Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 31 juli 2018

5G in Nederland: T-Mobile en Tele2 zorgen voor vertraging

Slecht nieuws voor iedereen die niet kan wachten op de mobiele verbinding van de toekomst. De uitrol van 5G in Nederland loopt een onbekende vertraging op. De oorzaak? De overname van Tele2 door T-Mobile eind vorig jaar. De Europese Commissie bijt zich hierin vast en daardoor kunnen de frequenties voor 5G in Nederland niet geveild worden.

Dat er een kleine vertraging zou zijn door de overname, was al bekend. In eerste instantie zou medio oktober uitsluitsel worden gegeven over de fusie van T-Mobile en Tele2. De Europese Commissie heeft echter aangegeven meer tijd nodig te hebben om de overname te beoordelen. Tot die uitspraak er is, kunnen geen plannen voor het veilen van 5G-frequenties gemaakt worden.

Zorgen over samengaan T-Mobile en Tele2

Het onderzoek duurt langer omdat Brussel zich zorgen maakt over de overname van Tele2 door T-Mobile. De Europese Commissie onderzoekt of er nog wel genoeg concurrentie overblijft. Er zijn in Nederland namelijk slechts twee andere spelers, te weten KPN en VodafoneZiggo. Een overname zou een verdere beperking van de keuzemogelijkheden voor de consument betekenen. Dat kan tot een lage concurrentiedruk leiden, waardoor de kans bestaat dat de prijzen omhoog gaan.

De huidige situatie heeft alle kenmerken van een eerdere overnamepoging in Denemarken en Engeland. Ook toen dreigde de markt voor telecommunicatie te worden beheerst door drie spelers. De kans is dus aanwezig dat de Europese Commissie ook deze voorgenomen overname zal tegenhouden. Drie provider is vaak niet genoeg, want ook België werkt men actief aan het faciliteren van een vierde mobiele provider naast Proximus, Telenet en Orange.

t-moible glasvezel 16x9

Vertraging uitrol 5G in Nederland

De Europese Commissie weet nog niet hoeveel tijd nodig is voor het onderzoek naar het samengaan van T-Mobile en Tele2. Het gevolg is dat de uitrol van 5G in Nederland tot die tijd op pauze staat. Het is namelijk niet bekend of er drie of vier gegadigden voor een 5G-frequentie zijn. Daarom wordt de veiling van die frequenties voorlopig steeds opnieuw uitgesteld.

Aanvankelijk zouden de frequenties in 2019 geveild worden, maar dat kunnen we op onze buik schrijven. Nadat Brussel een advies over de overname heeft gegeven, moet de ACM (Autoriteit Consument en Markt) er ook nog iets van vinden. Dat onderzoek kan ook weer maanden duren en voor je het weet zitten we in 2020. Dit houdt Nederlandse providers natuurlijk niet tegen om te testen, en dat gebeurt ook volop, maar een snelle uitrol lijkt definitief uitgesloten. (Zie ook → 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5G in Nederland: T-Mobile en Tele2 zorgen voor vertraging
Sluiten