Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 juni 2018
Leestijd: 2 minuten

Meer details reparatieprogramma toetsenbord MacBook Pro

Apple lanceerde onlangs eindelijk een reparatieprogramma voor de vlindertoetsenborden van de MacBook (12-inch) en MacBook Pro (2015 tot 2017) die niet altijd betrouwbaar blijven werken. Een kleine kruimel onder de toetsen kan al voor haperingen zorgen. MacBooks met een haperend toetsenbord worden tot vier jaar na de verkoopstart gratis gerepareerd.

Hoewel we het initiatief verwelkomen, is er nog een boel onduidelijkheid. Door een gelekte, interne memo van Apple kunnen we nu een aantal onduidelijkheden wegnemen. Toch blijven er ook vragen.

Een beetje schade is oké

Apple is schappelijk op één gebied. Toetsenborden die beschadigd zijn omdat klanten zelf de toetsen hebben proberen te vervangen of opnieuw te bevestigen, worden gewoon gerepareerd. Het is extreem moeilijk om een toets te vervangen en blijkbaar neemt Apple het de klanten niet kwalijk als dat mislukt. Ook beschadigingen aan de laptop zelf die niet iets direct te maken hebben met het toetsenbord zijn geen probleem. Waterschade is dat wel.

Individuele toetsen vervangen heeft de voorkeur

Het toetsenbord van de MacBook Pro is onderdeel van de top-case en het compleet vervangen van het toetsenbord wil zeggen dat de bovenkant van de laptop compleet vervangen moet worden. Dat doet Apple liever niet en daarom heeft personeel de opdracht gekregen individuele toetsen te vervangen als een toets niet wordt herkend, abnormaal reageert of ontbreekt.

Alleen als tekens bij het typen herhaaldelijk verschijnen of het vervangen van de toetsen niet werkt, wordt het hele toetsenbord vervangen. Dat houdt dus in dat de hele bovenkant van de laptop wordt vernieuwd, inclusief het trackpad en de luidsprekers.

Klik/tap voor groter.

Je bent je MacBook een week kwijt

De ingreep duurt volgens Apple ongeveer vijf tot zeven werkdagen en wordt gedaan in centrale reparatiecentra. Je bent je MacBook dus ongeveer een week kwijt voor vervanging van de toetsen. Mogelijk neemt de wachttijd toe naarmate meer klanten hun MacBook inleveren voor reparatie. In Nederland zou de reparatietijd iets gunstiger uit kunnen vallen omdat we een klein land zijn. De memo heeft namelijk betrekking op de VS. Het is in ieder geval wel zeker dat je niet op “dezelfde dag klaar” hoeft te rekenen.

Permanente oplossing niet gegarandeerd

Wat nog belangrijker is, is dat de Apple niet verklaart dat een reparatie het probleem definitief oplossen. Het is (naar onze mening) duidelijk dat de toetsenborden kampen met een ontwerpfout en vervanging zal het volgende effect alleen uitstellen, niet voorkomen. Apple zit hiermee in een lastig pakket. De MacBook Pro 2017 valt namelijk onder het reparatieprogramma en wordt nog steeds verkocht.

Onduidelijkheid over permanente oplossing

Het feit dat er nu een reparatieprogramma is, zegt waarschijnlijk dat er een nieuwe generatie MacBooks met verbeterd toetsenbord onderweg is. Apple zou echter wel gek zijn om dit te bevestigen, want het zou de verkoop van de huidige MacBook (Pro) enorm afremmen.

→ Originele artikel: Apple erkent ellende toetsenbord MacBook Pro: gratis vervanging

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer details reparatieprogramma toetsenbord MacBook Pro
Sluiten