Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 4 juli 2018

5G in Nederland: overheid verplicht 98 procent dekking

Overheidsbemoeienis wordt niet altijd gewaardeerd, maar het kan ook een positieve kant hebben. Bij de uitgifte van 5G-frequenties worden strenge eisen gesteld aan providers. Zo moeten netwerkaanbieders in Nederland een gegarandeerde landelijke dekking van minimaal 98 procent bieden om eigenaar te worden van een licentie voor het toekomstige 5G-netwerk.

Dat blijkt uit het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet dinsdag presenteerde. Het is voor providers niet altijd rendabel om bepaalde gebieden van mobiele dekking te voorzien en daar is slecht bereik en traag internet de norm. Om dit aan te pakken wordt er bij de aankomende veiling een dekkingsverplichting opgelegd.

Veiling frequenties in 2020

Wat de exacte eisen aan providers inhouden is op dit moment nog niet bekend. De verplichting om te voldoen aan de eis van 98% dekking maakt deel uit van de eerstvolgende veiling van frequenties. Deze staat gepland voor 2020.

Het is niet de eerste keer dat er een dekkingsverplichting wordt opgelegd. In 2000 werden bij de 3G-frequenties ook afspraken gemaakt over de dekking. Hierbij lag de nadruk echter vooral op de dekking van bewoonde gebieden, snelwegen en spoortrajecten. Bij de veiling van de 4G-frequenties was er geen verplichte dekking afgesproken.

Er wordt onder andere met 5G getest in de haven van Rotterdam – Klik/tap voor groter.

100% 5G-dekking in Nederland onhaalbaar

Voor providers zal het een hele opgave zijn om een dekking van 98% te garanderen. Voor de overheid is het echter van belang om hier wel naar te streven. Volgens het Actieplan Digitale Connectiviteit moet in 2023 iedereen de beschikking hebben over internet met een snelheid van minimaal 100mbit/s download. Dat kan prima met 5G voor thuis. Met het verdwijnen van steeds meer vaste telefoonverbindingen wordt ook de mobiele bereikbaarheid van 112 steeds belangrijker. Zo worden twee vliegen in een klap geslagen. (Zie ook → 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Reageer op artikel:
5G in Nederland: overheid verplicht 98 procent dekking
Sluiten