Apple bevestigt: toetsenbord MacBook Pro 2018 beter beschermd

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Apple MacBook Pro 2018 toetsenbord iFixit

De nieuwe MacBook Pro (mid 2018) heeft forse hardwarematige upgrades en een nieuw toetsenbord. Publiekelijk zegt Apple dat dit toetsenbord is gemaakt om een stiller te zijn, maar de problemen met vuil dat toetsen kan blokkeren niet oplost. Intern gaat echter een andere boodschap rond.

De toetsen van de MacBook Pro 2018 zijn voorzien van een extra laagje. Dat beschermt de toetsen tegen vuil dat binnen kan dringen en het mechanisme blokkeert. Het is als het ware een kleine cocon die zorgt dat vuil en stof zich niet onder de toetsen ophoopt.

Apple ontkent alleen publiekelijk

Wij hebben Apple meermaals naar de functie van dit extra laagje gevraagd, en kregen alleen als antwoord dat de toetsen stiller zijn gemaakt omdat het geluid een veelgehoorde klacht was. In een interne memo naar servicemedewerkers schrijft Apple echter het volgende: “Het toetsenbord heeft een membraan onder de toetsen om te voorkomen dat vuil het vlindermechanisme binnendringt. De procedure voor vervanging van de spatiebalk is ook veranderd ten opzichte van het vorige model. Reparatiedocumentatie en servicevideo’s zijn binnenkort beschikbaar.”

MacBook Pro 2018
De interne memo die door MacRumors werd opgevist – Klik/tap voor groter.

Reparatiewebsite iFixit ontdekte het extra laagje afgelopen weekend al. Dat Apple er publiekelijk niets over wil zeggen is logisch, want het bedrijf is verwikkeld in een collectieve rechtszaak over de kwetsbaarheid van het toetsenbord. Stellig zeggen dat de problemen opgelost zijn, komt die zaak niet ten goede. De MacBook Pro 2018 heeft een butterfly-toetsenbord van de derde generatie. De overige MacBooks (behalve de Air) hebben een oudere generatie die een stuk kwetsbaarder is. Daar loopt echter een reparatieprogramma voor. Apple vervangt toetsenborden die niet meer goed reageren of geheel stoppen met werken tot vier jaar na aankoop gratis.

MacBook Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Meer MacBook Pro 2018

We hebben de afgelopen dagen intensief geschreven over de nieuwe MacBook Pro. De nieuwe laptops hebben niet alleen een vernieuwd toetsenbord, maar ook een snellere processor met meer cores. Ook de SSD is aanzienlijk sneller. Mis deze artikelen niet:

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  iDarwin

  Netjes.

 • Profielfoto
  Sannetju

  Dus de serie van 2017 kan gratis omgeruild worden voor de wel goed functionerende MacBook 2018 ? De 2017 is tenslotte een miskoop ?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Sannetju op 20 juli 2018 12:28
  Dus de serie van 2017 kan gratis omgeruild worden voor de wel goed functionerende MacBook 2018 ? De 2017 is tenslotte een miskoop ?

  Nee. Daarvoor heeft Apple een vervangingsprogramma dat vier jaar van kracht is vanaf aankoopdatum.