Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 14 juni 2018

België: Telenet verhoogt prijzen op ongelukkig moment

Telenet, een van de grootste providers van België, heeft een prijsverhoging aangekondigd. Frappant genoeg gebeurt dat net nadat de Belgische minister voor telecomzaken, Alexander de Croo, zijn steun heeft uitgesproken voor de komst van een vierde provider. Dat moet juist tot lagere prijzen leiden.

De provider zegt dat de prijsverhoging op 23 juli in gaat. Telenet wil naar eigen zeggen investeringen terugverdienen en rekent de kosten door aan zijn klanten. De prijzen gaan in de meeste gevallen met een kleine 3 procent omhoog.

Wiggo, Whoppa, King en Play duurder

De concrete prijsverhogingen voor de meest populaire producten zijn als volgt:

  • WIGO 100 stijgt met € 3/maand
  • Whop en Whoppa stijgen met € 1,70/maand
  • Apart aangeboden internetproducten (uitgezonderd Basic Internet) stijgen met maximaal € 1/maand
  • Mobiele abonnementen King en Kong stijgen met € 1/maand
  • Play Sports stijgt met max € 1,55/maand
  • Voor zakenklanten stijgen Fluo en Fluo Home, met max € 1,75 zonder BTW per maand. WIGO Business 5GB stijgt met € 3/maand

Prijzen moeten van politiek juist omlaag

Terwijl Telenet de prijzen verhoogt, is de politiek van mening dat de prijzen omlaag moeten. Minister De Croo van telecomzaken zegt dat de huidige prijzen te hoog zijn en hoopt dat een vierde speler de markt zal openbreken. De minister rekent op een positief effect als er meer concurrentie ontstaat, waardoor providers zullen vechten om de gunst van de klant.

Ook BIPT, de Belgische telecomwaakhond heeft bevestigd dat er een vierde partij is die serieuze interesse heeft om toe te treden tot het landschap van telecomproviders. De Croo heeft daarnaast gesuggereerd dat hij bereid is om bij de veiling van 4G en 5G-licenties een deel te reserveren voor de nieuwe kandidaat. Op dit moment heeft de Belgische consument slechts een beperkte keuze: er zijn maar drie providers die telecomdiensten aanbieden. Naast Telenet zijn dat Proximus en Orange.

Alexander de Croo, minister voor telecomzaken – Klik/tap voor groter.

Telenet wil geen concurrentie

John Porter, CEO van Telenet heeft al aangegeven geen heil te zien in een vierde concurrent. Volgens hem voegt een nieuwe provider niets toe aan de huidige Belgische telecommarkt en zal er zeker geen sprake zijn van een verlaging van de prijzen. In Nederland was daar wél sprake van toen Tele2 begon met het aanbieden van telecomdiensten. Destijds zagen we de prijzen dalen en de databundels werden ruimer of zelfs onbeperkt. Lang heeft het niet geduurd, want Tele2 is overgenomen door concurrent T-Mobile.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
België: Telenet verhoogt prijzen op ongelukkig moment
Sluiten