Jan de Raab
Jan de Raab App Store 1 juni 2018

Pixelmator Pro 1.1 zet in op het web en machine learning

De eerste grote update voor Pixelmator Pro is een feit. Versie 1.1 van de grafische app voor de Mac brengt veel nieuwe functies en een overvloed aan kleinere verbeteringen. Zo is er nu ondersteuning voor de Touch Bar, handige exportopties voor het web, automatische kleuraanpassingen en meer.

Afbeeldingen sneller klaar voor het web

Een van de belangrijkste nieuwe functies is “exporteren voor web”. Je hebt met dit paneel afbeeldingen sneller klaar voor gebruik op het web. Zo kun je kiezen welke formaten je wil exporteren en met welke resolutie. Het is ook mogelijk om 2x en 3x versies voor retina-schermen te exporteren. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig dezelfde afbeelding als gecomprimeerde JPG opslaan, evenals 1x en 2x PNG-versies. Met één klik maakt de app alle uitvoerbestanden in één keer.

De exportconfiguratie kan worden opgeslagen als een preset, zodat je deze keer op keer kunt gebruiken in verschillende projecten.

Geavanceerde compressie

Op het web zijn afbeeldingen met een kleiner formaat altijd beter, want ze laden sneller. Dit moet echter niet ten koste gaan van de kwaliteit. Met nieuwe, geavanceerde compressie belooft Pixelmator PNG-bestanden die tot 70 procent kleiner zijn. Dit kun je ook bereiken met externe applicaties zoals ImageOptim, maar ingebouwde optimalsatie is altijd mooi meegenomen.

De functie ‘slice’ sluit ook aan bij de nieuwe web-exportfuncties. Als je een grote afbeelding hebt, kun je de nieuwe Slice-tool gebruiken om de afbeelding in kleinere delen te splitsen. Elk deel kun je vervolgens als een afzonderlijke afbeelding exporteren. Dit is vooral handig voor UI-elementen zoals knoppen en afbeeldingen die je met exporteren als een ‘schuifdeuren’-set met aanpasbare onderdelen; nu kun je eenvoudig 3 plakjes maken in het Pixelmator-canvas.

Klik/tap voor groter.

Touch Bar en machine learning

De standaard versie van Pixelmator had al een tijdje Touch Bar-ondersteuning en biedt snelle toegang tot tools voor bezitters van een nieuwe MacBook Pro. Pixelmator Pro ondersteunt de Touch Bar nu ook en biedt meer functies. Alle opties die in de zijbalk van de app te vinden zijn, kunnen ook op de Touch Bar gebruikt worden. Daardoor kun je nog sneller werken.

De grafische app gaat ook meer machine learning gebruiken. Pixelmator Pro kon lagen al automatisch een naam geven, maar nu wordt kunstmatige intelligentie ook ingezet voor automatische kleurcorrectie. Je kunt de witbalans, lichtheid, tint en verzadiging automatisch laten corrigeren met een druk op Auto-knop naast de naam van de aanpassing. Alle parameters veranderen nadat de foto is geanalyseerd, zodat je de automatische bewerkingen handmatig kunt aanpassen of eenvoudig kunt terugdraaien.

Klik/tap voor groter.

Tot slot zijn er nog vele kleine toevoegingen en verbeteringen. De belangrijkste zijn ondersteuning voor het importeren van SVG-bestanden en live voorbeelden van filters en bewerkingen. De app is 30 dagen gratis te proberen, of in de Mac App Store te koop voor € 64,95.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pixelmator Pro 1.1 zet in op het web en machine learning
Sluiten