Video toont hoe kwetsbaar het MacBook-toetsenbord is

Door: Raymon Mens - 30 reacties

Over de toetsenborden van de 12-inch MacBook en MacBook Pro uit 2016 en 2017 is veel te doen. Er zijn veel klachten over toetsen die niet meer werken en vast komen te zitten door een klein stofje of kruimeltje. Apple is inmiddels een gratis reparatie­programma gestart. Maar hoe kwetsbaar zijn de toetsenborden nu écht?

Reparatiewebsite iFixit heeft het getest en toont aan dat een toets door een zeer klein stofje helemaal vast kan komen te zitten. Blazen om het object dat de toets blokkeert te verwijderen lukt bovendien maar zelden.

Vlindermechanisme toetsenbord MacBook (Pro)

Door vlindermechanisme zijn de toetsen maar een klein beetje in te drukken. Dat is problematisch wanneer bijvoorbeeld een stofje of kruimel onder het mechanisme komt. Het kan dan niet weg en blokkeert de toets waardoor deze niet meer gedeactiveerd kan worden en tekens zichzelf gaan herhalennnnn. iFixit heeft het met een minuscuul kruimeltje getest en wist een toets meteen te blokkeren.

Apple vervangt de toetsen nu vier jaar na aankoop gratis, maar dat is een bijzonder lastige klus. Volgen iFixit zijn de toetsen zo kwetsbaar dat het regelmatig fout gaat. Het vervangen van de spatiebalk zou zo goed als onmogelijk zijn omdat deze vrijwel altijd breekt. De vraag is nu wat Apple gaat doen. Komen er binnenkort nieuwe MacBooks met een verbeterd toetsenbord? Dat lijkt ons wel, want Apple kan geen MacBooks die een zeer kwetsbaar toetsenbord dat onderhevig is aan een kwaliteitsprogramma blijven verkopen.

(Zie ook → Meer details reparatieprogramma toetsenbord MacBook Pro)

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Cybertopian

  Ik vraag me nog steeds af wie er nu zit te wachten om een paar mm dunnere notebook met allemaal nadelen? Voeg een paar mm toe, normaal toetsenbord erin.

  En kan die batterij er ook weer gewoon ingeschroefd worden (met een minimaal framepje). Dat vastlijnen van batterijen is natuurlijk ook gewoon ruk, zoals hier genoemd wordt.

 • Profielfoto
  bartb112

  Dat hele reparatie programma is ook ruk. ze vervangen alleen als je problemen hebt, en als ze op moment onderzoek geen toets vast zit of hapert val je buiten de regeling.

   

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ai. Pijnlijke zaak voor Apple. Dan alweer maar geen nieuwe MBP’s in september zeker?

 • Profielfoto
  xaddict

  @ MoNdO GeNeRaToRs: hoe bedoel je “alweer”? Vorig jaar kwamen de 2017 MacBooks uit, het jaar daarvoor de 2016 MacBooks. In september komen waarschijnlijk de 2018 MacBooks.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Terug naar het oude keyboard , dat was tenminste goed.

 • Profielfoto
  KR1275

  Appel en Keyboard, geen gelukkige combinatie de laatste jaren.

   

  Mijn MBP 2014 typt fantastisch, maar mijn extended bluetooth keyboard van eind 2017 is helaas zo krom als wat. Mooi premium product van 150€. Bij de store in Den Haag omgeruild, maar helaas die was ook krom.

  Weinig vertrouwen meer in Apple’s producten. Van alle kanten hoor ik gezeur.

  Ach, maakte Sony nog maar cassettedecks… die doen het na 30 jaar nog.

 • Profielfoto
  gipsman

  In de closeup van het keyboard merk je dat de toetsen als het ware over het frame heen liggen, het frame afdekken, ‘overlappen’. Op het keyboard van mijn vrouw (een macbook 12″ 2017) is dit ook zo, maar wellicht zijn er macbook edities waar het anders is. Er is gewoon geen ruimte tussen de toets en het omliggende frame en het mechanisme is dus niet toegankelijk voor stof, kruimels, etc. tenzij misschien na de ‘terugslag’ van de toetsindruk. Ik merk niets van toetsenbord problemen, maar mijn vrouw zegt dat er wel issues zijn met hangende of dubbele lettertekens of andere tekens. Zij typt dagelijks intensief en met met alle vingers in Word, ik deed enkel een testje in Pages. Misschien is er meer aan de hand dan enkel het butterfly mechanisme? Op mijn oude MBA (2011) zijn de toetsen ‘verzonken’ in het frame en daar is dan wel degelijk ruimte voor stof en (zeer kleine) kruimels, maar het werkt gewoon…

 • Profielfoto
  EGrafland

  Het onderliggende probleem is dat de eindverantwoordelijken bij Apple totaal niet meer geïnteresseerd lijken te zijn in wat klanten willen. Totaal geobsedeerd met en millimeter meer of minder dikte – wie heeft daar toch om gevraagd, zoals Cybertopian al opmerkt – pakken ze features af die misschien niet zo spectaculair zijn maar wel heel erg nuttig.
  Natuurlijk, gebruikers mopperen altijd als er iets verandert, je mag af en toe eens eigenwijs zijn – maar dit is een patroon: weg met magsafe, weg met poorten die veel mensen nodig hebben, weg met het betrouwbare toetsenbord, weg met de SD-gleuf…
  Dit heeft niks meer te maken met de geniale (en soms misleide) eigenwijsheid  van Steve Jobs, het is gewoon autistische arrogantie.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik kan er helemaal naast zitten, maar ik heb het idee dat de issues meer te maken hebben met zeer snelle invoer van (letter)tekens waardoor het butterfly mechanisme ‘van de wijs geraakt’, dan wel met stof en vuil, want al bij al heeft iFixit het probleem kunstmatig veroorzaakt. Ik blijft er bij dat het zo goed als onmogelijk is stof of kruimels in de toetsen te hebben, althans bij een macbook 12” 2017.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb ooit eens in een jaar tijd, vier Apple numeriek bedrade toetsenbordjes terug gestuurd naar Coolblue. Echt een ruk kwaliteit

  ik werk al weer jaren met een ergonomisch toetsenbord van Microsoft . En dat bevalt mij prima

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Een beetje jammer dat het reparatieprogramma maar vier jaar is, veel MacBooks gaan langer mee. Ik gebruik nog steeds mijn 2012 Air.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Het keyboard is dé reden dat ik voor een full-upgrade Air ben gegaan toen de nieuwe MBP uitkwam. Ik vond – en vind – het voor geen meter typen.

  Want hoe moeilijk is het? Waarom is ‘dun’ de standaard? Waarom niet ‘best in class keyboard’? Of geef gebruikers de keuze: heel dun of 2mm dikker en een beter toetsenbord.

 • Profielfoto
  Balsjer

  KR1275 op 29 juni 2018 18:04
  Appel en Keyboard, geen gelukkige combinatie de laatste jaren.

   

  Mijn MBP 2014 typt fantastisch, maar mijn extended bluetooth keyboard van eind 2017 is helaas zo krom als wat. Mooi premium product van 150€. Bij de store in Den Haag omgeruild, maar helaas die was ook krom.

  Weinig vertrouwen meer in Apple’s producten. Van alle kanten hoor ik gezeur.

  Ach, maakte Sony nog maar cassettedecks… die doen het na 30 jaar nog.

  Vergeet ook Akai niet, die cassettedecks en bandrecorders waren top. die doen het ook na 30/40 jaar nog.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Ik kan niet vatten dat mensen hun MacBook in een zandbak meenemen.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Er is maar één oplossing en dat is de laten het volledige aankoopbedrag teruggeven. Zelfs een tegoedbon voor dat bedrag heeft geen nut daar een nieuwe MacBook aanschaffen het probleem niet oplost. Nee Apple laat zijn klanten lekker verrekken en een onnodig ingewikkeld reparatie programma wat niets zaloplossen maarde klant flink in de problemen zal brengen. Dank je wel Apple!

 • Profielfoto
  aaa

  Wat ben ik blij dat ik toch een 2015 model MacBook Pro op de kop heb getikt en niet een nieuwe 2016. Ik heb zo een 50% betaald t.o.v. een nieuwe 2016 model.

 • Profielfoto
  Bart119

  Barika Cala Saidah op 29 juni 2018 21:03
  Ik kan niet vatten dat mensen hun MacBook in een zandbak meenemen.

  Omdat het nogal onhandig is om je iMac of Mac Pro mee te nemen in een zandbak;-)

  Van een “Pro” laptop verwacht ik overigens ook dat ik hem probleemloos kan gebruiken op een bouwwerf.

 • Profielfoto
  ossccar

  Is een inruilactie voor een nieuwe macbook pro met goed toetsenbord voor deze ontwerpfout niet de enige juiste oplossing? Het is zo ontworpen dat het toetsenbord op zich niet te vervangen is, alleen de hele boven case incl batt en speakers. Heb zelf een macbook pro 2017 waar ik zeer tevreden over ben, een toets met een beetje vreemde klik tot nu, en ach het is maar de return toets.. Dit probleem lost zich niet op door er weer hetzelfde systeem toetsen in te plaatsen.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Bouwerf of zandbak is hier totaal niet aan de orde. Deze laptop geeft al problemen bij normale huisomstandigheden of werk op kantoor of school, waar af en toe eens een stofje of kruimeltje van je laatste appelflap rondslingert.

  Ik had ook een mooie Macbook retina, maar heb het ding weer heel snel verkocht en had gelukkig mijn oude vertrouwde Air nog (waarop ik dit nu type, wat een heerlijk toetsenbord blijft dat toch).

  Apple lijkt steeds vaker op precies de verkeerde vlakken te willen innoveren…

 • Profielfoto
  MadSven

  Macbook Pro 2017. Lekkerste toetsenbord waar ik ooit op getypt heb. Vuil, stofjes of kruimels hebben nagenoeg geen ruimte om ertussen te geraken. Gewoon niet boven je laptop eten en ’s avonds dichtklappen. Dan blijft ie gewoon werken.

 • Profielfoto
  Loyd

  Ik had een Air die na anderhalf jaar de geest gaf; videochip kapot. Geld terug gehad en wacht nu op evt nieuw spul. Want de rotzooi die nu verkocht wordt hoeft ik niet.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Heel fijn voor de mensen die geen problemen hebben, maar blijkbaar zijn er genoeg problemen voor een class-action zaak en om Apple te doen besluiten te gaan repareren, dus er is ‘gewoon’ een probleem met het mechanisme.

  Bedenk mij dat het probleem misschien is veroorzaakt door verandering van focus. Van het beste product willen maken, dat daardoor zeer mooi is, naar het mooiste product willen maken. Want zeg nou zelf, is het echt nodig om dunnen te gaan dan een air? Wat voegt dat aan functionaliteit toe?

  Gevolg is dat je problemen ziet, koeling gaat lastig door te weinig ruimte en dus krijg je oververhitting of throttling, toetsenbordproblemen, gpu-problemen.

 • Profielfoto
  sunapple

  “Vroeger was alles beter”. Mijn pa heeft een MacBook Pro 15” uit 2011 en de ‘E’ werkt soms niet. Je kan de toets er gemakkelijk afhalen, maar schoonmaken maakt geen verschil. Er is iets intern stuk en reparatie is niet meer rendabel omdat je niet die ene toets kan vervangen. Klinkt bekend?

   

  Solid State toetsenborden komen er aan! Kun je alleen nog klagen over het feit dat het anders typt dan vroeger.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  EGrafland op 29 juni 2018 18:19
  Het onderliggende probleem is dat de eindverantwoordelijken bij Apple totaal niet meer geïnteresseerd lijken te zijn in wat klanten willen. Totaal geobsedeerd met en millimeter meer of minder dikte – wie heeft daar toch om gevraagd, zoals Cybertopian al opmerkt – pakken ze features af die misschien niet zo spectaculair zijn maar wel heel erg nuttig.
  Natuurlijk, gebruikers mopperen altijd als er iets verandert, je mag af en toe eens eigenwijs zijn – maar dit is een patroon: weg met magsafe, weg met poorten die veel mensen nodig hebben, weg met het betrouwbare toetsenbord, weg met de SD-gleuf…
  Dit heeft niks meer te maken met de geniale (en soms misleide) eigenwijsheid  van Steve Jobs, het is gewoon autistische arrogantie.

  Het is grappig hoe selectief het geheugen van veel appelaars blijkt te zijn.  Apple is nooit bijzonder geïnteresseerd geweest in wat de klanten zeiden te willen – en Jobs was het symbool van die benadering. Het elimineren van Newton, het stopzetten van het kloon-programma, het weghalen van bijna elke poort op de Mac behalve USB (klinkt bekend?): er is niet heel veel veranderd wat dat betreft. De motivatie is de ene keer om gekleurd plastic te gebruiken, dan weer om het apparaat dunner te maken. En vaak heeft het ongewenste bij-effecten (defecte toetsenborden, afbrekende titanium scharnieren, uitvallende laptops) maar we tolereren het doorgaans omdat we van Apple een bepaalde zorgvuldigheid verlangen. Die lijkt er ook hier te zijn. Het gebrek aan communicatie over het lot van de Mac en toekomstige oplossingen baart me heel wat meer zorgen dan dit specifieke probleem.

 • Profielfoto
  Frans

  bartb112 op 29 juni 2018 16:44
  Dat hele reparatie programma is ook ruk. ze vervangen alleen als je problemen hebt, en als ze op moment onderzoek geen toets vast zit of hapert val je buiten de regeling.

   

  Huh? Je zou gewoon blij moeten zijn als je een goed werkend toetsenbord hebt!

  Klagen omdat Apple een goed werkend apparaat niet wil repareren, gekker moet het niet worden!

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Cenobyte, je mag me smetvrees toeschrijven, maar een appelflap eet ik niet in de buurt van, laat staan boven, een toetsenbord of wat dan ook. Verder vermoed ik dat Apple erg goed weet waar ze mee bezig zijn.

  @Loyd, nieuw spul, zat die Air toevallig in van die bruine vijftiendubbellagige plakband ingepakt?

  @Sjurkie, door enkel rekening te houden met wat ‘nodig’ is, geraken we niet ver. Wat is nodig? Is nodig variabel? Hebben we überhaupt nog iets nodig als we al hebben wat nodig is?

  @sunapple, dat zou ik nog wel willen zien, een solid state toetsenbord. Om lange teksten te maken geef ik wel toe dat dit op eerste zicht verschrikkelijk is. Stel je voor dat je een heel artikel op het virtuele toetsenbord van een iPad moet uittypen, daar wil je niet aan beginnen. Als er echter een goede feedback kan worden aangebracht kan het natuurlijk al wat fijner worden.
  Of gewoon het toetsenbord van het Smart Keyboard van iPad Pro gebruiken. Er kunnen geen partikels tussen de toetsen komen, en er is nog wat fysieke feedback. Ik vind het geweldig typen, al zou het wel wat vreemd zijn om zo’n toetsenbord uit dat materiaal zomaar op een MacBook te gooien.

 • Profielfoto
  janvanes

  iFixit heeft het met een minuscuul kruimeltje getest en wist een toets meteen te blokkeren.

  Zou Apple dit soort tests niet (moeten) doen, eigenlijk?

  Solid State toetsenborden komen er aan!

  Die zijn er al jaren. Logitech bijv. verkoopt toetsenborden die gewoon onder de kraan kunnen, als je dat wilt (en die gaan dan niet kapot).

  “Mooi” lijkt wel het enige criterium te zijn bij Apple, de afgelopen tien jaar. Zo wordt je al gauw het domme blondje van de computerindustrie.

 • Profielfoto
  Loyd

  Barika Cala Saidah op 30 juni 2018 15:57
  @Cenobyte, je mag me smetvrees toeschrijven, maar een appelflap eet ik niet in de buurt van, laat staan boven, een toetsenbord of wat dan ook. Verder vermoed ik dat Apple erg goed weet waar ze mee bezig zijn.

  @Loyd, nieuw spul, zat die Air toevallig in van die bruine vijftiendubbellagige plakband ingepakt?

  @Sjurkie, door enkel rekening te houden met wat ‘nodig’ is, geraken we niet ver. Wat is nodig? Is nodig variabel? Hebben we überhaupt nog iets nodig als we al hebben wat nodig is?

  @sunapple, dat zou ik nog wel willen zien, een solid state toetsenbord. Om lange teksten te maken geef ik wel toe dat dit op eerste zicht verschrikkelijk is. Stel je voor dat je een heel artikel op het virtuele toetsenbord van een iPad moet uittypen, daar wil je niet aan beginnen. Als er echter een goede feedback kan worden aangebracht kan het natuurlijk al wat fijner worden.
  Of gewoon het toetsenbord van het Smart Keyboard van iPad Pro gebruiken. Er kunnen geen partikels tussen de toetsen komen, en er is nog wat fysieke feedback. Ik vind het geweldig typen, al zou het wel wat vreemd zijn om zo’n toetsenbord uit dat materiaal zomaar op een MacBook te gooien.

  Met nieuw spul bedoel ik dat ik afwacht tot er nieuwe modellen uitkomen. Hopelijk is het nu duidelijk; sorry dat ik niet wist dat je traag van begrip bent. En nee, de Air was geen gebruikte macbook  maar had ik nieuw gekocht vorig jaar. Oordeel niet zo snel oke?

 • Profielfoto
  JLnl

  Hydrarchos op 30 juni 2018 11:58

  EGrafland op 29 juni 2018 18:19
  Het onderliggende probleem is dat de eindverantwoordelijken bij Apple totaal niet meer geïnteresseerd lijken te zijn in wat klanten willen. Totaal geobsedeerd met en millimeter meer of minder dikte – wie heeft daar toch om gevraagd, zoals Cybertopian al opmerkt – pakken ze features af die misschien niet zo spectaculair zijn maar wel heel erg nuttig.
  Natuurlijk, gebruikers mopperen altijd als er iets verandert, je mag af en toe eens eigenwijs zijn – maar dit is een patroon: weg met magsafe, weg met poorten die veel mensen nodig hebben, weg met het betrouwbare toetsenbord, weg met de SD-gleuf…
  Dit heeft niks meer te maken met de geniale (en soms misleide) eigenwijsheid  van Steve Jobs, het is gewoon autistische arrogantie.

  Het is grappig hoe selectief het geheugen van veel appelaars blijkt te zijn.  Apple is nooit bijzonder geïnteresseerd geweest in wat de klanten zeiden te willen – en Jobs was het symbool van die benadering. Het elimineren van Newton, het stopzetten van het kloon-programma, het weghalen van bijna elke poort op de Mac behalve USB (klinkt bekend?): er is niet heel veel veranderd wat dat betreft. De motivatie is de ene keer om gekleurd plastic te gebruiken, dan weer om het apparaat dunner te maken. En vaak heeft het ongewenste bij-effecten (defecte toetsenborden, afbrekende titanium scharnieren, uitvallende laptops) maar we tolereren het doorgaans omdat we van Apple een bepaalde zorgvuldigheid verlangen. Die lijkt er ook hier te zijn. Het gebrek aan communicatie over het lot van de Mac en toekomstige oplossingen baart me heel wat meer zorgen dan dit specifieke probleem.

  Ik begrijp dat je geen prettige ervaringen met Apple hebt. Je zal dan ook vast geen Apple producten hebben. Wel leuk dat je dan toch op dit blog actief bent.