Hoe de hele Amsterdamse Noord/Zuidlijn van 4G is voorzien

Door: Raymon Mens - 8 reacties

In lang niet iedere ondergrondse tunnel heb je bereik of mobiel internet. Iedereen die wel eens met de Intercity Direct tussen Rotterdam en Amsterdam reist, zal zich hebben geërgerd aan de lange tunnels zonder mobiel netwerk. Het kan ook anders, want in Amsterdam krijgt de volledige Noord/Zuidlijn 4G.

Dat hebben providers KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 laten weten. De telecomoperators hebben samen gewerkt om de 7,1km lange metrotunnel van een goed mobiel netwerkte voorzien.

4G door leaky feeders en antennes

In de tunnel tussen Amsterdam Noord en Zuid zijn door de providers 194 antennes geplaatst. Die kunnen een tunnel van vele kilometers echter niet van mobiel signaal voorzien, dus zijn ook zogenaamde leaky feeders ingezet. Dit zijn coaxkabels die heel simpel gezegd lek zijn geprikt. Zo kan het mobiele signaal door de tunnels verspreid worden. In de Amsterdamse Noord/Zuidlijn wordt 11,5km kabel gebruikt.

In de tunnels is één mobiel netwerk dat door alle providers gebruikt wordt. KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 hebben de kosten gedragen en Vodafone heeft het geheel technisch gecoördineerd. Het netwerk wordt aanstaande zaterdag ingeschakeld. Dan gaat de Noord/Zuidlijn ook open voor publiek.

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB zegt bewust niet gekozen te hebben voor Wi-Fi in de metro, omdat dit een dure investering is die slechts beperkt nut heeft. Een Wi-Fi verbinding kan bijvoorbeeld niet automatisch overschakelen op een volgend punt en heeft een beperkt zendvermogen.

4G Leaky feeder
Klik/tap voor groter.

Waarom de Noord/Zuidlijn wel en andere tunnels niet?

In nog lang niet alle tunnels in Nederland is mobiel bereik. Dat de Noord/Zuidlijn dit wel heeft, is eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Een systeem met leaky feeders aanleggen gaat een stuk makkelijker als een tunnel nog niet in gebruik is. Door de aanzienlijke vertraging die de lijn op heeft gelopen, was er alle tijd om het systeem goed te testen. De aanleg van een netwerk in een andere tunnel zal daarom gecoördineerd moeten worden binnen bestaande onderhoudsvensters.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  ArtHarg

  Kijk, zo hoort het. De nieuwe spoortunnel in Delft heeft het maanden zonder mobiel bereik moeten stellen. En dat voor een stad met een Technische Universiteit!

 • Profielfoto
  Cest Mac

  Zo nu en dan offline zijn is toch ook heerlijk. Vind ik persoonlijk niet echt stotend.

 • Profielfoto
  McMeller

  Cest Mac op 20 juli 2018 13:41
  Zo nu en dan offline zijn is toch ook heerlijk. Vind ik persoonlijk niet echt stotend.

  Ik ook niet. Maar als ik gebeld word in het OV en het gesprek wordt afgebroken omdat er in een tunnel geen bereik is voel ik mij wel een Fred Flintstone.

 • Profielfoto
  djneo

  “. Een Wi-Fi verbinding kan bijvoorbeeld niet automatisch overschakelen op een volgend punt”  Jawel wifi kan zero handoff, dan word je soepel naar een nieuw accespoint verbonden.

  (Openbaar wifi is nog altijd een nee)

  maar gaaf dat dit gedaan is, en Leaky feeders is best een gave techniek

 • Profielfoto
  Aiko

  McMeller op 20 juli 2018 16:19

  Cest Mac op 20 juli 2018 13:41
  Zo nu en dan offline zijn is toch ook heerlijk. Vind ik persoonlijk niet echt stotend.

  Ik ook niet. Maar als ik gebeld word in het OV en het gesprek wordt afgebroken omdat er in een tunnel geen bereik is voel ik mij wel een Fred Flintstone.

  Daarentegen zullen een aantal van je medereizigers het wellicht een zegen vinden dat je stil bent en ze geen telefoongesprek van je opgedrongen hoeven te krijgen. Je zit tenslotte in een afgesloten ruimte met een heleboel andere mensen waar rekening mee gehouden mag worden. Ik zie mijzelf als fervent openbaarvervoerreiziger nog wel eens een auto kopen, zodat ik ook eens langer dan een minuut (!) rustig in de bus, trein, tram of metro kan zitten.

 • Profielfoto
  kasuja

  Lekker al die geconcentreerde 4G straling door je donder

 • Profielfoto
  Ome Kor

  In de metro van Moskou is er wel gratis WiFi, dus het kan wel.

 • Profielfoto
  Odie

  kasuja op 21 juli 2018 12:12
  Lekker al die geconcentreerde 4G straling door je donder

  Het mooie van dit soort antennesystemen is juist dat het vermogen dat nodig is omlaag gaat. Je telefoon straalt veel minder vermogen uit tijdens een verbinding als je in de metro zit dan wanneer je 5 kilometer van een mast in het vrije veld verwijderd bent. Je opmerking slaat dus zachtsgezegd NERGENS op, behalve dat ie is ingegeven door ongefundeerd onderbuik gevoel en puur bedoelt lijkt voor stemmingsmakerij.

  Ook de opmerking in het artikel dat je met WiFi geen handovers zou kunnen doen is je reinste flauwekul, met een goed systeem met controller is dat prima mogelijk. Of dacht je dat Schiphol voorzien was van 1 grote access-point? Zelfs hier op kantoor hebben we tig AP’s met een controller, juist om dit probleem te tackelen.