watchOS 5 brengt podcasts en het web naar de Apple Watch

Door: Raymon Mens - 17 reacties

De Apple Watch is inmiddels een volwassen Apple-platform en daar hoort een volwassen OS bij. Tijdens WWDC 2018 heeft Apple verteld wat we van watchOS 5 kunnen verwachten. Het besturingssysteem voor de Apple Watch zet Apple wederom grote stappen.

Gebruikers met een eerste generatie Apple Watch (series 0) uit 2014, krijgen deze update niet meer. Hun horloge zal blijven werken op watchOS 4. De Apple Watch Series 1, 2 en 3 krijgen de update naar watchOS 5 wel.

Health en fitness

In watchOS 5 worden de fitness-functies weer een stapje beter. Competities organiseren tussen vrienden met een Apple Watch. Wie is het meest actief? Je kunt vrienden uitnodigen voor een 7-daagse challenge. De Apple Watch moedigt je door de week aan met dates.

Je kunt nu ook een workout starten voor yoga. Dat focust vooral op je hartslag. Een ander nieuw type is wandelen, want dat is ook een workout. Ben je vergeten een workout te starten? watchOS 5 gaat automatisch workouts detecteren en starten. Maar ook stoppen.

watchOS 5
Klik/tap voor groter.

Walkie-talkie over 4G en Wi-Fi

Er verschijnt ook een nieuwe Walkie-Talkie-app op de Apple Watch. Zo kun je snel gesproken berichten naar je vrienden sturen. Het is net een ouderwetse Walkie-Talkie. Je tikt gewoon op de grote knop om te praten. Het bericht wordt in de hoogst mogelijke kwaliteit afgespeeld.

watchOS 5
Klik/tap voor groter.

Siri-wijzerplaat met externe apps

De Siri-wijzerplaat is een van de beste wijzerplaten van de Apple Watch. Met watchOS 5 kunnen externe apps ook informatie op deze wijzerplaat plaatsen. Een toevoeging die veel gebruikers zullen waarderen. De Siri-shortcuts van iOS 12 kunnen ook op de wijzerplaat verschijnen.

watchOS 5 Siri wijzerplaat
Klik/tap voor groter.

Podcasts op de Apple Watch

Goed nieuws voor fans van podcasts. Met watchOS 5 komt de podcasts-app naar de Apple Watch. De app synchroniseert automatisch met de podcasts-app op je iPhone.

Podcast Apple Watch watchOS 5
Klik/tap voor groter.

Siri en notificaties

Tot slot heeft Apple een aantal verbeteringen aan Siri en notificaties op de Apple Watch gestuurd. Siri begint al met luisteren zodra je je arm optilt, zodat je niet langer steeds “Hey Siri” moet zeggen. Als het scherm actief is, heeft Siri ook je aandacht.

De notificaties worden ook verbeterd. De Apple Watch hand al interactieve notificaties, maar ze zien er nu een stuk beter uit en ondersteunen nieuwe acties. Heb je wel eens een linkje gekregen op je Apple Watch dat je niet kon gebruiken? Er is nu een mini-browser op de Watch aanwezig.

Apple Watch watchOS 5
Klik/tap voor groter.

watchOS 5 beschikbaarheid

In september komt watchOS 5 naar je pols, samen met iOS 12. Er volgt geen publieke beta, maar ontwikkelaars kunnen de nieuwe functies al wel als beta testen. Alle Apple Watch-modellen, behalve de eerste generatie Apple Watch uit 2014, gaan watchOS 5 ondersteunen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  queenfan

  Valt zwaar tegen

 • Profielfoto
  koningjordy

  Behoorlijk

 • Profielfoto
  Lukalikes

  Het schiet echt niet op…

   

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Geweldig…

 • Profielfoto
  Yosemite

  Vind het niet tegenvallen. Leuke nieuwe functies voor tijdens het hardlopen.

 • Profielfoto
  AT024

  Op zich ok. Had Liever meerdere watchfaces gehad

 • Profielfoto
  queenfan

  Update gaat aan mij voorbij, mijn bijna 3 jaar oude Apple Watch krijgt WatchOS 5 niet.

  Apple valt de laatste tijd echt tegen, als je ziet wat Google mee komt en voor wie.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Waar komt Google dan mee en voor wie?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  queenfan op 4 juni 2018 23:00
  Update gaat aan mij voorbij, mijn bijna 3 jaar oude Apple Watch krijgt WatchOS 5 niet.

  Apple valt de laatste tijd echt tegen, als je ziet wat Google mee komt en voor wie.

  Dus > OS5 valt tegen > klaagt vervolgens dat ie niet op zijn eerste generatie Watch gaat > prijst daarna de concurrent aan die sinds 2014 geen update voor hun Smartwatches meer heeft uitgebracht.

   

 • Profielfoto
  iCrazy

  Gebruikers met een eerste generatie Apple Watch (series 0) uit 2014, krijgen deze update niet meer. Hun horloge zal blijven werken op watchOS 5. Foutje

 • Profielfoto
  tuuur

  Goed dat Siri luistert zodra het scherm aan is ??

 • Profielfoto
  Dashter

  Die walkie-talkie functie werd reeds beloofd voor de eerste generatie Apple Watch maar is er nooit gekomen. 

 • Profielfoto
  Ome Kor

  ik hoop dat bij een fiets workout automatisch pauzeert als ik stilsta voor een stoplicht, vooral in de winter met handschoenen. Dit is mijn grootste frustratie met de  Watch, voor de rest is het een prima ding.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ome Kor op 5 juni 2018 08:57
  ik hoop dat bij een fiets workout automatisch pauzeert als ik stilsta voor een stoplicht, vooral in de winter met handschoenen. Dit is mijn grootste frustratie met de  Watch, voor de rest is het een prima ding.

  Voor een tientje ben je van die frustratie af.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Nu met link dus: https://www.hardlopenwinkel.nl/touchscreen_gloves

   

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Thanks, maar welke link?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Als je zo’n speciale handschoen bedoeld, dan gaat het niet werken, dan moet ik nog friemelen om de timer te starten bij het wegrijden.