Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 juli 2018

Hier zijn de allermooiste iPhone-foto’s van 2018

De camera van de iPhone wordt ieder jaar beter en de kiekjes in de jaarlijkse iPhone Photography Awards (IPP Awards) weer mooier. Ook dit jaar zijn er weer indrukwekkende plaatjes te zien. Van kleurexplosie tot foto met ingetogen grijstinten.

Het leuke aan de IPP Awards is dat iedere iPhone-gebruiker een foto in kan zenden. Het maakt niet uit of je in het dagelijks leven wel of niet met fotografie bezig bent. Volgens de organisatie zijn er dit jaar enkele duizenden inzendingen geweest uit meer dan 140 landen. Er zijn verschillende categorieën, zoals architectuur, dieren, mensen, kinderen en stilleven.

Hoofdprijs: Jashim Salam

De uit Jeruzalem afkomstige iPhone-fotograaf Jashim Salam wint met deze foto de hoofdprijs. We zien kinderen die een instructievideo over gezondheid en sanitaire voorzieningen bekijken in de buurt van het vluchtelingenkamp Tangkhali in Bangladesh. De foto werd gemaakt op een iPhone 7.

Klik/tap voor groter.

Eerste plaats: Alexandre Weber

Een stuk kleurrijker is de foto van de Zwitserse iPhone-fotograaf Alexandre Weber. Hij fotografeerde in in Salvador de Bahia in Brazilië een dame die het huis uit komt in een traditionele jurk. De foto berust op toeval, want er reed net een vrachtwagen voorbij en de vrouw kijkt daarom weg.

Klik/tap voor groter.

Tweede plaats: Huapeng Zhao

Dat kleur niet altijd nodig is, bewijst de Chinees Huapeng Zhao. Met zijn iPhone 6 fotografeerde hij een jongen die vis aan het vangen was. Toen de foto genomen werd, hield de jongen spontaan een visje voor zijn oog.

Klik/tap voor groter.

Derde plaats: Zarni Myo Win

Een emotioneel beladen foto van Zarni Myo Win uit Myanmar. Deze foto is met een iPhone 7 Plus gemaakt in Rangoon, de grootste stad van Myanmar. Een jongetje dat zijn been mist, kijkt hoe zijn vrienden voetballen. Hij zei tegen de fotograaf: “als ik kon, zou ik meespelen.”

Klik/tap voor groter.

De winnaars in subcategorieën

Ten slotte nog een aantal winnaars aan subcategorieën die ons opvielen. Bijvoorbeeld de winnaar in de categorie dieren. Hier is Django, een Shaolin Temple Terrier, geboren en getogen in een boeddhistisch klooster in de noordelijke provincie Hunan, China. Django houdt van lange wandelingen op het strand en luisteren naar Miles Davis. Hij werd op de foto gezet door de Amerikaan Robin Robertis. Zijn iPhone 7 Plus leverde dit kiekje af.

Klik/tap voor groter.

In de categorie architectuur won Massimo Graziani. Hij legde deze trap met zijn iPhone 7 Plus vast. De locatie is Rome, Italië.

Klik/tap voor groter.

Dat een ouder toestel nog steeds mooie plaatjes kan schieten, bewijst Melisa Barrilli. De Canadese maakte met haar iPhone 5s een foto van haar dochter die plezier heeft met de plantenspuit. Goed voor de eerste plaats in de categorie kinderen.

Klik/tap voor groter.

We sluiten af met de winnaar in de categorie natuur. Een donker beeld van schapen in de vroege, mistige ochtend bezorgt Fransman Sukru Mehmet Omur de eerste plaats. Hij knipte deze foto met zijn iPhone 6s in Toulouse, Frankrijk.

Klik/tap voor groter.

Meer mooie foto’s gemaakt met de iPhone

Wil je de winnaars in alle categorieën bekijken? Dat kan op de website van de IPP Awards. Daar zijn 18 categorieën met mooi werk te vinden. Bij de foto’s staat ook met welk toestel ze zijn gemaakt. We komen opvallend veel iPhones uit 2015 en 2016 tegen. Dat bewijst dat oude toestellen nog steeds lovenswaardige kiekjes kunnen maken. Volgend jaar zien we misschien nog mooier werk, want de iPhone krijgt in september naar verluidt een behoorlijke camera-upgrade. (Zie → ‘iPhone X Plus krijgt al in 2018 driedubbele camera’)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hier zijn de allermooiste iPhone-foto’s van 2018
Sluiten