’12-inch MacBook 2018 krijgt Intel-chip met extra turbo’

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Apple vernieuwde onlangs de MacBook Pro met Touch Bar, maar er worden nog veel meer nieuwe MacBooks verwacht. De kleine, 12-inch Retina MacBook is immers ook toe aan vernieuwing en vandaag zien we mogelijk de eerste details.

Waar de MacBook Pro nieuwe Intel Coffee Lake-chips kreeg, krijgt de 12-inch Retina MacBook waarschijnlijk Amber Lake-chips. Dit is nog steeds de achtste generatie Intel Core, maar dan toegespitst op kleine apparaten met laag stroomverbruik. Amber Lake heeft bovendien een extra: een snellere turbo.

MacBook met meer Turbo Boost

We weten van het bestaan van deze nieuwe Intel-chips door een blunder van Dell. De fabrikant had al details van aankomende laptops met Intel Amber Lake online gezet. Daardoor hebben we nu een idee wat we kunnen verwachten van de nieuwe MacBook. De Amber Lake-chips kunnen wanneer het nodig is één core heel hard laten werken.

Dat moet voor aanzienlijk betere prestaties zorgen bij apps die kort meer snelheid nodig hebben. De kleine Apple-laptop kan met de nieuwe chips een Turbo Boost tot 4.2 GHz halen.
Core m3-8100Y

 • 1.1 GHz – Standaard
 • 2.7 GHz – 2-core Turbo
 • 3.4 GHz – 1-core Turbo

Core i5-8200Y

 • 1.3 GHz – Standaard
 • 3.2 GHz – 2-core Turbo
 • 3.9 GHz – 1-core Turbo

Core i7-8500Y

 • 1.5 GHz – Standaard
 • 3.6 GHz – 2-core Turbo
 • 4.2 GHz – 1-core Turbo

Meer Macs in het najaar

Intel begint de grootschalige levering van Amber Lake-chips in augustus. Waarschijnlijk heeft Apple al een nieuwe 12-inch MacBook rondom de chips ontworpen. Die zien we dan mogelijk in september tijdens een Apple-event, samen met een iPad Pro met Face ID, nieuwe iPhone en niet te vergeten de Apple Watch Series 4.

(Zie ook → Komen er nog meer nieuwe MacBooks in 2018?)

MacBOok oud en nieuw
Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Hoop dat ze de motor nu ook achterin leggen.

   

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik blijf Linux nog trouw op de desktop, maar ik begin langzaam weer eens uit te kijken naar een notebook en deze MacBook 12” heeft al langere tijd mijn interesse. Ik kijk dus uit naar de vernieuwingen!

 • Profielfoto
  Vilscon

  Dan begint de kleine Macbook eindelijk ook echt werk af te kunnen leveren. 4.2Ghz in een laptop is al best dik, vind ik zelf. Sowieso de hele nieuwe line-up is erg goed te noemen. Quad-core in de 13″ (eindelijk) en een 4.9Ghz Hexacore in de 15″. Niet verkeerd.

 • Profielfoto
  steveb

  Hoe zit het met “Intel core i9” weet iemand of die ooit Laptop/MacBook mogelijkheden bied?

 • Profielfoto
  Usain

  Die i9 in die nieuwe MBP blijkt een ramp te zijn. Hij word te warm onder heavy load en throttled naar een snelheid lager dan de i7 van vorig jaar..

  Ik ga binnenkort ook eens oriënteren naar een nieuwe Macbook, ik hoop eigenlijk op een 12″ met Face ID en een hele brute batterij tijd.

   

 • Profielfoto
  Niels

  Kan me niet voorstellen dat die kloksnelheden lang in werking zijn. Binnen no-time worden die chips te warm en gaan throttlen. De 12” MacBook heeft namelijk geen actieve cooling. Had begrepen dat ook een probleem is bij de nieuwe i9 in de 15” MacBook Pro.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Leuk hoor, die 4,2Ghz. Maar aangezien een MacBook nooit slechts één core zal gebruiken zul je dit in de praktijk dus nooit tegenkomen.

  En zonder actieve koeling is dit zoals Niels ook al opmerkte waarschijnlijk ook geen goed idee.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Lees net dat het ding zichzelf al snel terug schroeft naar 2,2Ghz of zelfs 2,0Ghz. Dat is gewoon een terugval in prestaties van (meer dan) 50%. Hetzelfde als een paar ton neertellen voor een Ferrari die nog maar 120km/uur rijdt als je hem 10 minuten hebt gebruikt…

  Wat een flutzooi ontwerpen ze tegenwoordig bij Apple, zelfs de eerste de beste knoeiChinees heeft een betere kwaliteitscontrole lijkt me.

 • Profielfoto
  RoyB

  Allemaal leuk en wel maar ik had tot 2 maanden een maxed out i7 12 inch met 16 gb ram maar daar was niet serieus op te werken of kwam de melding prestatie vermindering in beeld. Laptop voelde zo traag aan alsof die 10 jaar oud was. Gelukkig nog kunnen verkopen en nu een 15 inch pro. Bevalt me een stuk beter. Overigens is en blijft deze 12 inch een Mac voor de niet veel eisende gebruiker