AirPlay 2: alles over Apple’s nieuwe standaard voor audio

Door: Raymon Mens - 27 reacties

AirPlay wordt vaak gebruikt voor het streamen van audio en video. Het protocol van Apple bestaat al sinds 2004 en krijgt binnenkort een grote vernieuwing. AirPlay 2 komt eraan en dit moet je weten over de nieuwe standaard voor audio.

Wat is AirPlay 2?

AirPlay 2 is Apple’s nieuwste oplossing voor het streamen van audio van een iOS-apparaat naar een Apple TV, HomePod of andere speaker. Het concurreert zowel met Bluetooth als Chromecast en Sonos. Apple heeft dus zowel een oplossing voor simpele streams als multiroom audio.

Wanneer komt AirPlay 2 naar iOS, macOS en tvOS?

Na lange tijd is hier eindelijk duidelijkheid over. AirPlay 2 is beschikbaar sinds 29 mei 2018 met iOS 11.4 en tvOS 11.4. De ontwikkeling van het protocol voor draadloze audio liep bijna een jaar vertraging op. De Mac heeft slechts beperkt ondersteuning voor AirPlay 2. In iTunes 12.8 en macOS 10.13.6 kun je de nieuwe audio-standaard via iTunes gebruiken, maar het hele systeem ondersteunt alleen het ‘klassieke’ AirPlay.

En de AirPort Express?

Die is tegen alle verwachtingen in toch voorzien van ondersteuning voor AirPlay 2. Je kunt AirPort Firmware versie 7.8 via het AirPort-hulpprogramma installeren en de kleine router zal dan als speaker in de Woning-app verschijnen.

Hoe werkt multiroom audio?

Een van de grootste vernieuwingen is ondersteuning voor multiroom audio. Dat wil zeggen dat verschillende speakers (in verschillende kamers) ondersteund worden. Ze kunnen allemaal dezelfde audio spelen, of iets anders. Dit werkt op basis van de Woning-app. Daar maak je verschillende kamers aan en kun je vervolgens selecteren in welke kamer welke speaker staat. Bij het afspelen van een nummer kies je een of meerdere kamers.

AirPlay 2 iOS 11.3
Klik/tap voor groter.

En video dan?

Apple focust zich alleen op het verbeteren van audio. Video krijgt in een volgende versie van AirPlay wellicht weer aandacht.

Apple TV
Klik/tap voor groter.

Is AirPlay 2 ook stabieler?

In theorie wel. Er worden namelijk een aantal fundamentele zaken verbeterd. Een daarvan is de buffer. De eerste versie van AirPlay heeft een vaststaande buffer van 2 seconden. Is je netwerk brak of verdwijn je even buiten het bereik van je Wi-Fi-netwerk? Dan gaat de audio haperen. AirPlay 2 stuurt zoveel audio als het netwerk aan kan naar apparaten en speaker. Zo ontstaat een buffer van enkele minuten.

Dit zorgt er ook voor dat zaken als voor- en terugspoelen soepeler gaan. Speakers hoeven niet meer te wachten op nieuwe audio, maar kunnen gewoon vanaf een nieuw tijdstip beginnen met spelen.

Zijn er nog onderbrekingen van telefoontjes?

Nee. Als je audio via AirPlay 2 afspeelt, stopt de audio niet meer met spelen als je gebeld wordt. Dit komt omdat AirPlay zijn eigen audio-route binnen iOS krijgt die losstaat van zaken als telefoontjes, games en Siri. Binnen iOS het dit Longform Audio. Iedere app die zich registreert als longform audio krijgt een aparte route voor AirPlay.

AirPlay 2 longform audio
Klik/tap voor groter.

Hoe werkt de bediening?

Niet veel anders dan bij de vorige versie van AirPlay. De grootste verandering is dat je in plaats van één speaker om te streamen meerdere speakers of kamers kunt selecteren. Het is met AirPlay 2 ook mogelijk om de muziek vanaf meerdere apparaten te bedienen. Leuk tijdens feestjes bijvoorbeeld.

Moeten apps aangepast worden?

Voor ontwikkelaars is er werk aan de winkels. Als ze hun apps niet aanpassen, blijft deze met de oude versie van AirPlay werken en zijn functies als multiroom audio en bediening vanaf meerdere apparaten niet beschikbaar. Apple’s eigen apps zoals Muziek, Podcasts en Safari werken meteen met AirPlay 2.

AirPlay 2 apps
Klik/tap voor groter.

Kan ik tegelijk speakers van verschillende merken streamen?

Ja. iOS laat je alle speakers die AirPlay 2 ondersteunen kiezen. Die hoeven niet van één merk te zijn. Als je bijvobreled een Sonos bij je TV hebt, en een HomePod achterin de kamer, kun je tegelijk naar je Sonos en HomePod streamen. Dat werkt overigens niet altijd even goed. Wij konden tijdens een test met speakers van verschillende merken opmerken dat de audio nét niet synchroon was. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de audio processing in verschillende speakers iets langer of korter nodig heeft om de audio te behandelen.

Sonos AirPlay 2
Klik/tap voor groter.

Hoe is AirPlay 2 anders dan Sonos?

Sonos biedt net als AirPlay 2 functies voor multiroom audio en het delen van playlists met meerdere apparaten, maar dit werkt alleen binnen de Sonos-app. Met AirPlay 2 kun je straks vanuit iedere app streamen. Een aantal Sonos-speakers ondersteunt overigens sinds kort AirPlay 2. Het gaat om de Sonos One, Beam, Play:5 en Playbase. Je kunt nu dus kiezen: de Sonos-app gebruiken of je speakers op basis van AirPlay 2 bedienen.

Sonos One
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: Sonos)

AirPlay 2 en andere speakers

Of speakers een firmware-update krijgen, hangt af van de technische specificaties. Sommige speakers hebben genoeg geheugen en een krachtigere chip, anderen niet. Welke speakers een update krijgen, houden we in deze round-up met het complete overzicht bij.

We zullen dit artikel regelmatig bijwerken. Hieronder de revisiegeschiedenis:
→ 29/05/2018: Verwijzingen naar iOS 11.4 en tvOS 11.4 toegevoegd.
→ 10/07/2018: Verwijzingen naar iTunes 12.8 en macOS 10.13.6 toegevoegd.
→ 12/07/2018: Informatie over AirPlay 2 naar speakers van verschillende fabrikanten toegevoegd.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  App69

  Dat werkte toch al op een MacBook?

 • Profielfoto
  gipsman

  Dit zou dus niet gaan werken met een Airport Express, nota bene een Apple product.

  Had ik niet net gehoord dat Apple vooral met hardware geld verdient?

 • Profielfoto
  wacon

  Goed artikel echter geen woord over wel/niet high-resolution audio, DSD, MOQ bestanden ed? Hoort er toch wel in zulke info mijn inziens

   

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  gipsman op 30 maart 2018 20:14
  Dit zou dus niet gaan werken met een Airport Express, nota bene een Apple product.

  Had ik niet net gehoord dat Apple vooral met hardware geld verdient?

  Wil dat dan zeggen dat je geen muziek meer kan streamen naar een AirPort Express? Want dat is namelijk de enige reden waarom ik er hier eentje heb staan.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik begrijp iets niet. Ik gebruik nu ook airplay over meerdere speakers. Gelijktijdig. Toevallig staan ze in dezelfde ruimte, maar dat hoeft niet. Wat is het verschil met deze ‘nieuwe’ multiroom-mogelijkheid?

 • Profielfoto
  App69

  Ziegler op 30 maart 2018 20:47
  Ik begrijp iets niet. Ik gebruik nu ook airplay over meerdere speakers. Gelijktijdig. Toevallig staan ze in dezelfde ruimte, maar dat hoeft niet. Wat is het verschil met deze ‘nieuwe’ multiroom-mogelijkheid?

  Via macOS of iOS?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Airplay 2 dat maar niet af komt

 • Profielfoto
  Wootism

  Vanuit het artikel:

  Sonos heeft in ieder geval al aangekondigd all-in te gaan op AirPlay 2.

  Waar is hier een bron van?

  Ik kan echt nergens teruglezen dat Sonos all-in gaat…. Ze hebben enkel hun Play-one uitgebracht met ondersteuning maar zijn niet van plan AirPlay 2 uit te rollen in hun volledige productlijn.

 • Profielfoto
  Ziegler

  App69 op 30 maart 2018 21:50

  Ziegler op 30 maart 2018 20:47
  Ik begrijp iets niet. Ik gebruik nu ook airplay over meerdere speakers. Gelijktijdig. Toevallig staan ze in dezelfde ruimte, maar dat hoeft niet. Wat is het verschil met deze ‘nieuwe’ multiroom-mogelijkheid?

  Via macOS of iOS?

  MacOs.

 • Profielfoto
  App69

  Ziegler op 31 maart 2018 07:49

  App69 op 30 maart 2018 21:50

  Ziegler op 30 maart 2018 20:47
  Ik begrijp iets niet. Ik gebruik nu ook airplay over meerdere speakers. Gelijktijdig. Toevallig staan ze in dezelfde ruimte, maar dat hoeft niet. Wat is het verschil met deze ‘nieuwe’ multiroom-mogelijkheid?

  Via macOS of iOS?

  MacOs.

  Dacht het al. Dat werkte bij mij ook toen ik nog een MacBook had. Vond het zelfs raar dat dit niet werkte op een iPad.

 • Profielfoto
  wensink

  Blijven speakers/versterkers met de oude standaard wel gewoon werken zoals ze nu doen? Of betekent deze update dat na iOS 11.x bijna geen enkele speaker meer airplay kan gebruiken omdat ze airplay 2 niet ondersteunen?

 • Profielfoto
  Frans

  “AirPlay 2 stuurt zoveel audio als het netwerk aan kan naar apparaten en speaker. Zo ontstaat een buffer van enkele minuten.”

  Dat zal dan ook tot gevolg hebben dat je audio evenzoveel minuten vertraagd weergegeven zal worden, want dat is wat een buffer doet. Lijkt me niet zo handig.

 • Profielfoto
  Ziegler

  De huidige airplay heeft niet een dergelijke buffer. Overigens hoeft de vertraging niet zet zo groot te zijn al het buffer.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Ziegler op 30 maart 2018 20:47
  Ik begrijp iets niet. Ik gebruik nu ook airplay over meerdere speakers. Gelijktijdig. Toevallig staan ze in dezelfde ruimte, maar dat hoeft niet. Wat is het verschil met deze ‘nieuwe’ multiroom-mogelijkheid?

   

   

  Een van de grootste vernieuwingen is ondersteuning voor multiroom audio. Dat wil zeggen dat verschillende speakers (in verschillende kamers) ondersteund worden. Ze kunnen allemaal dezelfde audio spelen, of iets anders. Dit werkt op basis van de Woning-app.

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Het gaat dus om dat “of iets anders”.

   

  Dat kan niet met het huidige AirPlay.

 • Profielfoto
  Ziegler

  TheBigZ op 1 april 2018 09:55

  Ziegler op 30 maart 2018 20:47
  Ik begrijp iets niet. Ik gebruik nu ook airplay over meerdere speakers. Gelijktijdig. Toevallig staan ze in dezelfde ruimte, maar dat hoeft niet. Wat is het verschil met deze ‘nieuwe’ multiroom-mogelijkheid?

   

   

  Een van de grootste vernieuwingen is ondersteuning voor multiroom audio. Dat wil zeggen dat verschillende speakers (in verschillende kamers) ondersteund worden. Ze kunnen allemaal dezelfde audio spelen, of iets anders. Dit werkt op basis van de Woning-app.

  Ik weet niet zo goed wat je punt is. Ik heb al multiroomaudio. Kennelijk kan dit al via macos.

 • Profielfoto
  App69

  Frans op 31 maart 2018 22:27
  “AirPlay 2 stuurt zoveel audio als het netwerk aan kan naar apparaten en speaker. Zo ontstaat een buffer van enkele minuten.”

  Dat zal dan ook tot gevolg hebben dat je audio evenzoveel minuten vertraagd weergegeven zal worden, want dat is wat een buffer doet. Lijkt me niet zo handig.

  Nooit last van gehad van vertragingen of haperingen. En ik spreek dan nog in het verleden want ik heb al enkele jaren geen MacBook meer, enkel iPad,  een Airport in de badkamer, slaapkamer en woonkamer. Naar alle drie audio streamen tergelijketijd. Werkte perfect. Was dan ook verbaasd dat dit niet lukte met een iPad. Apple it used to work.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Frans op 31 maart 2018 22:27
  “AirPlay 2 stuurt zoveel audio als het netwerk aan kan naar apparaten en speaker. Zo ontstaat een buffer van enkele minuten.”

  Dat zal dan ook tot gevolg hebben dat je audio evenzoveel minuten vertraagd weergegeven zal worden, want dat is wat een buffer doet. Lijkt me niet zo handig.

  Nee hoor, het systeem begint gewoon “live” te spelen en bouwt vervolgens een buffer op door het liedje vooruit te gaan inladen, daar hoef je niets/weinig van te merken.

 • Profielfoto
  Frans

  Cenobyte op 1 april 2018 12:56

  Frans op 31 maart 2018 22:27
  “AirPlay 2 stuurt zoveel audio als het netwerk aan kan naar apparaten en speaker. Zo ontstaat een buffer van enkele minuten.”

  Dat zal dan ook tot gevolg hebben dat je audio evenzoveel minuten vertraagd weergegeven zal worden, want dat is wat een buffer doet. Lijkt me niet zo handig.

  Nee hoor, het systeem begint gewoon “live” te spelen en bouwt vervolgens een buffer op door het liedje vooruit te gaan inladen, daar hoef je niets/weinig van te merken.

  OK, dat zal wel werken voor een stream die gebaseerd is op een vooraf bekende playlist, bijvoorbeeld vanuit iTunes of Spotify. Wanneer je echter te maken hebt met een echte live stream, bijvoorbeeld internetradio, dan kan je volgens mij toch echt niet werken met een grotere buffer zonder vertraging in de weergave. Hopelijk heeft Apple een oplossing bedacht voor deze twee verschillende soorten streams. Misschien blijft een echte live stream gewoon werken als het huidige AirPlay?

 • Profielfoto
  iMachia

  “….en dit moet je weten over de nieuwe standaard voor audio.”

  Het standaard pseudo-journalistieke zinnetje dat alleen maar meer vragen opwerpt!

   

 • Profielfoto
  PowerMac

  Hoeveel speakers Kun je eigenlijk op AirPlay aansturen met eenzelfde stream?

 • Profielfoto
  TandMac

  soms begrijp ik het allemaal  niet goed meer.

  Toen de dino’s nog spraken had je een app. Airfoil (denk ik). Dat was in de tijd van de airport express apperaten die je rechtstreeks in het stopcontact stak. En daarmee kon ik in elke kamer perfect geluid afspelen. Én dit werkte feilloos. Vanaf een simpel  wit macbook intelcore duo.

  Nu, bijna 10 jaar later, moet je een i7 hebben en kan je naar gestotter luisteren. Airplay screamen naar je Apple TV werkt nu alleen op late 2011 toestellen, terwijl er weer app-jes zijn die dit ook kunnen met oudere toestellen.

  pfffft….

  innovatie….. Misschien eens werk maken van stabiliteit, continuïteit, kwaliteit.

  Er werkt daar zó veel volk. Pingpongen die de ganse dag?

 • Profielfoto
  Frans

  PowerMac op 1 april 2018 20:43
  Hoeveel speakers Kun je eigenlijk op AirPlay aansturen met eenzelfde stream?

  Het exacte aantal speakers dat je met iTunes kan aansturen is niet duidelijk. Ik heb wel eens gelezen dat dit afhanklijk is van de kwaliteit van je WiFi en normaal tussen de 3 en 6 zou liggen. Ik stuur 4 speakers aan vanuit iTunes, 2x een AirPort express die ieder aan een stereo installatie hangen en 2x een Libratone Zipp. Deze opstelling werkt vrijwel probleemloos.

 • Profielfoto
  Frans

  Airplay screamen naar je Apple TV werkt nu alleen op late 2011 toestellen, terwijl er weer app-jes zijn die dit ook kunnen met oudere toestellen.

  Het werkt bij mij nog steeds, op een PowerMac G4 Cube, uit 2000!:-)

 • Profielfoto
  App69

  MoNdO GeNeRaToR op 30 maart 2018 20:31

  gipsman op 30 maart 2018 20:14
  Dit zou dus niet gaan werken met een Airport Express, nota bene een Apple product.

  Had ik niet net gehoord dat Apple vooral met hardware geld verdient?

  Wil dat dan zeggen dat je geen muziek meer kan streamen naar een AirPort Express? Want dat is namelijk de enige reden waarom ik er hier eentje heb staan.

  Net getest. iOS 11.4. Werkt niet op een Airport.  Je kan wel nog streamen naar een Airport maar niet tegelijk. Fail Apple.

 • Profielfoto
  Sirll

  Nu middels firmware update ook beschikbaar voor de airport expres ?

 • Profielfoto
  yourt

  TandMac op 2 april 2018 16:32
  soms begrijp ik het allemaal  niet goed meer.

  Toen de dino’s nog spraken had je een app. Airfoil (denk ik). Dat was in de tijd van de airport express apperaten die je rechtstreeks in het stopcontact stak. En daarmee kon ik in elke kamer perfect geluid afspelen. Én dit werkte feilloos. Vanaf een simpel  wit macbook intelcore duo.

  Nu, bijna 10 jaar later, moet je een i7 hebben en kan je naar gestotter luisteren. Airplay screamen naar je Apple TV werkt nu alleen op late 2011 toestellen, terwijl er weer app-jes zijn die dit ook kunnen met oudere toestellen.

  pfffft….

  innovatie….. Misschien eens werk maken van stabiliteit, continuïteit, kwaliteit.

  Er werkt daar zó veel volk. Pingpongen die de ganse dag?

  Beetje laat misschien, maar kwam hier op uit naar aanleiding van de berichten Sonos-Ikea en Airplay 2. Ik heb hier 4 Airport expressjes, 2 Apple TV’s en een recente Sony TV. Heb nog niet geprobeerd wat TV en Apple tegelijk doen qua synchronisatie… maar alles over Apple gaat perfect synchroon zonder iest in te stellen. Heb ook nog een compacte Sony CMT ‘keten’ met Airplay maar die loopt niet synchroon met de Airports en ATV’s. Dus synchroon heb ik er 6, zonder probleem. En dan heb ik er nog 2 van Sony die ik liefst “los” aanstuur (eentje zit achter een Airport ook). Grootste voordeel: ik gebruik mijn eigen versterkers en B&W speakers ipv die Sonos zooi die nog eens veel te duur is ook. En als ik Sonos box wil gebruiken, kost dat veel meer dan Apple spul. Sonos amps krijgen mijn (hoofd) speakers niet aangestuurd vrees ik. Om over kwaliteit nog te zwijgen. Airplay via Airports haalt CD-kwaliteit zoals de Sonos. maar ik kan er ook Dolby 7.1overheen sturen, en naar de Apple TV ook gelijk 4K om aan de projector te voeren. Met thuisdeling kan ik vanaf die Apple TV’s dan ook nog eens mijn FLACALAC’s afspelen. En op al die toestelletjes via ofwel 3.5 analoog ofwel via TOSlink de digitale ingang of DAC in. Wat daar uit komt door 4 B&W’s achter twee class AA amps in de woonkamer, dat wil ik nog eens horen van een Sonos set met sub(s), satellieten,… Oh ja: mijn gear is vintage (de tweede versterker tikte ik voor 50 EUR op de kop, de ene set B&W DM14 voor 150 EUR. Airportjes voor 20 en 25 EUR. Apple TV tweedehands  voor 40, met TOSlink en mooie HDMI-kabel erbij.:)