Night
Night Diensten 8 juli 2018

Diensten vergeleken: Apple Foto’s of Google Foto’s?

Op ons forum zien we vaak de vraag “Wat werkt nou beter, Apple Foto’s of Google Foto’s?” De meningen verschillen en het wordt dus eens tijd om de voor- en nadelen van beide diensten op een rijtje te zetten. We zoomen in op de iPhone-gebruiker die soms een foto met zijn smartphone maakt, maar ook op de professional met een dure DSLR-camera.

Beschikbaarheid

De Foto’s-app van Apple staat standaard op elke iPhone, iPad en Mac. Foto’s die in iCloud worden opgeslagen zijn toegankelijk vanaf elk ander Apple-apparaat en ook vanuit elke webbrowser. Windows-gebruikers kunnen iCloud voor Windows gebruiken. Verder is Foto’s compatibel met Apple TV, zodat je foto’s op een groter scherm aan een groter publiek kunt laten zien. Een volwaardig deel van Apple’s ecosysteem dus.

Google Foto’s is er voor zowel iOS als Android en is vanuit iedere webbrowser toegankelijk. De app zal dus gebruikt worden door een veel breder publiek dan slechts bezitters van Apple-apparaten. Ook hier kunnen foto’s op een TV worden getoond, al heb je dan wel een Chromecast nodig. De ondersteuning voor AirPlay is behoorlijk beperkt, je moet je hele scherm spiegelen.

Klik/tap voor groter.

Bewerkingsmogelijkheden

Een ander groot verschil tussen de twee apps is de mogelijkheid om foto’s aan te passen. Apple Foto’s biedt een uitgebreid assortiment aan bewerkingsmogelijkheden. Die variëren van het eenvoudig aanpassen van de kleuren tot opties voor geautomatiseerde correctie en het reduceren van rode ogen.

Aanpassen van foto's in Apple Foto's
Apple’s app biedt veel opties voor bewerking – Klik/tap voor groter.

De aanpassingsmogelijkheden van Google Foto’s richten zich meer op het toepassen van filters en automatische kleurcorrecties. Voor serieuzere bewerkingen dien je aparte apps te gebruiken.

Aanpassen van foto's in Google Photos
In Google Foto’s houdt het met wat filters wel op – Klik/tap voor groter.

De prijs van opslag in de Cloud

Een belangrijke functie van fotodiensten is ongetwijfeld het besparen van ruimte op een iPhone. Als een smartphone vol zit, gaan de foto’s vaak als eerst voor de bijl. Zowel Apple als Google bieden gratis en betaalbare ruimte in de cloud.

Iedere iOS-gebruiker krijgt van Apple 5 GB gratis opslag in iCloud. Betaalde opslag begint bij € 0,99 per maand voor 50 GB. Dat is meer dan genoeg voor de gemiddelde iPhone-fotograaf. Heb je meer ruimte nodig? Dan kun je ook kiezen voor 200 GB (€ 2,99 per maand) en 2 TB (€ 9,99 per maand). Dat zijn een boel kiekjes, al moet gezegd worden dat je iCloud ook kunt gebruiken voor andere dingen, zoals voor de opslag van back-ups, muziek, bestanden en e-mail.

iCloud
Klik/tap voor groter.

Google biedt gratis onbeperkte opslag aan, maar er zit een addertje onder het gras. Of liever een behoorlijke adder. Je moet er namelijk mee akkoord gaan dat de kwaliteit van je foto’s automatisch verlaagd wordt tot maximaal 16 megapixels of 1080p voor video. Voor de eenvoudige iPhone-fotograaf is dat niet zo’n probleem, maar voor de serieuze fotograaf is het onacceptabel. Om de foto’s in volledige kwaliteit op te slaan, dien je aan Google te betalen.

De prijzen bij Google zijn als volgt opgebouwd: de eerste 15GB is gratis, 100 GB kost je € 1,99, 1 TB kost € 9,99 en voor 10 TB betaal je tenslotte € 99,99 per maand. Net zoals Apple’s iCloud kan je de Cloud van Google ook gebruiken voor de opslag van andere zaken. Denk hierbij aan boeken, muziek, video’s en andere bestanden.

Google Cloud
Klik/tap voor groter.

Zoals je ziet zijn de prijzen vrijwel gelijk en is een grote hoeveelheid cloudopslag tegenwoordig best betaalbaar. Dat komt goed van pas bij bijvoorbeeld hi-res RAW foto’s van de serieuze fotograaf met een DSLR, maar ook voor Live Foto’s, gemaakt met een iPhone.

Delen

In de huidige wereld waar alles en iedereen met elkaar verbonden is, is het delen van foto’s misschien wel net zo belangrijk als het maken ervan. De Foto’s-app van maakt het heel makkelijk om foto’s op social media te delen of te versturen naar vrienden en familie. De ontvanger heeft geen iCloud-account nodig en hoeft niet in te loggen om toegang tot de foto’s te krijgen. Verder biedt het een gedeelde Foto’s-map, die toestaat dat meerdere gebruikers foto’s toevoegen aan hetzelfde album. Ideaal voor vriendengroepen die allemaal een iPhone en iCloud-account hebben. Maar ook voor selfies van een grote groep feestgangers is het een uitkomst.

Apple foto's delen
Klik/tap voor groter.

Bij Google valt de mogelijkheid tot delen een beetje tegen. Als je een foto wil versturen via de mail, krijgt de ontvanger een link die aanmoedigt de foto’s te bekijken met Google Foto’s. Dat betekent dat men de browser of app moet openen en dan nog moet inloggen. En dat alles om een foto te bekijken.

Google foto's delen
Klik/tap voor groter.

Google Foto’s staat je wel toe om foto’s direct in de Berichten-app te plakken of te uploaden naar Facebook en Twitter. Een handige optie is dat je een foto direct kunt delen met andere gebruikers van Google’s fotodienst. Ze krijgen dan direct een melding dat er een foto klaarstaat. Google Foto’s is ook een klein beetje slimmer dan Apple’s foto’s en gaat automatisch foto’s om te delen suggereren. Dat is nuttig als je bijvoorbeeld samen op een feestje was. Aan de hand van de locatie en andere metadata komt Google met nuttige deelsuggesties.

Zoeken

Zoals je vast al verwacht is het zoeken naar foto’s een gebied waarop Google veel beter presteert dan Apple. Behalve zoeken op datum of locatie, kan Google Foto’s namelijk ook foto’s analyseren. Hierdoor kun je ook met zoektermen gebaseerd op het gefotografeerde onderwerp zoeken. Je wil bijvoorbeeld alle foto’s van vuurwerk zien, die je tijdens je trip naar Disneyland Parijs hebt gemaakt? Dan typ je gewoon ‘vuurwerk’ en ‘Parijs’ in in het zoekvenster. Google’s artificial intelligence zoekt dan automatisch alle foto’s die in Parijs gemaakt zijn en waarop vuurwerk voorkomt.

Zoeken in Google Photos

Bij Apple is die mogelijkheid veel beperkter en dat maakt het zoeken in een grote bibliotheek soms een lastige klus. Apple Foto’s staat je wel toe om foto’s te ‘taggen’ met sleutelwoorden maar dat is een tijdrovend proces. De dienst heeft ook gezichtsherkenning en dat maakt het makkelijk om kiekjes van jou bekende personen te zoeken. Het helpt echter niet veel als je een foto van een bord spaghetti zoekt. De Foto’s-app van Apple herkent ook objecten op foto’s, maar de indexering is niet zo goed als die van Google. Het is een leuk begin, maar Apple is er nog niet.

Zoeken in Apple Foto's
Klik/tap voor groter.

Privacy

Een nadeel van de gratis en behulpzame Google-dienst is de AI-technologie. Die wordt niet alleen gebruikt om je vuurwerkfoto’s te zoeken, maar ook om je persoonlijke data te analyseren en te verzamelen. Net als bij Gmail wordt met algoritmen naar patronen gezocht in het waar, wanneer en hoe je foto’s maakt. Dat wordt weer gebruikt in een overkoepelend profiel van jou. Lees dit artikel van The Ringer maar eens.

Als je privacy je iets waard is, zit je bij Apple beter. Het in Cupertino gevestigde bedrijf stelt je privacy centraal bij onder andere bij het maken van hun hard- en software. Apple verzamelt dan ook geen enkele persoonlijke data bij je foto-uploads.

Organisatie

Zelfs zonder uitgebreide beeldanalyse, is Apple erin geslaagd om fantastische organisatie-gereedschappen aan te bieden, met name op de Mac. Je hebt waarschijnlijk wel eens van Slimme Albums gehoord. Deze albums kunnen automatisch foto’s en video’s sorteren op zeer specifieke, door de gebruiker in te stellen, zoekcriteria. Denk hierbij aan camera-instellingen zoals ISO, sluitertijd en bestandstype. Dat maakt het zeer geschikt voor DSLR-fotografen die grote fotosets in één keer uploaden.

Apple Albums
Klik/tap voor groter.

Als je in Google Foto’s je foto’s in albums wil sorteren, moet je dat zelf doen. Foto voor foto. Anders neemt Google het heft helemaal in eigen hand en maakt albums aan op basis van thema. Ook kan het een stapel foto’s tot een collage samenvoegen of een video-slideshow maken, compleet met soundtrack. Dat gaat dan wel geheel automatisch, dus je hebt er helaas niet al te veel controle over.

Google Albums
Klik/tap voor groter.

De uitslag

Hoewel Google Foto’s veel handige functies en een zeer krachtige zoekfunctie heeft, vinden wij Apple Foto’s – vooral voor iOS- en Mac-gebruikers – de overduidelijke winnaar. Dat geldt voor zowel de gemiddelde als de professionele fotograaf. De Foto’s-app biedt een breed gamma aan organisatorische gereedschappen en zeer ruime, professionele aanpassingsmogelijkheden. Ook het delen met vrienden en social media gaat soepel en dat alles met bescherming van je persoonlijke gegevens.

Om de volledige voordelen van Apple’s Foto’s-app te hebben is het dus wel zaak dat je een Apple-gebruiker bent. Een iPhone met een Mac samen geven je de beste Apple Foto’s ervaring. Als je die opstelling hebt, blijkt Apple’s dienst opmerkelijk robuust en veelzijdig. Zelfs als je dat afzet tegen het beste dat Google te bieden heeft.

Winnaar is Apple Foto's
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Diensten vergeleken: Apple Foto’s of Google Foto’s?
Sluiten