Publieke bètaversie iOS 12 en tvOS 12 beschikbaar

Door: Raymon Mens - 10 reacties
publieke bèta ios 12

Dat is snel! Een week na de tweede testversie voor ontwikkelaars, heeft Apple de eerste publieke bèta van iOS 12 en tvOS 12 uitgebracht. Vanaf nu kun je de nieuwe versie van het besturings­systeem voor iPhone en iPad zelf testen, ook als je geen ontwikkelaar bent. Voor de Apple TV is een publieke bèta van tvOS 12 beschikbaar.

iOS 12 bevat talloze vernieuwingen voor voornamelijk de iPhone. Apple focust op snelheid, stabiliteit en diverse verfijningen en nieuwe functies. Er zijn weinig vernieuwingen op iPad-gebied, maar de verbeteringen op het gebied van snelheid komt oude tablets ook zeker ten goede.

Back-up maken en publiek bèta iOS 12 installeren

Natuurlijk is het altijd raadzaam apparaten goed te back-uppen voor het installeren van publieke bètaversies. Maak van je iPhone of iPad een back-up via iTunes of iCloud. Open daarna beta.apple.com op je iOS-apparaat en installeer het profiel. Na een reboot verschijnt iOS 12 op de gebruikelijke plaats bij InstellingenAlgemeenSoftware-update.

ios 12 publieke bèta installeren
Klik/tap voor groter.

Nieuw in iOS 12

De afgelopen tijd hebben we veelvuldig geschreven over grote en kleine nieuwigheden in iOS 12. Een overzicht van de belangrijkste zaken is onder de rubriek nieuw in iOS 12 te vinden. Bekijk zeker deze functies en probeer ze zelf:

Ook bèta tvOS 12 beschikbaar

Apple stelt ook een publieke bèta van tvOS 12 beschikbaar. Je kunt het eenvoudig installeren door je via beta.apple.com aan te melden en de voorwaarden voor het bètaprogramma te accepteren. Log vervolgens met hetzelfde Apple ID om op je Apple TV en ga naar InstellingenSysteemSoftware-updates om de publieke bèta te installeren.

tvos 12 beta
Klik/tap voor groter.

Installeren of niet?

We hebben de afgelopen tijd de developer beta’s van iOS 12 geprobeerd en konden niet klagen over de stabiliteit. Ook de accuduur was op een iPhone X niet merkbaar minder dan met iOS 11.4. Toch kunnen er met een dergelijke testversie altijd problemen ontstaan met apps van Apple of externe apps. Heb je een iPhone, iPad of iPod die je niet dagelijks gebruikt? Installeer daar dan de publieke bèta op.

Een publieke bèta installeren op een apparaat dat je dagelijks gebruikt is niet aan te raden. De publieke bèta van tvOS 12 bevat erg weinig veranderingen en kan zonder al te veel ongemak geïnstalleerd worden op een Apple TV.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  bcgraaf

  Zit atmos ondersteuning al wel in de publieke beta?

 • Profielfoto
  sonic1984

  Grootste probleem is dat GPS pas na 10 minuten ofzo een fix krijgt. Dus als je veel gebruik maakt van navigatie of flitsmeister e.d. zou je het wellicht niet moeten installeren.

 • Profielfoto
  Melbuuln

  Geen problemen met de GPS maar wel met de simkaart van T-Mobile. Na het invoeren van de pincode bleef mijn iPhone X schreeuwen dat de simkaart was vergrendeld. Simkaart verwijderd en terug in de telefoon gestopt , kreeg toen ineens een heel andere pincode scherm ??

 • Profielfoto
  pruus

  Smkaartprobleem is gemakkelijk op te lossen door de fly-positie aan en uit te schakelen. Dan verschijnt het Sim invoerveld.

  Zojuist geïnstalleerd op een iPad mini2 en op een 5s. Installatie liep erg soepel. En ik ervaar nog geen rare dingen. Beide devices lijken iets sneller te reageren. Als je meerdere talen ingestand hebt, dan is het wereldbolletje op het toetsenbord verplaatst naar de buitenkant. Eigenlijk een veel logischer plek. Dat is wel even wennen tov iOS 11.

   

   

 • Profielfoto
  Vilscon

  Kunnen we ergens een opsomming krijgen wat er nou veranderd voor de iPad met iOS 12? iOS 11 was in mijn ogen een grote verbetering, maar met iOS 12 zie ik absoluut geen reden in om mijn iPad te updaten met de beta. iOS 12 voor mijn iPhone vind ik ook al niet zo spannend, maar daar kan ik nog wel het een en ander bedenken.

  Dictafoon en gegroepeerde notificaties op mijn iPad zijn nou niet bepaald gamechangers..

  (iPad 10.5 2017)

 • Profielfoto
  csteelooper

  pruus op 26 juni 2018 13:10
  (…)Als je meerdere talen ingestand hebt, dan is het wereldbolletje op het toetsenbord verplaatst naar de buitenkant. Eigenlijk een veel logischer plek. Dat is wel even wennen tov iOS 11.

  Doe eens een screenshot? Ik snap niet helemaal wat je bedoelt… Bedoel je dat de eerste toets linksonder nu je talen/keyboards selecteert?

 • Profielfoto
  Edwin

  Kan iemand al iets mededelen omtrent zij/haar ervaringen qua snelheids winst? Want iOS12 zou apps sneller starten…
  En hoe is de stabiliteit van de eerste publieke bèta? Ik weet nog dat de eerste 4 bèta’s van iOS super buggy waren…

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mijn oude iPhone 6 plus met iIS12 is veel sneller. Bij de iPhone 7 plus merk ik weinig verschil.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb de bèta er inmiddels opgezet om te testen, en ik ben positief verrast door de snelheid! Apps reageren en starten veel sneller! Ook lijkt iOS12 al behoorlijk stabiel! Dat was met de iOS11 bèta’s wel anders!

 • Profielfoto
  Xander41

  Update lukt niet na “Update controleren”

  “Update kan niet worden geïnstalleerd. Fout bij het installeren van iOS 12 Public Beta.”

  iPad Air

  Tig keer “opnieuw” getikt, hij blijft weigeren.

  Waarom?