SD Express: nieuwe standaard maakt 128TB op een SD-kaart mogelijk

Door: Jan de Raab - 4 reacties

Hoewel MacBooks tegenwoordig geen SD-kaartlezer meer hebben, is een geheugenkaartje vaak nog steeds de snelste manier om foto’s en video’s van een camera of drone over te dragen. Dankzij een nieuwe standaard, genaamd SD Express worden de kaartjes sneller en neemt de capaciteit aanzienlijk toe.

De SD Association (SDA), die standaarden voor SD-kaarten maakt, zegt dat de capaciteit toeneemt van de huidige 2 TB voor SDXC-kaarten naar 128 TB voor de nieuwe SD Ultra Capacity-kaart (SDUC). Dit is echter de maximale toegestane grootte in deze nieuwe standaard, dus verwacht niet dat er meteen kaarten met zo’n capaciteit op de markt komen.

Meer snelheid door nieuwe interface

Door SD Express zijn er minder verschillen tussen SSD-schijven en SD-kaartjes. De opslagkaartjes gaan bijvoorbeeld dezelfde interface gebruiken, namelijk PCI Express. Dat zorgt voor een maximale overdrachtssnelheid van 985MB/s en zal het overdragen van foto’s en video’s een flinke boost geven. Omdat het NVMe-protocol gebruikt wordt voor het overdragen van gegevens, zijn er minder tussenstappen op een systeem nodig. Zo kunnen meerdere bestanden tegelijk efficiënt worden overgedragen.

SD Express levert dus snelheden die nodig zijn om grote hoeveelheden gegevens te verplaatsen. Dat is handig bij super slowmotion video, RAW burst-modus, 8K video-opname en -weergave en 360 graden-video. Hiroyuki Sakamoto, president van de SDA, vergeleek de kaarten dan ook met een “verwijderbare SSD”.

Backwards compatible

Hoewel er bij de SD Express-kaarten sprake is van een nieuwe interface, behouden de kaarten het reguliere formaat. Dit heeft als voordeel dat de nieuwe generatie SD-kaarten ook bruikbaar is in oudere apparaten. Om dit te bewerkstelligen vallen de SD Express-kaarten in functionaliteit terug op een lagere snelheid als de apparatuur nog niet geschikt is voor het nieuwe formaat. Andersom is het ook mogelijk om oude SD-kaarten te gebruiken in apparaten met een SD Express-kaartslot. Wanneer de eerste SD Express-kaart op de markt komt is nog niet bekend, maar de standaard is er in ieder geval vast.

SD Express
Je herkent de kaarten aan het SD EX-logo – Klik/tap voor groter.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Here come the scammers

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik vraag mij af hoeveel bullshit die dame in die video lult dat zij ook daadwerkelijk begrijpt

 • Profielfoto
  polansky

  SDXC-kaarten naar 128 TB voor de nieuwe SD Ultra Capacity-kaart (SDUC). Dit is echter de maximale toegestane grootte in deze nieuwe standaard, dus verwacht niet dat er meteen kaarten met zo’n capaciteit op de markt komen.

  Zeker de leukste thuis??? Of geen idee wat je schrijft…

  Laten we even reeel zijn. Een 10TB HDD kost gemiddeld om en nabij de 340 euro. De grootste SSD schijf die momenteel te koop is kent een grootte van 15TB en kost de lieve duit van 7161,39 euro.

  Wat denk je dat een 128TB geheugenkaartje dan wel niet gaat kosten? Dus inderdaad niemand zal verwachten dat zo’n geheugenkaartje snel de winkel zal bereiken. Daar gaat nog minstens 10 jaar overheen en misschien nog wel langer.

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Blijft het bestandssysteem FAT32 met die groottes? Camera’s doen niet veel anders bij mijn weten. Als SD en SSD uiteindelijk vooral 1 letter verschillen: worden ze dan ook een keer elkaars concurrenten in laptops en worden die prijzen dan ook te hachelen?