Het eerste échte Antwoord op Face ID komt van Vivo

Door: Jan de Raab - 3 reacties
Face ID iOS 12
Afbeelding: Didier Pulicani (CC BY-SA 2.0)

Met Face ID was Apple andere, grote smartphonefabrikanten minimaal twee jaar voor. Dat lijkt te kloppen, want Samsung heeft nog steeds geen antwoord op Apple’s nauwkeurige gezichtsscanner. Vivo, een Chinese telefoonfabrikant die in het Westen onbekend is, loopt graag voorop en heeft nu wel een serieus antwoord.

Het Android-merk heeft een 3D-diepte-detectiesysteem ontwikkeld met 300.000 sensorpunten. Dat zijn er tien keer zoveel als Apple’s Face ID op de iPhone X. Vivo heeft de sensor net als Apple aan de voorkant van de telefoon gemonteerd. De werking is echter net iets anders dan Apple’s TrueDepth-camera.

Face ID-variant met laserlicht

Vivo maakt gebruik van lasers die een lichtpuls uitzenden en de “Time Of Flight” (TOF) berekenen die het licht nodig heeft om terug te kaatsen naar zijn sensor. Zo kan niet alleen de afstand worden berekend, maar ook een patroon van het gezicht vastgesteld worden. Vivo claimt dat het systeem krachtig genoeg is om objecten die zich op drie meter afstand van de telefoon bevinden op te meten.

Face ID antwoord Vivo
Klik/tap voor groter.

Demonstratie tijdens MWC in Shanghai

De algemene term voor dit soort technologie is ‘gestructureerd licht’. Het is iets dat andere bedrijven zoals Oppo dit jaar ook hebben overwogen voor hun telefoons. Op Vivo na, heeft geen enkele producent de meerwaarde ervan ingezien om dit ook daadwerkelijk te integreren. Vivo gaf deze week een demonstratie van de TOF 3D-sensor tijdens het Mobile World Congress in Shanghai (een variant op de westerse editie in Barcelona). Met deze demonstratie liet Vivo zien dat het klaar is om de concurrentie met Apple’s Face ID aan te gaan.

Naast de voor de hand liggende toepassingen zoals biometrische authenticatie en een portretmodus voor selfies, kan de sensor van Vivo ook worden gebruikt voor bewegingsherkenning. Met dieptedetectie tot 3 meter, zou dit systeem ook nieuwe augmented reality-toepassingen mogelijk maken.

Vivo Face ID
Klik/tap voor groter.

Beslist geen prototype

Vivo doet de belofte dat de TOF 3D-sensor “niet enkel een prototype is”. Op dit moment waagt de fabrikant zich nog niet aan een exacte tijdslijn. De implementatie in toekomstige smartphones lijkt slechts een kwestie van tijd. Wij kunnen niet wachten om dit -zelfbenoemde- antwoord op Face ID aan de tand te voelen.

The Verge

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Tof!

  Als ze dat dan ook nog achter het scherm of in zo’n Oppo Find X pop-up stoppen kunnen we naar 100% schermen toe!

 • Profielfoto
  sciletto

  Mij interesseert dat hele bezelles gebeuren niet. Waarom niet? Omdat ik zie dat de techniek daarvoor teveel aangepast moet worden wat ten koste gaat van gebruik gemak.

  Oppo Find X IPhone X vind ik persoonlijk spuuglelijk en onpraktisch. Ja, uitschuiven is een weekje leuk maar als het uitschuif mechanisme stuk gaat of niet meer goed werkt, heb je er niks aan.

  Verder vind ik dat mensen teveel gefocust zijn op een telefoon. Koppel jezelf los van the matrix en ga gewoon is achter desktop zitten ofzo ??

 • Profielfoto
  KarelWillem

  sciletto op 28 juni 2018 16:38
  Mij interesseert dat hele bezelles gebeuren niet. Waarom niet? Omdat ik zie dat de techniek daarvoor teveel aangepast moet worden wat ten koste gaat van gebruik gemak…

  Iedereen mag vinden wat hij vindt natuurlijk. Maar het is wel hard op weg om gewoon probleemloos mogelijk te zijn. En dan heb je gewoon een fijne compacte telefoon in handen (in hoeverre dat tegenwoordig nog ‘compact’ mag heten natuurlijk) met een groot scherm.

   

  Zo’n Vivo Nex bijvoorbeeld is toch wel bijna de ideale form-factor voor de meesten van ons (die niet 56 keer per dag een selfie maken).