Weekend poll: heb jij nog cash op zak?

Door: Raymon Mens - 42 reacties

Afgelopen week had iZettle, een bedrijf dat mobiele betaalapparaatjes verkoopt, een leuk PR-verhaal. Straatmuzikanten in Londen hebben allemaal een contactloze kaartlezer gekregen. Zo kunnen ze ook contactloze betalingen accepteren. Want niemand heeft nog cash op zak, toch?

Heb jij nog altijd cash op zak, of vertrouw je inmiddels volledig op je pinpas en smartphone? Stem in onze weekend poll!

Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een iets te enthousiaste adblocker aan. Dat geeft niets, want niemand zit écht op banners te wachten. Maar zet ‘m even uit om te stemmen.

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  TheDoctor40

  “Want iemand heeft nog geld op zak, toch?”

  Moet dat niet “niemand” zijn?:p

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Opt

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Eh. Klopt.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Niet in mijn mijn portemonnee. Ik heb wat klein geld in mijn autootje.

  Eventueel voor de parkeer automaat.

 • Profielfoto
  mausje68

  Ik heb nooit meer cash geld op zak. Ik gebruik Apple Pay of anders gewoon pinnen met ING. Mijn vrouw heeft altijd wel cash geld op zak.

 • Profielfoto
  peterdh

  ‘leuk’ dat iZettle, moet je eens gaan kijken hoeveel kosten zij per transactie berekenen. Straatmuzikanten verdienen gemiddeld al niet zoveel… dat gaat er dan ook nog af.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik ben begonnen met het thuislaten van mijn complete portemonnee. Geen geld, geen passen, niets. Alleen de smartphone.

  Ik maak één uitzondering, en dat is als ik met de auto een wat langere rit maak. Zo kwam ik al eens bij een benzinepomp waar je nog echt een pinpas moest insteken. En dan is het niet zo handig als je daar staat met je hippe telefoon.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ja, ik heb nog cash op zak en daar zijn – helaas – redenen genoeg voor

  – die verrekte parkeermeter waarbij het betalen via pinpas of sms voor de zoveelste keer weer eens niet werkt

  – de boer om de hoek heeft blijkbaar nog nooit van elektronisch betalen gehoord, maar zijn aardbeien zijn wel 100 keer lekkerder als die van de supermarkt

  – bankcontact ligt in België toch wel minstens 1x per maand plat, dan sta je daar mooi met al je moderne betaalmethode’s die niet werken

  en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 • Profielfoto
  KR1275

  Uitgaan met vrienden kan toch echt niet zonder cash. Je kunt toch moeilijk je bankpas of gsm in de pot doen. Ik pin dan voor de pot en het restant besteed ik bij AH. Als het op is, pin ik pas weer als ik uitga of iets wil kopen op marktplaats bijvoorbeeld.
  Overigens werk in de helft van het jaar in Azië. Hier is cash toch nog het belangrijkste betaalmiddel. Zelfs pinnen is uitzonderlijk. Credit card wordt dan wel vaker geaccepteerd, ook in de supermarkt bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  XanderN

  Ik ben been voorstander van 100% cash vrij. Wanneer er een storing is bij een winkel of, nog erger, landelijk dan kun je niks meer.

 • Profielfoto
  Melle

  Bankcontact in België 1xper maand plat? In welk België woon jij? Letterlijk nog nooit meegemaakt. Klinkt als een magistrale overdrijving.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  KR1275 op 2 juni 2018 13:06
  Uitgaan met vrienden kan toch echt niet zonder cash. Je kunt toch moeilijk je bankpas of gsm in de pot doen. …

  Je zuipt, je swipet op het eind van de avond. En dan doe je een paar keer ‘tikkie’. Geen contant voor nodig.

   

 • Profielfoto
  Sensas06

  Cash is king…!

 • Profielfoto
  Bart119

  Melle op 2 juni 2018 13:21
  Bankcontact in België 1xper maand plat? In welk België woon jij? Letterlijk nog nooit meegemaakt. Klinkt als een magistrale overdrijving.

  woensdag 16 mei, algemene storing van enkele uren geweest, elke handelaar was toen aan het klagen dat het al de 2de keer op 2 weken tijd was…

   

  Bij mijn vorige werkgever werkten we met particuliere klanten, en hebben we vaak een factuur achterna moeten sturen omdat die verrekte bankcontact weeral eens niet werkte.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Zwitserland, het land van de banken, maar betalen doe je hier cash. Dus ja!

 • Profielfoto
  FRANKSLUIS

  Ik heb altijd cash op zak. In België is het niet altijd mogelijk om met een kaart te betalen zonder toeslag. Dus dan maar met “echt” geld. Ik heb een horecazaak en daar wordt nu ongeveer 35% met een kaart betaald, waarvan 10% Creditcard. En de rest contant geld.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Sommige dingen koop je alleen met cash, en los daarvan is cash nog steeds het enige betaalmiddel waar je overal mee terecht kan.

 • Profielfoto
  steveb

  het is vaak een probleem als ik geen cash op zak heb.

  maar als apple pay en apple wallet nu eens deftig zuiden uitgewerkt zijn zou dit voor alle grote en kleine handelaren, festivals, drankautomaten,… veel aantrekkelijker zijn.

   

 • Profielfoto
  Isaac

  Nooit geld bij me. Alles met PIN/contactloos en Tikkie. Zelfs voor de strandstoelen OP het strand van Domburg. Easy. Ik geloof echter niet dat contant geld er ooit helemaal uit zal gaan.

 • Profielfoto
  McJohn

  Zeer recent toch eens met “Payconiq” begonnen want op mijn oude iPhone was dit niet zo aangewezen. Erg makkelijk, en het is verbazend (had er nog nooit echt bij stilgestaan) hoeveel handelaars, in België er gebruik van maken.

  Voor de rest vind ik cash geld zeker nog nuttig.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  In Italie kon ik gisteren mooi een stuk terug lopen (door de regen) omdat het bergrestaurant geen pin-apparaat had. “Nee, alleen met cash betalen. Sorry”. Tovallig dat we het vroegen, want anders stond ik daar nu af te wassen.

  Vandaar toch altijd wat Eurootjes bij me.

  Trouwens, de Griek in mijn woonplaats had tot voor kort een bord boven het afrekencentrum met de tekst: “Geen PIN”.

  Ze hebben mij nooit uit kunnen leggen waarom niet.

 • Profielfoto
  Frans

  Hier in Nederland heb ik eigenlijk zelden cash op zak of anders maximaal EUR 10. Pin alles

   

 • Profielfoto
  LighScan

  De poll had een extra optie moeten hebben: als ik kon, liet ik cash achterwege.

  Want helaas maar waar, soms is cash nog steeds de enige betaalmethode.

 • Profielfoto
  Retyro

  Ik heb nog genoeg cash op zak. Vaak zat dat er ergens niet gepind kan worden en als ik voor kleine lullige bedragen iedere keer moet pinnen wordt het overzicht van mijn bankrekening ook al gauw een gigantische onoverzichtelijke clusterfuck. Daarnaast “zie” je elektronische betalingen niet, cash werpt dan iets meer een drempel op om nutteloze aankopen te doen.

  Vuistregel is dus: grote aankopen en wekelijkse boodschappen pinnen. De rest zo veel mogelijk cash.

 • Profielfoto
  freewel

  Tuurlijk heb ik contant op zak! Mag dan wel 22 zijn en in de IT wereld zitten, MAAR cash blijft koning!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  KarelWillem op 2 juni 2018 12:45
  Ik ben begonnen met het thuislaten van mijn complete portemonnee. Geen geld, geen passen, niets. Alleen de smartphone.

  Ik maak één uitzondering, en dat is als ik met de auto een wat langere rit maak. Zo kwam ik al eens bij een benzinepomp waar je nog echt een pinpas moest insteken. En dan is het niet zo handig als je daar staat met je hippe telefoon.

  Ik weet niet waar jij woont, maar hier in de buurt kunt je het dan bij 90% van de middenstand schudden hoor;-)

 • Profielfoto
  SvS

  Moet ik dat hier vertellen … komt morgen een of ander Apple-fan mij beroven van centjes, omdat hij iets toevallig op OMT gelezen heeft.

   

  Ach vooruit, ik blijf even vaag, het wisselt. Ene keer wel, ander keer niks. Niet overal is even modern.:-)

 • Profielfoto
  pim939

  Meestal geen cash meer. Laatst kwam ik er toch nog achter dat het hebben van cash wel handig kan zijn toen mijn bankpas defect raakte….

 • Profielfoto
  MrBelloNLD

  Cash preferrd, niemand hoeft te weten wanneer ik een voorafje bij die big yellow M haal

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik heb een portemonnee van Secrid en met zes pasjes heb ik daar volledig genoeg mee. Ik wil zo min mogelijk met cash geld te maken hebben. Desondanks heb ik altijd een briefje van 10/20 bij me voor in het geval dat..

 • Profielfoto
  plonserd

  Meestal wel een briefje van 10 of 20 on m’n portefeuille en wat kleingeld in m’n zakken, maar het meeste betaal ik toch met de kaart.

  Als ik op café ga haal ik meestal wel wat cash af..

 • Profielfoto
  Aiko

  Altijd contant bij me. Ik heb mijn pinpas bij me voor gevallen van nood, niet andersom. Ik ben een groot liefhebber van contante betalingen. Neem bijvoorbeeld geregeld een veerboot. Daar kan je eigenlijk bijna alleen met contant geld betalen. Zelfs de OV-chipkaart is niet altijd te gebruiken bij veel van de grotere rederijen (de waterbussen in de regio Rotterdam is de enige uitzondering die ik zo weet). Beurzen en markten zijn ook allemaal contant bij mijn weten.

  Content geld kan prima tegen vocht, hitte, kou en mechanische beschadiging. Kom daar maar eens mee aan bij je mobiele telefoon of je pasjes.

  Daarnaast is het ook fijn dat niet elke betaling wordt bijgehouden. Waarom zou mijn bank moeten weten welke dingen ik bijvoorbeeld bij een drogist koop, hoe vaak en hoeveel? Die data wordt verzameld, en daar wordt ooit wel eens ‘iets’ mee gedaan, door de bank zelf of door andere instanties (belastingdienst, politie?) die daarvoor betalen of opeisen ‘voor ieders veiligheid’. Het is tegen die tijd dat daar actie in ondernomen wordt dan allang uit mijn handen, en daar ben je dan maar aan overgeleverd. Dat moet het internet in de afgelopen twintig jaar ons toch al wel een beetje hebben geleerd dat dat geen naïeve gedachten zijn? En dat heeft niets te maken met de de suffe dooddoener “ik heb niets te verbergen dus mogen ze alles van mij weten” die zovele mensen elkaar nahoesten.

  Dus voor mijn persoonlijke gerustheid en voor pragmatisch gemak niet van falende techniek afhankelijk te moeten [willen] zijn is het bij mij altijd contant.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik neem, speciaal voor daklozen. wat kleingeld bij me,
  Daarnaast een opgevouwen tientje die ik tussen twee pasjes in een vakje achterop m’n iPhonehoesje bewaar, in geval van nood.

  (Een van die pasjes in m’n OV-chipkaart: zo is het toch nét of ik met m’n mobiel het OV betaal:)

 • Profielfoto
  Yosemite

  Cash is een beetje als een prepaid telefoon, wordt voornamelijk gebruikt door bejaarden en criminelen 😜

  Ik gebruik eigenlijk nooit meer cash, electronisch betalen is zo veel makkelijker en die enkele ondernemer die het niet aanbiedt of extra kosten berekent bij kleine bedragen sla ik gewoon over. Maar die kom ik gelukkig nog zelden tegen.

 • Profielfoto
  html-junky

  Ik heb nooit contant bij me. Als een winkelier geen pin aanbied dan zeg ik tegen mijn gezelschap (net als vrouwen vaak doen) he heb jij toevallig geld bij je ik heb alleen pin:p

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Cenobyte op 2 juni 2018 17:47

  KarelWillem op 2 juni 2018 12:45
  Ik ben begonnen met het thuislaten van mijn complete portemonnee. Geen geld, geen passen, niets. Alleen de smartphone….

  Ik weet niet waar jij woont, maar hier in de buurt kunt je het dan bij 90% van de middenstand schudden hoor.

  Soest. Waar zelfs het meest obscure benzinepompje van de wijde omtrek gewoon contactloos betalen heeft.

  Vilscon op 2 juni 2018 22:22
  Ik heb een portemonnee van Secrid en met zes pasjes heb ik daar volledig genoeg mee…

  Zes pasjes?! Dat is wel erg ’00’s.

   

   

 • Profielfoto
  iMachia

  Cash is King

 • Profielfoto
  monty python

  Tijdje geleden wou ik zo snel mogelijk van cash af. Maar na voortschrijdend inzicht ben ik compleet omgekeerd. Cash is zeker moeilijker in gebruik maar heeft onmiskenbare voordelen : geen tracking en véél beter budgetbeheer – je ziet wat je uitgeeft. Cash volledig afschaffen zou de reguliere criminelen grotendeels beperken maar zou een véél grotere en wereldomvattende criminaliteit creëren : 100% afhankelijkheid van de overheid, de banken en de almacht van de monopolieplatforms. Dan liever de gewone criminaliteit.

  Dus in praktijk neem ik dat (beperkt) nadeel er graag bij. Het wordt stilaan ook eens tijd dat niet alles wat in een appje steekt en voor de Heilige God van de Innovatie moet versleten worden per definitie altijd beter is. Alles was niet beter vroeger, maar ook niet alles wordt daarom altijd maar beter in de toekomst. Artificial Intelligence in oorlogen zal onze maatschappij ook niet verbeteren, wel integendeel. Het is waarschijnlijk het einde …

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik heb een spaarvarken voor €2’s. Mijn biobakker aanvaardt enkel cash, die schrijft de rekening meer dan eens op het bord omdat ik geen cash bij me heb. Verder vind ik coins en briefjes met bekende koppen wel leuke hebbedingen, dus waarom niet? Vroeger bezat ik heel soms meerdere Belgische 100fr. muntstukken, dat gaf mij een gevoel van luxe.

  On topic: ik heb enkele creditcards en debetcards, af en toe echt geld, wacht op applepay.

  Aub beroof mij niet.

 • Profielfoto
  KeKo

  KR1275 op 2 juni 2018 13:06
  Uitgaan met vrienden kan toch echt niet zonder cash. Je kunt toch moeilijk je bankpas of gsm in de pot doen. Ik pin dan voor de pot en het restant besteed ik bij AH. Als het op is, pin ik pas weer als ik uitga of iets wil kopen op marktplaats bijvoorbeeld.
  Overigens werk in de helft van het jaar in Azië. Hier is cash toch nog het belangrijkste betaalmiddel. Zelfs pinnen is uitzonderlijk. Credit card wordt dan wel vaker geaccepteerd, ook in de supermarkt bijvoorbeeld.

  1 persoon betaalt de rekening. De rest krijgt een betaalverzoek/tikkie. Klaar!

 • Profielfoto
  MJNZ

  Steeds vaker alleen mijn iPhone met ID kaart en thats it. Kan overal via BunQ en Apple Pay betalen, ideaal.  (nog nog de officiële release graag)

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Niet veel, maar 10 of 20 euro zit er meestal wel in de portemonnee.

  Gebruik het nooit, maar meer ‘voor het geval dat’;)