AirPlay 2 is niet altijd een garantie voor synchroon geluid

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Sinds woensdagmiddag is AirPlay 2 niet alleen op Apple’s eigen HomePod beschikbaar, maar ook op een aantal Sonos-speakers. Een van de voordelen van de nieuwe AirPlay-versie is dat geluid vanaf je iPhone, iPad, Mac of Apple TV naar meerdere speakers tegelijk gestuurd kan worden. Dat is echter niet altijd een garantie voor perfect synchroon geluid.

Wij hebben dit getest met een HomePod en Sonos Playbase. Bij streams vanaf iOS is er mininmaal een halve seconde vertraging tussen de twee speakers. Bij streams vanaf iTunes op een Mac lijkt de vertraging iets minder, maar nog steeds hoorbaar. Ook een Apple TV (geluid via een televisie) gecombineerd met een HomePod of Sonos is niet synchroon.

Prestaties AirPlay 2 erg wisselend

Er is niet echt een peil te trekken op de prestaties van AirPlay 2. Tijdens uitvoerige tests met onze HomePod en Sonos was de vertraging tussen speakers eigenlijk bij ieder nummer weer anders. Soms zaten de speakers aardig bij elkaar in de buurt, maar soms was er een hele duidelijke echo te horen. Bij podcasts was dit erg merkbaar. AirPlay 2 lijkt wel zijn best te doen om de audio synchroon te houden, maar dat lukt niet altijd. Na ongeveer 20 seconden werd één van de twee speakers even uitgeschakeld om de stream synchroon te krijgen, maar dat lukte niet. Daardoor bleven de speakers om de beurt uit- en inschakelen, maar echt synchroon werd het nooit.

Dit lijkt overigens alleen voor te komen bij speakers van verschillende merken. Twee Sonos-speakers en twee HomePods zijn prima synchroon. Apple’s belofte om alle speakers van ieder merk in huis synchroon te laten spelen, wordt echter nog niet ingelost.

HomePod AirPlay 2
Klik/tap voor groter.

Of dit een bug is, of iets waar we mee moeten leren leven is vooralsnog onduidelijk. Iedere speaker zal zijn eigen DSP (Digital Signal Processing) toepassen om het geluid optimaal te laten klinken. De geluidsbehandeling heeft op de ene speaker mogelijk langer nodig dan de andere. Aan de andere kant kunnen we ons niet voorstellen dat DSP voor zoveel vertraging zorgt.

Ook enkele bugs in iTunes 12.8

Apple bracht eerder deze week iTunes 12.8 en macOS 10.13.6 met ondersteuning voor AirPlay 2 uit en ook daar zitten nog enkele bugs in. Zo crasht iTunes regelmatig als een podcast via AirPlay 2 wordt afgespeeld. Ook wordt de teller die het aantal keer dat een nummer afgespeeld is telt, niet bijgewerkt bij het gebruik van de nieuwe AirPlay-standaard. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor Apple.

AirPlay 2 iTunes
Klik/tap voor groter.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Sirll

  Waarom kan ik eigenlijk mijn mac met itunes niet als airplay 2 device selecteren zoals dat wel kan met de apple tv 4!… vind da zo raar

 • Profielfoto
  Pixelman

  ik gebruik 3 bose SoundTouch Wireless Link adapters en dat werkt zeer goed. Leuke is zelfs dat ik een analoge platenspeler kan verbinden met 1 aux op de achterkant van 1 bakje en het systeem streamt het geluid ‘synchroon’ naar alles andere bakjes. Systeem werkt zowel op bluetooth als via wifi. En heeft net als sonos een eigen server. Waardoor je iPads of computer gewoon controller zijn. Echt een aanrader. Voordeel is dat je al je oude hifi apparatuur  nog steeds kan gebruiken. Een zeer onderschat product. In België staan ze zelfs nu in de solden voor 100€ ipv 165€

 • Profielfoto
  Facundo

  Op de mac valt ap2 regelmatig weg en is vervolgens verdwenen. De enige manier om het dan terug te krijgen op de mac is het afspelen via smartfoon via ap2.

  Zoals tegenwoordig gebruikelijk komt Apple weer met een buggy release. Kunnen ze dan echt zelfs de meest basic zaken niet meer testen bij Apple? Het is werkelijk on-ge-loof-lijk.

 • Profielfoto
  flappah

  Op zich werkt het best wel goed. Ik heb dan wel alleen Sonos speakers in huis maar die worden prima aangestuurd. Ik ben begonnen met een afspeellijst op de iPhone. Dat speelt goed op de speakers af (zonder issues bedoel ik). Vervolgens heb ik de afstelling overgepakt op iTunes op de Mac en dit ging ook zonder problemen. Ik heb echter geen HomePod in huis om te kijken hoe het gaat met verschillende soorten speakers. Maar zolang je binnen het Sonos ecosysteem blijft gaat het prima.

 • Profielfoto
  Jasper

  @Pixelman Begrijp ik dan goed dat de ‘bose SoundTouch Wireless Link’ Airplay 2 ondersteunt?

 • Profielfoto
  Facundo

  Wij hebben alleen Sonos, maar hier dus hoop problemen. Wij gebruiken voorlopig wel weer gewoon de Sonos-app zonder ap2, want fixes zullen wel weer tot sint-juttemus duren. Jammer, want ap2 heeft zéker voordelen.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Daarom: analoog en met kabeltjes.