Apple CarPlay vanaf augustus op nieuwe en oude Mazda

Door: Jan de Raab - 9 reacties

Mooie wagen, een Mazda. Zonder Apple CarPlay bekruipt je als iPhone-bezitter echter al snel het gevoel iets te missen. Gelukkig gaat dat snel veranderen. De Japanse autofabrikant gaat Apple’s iOS-interface voor op het dashboard eindelijk ondersteunen.

De enige voorwaarde is dat de wagen al is voorzien van het entertainment­systeem met MZD Connect. Het is dus zowel beschikbaar voor de bestaande, als nieuwe Mazda-modellen.

Apple’s CarPlay bij Mazda

Steeds meer auto’s worden uitgerust of voorbereid voor CarPlay. Nu was Apple’s systeem voor het dashboard bij de meeste merken al wel als optie beschikbaar, maar Mazda bleef het buitenbeentje. De Japanse autofabrikant zei in 2017 al aan ondersteuning voor iOS op het dashboard te werken, maar het bleef een beetje stil. Vanaf 6 augustus is het dan eindelijk zo ver.

CarPlay stelt je in staat om op een veilige manier veel functies van je iPhone in de auto te gebruiken. Zo kun je Apple’s kaarten gebruiken voor navigatie, iMessage- en WhatsApp-berichten sturen via Siri en inmiddels zijn ook een boel muziek-apps zoals Spotify beschikbaar. In iOS 12 wordt het systeem bovendien een stuk opener. Dan kun je apps als Flitsmeister, Google Maps en Waze ook op je dashboard verwachten.

Mazda CarPlay
Klik/tap voor groter.

Vanaf 6 augustus beschikbaar

CarPlay werkt alleen met entertainmentsystemen die voorzien zijn van MZD Connect. Helaas heeft de fabrikant nog geen volledige lijst met typenummers uitgebracht, maar een twee jaar oude MX-5 is in ieder geval wel geschikt. Dat belooft veel goeds voor bezitters van een ouder model. Als je overweegt om CarPlay te installeren, kan je vanaf 6 augustus contact opnemen met je dealer. Di Ondersteuning voor Apple’s in-car-systeem is niet gratis, want de update kost je eenmalig 349 euro. Ook in België zal het mogelijk zijn om gebruik te maken van Apple CarPlay, de exacte datum en te verwachten prijs is op dit moment echter nog niet bekend.

Mazda PR

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Sirll

  Ik heb eigenlijk nooit zo begrepen waarom hier hoge kosten tegenover moeten staan. 349 euro om apple carplay te mogen gebruiken is wel een erg dure grap voor een software upgrade waarbij het grootste gedeelte van de software al gewoon in je telefoon zit. Of zie ik het verkeerd?

 • Profielfoto
  Kevin

  Sirll op 21 juli 2018 10:08
  Ik heb eigenlijk nooit zo begrepen waarom hier hoge kosten tegenover moeten staan. 349 euro om apple carplay te mogen gebruiken is wel een erg dure grap voor een software upgrade waarbij het grootste gedeelte van de software al gewoon in je telefoon zit. Of zie ik het verkeerd?

  Maar dat weet je toch met Apple producten? Overpriced is hun business model. Ik kan geen enkel product bedenken dat een reële prijs heeft. Of we het nu over de Pencil hebben, een SSD uitbreiding of een iMac zelf. Je weet gewoon dat je teveel betaalt.

 • Profielfoto
  steveb

  Kevin op 21 juli 2018 10:17

  Sirll op 21 juli 2018 10:08
  Ik heb eigenlijk nooit zo begrepen waarom hier hoge kosten tegenover moeten staan. 349 euro om apple carplay te mogen gebruiken is wel een erg dure grap voor een software upgrade waarbij het grootste gedeelte van de software al gewoon in je telefoon zit. Of zie ik het verkeerd?

  Maar dat weet je toch met Apple producten? Overpriced is hun business model. Ik kan geen enkel product bedenken dat een reële prijs heeft. Of we het nu over de Pencil hebben, een SSD uitbreiding of een iMac zelf. Je weet gewoon dat je teveel betaald.

  CarPlay lijkt mij de zwakste vertoning van apple.
  na 4 jaar lijkt het alleen maar

  duurder te worden
  bijna de enige software van apple waarvoor je moet betalen. (iOS, macOS, iCloud,….)
  trager vooruit te gaan. hoe weinig merken gebruiken dit (standaard)
  door enkelingen gebruikt (hoeveel mensen kent u die het wel doen?)

   

  ps auto ’s zijn altijd belachelijk duur
  houd eens de prijzen van auto ’s in de gaten.

  dezelfde auto kan je het hele jaar door kopen met 20 a 30% korting. de actie krijgt gewoon om de x maand een andere naam.
  zelfs met die korting maken ze nog enorme winst. 50% of meer. (lijkt wel apple)
  dan spreek ik nog niet over de prijzen van opties

  als CarPlay al zo duur is. en dat is enkel entertainment. wat zal car os dan niet kusten? als dit de hele auto zal besturen.

  mijn idee?
  – dit zal vlot de €2000 overschrijden (zonder hardware).
  – owja wacht apple =>verkoop prijs? €5000

   

 • Profielfoto
  KarelWillem

  steveb op 21 juli 2018 10:42
  … auto ’s zijn altijd belachelijk duur.. … maken ze nog enorme winst. 50% of meer.

  Right. .:) Het is maar goed dat jij niet in de auto-business zit.

  https://www.autoblog.nl/nieuws/dit-verdienen-autofabrikanten-aan-jouw-auto-60921

 • Profielfoto
  Macfannijmegen

  Vreemd dat het zo duur moet zijn, ik heb gewoon een Pioneer unit geïnstalleerd die ook CarPlay kan en die kostte ook zoiets… dus zal niet aan Apple liggen, is gewoon Mazda die er dik aan wil verdienen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Deze prijs heeft inderdaad niks met Apple te maken. Dit is je dealer die er dik aan verdient. Inderdaad belachelijke prijzen. Bij Dacia/Renault vragen ze ook €120 voor een halfjaarlijkse update van de kaart. Ja doei, ik gebruik mijn iPhone wel.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Ik zeg, ipad mini in de console:-)

 • Profielfoto
  Sirll

  Precies wat @Macfannijmegen bedoeld! Denk ook niet dat de hoge kosten bij apple liggen maar bij de autofabrikant. Ik ben in ieder geval fan van carplay, gebruik het dagelijks en de nieuwe update met straks ondersteuning voor o.a flitsmeister is zeer gewenst.

 • Profielfoto
  SuperAn

  Moest dit op de goedkoopste nieuwe Mazda 2 werken maakt deze update toch wel de volle 2,69% van de waarde van de auto:p
  Maja wie koopt nu ook een Mazda ?