Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 11 juli 2018

AirPlay 2: alles over Apple’s nieuwe standaard voor audio

AirPlay wordt vaak gebruikt voor het streamen van audio en video. Het protocol van Apple bestaat al sinds 2004 en krijgt binnenkort een grote vernieuwing. AirPlay 2 komt eraan en dit moet je weten over de nieuwe standaard voor audio.

Wat is AirPlay 2?

AirPlay 2 is Apple’s nieuwste oplossing voor het streamen van audio van een iOS-apparaat naar een Apple TV, HomePod of andere speaker. Het concurreert zowel met Bluetooth als Chromecast en Sonos. Apple heeft dus zowel een oplossing voor simpele streams als multiroom audio.

Wanneer komt AirPlay 2 naar iOS, macOS en tvOS?

Na lange tijd is hier eindelijk duidelijkheid over. AirPlay 2 is beschikbaar sinds 29 mei 2018 met iOS 11.4 en tvOS 11.4. De ontwikkeling van het protocol voor draadloze audio liep bijna een jaar vertraging op. De Mac heeft slechts beperkt ondersteuning voor AirPlay 2. In iTunes 12.8 en macOS 10.13.6 kun je de nieuwe audio-standaard via iTunes gebruiken, maar het hele systeem ondersteunt alleen het ‘klassieke’ AirPlay.

En de AirPort Express?

Die is tegen alle verwachtingen in toch voorzien van ondersteuning voor AirPlay 2. Je kunt AirPort Firmware versie 7.8 via het AirPort-hulpprogramma installeren en de kleine router zal dan als speaker in de Woning-app verschijnen.

Hoe werkt multiroom audio?

Een van de grootste vernieuwingen is ondersteuning voor multiroom audio. Dat wil zeggen dat verschillende speakers (in verschillende kamers) ondersteund worden. Ze kunnen allemaal dezelfde audio spelen, of iets anders. Dit werkt op basis van de Woning-app. Daar maak je verschillende kamers aan en kun je vervolgens selecteren in welke kamer welke speaker staat. Bij het afspelen van een nummer kies je een of meerdere kamers.

Klik/tap voor groter.

En video dan?

Apple focust zich alleen op het verbeteren van audio. Video krijgt in een volgende versie van AirPlay wellicht weer aandacht.

Klik/tap voor groter.

Is AirPlay 2 ook stabieler?

In theorie wel. Er worden namelijk een aantal fundamentele zaken verbeterd. Een daarvan is de buffer. De eerste versie van AirPlay heeft een vaststaande buffer van 2 seconden. Is je netwerk brak of verdwijn je even buiten het bereik van je Wi-Fi-netwerk? Dan gaat de audio haperen. AirPlay 2 stuurt zoveel audio als het netwerk aan kan naar apparaten en speaker. Zo ontstaat een buffer van enkele minuten.

Dit zorgt er ook voor dat zaken als voor- en terugspoelen soepeler gaan. Speakers hoeven niet meer te wachten op nieuwe audio, maar kunnen gewoon vanaf een nieuw tijdstip beginnen met spelen.

Zijn er nog onderbrekingen van telefoontjes?

Nee. Als je audio via AirPlay 2 afspeelt, stopt de audio niet meer met spelen als je gebeld wordt. Dit komt omdat AirPlay zijn eigen audio-route binnen iOS krijgt die losstaat van zaken als telefoontjes, games en Siri. Binnen iOS het dit Longform Audio. Iedere app die zich registreert als longform audio krijgt een aparte route voor AirPlay.

Klik/tap voor groter.

Hoe werkt de bediening?

Niet veel anders dan bij de vorige versie van AirPlay. De grootste verandering is dat je in plaats van één speaker om te streamen meerdere speakers of kamers kunt selecteren. Het is met AirPlay 2 ook mogelijk om de muziek vanaf meerdere apparaten te bedienen. Leuk tijdens feestjes bijvoorbeeld.

Moeten apps aangepast worden?

Voor ontwikkelaars is er werk aan de winkels. Als ze hun apps niet aanpassen, blijft deze met de oude versie van AirPlay werken en zijn functies als multiroom audio en bediening vanaf meerdere apparaten niet beschikbaar. Apple’s eigen apps zoals Muziek, Podcasts en Safari werken meteen met AirPlay 2.

iPhone EQ muziek
Klik/tap voor groter.

Kan ik tegelijk speakers van verschillende merken streamen?

Ja. iOS laat je alle speakers die AirPlay 2 ondersteunen kiezen. Die hoeven niet van één merk te zijn. Als je bijvobreled een Sonos bij je TV hebt, en een HomePod achterin de kamer, kun je tegelijk naar je Sonos en HomePod streamen. Dat werkt overigens niet altijd even goed. Wij konden tijdens een test met speakers van verschillende merken opmerken dat de audio nét niet synchroon was. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de audio processing in verschillende speakers iets langer of korter nodig heeft om de audio te behandelen.

Klik/tap voor groter.

Hoe is AirPlay 2 anders dan Sonos?

Sonos biedt net als AirPlay 2 functies voor multiroom audio en het delen van playlists met meerdere apparaten, maar dit werkt alleen binnen de Sonos-app. Met AirPlay 2 kun je straks vanuit iedere app streamen. Een aantal Sonos-speakers ondersteunt overigens sinds kort AirPlay 2. Het gaat om de Sonos One, Beam, Play:5 en Playbase. Je kunt nu dus kiezen: de Sonos-app gebruiken of je speakers op basis van AirPlay 2 bedienen.

Sonos One 16x9
Klik/tap voor groter.

AirPlay 2 en andere speakers

Of speakers een firmware-update krijgen, hangt af van de technische specificaties. Sommige speakers hebben genoeg geheugen en een krachtigere chip, anderen niet. Welke speakers een update krijgen, houden we in deze round-up met het complete overzicht bij.

We zullen dit artikel regelmatig bijwerken. Hieronder de revisiegeschiedenis:
→ 29/05/2018: Verwijzingen naar iOS 11.4 en tvOS 11.4 toegevoegd.
→ 10/07/2018: Verwijzingen naar iTunes 12.8 en macOS 10.13.6 toegevoegd.
→ 12/07/2018: Informatie over AirPlay 2 naar speakers van verschillende fabrikanten toegevoegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AirPlay 2: alles over Apple’s nieuwe standaard voor audio
Sluiten