Affinity Designer: illustrator-concurrent nu ook op iPad

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Het Britse bedrijf Serif Labs timmert hard aan de weg om Adobe overbodig te maken. Een jaar nadat fotobewerker Affinity Photo naar de iPad kwam, is nu ook de grafische app Affinity Designer voor Apple’s tablet beschikbaar. Waar Adobe een boel iOS-apps met gereduceerde functionaliteit heeft, brengt Serif volledige functionaliteit naar de iPad.

Terwijl Affinity Photo zich richt op het bewerken van foto’s, is Affinity Designer een vector-gebaseerde tekentool. Er is volledige ondersteuning voor de Apple Pencil en input wordt automatisch gestabiliseerd.

Volledige functionaliteit, met touch

Affinity Designer doet op de iPad niet onder voor de Mac-versie. De functionaliteit is identiek en je hebt de beschikking over alle tools. De interface is geoptimaliseerd voor aanrakingen en je kunt de Apple Pencil gebruiken voor nauwkeurige tekeningen en bijvoorbeeld het maken van bezier-curven. Ook is er ondersteuning voor alle exportformaten zoals een drukklare PDF en een volledig gelaagd PSD-, SVG- of EPS-bestand. Je hebt volledige controle over alle exportopties.

Affinity Designer iPad
Klik/tap voor groter.

Om de lancering te vieren, is Affinity Designer tijdelijk verkrijgbaar voor de introductieprijs van € 14,99. Dat is 30% korting op de normale prijs van € 19,99. Als je met grafische toepassingen bezig bent en een iPad met Apple Pencil hebt, is dit een koopje. Er zijn geen in-app-aankopen. Tot slot een belangrijke noot: in tegenstelling tot Affinity Photo werkt Affinity Designer alleen op recente iPads. Dat komt omdat de app een boel van de chip vraagt. De app ondersteunt de iPad Pro, iPad Air 2 en 5e en 6e generatie iPad.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  En toen was de iPad ineens een stuk interessanter. Nu nog de InDesign concurrent en de argumenten zoals “hier kan ik mijn werk niet op doen” -welke ik altijd aanhaal- een stuk moeilijker te verdedigen. Adobe: Leer hier van, probeer dit te overtreffen.

 • Profielfoto
  sunapple

  Ziet er gaaf uit. Ik gebruik nu een paar jaar Illustrator, maar zat mij vorige week nog af te vragen wat ik nou moest als ik dat niet meer goedkoop (als student zijnde) kan krijgen. Dit ziet er samen met de Mac app uit als een solide vervanger.

 • Profielfoto
  sunapple

  Maikelw op 11 juli 2018 19:33
  En toen was de iPad ineens een stuk interessanter. Nu nog de InDesign concurrent en de argumenten zoals “hier kan ik mijn werk niet op doen” -welke ik altijd aanhaal- een stuk moeilijker te verdedigen. Adobe: Leer hier van, probeer dit te overtreffen.

  Oh, ik zie net dat de InDesign concurrent eraan komt. Gave ontwikkelingen! https://affinity.serif.com/en-gb/publisher/

 • Profielfoto
  Afroman

  Serif is echt koning. Niet alleen omdat het een goedkope concurrent is voor Adobe maar het is een bedrijf met visie en die aardig wat innoveert.

 • Profielfoto
  imathijs

  ^ wat Afroman zegt.
  Ben erg enthousiast over hun apps en kan niet wachten tot Publisher uitkomt. Dan kan ik helemaal van het Adobe infuus af.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  Maikelw op 11 juli 2018 19:33
  En toen was de iPad ineens een stuk interessanter. Nu nog de InDesign concurrent en de argumenten zoals “hier kan ik mijn werk niet op doen” -welke ik altijd aanhaal- een stuk moeilijker te verdedigen. Adobe: Leer hier van, probeer dit te overtreffen.

  Met de recentelijke releases van dual window en het dock op de ipad, het eenvoudige icloud file management, toetsenborden voor de pro edities en pen ondersteuning in het laatste instap model lijkt het er steeds meer op alsof Apple de iPad probeert te evalueren naar een functionele computer waar op gewerkt kan worden zonder zijn gebruikersgemak voor “bankhangers” kwijt te raken. In mijn ogen goede stappen want blijkbaar word het daarmee ook interessanter om professionelere software pakketen als deze beschikbaar te maken op dit platform. Hopelijk word dit stukje software een succes en zullen andere software producenten ook volgen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Beschikbaar maken is totaal iets anders dan gebruikt worden!

   

  Tot op heden is alleen ProCreate succesvol op serieus gebied. Affinity Photo voor iPad is echt niet levensvatbaar dat kan alleen gemaakt worden omdat Affinity Photo op Mac en Windows zo goed verkopen. Sterker nog, die app zou na de introductie 32,- moeten gaan kosten. Die app heeft hooguit 48 uur 32,- gekost en toen bleek dat ze nul licenties verkochten en werd het heel snel weer 21,- als standaard prijs. Daar leg je gewoon geld op bij als onderneming  als je vooraf uitging van 32,- terwijl 21,- al extreem veel geld voor een iPad (iOS) app is. Alles dat meer dan 10,- kost op iOS is heel erg moeilijk om te verkopen.

   

  Er zit een hele wereld tussen apps bouwen + verkopen en dan ook nog eens echt nuttig zijn en veelvuldig gebruikt worden. Er zijn maar extreem weinig mensen in verschillende doelgroepen heel succesvol op de iPad. Als je graag digitaal tekent dan is de iPad Pro en ProCreate de beste oplossing die je kunt kopen maar als je dan gaat kijken dat mensen 1000,- kwijt zijn voor de hardware (compleet) en dat het appje ProCreate maar 8,- mag kosten waar Apple ook nog eens 30% van pakt dan is dat wel een hele waardeloze verhoudingen marge als bedrijf om van te leven. Je moet je indenken dat als een app zoals ProCreate qua kwaliteit voor de Mac gemaakt zou worden dat had die app zonder problemen makkelijk 75,- per jaar kunnen kosten. Dan had niemand geklaagd maar op iOS krijg je dat never en nooit voor elkaar!

   

   

  En ja dit soort apps zijn leuk maar ik heb extreem veel van dit soort apps in het verleden gekocht voor mijn iPad die ik nog nooit serieus heb  gebruikt. Dat komt gewoon omdat iOS nog altijd, ook met Dock een bankhangen OS is en niet een productief volwassen OS is, zoals macOS.

   

 • Profielfoto
  Gemini

  @Shmoo

  Je had het niet beter kunnen verwoorden.

  Beschik -buiten mijn Mac Pro- over diverse iPads, waaronder de iPad Pro 12,9″

  Het blijft behelpen op die “bankhangers”!

  Absoluut niet geschikt voor professioneel werk.

 • Profielfoto
  Gemini

  Sorry voor de onnodige witregels.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik heb een Adobe abonnement en gister voor het eerst Affinity Photo getest. Moet zeggen dat het een waardige vervanger van Photoshop lijkt. Sneltoetsen zijn vaak hetzelfde en ook de icoontjes zijn vrijwel identiek zodat het snel gaat wennen. Qua mogelijkheden lijkt het op het eerste gezicht gelijkwaardig. Op hun site geven ze aan dat ook een Indesign alternatief in de maak is. Wanneer deze er is ga ik er serieus over nadenken om helemaal over te stappen. Ik ben niet ontevreden over Photoshop / Illustrator en Indesign maar ik vind het heel jammer dat je niet gewoon een pakket kan kopen maar dat je vast zit aan hun abonnement.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  input wordt automatisch gestabiliseerd.

   

  Wat moet ik me hierbij voorstellen?

   

   

 • Profielfoto
  sunapple

  @Shmoo, dat verhaal baseer jij vooral op je eigen ervaring. Hun verklaring voor de prijsdaling was juist de grote populariteit van de app. Welk verhaal is nou juist, dat van het bedrijf of dat van Shmoo? ? De app werd gelanceerd op het WWDC 2017 podium en werd later dat jaar verkozen als App van het Jaar door Apple. Die hebben zat media aandacht gehad voor goede verkopen.

   

  Ik zie iPad niet als serieus werkpaard, maar ik geloof ook niet dat deze apps compleet waardeloos zijn en dat niemand ze gebruikt.

 • Profielfoto
  xaddict

  @raymon: van 20 naar 15€ is geen 30% maar 25% korting ?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ben trouwens nog steeds van mening dat de iPad een leuk speelgoed is voor op de bank hoor, maar nu tenminste wel in staat om iets qua illustrator te draaien. Of ik de iPad boven een Surface zou verkiezen? Nee, natuurlijk niet; een volledig desktop systeem versus een aangepast telefoon OS… Die twee mag en kan je eigenlijk niet met elkaar vergelijken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  xaddict op 12 juli 2018 10:47
  @raymon: van 20 naar 15€ is geen 30% maar 25% korting ?

  De prijs is 21,99 normaal;)

 • Profielfoto
  SponZz

  Had de app ‘Affinity Photo’ al een tijd in gebruik en ben daar zeer tevreden over, echt een pakket dat de ‘Pro’ van een iPad Pro waarmaakt. Was aan het wachten op dit pakket en mijn eerste indruk is zeer positief.
  Zeker de mogelijkheid tot bestandsuitwisseling met Photoshop en Illustrator maakt het pakket voor mij professioneel inzetbaar.
  Procreate idd is een van de betere app’s voor iPad maar is niet geschikt voor vector illustraties.

 • Profielfoto
  e.abrahamse

  @shmoo: Als hartstochtelijk voorvechter van transparantie én hoor en wederhoor: Kunt u mij een even stellige én inhoudelijk onderbouwde verklaring kunnen geven voor uw overwegend stellige, doorgaans aanpalende en vaak negatief getinte bijdragen? Om alle andere OMT-leden de zin en betekenis hiervan te laten weten om zo hun eigen persoonlijke ervaringen te kunnen toetsen.

  On topic:

  Als Affinity Designer en Photo-gebruiker van het eerste uur ben ik iedere keer weer verbaasd over hun vernieuwende kijk op de veelzijdige workflow van ons als creatieve professionals. Met een relatief klein team hebben ze de Affinity-serie als mobiele en desktop-apps stevig op de kaart gezet. Laten actieve gebruikers hun bijdrage leveren aan de individuele evolutie van deze apps. Hieraan kan iedereen (al vanaf dag 1!) op het Affinity-forum een constructieve bijdrage leveren.  Ik weet, uit eigen ervaring, dat er door de ontwikkelaars van Affinity-apps erg goed naar alle ervaringen van echte gebruikers geluisterd wordt. Hun openheid en zeker ook mededeelzaamheid over bestaande en alle nog in ontwikkeling zijnde apps is bewonderenswaardig. Daar profiteert iedereen én elke gebruiker van….

  Ook ik gebruik de iPad en desktop-versies van Designer en Photo door elkaar. Eerste ideeën op de iPad > definitieve uitwerking op desktop, vaak uitgewerkt resultaat on the fly aanpassen. Anderen meenemen in het creatieve proces biedt beiden veel voordelen in tijd en verrijkt het eindresultaat voor iedereen.

  Als een (mobiele of desktop) app je daadwerkelijk creatief ondersteunt, worden vorm en medium minder belangrijk. Laat alle actieve gebruikers en doortastende ontwikkelaars samen uitmaken of dit gekozen businessmodel levensvatbaar is.

  Ik bied mijn Affinity Designer op iPad een onbevooroordeelde kans zich in mijn harde realiteit te bewijzen. Mijn eigen levensechte ervaringen met Affinity-apps hebben mij het vertrouwen geven dat ik hiermee nu helemaal uit de voeten kan.

  “Echte schoonheid ontstaat pas in het -in alle vrijheid- aanschouwen én creëren”

 • Profielfoto
  xaddict

  @Raymon: dan staat de normale prijs er dus verkeerd want nu staat er €19,99

 • Profielfoto
  xaddict

  “Om de lancering te vieren, is Affinity Designer tijdelijk verkrijgbaar voor de introductieprijs van € 14,99. Dat is 30% korting op de normale prijs van € 19,99.”

 • Profielfoto
  pippen2

  Het is echt een top app. Voor mijn werk (webdesigner) maakte ik al gebruik van Affinity Designer voor macOS. Nu staat zowel Photo als Designer ook op m’n iPad Pro 12.9″. Nu is het mogelijk om op beide systemen exact hetzelfde te doen. Het maakt niet meer uit of ik nu m’n Macbook of m’n iPad mee neem: ik kan overal hetzelfde doen en overal de bestanden openen. Omdat het ook Adobe bestanden kan openen, kan ik alles wat ik van mijn klanten krijg omzetten, aanpassen en publiseren.

  Ik ben het oneens met de eerdere beweringen dat de iPad een “bankhang”-ding blijft. Nu met de komst van Affinity Designer kan ik mijn werk prima doen op de iPad. Samen met de bestandenapp (waarmee je allerlei dingen makkelijk kunt slepen) wordt het al heel volwassen. Het is alleen een andere manier van werken. DAT is waarschijnlijk het probleem en waar velen huiverig voor zijn. Laat jezelf eens verplicht op de iPad werken en laat je Macbook eens aan de kant liggen. Verplicht je om oplossingen te vinden om al je taken via de iPad voor elkaar te krijgen. In de meeste gevallen zal dat lukken. Het moet alleen misschien net wat anders. Het is wennen, maar daarna gaat ook dat steeds sneller. Toen je voor het eerst in aanraking kwam met macOS kostte dat ook meer tijd dan nu.

  Ik vind het heel goed dat Affinity zich nu zo volledig richt op de iPad. Want ik denk echt dat iOS een groter systeem gaat worden de komende jaren.