Weekend poll: installeer jij publieke bètaversies?

Door: Raymon Mens - 13 reacties
publieke bèta iOS 13
Afbeelding: Apple

In september komen iOS 12, watchOS 5, macOS Mojave en tvOS 12 uit. Maar Apple laat je nu alvast van de nieuwe software proeven met publieke bètaversies. Afgelopen week kwamen de eerste beta’s uit die iedereen met een geschikt iOS- of macOS-apparaat kan testen.

Hoewel de officiële lezing is dat je nooit een bètaversie op een apparaat voor dagelijks gebruik moet installeren, zijn de ervaringen met de iOS 12-beta tot nu toe erg positief. Ben jij in de verleiding gekomen, of kijk je de kat uit de boom? Stem in onze weekend poll!

Zie je geen poll? Dan staat er waarschijnlijk een grondige adblocker aan. Banners en tracking zijn vervelend, snappen we, maar om te stemmen moet je ‘m toch echt even uitschakelen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  mausje68

  Ik heb iOS 12 er al op staan vanaf de eerste beta. Na de eerste reviews afgewacht te hebben, heb de beta na 4 dagen geïnstalleerd. Nauwelijks problemen. Wel wat problemen bij het gebruik van TomTom Go, maar dat was ook al aan gegeven dat er wat problemen met de GPS was. Batterijduur geen probleem op m’n iPhone 8 plus. Ook op Apple Watch series 3 geen problemen met watchOS 5.

 • Profielfoto
  Sjeffers

  Momenteel niet de luxe om bèta op een tweede – ietwat ouder – model te installeren.

 • Profielfoto
  Frans

  Volgens mij is iedere release de afgelopen tijd een (publieke) bètaversie geweest. Ik gebruik daarom nog steeds iOS 10 en ik denk dat ik 11 helemaal ga overslaan. Hopelijk gaat 12 de verbeteringen en stabiliteit bieden die Apple belooft heeft, dan stap ik over wanneer de eerste weken na de officiele release voorbij zijn en er geen ernstige problemen gemeld worden.

  Als Apple ons nou eens de vrijheid zou geven altijd een eerdere versie te herstellen, dan zou ik veel eerder geneigd zijn een nieuwe versie uit te proberen. Maar helaas doet Apple dat niet. Een paar weken na het uitbrengen van een nieuwe iOS versie kan je een vorige versie al niet meer installeren omdat Apple die niet meer autoriseert.

 • Profielfoto
  rruiter1

  @Frans Ik weet niet waar je je op baseert, maar iOS 10 en 11 hebben me nooit problemen bezorgt. iOS 12 beta nu ook niet. Laatste grote slechte release was iOS 7 beta en dan met name door de problemen met WhatsApp.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb MacOs Mojave geïnstalleerd op mijn Mac Mini late 2012. Op een Mac, die ik dagelijks gebruik.

  Na twee dagen en +\- 10 uur werken op mijn Mini heb ik geen problemen onder vonden.

  MacOs Mojave draait heel stabiel. Ook Office 365 van Microsoft. Ik ben wel bang, dat ik sommige programma’s op nieuw moet aanschaffen, zoals CleanMyMac 3

   

 • Profielfoto
  xaddict

  In het verleden wel. Tegenwoordig niet meer door meerdere brick-situaties.

 • Profielfoto
  steveb

  Nooit beta voor mij
  Ik ben ook geen ontwikkelaar dus heb ik het niet nodig.

  Zelfs de officiële release pik ik nooit mee. Ik wacht altijd op de reacties. En deze vinden vaak nog bugs in september of oktober.

  Ik wacht dus meestal op iOS x.3 hoewel ik bij iOS 11.2 toch de stap nam.
  Geduld loont

 • Profielfoto
  Frans

  rruiter1 op 30 juni 2018 14:12
  @Frans Ik weet niet waar je je op baseert, maar iOS 10 en 11 hebben me nooit problemen bezorgt. iOS 12 beta nu ook niet. Laatste grote slechte release was iOS 7 beta en dan met name door de problemen met WhatsApp.

  Zelf ervaren problemen met iOS 10 (gelukkig opgelost met latere versies), verhalen van vrienden en familie (waaronder een compleet ‘gebrickte’ iPhone tijdens een update van iOS 11, en dat was geen publick bèta) en verhalen die ik op internet lees. Ik denk dat iedereen zich nog de stroom van security bugs herinnert die iOS en macOS nog niet zo lang geleden plaagde om maar en voorbeeld te noemen.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Frans op 30 juni 2018 22:10

  rruiter1 op 30 juni 2018 14:12
  @Frans Ik weet niet waar je je op baseert, maar iOS 10 en 11 hebben me nooit problemen bezorgt. iOS 12 beta nu ook niet. Laatste grote slechte release was iOS 7 beta en dan met name door de problemen met WhatsApp.

  Zelf ervaren problemen met iOS 10 (gelukkig opgelost met latere versies), verhalen van vrienden en familie (waaronder een compleet ‘gebrickte’ iPhone tijdens een update van iOS 11, en dat was geen publick bèta) en verhalen die ik op internet lees. Ik denk dat iedereen zich nog de stroom van security bugs herinnert die iOS en macOS nog niet zo lang geleden plaagde om maar en voorbeeld te noemen.

  Verhalen, die je op internet leest? Nou succes dan zal je dus nooit upgraden. Maar stap dan ook niet over op wie en wat dan ook, wat overal en nergens vindt je op internet juist de drama verhalen. Je vergeet echter de velen die geen problemen hebben welke niks op internet zetten.

  Stroom van security bugs…dan maak je het echt groter dan het was.

  Ik vrees dat voor jou het einde van de digitale tijdperk is begonnen… over 20 jaar nog op IOS10, MacOS 9 etc.

   

   

 • Profielfoto
  morwatz

  Elduderino op 30 juni 2018 22:27

  Frans op 30 juni 2018 22:10

  rruiter1 op 30 juni 2018 14:12
  @Frans Ik weet niet waar je je op baseert, maar iOS 10 en 11 hebben me nooit problemen bezorgt. iOS 12 beta nu ook niet. Laatste grote slechte release was iOS 7 beta en dan met name door de problemen met WhatsApp.

  Zelf ervaren problemen met iOS 10 (gelukkig opgelost met latere versies), verhalen van vrienden en familie (waaronder een compleet ‘gebrickte’ iPhone tijdens een update van iOS 11, en dat was geen publick bèta) en verhalen die ik op internet lees. Ik denk dat iedereen zich nog de stroom van security bugs herinnert die iOS en macOS nog niet zo lang geleden plaagde om maar en voorbeeld te noemen.

  Verhalen, die je op internet leest? Nou succes dan zal je dus nooit upgraden. Maar stap dan ook niet over op wie en wat dan ook, wat overal en nergens vindt je op internet juist de drama verhalen. Je vergeet echter de velen die geen problemen hebben welke niks op internet zetten.

  Stroom van security bugs…dan maak je het echt groter dan het was.

  Ik vrees dat voor jou het einde van de digitale tijdperk is begonnen… over 20 jaar nog op IOS10, MacOS 9 etc.

   

   

  Hear, hear!!!

 • Profielfoto
  pruus

  In elke software, ook officiële releases zitten bugs. Die soms zorgen voor een blue screen. En eigenlijk is een lanceerdatum een keuze om de software te lanceren. Een beta is daarom ook niet meer dan dat. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor jouw business als je het installeert op een productiemachine. Maar ook hier is er weinig verschil bij bugs met releases. Want probeer de opgelopen schade maar eens te verhalen? Als iedereen die beta’s gebruikt ook netjes de FEEDBACK gebruikt en instuurt, dan krijgen wij allemaal betere software. Ik zie veel klagen, maar op de vraag of iets gemeld is, wordt de schouder opgetrokken. Het leed dat mens heet.

 • Profielfoto
  Frans

  Elduderino op 30 juni 2018 22:27

  Frans op 30 juni 2018 22:10

  rruiter1 op 30 juni 2018 14:12
  @Frans Ik weet niet waar je je op baseert, maar iOS 10 en 11 hebben me nooit problemen bezorgt. iOS 12 beta nu ook niet. Laatste grote slechte release was iOS 7 beta en dan met name door de problemen met WhatsApp.

  Zelf ervaren problemen met iOS 10 (gelukkig opgelost met latere versies), verhalen van vrienden en familie (waaronder een compleet ‘gebrickte’ iPhone tijdens een update van iOS 11, en dat was geen publick bèta) en verhalen die ik op internet lees. Ik denk dat iedereen zich nog de stroom van security bugs herinnert die iOS en macOS nog niet zo lang geleden plaagde om maar en voorbeeld te noemen.

  Verhalen, die je op internet leest? Nou succes dan zal je dus nooit upgraden. Maar stap dan ook niet over op wie en wat dan ook, wat overal en nergens vindt je op internet juist de drama verhalen. Je vergeet echter de velen die geen problemen hebben welke niks op internet zetten.

  Stroom van security bugs…dan maak je het echt groter dan het was.

  Ik vrees dat voor jou het einde van de digitale tijdperk is begonnen… over 20 jaar nog op IOS10, MacOS 9 etc.

   

   

  Ik weet die verhalen op internet goed te relativeren. Een enkel verhaal vs hele groepen die ergens last van hebben. Verificatie bij gerenomeerde websites. iOS 11 had zo zijn problemen, meer dan gemiddeld, dat ontkennen getuigt niet van realiteitszin. Ook incompatibiliteit van apps die ik gebruik en waarvoor geen update was (en soms is) hebben voor mij een rol gespeeld. Iedereen heeft zo zijn eigen overwegingen om de sprong wel of niet te wagen. Want het is een sprong (in het diepe), omdat er geen weg terug is als iets goed fout gaat. Dat was eigenlijk het punt dat ik probeerde te maken in mijn eerste post, Apple zou dat gemakkelijker moeten maken en over een langere periode moeten toestaan.

  Misschien is ‘een stroom van security bugs’ iets overdreven gesteld, dat wil ik wel toegeven, maar het waren er wel ineens heel veel, ook bezien in het feit dat Apple op dat punt gewoonlijk beter scoort.

  Het einde van het digitale tijdperk ligt hopelijk nog ver in de toekomst, want digitalisering is mijn broodwinning. Jij hoeft dus echt niet te vrezen voor mijn digitale toekomst.

  Fijne dagen, weken, maanden, jaren nog!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  iMac Lover op 30 juni 2018 15:29
  MacOs Mojave draait heel stabiel. Ook Office 365 van Microsoft.

  Probeer eens cmd+shift+F (Zoek/ vervang) in Word: poef…

  carplay instabiel, Skype/teams doen het pas net weer in iOS, mail instabiel in Mojave/iOS, kalender synchroniseert niet vanaf ios naar andere apparaten.

  Best goede bèta’s hoor, maar precies dat: bèta’s