Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 juni 2018
Leestijd: 2 minuten

Nieuw in watchOS 5: podcasts direct op de Apple Watch

Er is goed nieuws voor liefhebbers van podcasts die ook een Apple Watch hebben. In watchOS 5 krijgt de wearable namelijk een eigen Podcasts-app. Zo kun je vanaf je pols luisteren naar je favoriete programma’s. Uiteraard moet je hiervoor beschikken over Bluetooth-oordopjes die met de Apple Watch zijn verbonden.

Naast Apple’s eigen app zijn ook podcasts-apps van derden met watchOS 5 welkom op de Watch. Er zijn echter wel enkele beperkingen die niet voor Apple’s eigen app gelden, maar wel voor podcasts-apps van externe ontwikkelaars.

Eerste blik op Podcasts-app watchOS 5

De interface van de Podcasts-app van watchOS 5 doet denken aan de Muziek-app. Er is een carrousel die hoesjes van shows laat zien. Het aanraken van de hoes brengt je meteen naar de laatst beschikbare aflevering. Tijdens het afspelen kun je de podcast versnellen (tot 2x) of vertragen (0,5x). Ook is het mogelijk om 30 seconden vooruit en 15 seconden terug te spoelen. De afleveringsknop links van de afspeelknop geeft je toegang tot alle beschikbare afleveringen.

Klik/tap voor groter.

In tegenstelling tot concurrerende apps biedt Apple’s Podcasts-app geen voice boost of ruisonderdrukking. Op de Apple Watch zijn ook geen hoofdstukken beschikbaar op watchOS 5, terwijl dat juist een van de nieuwigheden in iOS 12 is. De Watch-app synchroniseert wel met iOS en je kunt een podcast die je op je iPhone begonnen bent meteen op op je Apple Watch hervatten.

Downloaden en streamen

De app fungeert als afstandsbediening voor podcasts op de iPhone, maar het bevat ook een tabblad Bibliotheek met programma’s die naar je horloge zijn gedownload en offline kunnen worden beluisterd. Streaming zou ook moeten werken, maar helaas is deze functie in de bètaversie van watchOS 5 nog niet operationeel. Wij konden op moment van schrijven geen podcast starten zonder verbinding met de iPhone.

Op de iPhone kun je met de Apple Watch-app selecteren welke podcasts je op het slimme horloge wil bewaren. Standaard staat de optie “nu luisteren” aan die alle afleveringen die je op je iPhone luistert naar de Apple Watch stuurt. Je kunt echter ook individuele shows die je altijd op je horloge wil hebben selecteren.

Klik/tap voor groter.

Siri zorgt voor een extraatje

Met de Podcasts-app op de Apple Watch kun je niet bladeren door de catalogus met programma’s die beschikbaar zijn op iTunes. Siri kan dat echter wel. Je kunt de virtuele assistent vragen een bepaalde podcast te spelen en de nieuwste beschikbare aflevering start met spelen. Je kunt echter niet om een specifieke aflevering vragen.

Voor ontwikkelaars van podcast-apps geldt een beperking. Hun apps kunnen geen afleveringen streamen, maar alleen podcasts downloaden. Dit is een keuze van Apple, waarschijnlijk om de accu te sparen.

Meer watchOS 5…


watchOS 5 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in watchOS 5 meer nieuwe, handige functies die straks op je Apple Watch beschikbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Nieuw in watchOS 5: podcasts direct op de Apple Watch
Sluiten