Steam Link-app mogelijk toch snel op iOS beschikbaar (update)

Door: Jan de Raab - 5 reacties

Apple en Valve hebben een vervelend conflict. De Steam Link-app, die je apps vanaf je PC of Mac naar een iPhone, iPad of Apple TV laat streamen, werd in de App Store geweigerd. Er blijkt nu toch hoop, want Apple en de ontwikkelaar achter Steam Link overleggen over een oplossing.

Dat blijkt uit een e-mail van Phil Schiller, die bij Apple eindverantwoordelijk is voor de App Store. De app zou een aantal App Store-regels op het gebied van user-generated content en het aanbieden van games buiten de App Store.

Games aanschaffen via Steam Link

Het voornaamste probleem lijkt te zitten in het aanschaffen van games via Steam Link. De app geeft toegang tot de Steam Store, waar allerlei games verkocht worden. Apple staat de verkoop van content in iOS-apps alleen toe als dat via de App Store gebeurt en Apple 30 procent van de opbrengst krijgt.

Valve was hier ongetwijfeld van op de hoogte, maar de situatie is ingewikkeld. Strikt gezien kunnen via de Stream Link-app namelijk geen games die op iOS werken gekocht worden. Het gaat om het aanschaffen van games voor een PC en Mac. Voor Apple was dit echter geen reden om van de geldende regels af te wijken.


Wat het probleem rondom user-generated content precies is, blijft vaag. Apple vereist dat apps die content die door gebruikers zelf is gemaakt een mechanise voor het rapporteren van aanstootgevend materiaal hebben. Steam Link is voornamelijk een app die games streamt, er is sprake van weinig user generated content.

Binnenkort toch in de App Store?

App Store-chef Phil Schiller zegt dat Apple en Valve werken aan een oplossing. Een nieuwe versie van de App die de richtlijnen van Apple wel respecteert, wordt binnenkort verwacht. Tot die tijd is de app van Steam alleen op Android beschikbaar.

[Update 15-06-2018]

Medewerkers van de website Touch Arcade hebben ontdekt dat er een beta updater is verschenen, waarin het niet meer mogelijk is om in-app aankopen te doen. Gamers die dus spellen willen aanschaffen kunnen dat alleen nog doen via de app op hun Mac.

Apple stelde al eerder dat “De UI niet het iOS of App Store uiterlijk had, geen Store interface had en de gebruiker niet de mogelijkheid bood om software die gebruikers nog niet bezitten, te zoeken, te selecteren of aan te kopen…”. Door deze hobbel weg te nemen is er een grote kans dat Apple de Steam app nu wel in de Store toelaat. Het blijft wel vreemd verhaal. Als de Steam app namelijk wĆ©l de Store interface zou gebruiken, zou dat voor Apple een leuk bron van inkomsten zijn, zeker als je beseft hoe groot het Steam platform is.

Het blijft dus even afwachten of deze stap de acceptatie in de Store zal versnellen. Zo gauw er meer bekend is, zullen we dat hier laten weten.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Het probleem was dat Apple aanvankelijk de app doorliet, Valve er reclame voor ging maken, en Apple de zaak vervolgens alsnog niet goedkeurde. Da’s nogal slordig.

 • Profielfoto
  xaddict

  Steam zit toch juist helemaal vol met user generated content? Of komt Steam Workshop niet mee?

 • Profielfoto
  icegodd

  [Update 25-06-2018] ???

   

   

 • Profielfoto
  Wimusia

  icegodd op 15 juni 2018 21:22
  [Update 25-06-2018] ???

   

   

  Ja, de redactie heeft hun kristallen bol van stal gehaald!

 • Profielfoto
  Night

  Typo gecorrigeerd. Dank voor het opmerken.