Night
Night Nieuws 25 juli 2018

Duizenden accounts Zalando, Bol.com en Wehkamp gehackt

Online shoppen is handig, maar let goed op je accountgegevens. De gegevens van duizenden accounts van de webshops Zalando, Bol.com en Wehkamp zijn op straat beland. Dat is overigens niet de schuld van de webwinkels zelf, maar vooral van consumenten die wachtwoorden hergebruiken.

De accounts zijn volgens een onderzoek van RTL Nieuws doorverkocht aan criminelen. Zij bestellen vervolgens dure producten op naam van de accounthouder. De spullen worden daarna gewoon weer via andere sites doorverkocht. Pure winst voor de hackers.

Duizenden accounts

Het zou gaan om duizenden accounts en de politie heeft al honderden meldingen gekregen. Wehkamp zegt dagelijks met de fraude te maken te hebben.

De criminelen laten de pakketjes die ze dus op naam van iemand anders bestellen, bezorgen bij afleverpunten. Daar worden de gloednieuwe iPhones, laptops en andere dure producten opgehaald. De criminelen verkopen ze vervolgens online door.

De politie heeft inmiddels al diverse internetcriminelen aangehouden. “Door geldstromen en adresgegevens te analyseren proberen we deze oplichters te pakken”, aldus de politie. Wil je voorkomen dat jou dit overkomt, controleer dan eerst of je accounts niet gehackt zijn via de website Have I Been Pwnd.

Mocht je account op die website voorkomen verander dan meteen je wachtwoord in iets sterkers. Safari biedt de mogelijkheid zelf een sterk, niet eenvoudig te hacken password te suggereren.

Safari password
Safari kan wachtwoorden suggereren – Klik/tap voor groter

 

Reageer op artikel:
Duizenden accounts Zalando, Bol.com en Wehkamp gehackt
Sluiten