Diensten vergeleken: Apple Foto’s of Google Foto’s?

Door: Night - 23 reacties

Op ons forum zien we vaak de vraag “Wat werkt nou beter, Apple Foto’s of Google Foto’s?” De meningen verschillen en het wordt dus eens tijd om de voor- en nadelen van beide diensten op een rijtje te zetten. We zoomen in op de iPhone-gebruiker die soms een foto met zijn smartphone maakt, maar ook op de professional met een dure DSLR-camera.

Beschikbaarheid

De Foto’s-app van Apple staat standaard op elke iPhone, iPad en Mac. Foto’s die in iCloud worden opgeslagen zijn toegankelijk vanaf elk ander Apple-apparaat en ook vanuit elke webbrowser. Windows-gebruikers kunnen iCloud voor Windows gebruiken. Verder is Foto’s compatibel met Apple TV, zodat je foto’s op een groter scherm aan een groter publiek kunt laten zien. Een volwaardig deel van Apple’s ecosysteem dus.

Google Foto’s is er voor zowel iOS als Android en is vanuit iedere webbrowser toegankelijk. De app zal dus gebruikt worden door een veel breder publiek dan slechts bezitters van Apple-apparaten. Ook hier kunnen foto’s op een TV worden getoond, al heb je dan wel een Chromecast nodig. De ondersteuning voor AirPlay is behoorlijk beperkt, je moet je hele scherm spiegelen.

Apple Foto's Google Foto's
Klik/tap voor groter.

Bewerkingsmogelijkheden

Een ander groot verschil tussen de twee apps is de mogelijkheid om foto’s aan te passen. Apple Foto’s biedt een uitgebreid assortiment aan bewerkingsmogelijkheden. Die variëren van het eenvoudig aanpassen van de kleuren tot opties voor geautomatiseerde correctie en het reduceren van rode ogen.

Aanpassen van foto's in Apple Foto's
Apple’s app biedt veel opties voor bewerking – Klik/tap voor groter.

De aanpassingsmogelijkheden van Google Foto’s richten zich meer op het toepassen van filters en automatische kleurcorrecties. Voor serieuzere bewerkingen dien je aparte apps te gebruiken.

Aanpassen van foto's in Google Photos
In Google Foto’s houdt het met wat filters wel op – Klik/tap voor groter.

De prijs van opslag in de Cloud

Een belangrijke functie van fotodiensten is ongetwijfeld het besparen van ruimte op een iPhone. Als een smartphone vol zit, gaan de foto’s vaak als eerst voor de bijl. Zowel Apple als Google bieden gratis en betaalbare ruimte in de cloud.

Iedere iOS-gebruiker krijgt van Apple 5 GB gratis opslag in iCloud. Betaalde opslag begint bij € 0,99 per maand voor 50 GB. Dat is meer dan genoeg voor de gemiddelde iPhone-fotograaf. Heb je meer ruimte nodig? Dan kun je ook kiezen voor 200 GB (€ 2,99 per maand) en 2 TB (€ 9,99 per maand). Dat zijn een boel kiekjes, al moet gezegd worden dat je iCloud ook kunt gebruiken voor andere dingen, zoals voor de opslag van back-ups, muziek, bestanden en e-mail.

iCloud foto's
Klik/tap voor groter.

Google biedt gratis onbeperkte opslag aan, maar er zit een addertje onder het gras. Of liever een behoorlijke adder. Je moet er namelijk mee akkoord gaan dat de kwaliteit van je foto’s automatisch verlaagd wordt tot maximaal 16 megapixels of 1080p voor video. Voor de eenvoudige iPhone-fotograaf is dat niet zo’n probleem, maar voor de serieuze fotograaf is het onacceptabel. Om de foto’s in volledige kwaliteit op te slaan, dien je aan Google te betalen.

De prijzen bij Google zijn als volgt opgebouwd: de eerste 15GB is gratis, 100 GB kost je € 1,99, 1 TB kost € 9,99 en voor 10 TB betaal je tenslotte € 99,99 per maand. Net zoals Apple’s iCloud kan je de Cloud van Google ook gebruiken voor de opslag van andere zaken. Denk hierbij aan boeken, muziek, video’s en andere bestanden.

Google Cloud
Klik/tap voor groter.

Zoals je ziet zijn de prijzen vrijwel gelijk en is een grote hoeveelheid cloudopslag tegenwoordig best betaalbaar. Dat komt goed van pas bij bijvoorbeeld hi-res RAW foto’s van de serieuze fotograaf met een DSLR, maar ook voor Live Foto’s, gemaakt met een iPhone.

Delen

In de huidige wereld waar alles en iedereen met elkaar verbonden is, is het delen van foto’s misschien wel net zo belangrijk als het maken ervan. De Foto’s-app van maakt het heel makkelijk om foto’s op social media te delen of te versturen naar vrienden en familie. De ontvanger heeft geen iCloud-account nodig en hoeft niet in te loggen om toegang tot de foto’s te krijgen. Verder biedt het een gedeelde Foto’s-map, die toestaat dat meerdere gebruikers foto’s toevoegen aan hetzelfde album. Ideaal voor vriendengroepen die allemaal een iPhone en iCloud-account hebben. Maar ook voor selfies van een grote groep feestgangers is het een uitkomst.

Apple foto's delen
Klik/tap voor groter.

Bij Google valt de mogelijkheid tot delen een beetje tegen. Als je een foto wil versturen via de mail, krijgt de ontvanger een link die aanmoedigt de foto’s te bekijken met Google Foto’s. Dat betekent dat men de browser of app moet openen en dan nog moet inloggen. En dat alles om een foto te bekijken.

Google foto's delen
Klik/tap voor groter.

Google Foto’s staat je wel toe om foto’s direct in de Berichten-app te plakken of te uploaden naar Facebook en Twitter. Een handige optie is dat je een foto direct kunt delen met andere gebruikers van Google’s fotodienst. Ze krijgen dan direct een melding dat er een foto klaarstaat. Google Foto’s is ook een klein beetje slimmer dan Apple’s foto’s en gaat automatisch foto’s om te delen suggereren. Dat is nuttig als je bijvoorbeeld samen op een feestje was. Aan de hand van de locatie en andere metadata komt Google met nuttige deelsuggesties.

Zoeken

Zoals je vast al verwacht is het zoeken naar foto’s een gebied waarop Google veel beter presteert dan Apple. Behalve zoeken op datum of locatie, kan Google Foto’s namelijk ook foto’s analyseren. Hierdoor kun je ook met zoektermen gebaseerd op het gefotografeerde onderwerp zoeken. Je wil bijvoorbeeld alle foto’s van vuurwerk zien, die je tijdens je trip naar Disneyland Parijs hebt gemaakt? Dan typ je gewoon ‘vuurwerk’ en ‘Parijs’ in in het zoekvenster. Google’s artificial intelligence zoekt dan automatisch alle foto’s die in Parijs gemaakt zijn en waarop vuurwerk voorkomt.

Zoeken in Google Photos

Bij Apple is die mogelijkheid veel beperkter en dat maakt het zoeken in een grote bibliotheek soms een lastige klus. Apple Foto’s staat je wel toe om foto’s te ‘taggen’ met sleutelwoorden maar dat is een tijdrovend proces. De dienst heeft ook gezichtsherkenning en dat maakt het makkelijk om kiekjes van jou bekende personen te zoeken. Het helpt echter niet veel als je een foto van een bord spaghetti zoekt. De Foto’s-app van Apple herkent ook objecten op foto’s, maar de indexering is niet zo goed als die van Google. Het is een leuk begin, maar Apple is er nog niet.

Zoeken in Apple Foto's
Klik/tap voor groter.

Privacy

Een nadeel van de gratis en behulpzame Google-dienst is de AI-technologie. Die wordt niet alleen gebruikt om je vuurwerkfoto’s te zoeken, maar ook om je persoonlijke data te analyseren en te verzamelen. Net als bij Gmail wordt met algoritmen naar patronen gezocht in het waar, wanneer en hoe je foto’s maakt. Dat wordt weer gebruikt in een overkoepelend profiel van jou. Lees dit artikel van The Ringer maar eens.

Als je privacy je iets waard is, zit je bij Apple beter. Het in Cupertino gevestigde bedrijf stelt je privacy centraal bij onder andere bij het maken van hun hard- en software. Apple verzamelt dan ook geen enkele persoonlijke data bij je foto-uploads.

Organisatie

Zelfs zonder uitgebreide beeldanalyse, is Apple erin geslaagd om fantastische organisatie-gereedschappen aan te bieden, met name op de Mac. Je hebt waarschijnlijk wel eens van Slimme Albums gehoord. Deze albums kunnen automatisch foto’s en video’s sorteren op zeer specifieke, door de gebruiker in te stellen, zoekcriteria. Denk hierbij aan camera-instellingen zoals ISO, sluitertijd en bestandstype. Dat maakt het zeer geschikt voor DSLR-fotografen die grote fotosets in één keer uploaden.

Apple Albums
Klik/tap voor groter.

Als je in Google Foto’s je foto’s in albums wil sorteren, moet je dat zelf doen. Foto voor foto. Anders neemt Google het heft helemaal in eigen hand en maakt albums aan op basis van thema. Ook kan het een stapel foto’s tot een collage samenvoegen of een video-slideshow maken, compleet met soundtrack. Dat gaat dan wel geheel automatisch, dus je hebt er helaas niet al te veel controle over.

Google Albums
Klik/tap voor groter.

De uitslag

Hoewel Google Foto’s veel handige functies en een zeer krachtige zoekfunctie heeft, vinden wij Apple Foto’s – vooral voor iOS- en Mac-gebruikers – de overduidelijke winnaar. Dat geldt voor zowel de gemiddelde als de professionele fotograaf. De Foto’s-app biedt een breed gamma aan organisatorische gereedschappen en zeer ruime, professionele aanpassingsmogelijkheden. Ook het delen met vrienden en social media gaat soepel en dat alles met bescherming van je persoonlijke gegevens.

Om de volledige voordelen van Apple’s Foto’s-app te hebben is het dus wel zaak dat je een Apple-gebruiker bent. Een iPhone met een Mac samen geven je de beste Apple Foto’s ervaring. Als je die opstelling hebt, blijkt Apple’s dienst opmerkelijk robuust en veelzijdig. Zelfs als je dat afzet tegen het beste dat Google te bieden heeft.

Winnaar is Apple Foto's
Klik/tap voor groter.

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Maverick2001

  iTunes inmiddels ingewisseld voor Spotify maar mijn foto’s hou ik bij Apple. Ik vind het prettig dat het een stand-alone programma is en daarnaast ook werkt in de browser. Qua privacy heb ik ook een beter gevoel bij Apple t.o.v. Google. Zoals in de conclusie ook beschreven denk ik dat het vooral voor Apple gebruikers een logische keuze is om foto’s te gebruiken. Mocht ik een Windows PC hebben dan had ik zeker gekozen voor de Google oplossing.

 • Profielfoto
  Joid

  Mocht ik een Windows PC hebben dan had ik zeker gekozen voor de Google oplossing.

  Echt?

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  Ik gebruik nog steeds iPhoto voor de eenvoud, samen met Aperture voor het betere foto-bewerken.

  Heb al een paar keer Foto’s geprobeerd, maar dit haalt het nog steeds niet bij de combi van de eerste twee.

 • Profielfoto
  Night

  Ik weet het. Bij mij draait iPhoto ook nog steeds vrolijk in High Sierra.

 • Profielfoto
  Q-collective

  nieuwsgroepen op 8 juli 2018 23:02
  Ik gebruik nog steeds iPhoto voor de eenvoud, samen met Aperture voor het betere foto-bewerken.

  Heb al een paar keer Foto’s geprobeerd, maar dit haalt het nog steeds niet bij de combi van de eerste twee.

  Wat mis je dan? En over smaak valt te twisten: ik vind Foto’s echt niet onderdoen voor iPhoto in gebruiksgemak. Eerder andersom eigenlijk.

  In de tekst staat nog een slordigheid: voor €9,99 per maand krijg je tegenwoordig 2TB aan iCloud opslag.

 • Profielfoto
  MIVE

  Anders dan in dit artikel beweerd wordt kan je ook in iPhoto zoeken op de inhoud van foto’s, zonder dat je daarvoor zelf tags moet toevoegen. Het aantal beschikbare categorieën is beperkt, maar dat zal bij Google niet anders zijn. Als je in het zoekvel een zoekterm invoert dan zie je snel genoeg of de betreffende categorie aanwezig is. Zoeken “op inhoud” heeft me al vaak geholpen om foto’s terug te vinden, hoewel je natuurlijk nooit zeker weet wat je niet ziet. Het zou handig zijn als je de inhoudzoekfunctie ook zou kunnen trainen, op dezelfde manier waarop je aanvullende gezichten/ personen kunt toevoegen.

 • Profielfoto
  Night

  Het gaat ook niet over iPhoto, maar over Foto’s. Maar inderdaad beschikt ook Foto’s over categorieën waar je op kan zoeken.

 • Profielfoto
  MIVE

  Tsja. Ben nog van de iPhoto generatie.

 • Profielfoto
  koen

  Fijn overzicht – bedankt.

 • Profielfoto
  McJohn

  Een vriend van me die amateurfotograaf is en een zéér uitgebreide collectie heeft blijft nog altijd bij iPhoto, das ook een reden waarom hij blijft plakken bij een oudere versie van macOS/OSX.

  Destijds had ik een licentie gekocht voor Aperture, en vond het zéér spijtig dat Apple deze opeens geditched heeft.

  Nu Lightroom CC bij een abonnement van Photoshop CC, en dat maar gaan gebruiken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Op ons forum zien we vaak de vraag “Wat werkt nou beter, Apple Foto’s of Google Photo’s?

  Waar zie jij die vragen dan langskomen? Ik loop al heel wat jaartjes rond hier maar ik heb die vragen nog niet gezien. Wel zie dagelijks op OMT mensen reageren die nog een grotere teringhekel hebben aan Google en Facebook in het algemeen dan aan hun partner. Gewoon vanuit hun onderbuik, nergens op gebaseerd dan alleen maar napraten van verkeerde mensen online.

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik gebruik ze allebei. Waar Google Foto’s (die vertalen dat nml. in Nederland ook) mijn 1 op 1 dump van alle foto’s is, en Apple Foto’s een net gesorteerd geheel van albums is.

 • Profielfoto
  defores

  Aperture

 • Profielfoto
  javga

  Apple foto’s (desktop) is voor mij als fotograaf inmiddels tot een mooie applicatie uitgegroeid waarbinnen opslag en beheer vloeiend verloopt en het bewerken van foto’s behoorlijk uitgebreid aan worden is. Er zitten een krachtige tools tussen die een time-saver kunnen zijn voor snelle basis bewerkingen. Je kunt basisbewerkingen tevens kopieren en ‘plakken’ op  andere foto’s in bijvoorbeeld een fotoserie.

  Daarnaast, en dat vind ik geweldig, kan ik voor geavanceerde RAW bewerkingen, filtereffecten, foto montages etc. mijn foto’s vanuit Apple foto’s openen in Affinity Photo.

  Vanuit Affinity Foto exporteer ik de bewerkte foto vervolgens met 1 klik  terug naar mijn Apple Foto bibliotheek. Via iCloud wordt de rest automatisch geregeld op het gebied van backups en het kunnen openen op bijvoorbeeld een iPhone. Bovendien kon ik zo het “Adobe-abo-wereldje” eveneens achter mij laten.

 • Profielfoto
  playtime1

  Ik gebruik apple foto’s maar moet eerlijk zeggen dat ik adobe cloud geweldig handig vind om mijn ‘smart’ low res  foto’s onderweg te editen en dan thuis zo die edits kan toepassen op mijn hi res pics. Maar adobe cc is zeker niet goedkoop!

 • Profielfoto
  liudger

  Over zoeken in foto’s. Apple photo’s app kan ondertussen ook de foto’s scannen(lokaal) en dingen herkennen als vuurwerk, strand, fiets etc. Dit stukje van dit artikel klopt dus niet. Ik weet niet onder welke steen deze auteur heeft geleefd en of deze ook voldoende onderzoek heeft gedaan voor dit artikel. In de nieuwe versie op iOS 12 is dit zelfs weer verder uitgebreid en verbeterd.

 • Profielfoto
  ralphneeleman

  In iOS 12 werkt op categorie zoeken verbazend goed als beweert word?

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik lees hier dat sommigen nog gebruik maken van iPhoto en niet van de nieuwere Photo’s app. Bij de lancering van Photo’s had het inderdaad nog veel minder functies dan iPhoto, maar inmiddels is dat toch rechtgetrokken? Ik kan me geen functie bedenken die wel in iPhoto zit, maar niet in Photo’s. Ik ben benieuwd voor welke functies die personen iPhoto blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  spacefreek

  Wat ik mis in dit stuk: iCloud foto-albums die worden gedeeld met anderen vallen niet onder de (betaalde) opslag, en kan onbeperkt gebruikt worden. Zo kun je 5GB+ opslaan, zonder te betalen. Volgens mij kun je ze zelfs enkel met jezelf delen.

  Apple:

  The photos and videos in your shared albums are kept in iCloud, but they don’t count against your iCloud storage limit.

 • Profielfoto
  xaddict

  “eenvoudige iPhone-fotograaf”
  Volgens mij bedoelen jullie gemiddelde iPhone gebruiker, ipv “fotograaf”.

  Verder een goed artikel.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Een apple fan site vindt apple foto’s beter dan google foto’s. Erg verassende uitslag………..not.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Er wordt in het artikel gesteld dat de opslagprijzen vergelijkbaar zijn, maar Google rekent voor iTB €9,99 per maand en Apple rekent €9,99 voor 2TB. Dus is (volgens Bartjens) Google twee keer zo duur als Apple. Ik zou willen dat Apple een hoger maximum dan 2TB gaat verhuren, maar ik vermoed dat dat alleen een kwestie van tijd is.

 • Profielfoto
  MIVE

  Dutch-American op 9 juli 2018 19:08
  Een apple fan site vindt apple foto’s beter dan google foto’s. Erg verassende uitslag………..not.

  Wat een zinloze opmerking. Als je denkt dat deze site vooringenomen is, skip deze site dan gewoon en ga andere lezers die hier wel nuttige informatie vandaan halen niet lastig vallen met je eigen vooringenomenheid.

  Nog even over dat zoeken op categorieën in foto’s. Google gebruikt zoals de auteur ook zegt de Google AI voor foto-analyse. En met iedere analyse van jouw foto’s wordt die AI weer iets beter. Apple maakt alleen gebruik van on device analyse. Hier ligt een fundamentele keuze onder: Google heeft minder bezwaren tegen gebruik van persoonlijke gegevens  dan Apple. In dit geval is mij niet helemaal duidelijk waarom Apple hierin zo terughoudend is. het is duidelijk dat hoe meer foto’s je kunt analyseren des te beter het AI wordt. En dat kan zonder dat je daarvoor persoonlijke gegevens gebruikt (puur technisch vs functioneel/doel gebruik). Misschien is Apple gewoon heel voorzichtig. Hoe dan ook, ze nemen wel een grote gok, want Google gaat nu gewoon sneller op dit gebied.