5G in Nederland: T-Mobile en Tele2 zorgen voor vertraging

Door: Jan de Raab - 11 reacties
5G in Nederland

Slecht nieuws voor iedereen die niet kan wachten op de mobiele verbinding van de toekomst. De uitrol van 5G in Nederland loopt een onbekende vertraging op. De oorzaak? De overname van Tele2 door T-Mobile eind vorig jaar. De Europese Commissie bijt zich hierin vast en daardoor kunnen de frequenties voor 5G in Nederland niet geveild worden.

Dat er een kleine vertraging zou zijn door de overname, was al bekend. In eerste instantie zou medio oktober uitsluitsel worden gegeven over de fusie van T-Mobile en Tele2. De Europese Commissie heeft echter aangegeven meer tijd nodig te hebben om de overname te beoordelen. Tot die uitspraak er is, kunnen geen plannen voor het veilen van 5G-frequenties gemaakt worden.

Zorgen over samengaan T-Mobile en Tele2

Het onderzoek duurt langer omdat Brussel zich zorgen maakt over de overname van Tele2 door T-Mobile. De Europese Commissie onderzoekt of er nog wel genoeg concurrentie overblijft. Er zijn in Nederland namelijk slechts twee andere spelers, te weten KPN en VodafoneZiggo. Een overname zou een verdere beperking van de keuzemogelijkheden voor de consument betekenen. Dat kan tot een lage concurrentiedruk leiden, waardoor de kans bestaat dat de prijzen omhoog gaan.

De huidige situatie heeft alle kenmerken van een eerdere overnamepoging in Denemarken en Engeland. Ook toen dreigde de markt voor telecommunicatie te worden beheerst door drie spelers. De kans is dus aanwezig dat de Europese Commissie ook deze voorgenomen overname zal tegenhouden. Drie provider is vaak niet genoeg, want ook België werkt men actief aan het faciliteren van een vierde mobiele provider naast Proximus, Telenet en Orange.

5G glasvezel

Vertraging uitrol 5G in Nederland

De Europese Commissie weet nog niet hoeveel tijd nodig is voor het onderzoek naar het samengaan van T-Mobile en Tele2. Het gevolg is dat de uitrol van 5G in Nederland tot die tijd op pauze staat. Het is namelijk niet bekend of er drie of vier gegadigden voor een 5G-frequentie zijn. Daarom wordt de veiling van die frequenties voorlopig steeds opnieuw uitgesteld.

Aanvankelijk zouden de frequenties in 2019 geveild worden, maar dat kunnen we op onze buik schrijven. Nadat Brussel een advies over de overname heeft gegeven, moet de ACM (Autoriteit Consument en Markt) er ook nog iets van vinden. Dat onderzoek kan ook weer maanden duren en voor je het weet zitten we in 2020. Dit houdt Nederlandse providers natuurlijk niet tegen om te testen, en dat gebeurt ook volop, maar een snelle uitrol lijkt definitief uitgesloten. (Zie ook → 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Is er naast de 4de provider

 • Profielfoto
  steveb

  Ook nieuws over. 5g in België?

 • Profielfoto
  BlueSky

  Dan zorgen TM en Tele2 niet voor de vertraging, maar de Europese Commissie…..

 • Profielfoto
  Nikita

  Hoeveel telefoons zijn er überhaupt op dit moment verkrijgbaar die 5G netwerken ondersteunen…?

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Het echte probleem is de veiling.

  Voor UMTS (G3) kwamen frequenties gewoon beschikbaar.

  Nu is het een melkkoetje.

 • Profielfoto
  Max

  Ik zeg houd Nederland lekker 5G vrij.
  Wat een vervuiling wordt dat met al die extra antennes.

 • Profielfoto
  Frans

  iPhonefans op 31 juli 2018 18:04
  Het echte probleem is de veiling.

  Voor UMTS (G3) kwamen frequenties gewoon beschikbaar.

  Nu is het een melkkoetje.

  Inderdaad, het is een soort belastingheffing vooraf, die uiteindelijk door de klant betaald wordt. En hoe meer bieders op een veiling, hoe hoger de prijzen. De kans dat de prijzen omhoog gaan is dus redelijk groot, maar waarschijnlijk niet door verminderde concurrentie.

 • Profielfoto
  Nikita

  iPhonefans op 31 juli 2018 18:04
  Het echte probleem is de veiling.

  Voor UMTS (G3) kwamen frequenties gewoon beschikbaar.

  Nu is het een melkkoetje.

  Zo echt niet! KPN ging bijna ten onder aan het bedrag dat ze voor hun 3G-frequenties betaalden destijds. Die veiling ging toen blind, dus de concurrenten (KPN, Libertel, Dutchtone, Telfort, Ben) wisten onderling niet van elkaar welk bedrag er was geboden dus ging m.n. KPN heel hoog zitten om de beste frequenties te kunnen bemachtigen. Daar was niks gratis aan; sterker nog, het heeft de overheid destijds redelijk wat geld opgeleverd. Zoveel zelfs, dat de veiling van de 4G frequenties destijds in verhouding tegen viel.

   

 • Profielfoto
  csteelooper

  Max op 31 juli 2018 19:34
  Ik zeg houd Nederland lekker 5G vrij.
  Wat een vervuiling wordt dat met al die extra antennes.

  Dan kun je beter 3G (en toekomstig 4G) opdoeken, want 5G geeft minder straling. Bovendien heb je weliswaar meer antennes nodig, maar deze kunnen wel een stuk kleiner (en dus minder zichtbaar) zijn.

 • Profielfoto
  Nikita

  Ik denk niet dat het hem te doen is om de zichtbaarheid van de antennes.

  Het 3G netwerk wordt na 2020 sowieso wel afgebouwd, maar die frequenties worden natuurlijk gerecycled voor 5G of 6G tegen die tijd.

 • Profielfoto
  Peppijnr

  Het is dus niet de schuld van T-Mobile en Tele 2 maar het ligt weer eens aan die traag werkende ambtenaren. Maak ajb een besluit dan kunnen we tenminste verder.