelijk of Apple überhaupt automatische beslissing op basis van data neemt. Ook informeert Apple’s privacybeleid regelmatig niet over welke data met partners wordt gedeeld en wat de voorwaarden voor uitwisseling zijn. Ook zijn diverse passages simpelweg niet door een gewone consument te begrijpen.

Reacties op kritiek

Google en Amazon hebben inmiddels gereageerd op de bevindingen van het BEUC. Zo meldt Google aan The Guardian dat hun privacyclausule is bijgewerkt aan de hand van de GDPR en zegt de zoekgigant zelfs korte, informatieve video’s en infographics in hun privacy-informatie te plaatsen.

Ook Amazon meldde dat het beschermen van hun persoonlijke data van hun klanten de hoogste prioriteit heeft. Apple heeft niet gereageerd op de klachten, of de iPhone-maker dat nog gaan doen is niet bekend. (Zie ook → GDPR: persoonlijke gegevens bij Apple downloaden nu mogelijk)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GDPR: Apple hanteert privacywet nog niet goed genoeg
Sluiten