Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 juli 2018
Leestijd: 2 minuten

AirPlay 2 is niet altijd een garantie voor synchroon geluid

Sinds woensdagmiddag is AirPlay 2 niet alleen op Apple’s eigen HomePod beschikbaar, maar ook op een aantal Sonos-speakers. Een van de voordelen van de nieuwe AirPlay-versie is dat geluid vanaf je iPhone, iPad, Mac of Apple TV naar meerdere speakers tegelijk gestuurd kan worden. Dat is echter niet altijd een garantie voor perfect synchroon geluid.

Wij hebben dit getest met een HomePod en Sonos Playbase. Bij streams vanaf iOS is er mininmaal een halve seconde vertraging tussen de twee speakers. Bij streams vanaf iTunes op een Mac lijkt de vertraging iets minder, maar nog steeds hoorbaar. Ook een Apple TV (geluid via een televisie) gecombineerd met een HomePod of Sonos is niet synchroon.

Prestaties AirPlay 2 erg wisselend

Er is niet echt een peil te trekken op de prestaties van AirPlay 2. Tijdens uitvoerige tests met onze HomePod en Sonos was de vertraging tussen speakers eigenlijk bij ieder nummer weer anders. Soms zaten de speakers aardig bij elkaar in de buurt, maar soms was er een hele duidelijke echo te horen. Bij podcasts was dit erg merkbaar. AirPlay 2 lijkt wel zijn best te doen om de audio synchroon te houden, maar dat lukt niet altijd. Na ongeveer 20 seconden werd één van de twee speakers even uitgeschakeld om de stream synchroon te krijgen, maar dat lukte niet. Daardoor bleven de speakers om de beurt uit- en inschakelen, maar echt synchroon werd het nooit.

Dit lijkt overigens alleen voor te komen bij speakers van verschillende merken. Twee Sonos-speakers en twee HomePods zijn prima synchroon. Apple’s belofte om alle speakers van ieder merk in huis synchroon te laten spelen, wordt echter nog niet ingelost.

Klik/tap voor groter.

Of dit een bug is, of iets waar we mee moeten leren leven is vooralsnog onduidelijk. Iedere speaker zal zijn eigen DSP (Digital Signal Processing) toepassen om het geluid optimaal te laten klinken. De geluidsbehandeling heeft op de ene speaker mogelijk langer nodig dan de andere. Aan de andere kant kunnen we ons niet voorstellen dat DSP voor zoveel vertraging zorgt.

Ook enkele bugs in iTunes 12.8

Apple bracht eerder deze week iTunes 12.8 en macOS 10.13.6 met ondersteuning voor AirPlay 2 uit en ook daar zitten nog enkele bugs in. Zo crasht iTunes regelmatig als een podcast via AirPlay 2 wordt afgespeeld. Ook wordt de teller die het aantal keer dat een nummer afgespeeld is telt, niet bijgewerkt bij het gebruik van de nieuwe AirPlay-standaard. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor Apple.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
AirPlay 2 is niet altijd een garantie voor synchroon geluid
Sluiten