‘De Mac raakt in het slop’, klagen nu ook ontwikkelaars

Door: Night - 78 reacties
Mac MacBook

Na consumenten klagen nu ook ontwikkelaars over de staat van de Mac. Vooraanstaand ontwikkelaar Quentin Carnicelli van Rogue Amoeba, bekend van Audio Hijack, vat het eenvoudig samen. “Mac-fans kunnen geen nieuwe, betere Macs kopen. Voor ons wordt het dan heel moeilijk om een Mac uit de huidige line-up aan te bevelen. En dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling.”

Mac-advertenties werken averechts

Apple’s recente advertentiecampagne focust zich op de creatieven onder ons en stelt dat alleen een Mac de juiste keuze is. Maar hoe goed is een computer die al een jaar geen vernieuwing meer heeft gezien? Natuurlijk is er de iMac Pro, maar aar dat is geen Mac die de gewone consument ‘even aanschaft’. En als het vertrouwen van ontwikkelaars daalt zal ook het softwareaanbod afnemen. Een vicieuze cirkel.

De MacBook, iMac en MacBook Pro zijn allemaal meer dan een jaar niet vernieuwd. Daarnaast kampt Apple met een aantal andere problemen die de Mac niet bepaald goed doen. Denk aan de problemen met het toetsenbord van de MacBook Pro, maar ook de lauw ontvangen Touch Bar en de beslissing om de laptops slechts met één USB-C poort uit te rusten. Dat scoorde niet bepaald punten. Apple communiceert bovendien niet over vernieuwingen zoals een update naar de 8e generatie Intel-chips met meer cores.

In het verleden werden Apple-computers regelmatig vernieuwd. Dit liet ontwikkelaars ook inspelen op nieuwe hardware en zo konden ze regelmatig updates of nieuwe software uitbrengen. Momenteel is er weinig om op in te spelen, dus de vraag naar software-updates neemt af. Ontwikkelaars beginnen dit nu al goed te merken in hun omzet.

‘Apple is blind door iPhone-succes’

De iPhone is verantwoordelijk voor het overgrote deel van Apple’s omzet. Hierdoor is de Mac-gebruiker een kleinere, minder belangrijke groep geworden die steeds meer achtergesteld wordt. Ook macOS 10.14 lijkt hier geen verandering in te brengen.

De oprichter van Rogue Amoeba sluit af met de volgende woorden: “In plaats van nutteloze innovaties zoals de Touch Bar, zou Apple zich op regelmatige, kleine vernieuwingen moeten focussen”, stelt Carnicelli. “Het kleinere Apple van midden 2000 was hier prima toe in staat. Dat een bedrijf met een marktwaarde van meer dan 900 miljard dollar zijn producten niet up-to-date kan houden is niet alleen verbazingwekkend, maar ook zeer zorgwekkend. Apple moet publiekelijk hun toewijding aan de Mac tonen en dit moet nu gebeuren. Als ontwikkelaar met een lange historie is het lastig om de hand te bijten die je te eten geeft. Maar als niet snel iets gebeurt, vrezen we dat er niet veel meer te bijten overblijft.” Heeft hij een punt?

Rogue Amoeba Weblog

Reacties

78 reacties
 • Profielfoto
  Maverick2001

  Hij heeft wel degelijk een punt helaas! De mac is het ondergeschoven kindje geworden. Hoe sterk en krachtig de nieuwe iMac ook is (met een enorm prijskaartje), het is wat mij betreft toch armoede dat het design niet echt onder handen is genomen. De baard had toch  wel weg gekund.. En dan hebben we het niet over de andere Mac producten. De Macbook Pro is natuurlijk vorig jaar vernieuwd maar het zou te prijzen zijn wanneer ze dit jaar deze een update gegeven met een processor upgrade en daarbij de mogelijkheid 32gig intern te kunnen hebben. Dan kan je het echt weer een Pro apparaat noemen. Het gezeur over de Touch Bar vind ik minder relevant. Persoonlijk vind ik dit een mooie toevoeging maar dat is persoonlijk. Ik denk dat Apple de Mac gebruiker weer eens serieus moet nemen. Waar ik 12 jaar lang niet heb omgekeken naar Windows.. kijk ik voor het eerst weer steeds meer naar nieuws over Windows en producten met Windows.

 • Profielfoto
  wensink

  Nieuwe Macs komen toch in oktober lijkt me?
  Nieuwe Mac Pro is al toegezegd toch?
  Het zou me ook niet verbazen als er een ARM MacBook komt: de iBook. Ze hebben niet voor niks iBooks hernoemd tot Apple Books..

 • Profielfoto
  Broer T.

  Maak daar maar gerust triljard van.

  Ik ben nog altijd blij dat macOS en Macs bestaan. Maar het is denk ik wel veelzeggend dat ik in 2017 na twee zeperds met de nieuwe 15″ MBP’s een modelletje 2015 heb gekocht.

  In de markt wordt er al jaren gemopperd, en daar wordt niet overdreven aandachtig naar geluisterd. Hopelijk kan dit soort jongens de boel wel wakker  schudden. Het gebrek aan echte ontwikkeling (inderdaad, alleen die baard al) begint opzichtig te worden.

 • Profielfoto
  koen

  @wensink: waar heb je die info vandaan?

 • Profielfoto
  bonjorno

  Ik werk al vanaf het begin met Apple. Als in.. al vanaf vorige eeuw. Maar het is niet vol te houden. Apple is bezit van aandeelhouders niet meer van vragen van klanten of een goede leiding. Een gedreven en eigenwijze Steve Jobs.

  Apple wordt het zoveelste bewijs dat een bedrijf gedreven door alleen winst en aandeelhouders niet werkt. Het mist volledig visie en lef.

  Als creatief heb ik alleen helemaal niets met Windows. Ik haat het echt. Kan er niets mee. Na 10 minuten heb ik de neiging de machine uit het raam te smijten. Dat is de enige reden dat ik nog maar wacht. Of laat Apple gewoon toegeven dat ze allen maar iShit gaan maken, dan kunnen wij ook verder.

  Apple, Wake The Fuck Up!!!

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Maar als niet snel iets gebeurt, vrezen we dat er niet veel meer te bijten overblijft.” Heeft hij een punt?

  Die meneer heeft zeker een punt. Kijk eens naar dit topic met de vraag die met regelmaat langskomt op elk forum: welke mac moet ik kopen 

  Weinig enthousiaste reacties. Zou het zelf ook niet weten. Touchbar is een gimmick, USB aansluitingen worden hier dagelijks gebruikt en ook de ingebouwde cardreader  gebruik ik erg vaak. Mijn Macbook pro is uit 2015 en ik was van toch echt plan hem te vervangen als er een nieuwe uitkwam. Nieuwe processor, langere batterijduur, helderder scherm, misschien wat lichter, je weet wel. Maar erg enthousiast kon ik niet worden en de prijs, in de top-spec met touchbar is ook van de gekke. Dus ik sla maar even over.

  Schoonmoeder wil ook een nieuwe een mac ter vervanging van haar iBook. Wat ze moest kopen? De air is zwaar verouderd, de macbook best leuk maar  met 12 inch net  te klein en de MBP 15 inch een beetje overkill om te internetbankieren en mail te sturen. Ik heb haar aangeraden nog maar heel even te wachten.

   

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  De koers die Apple nu vaart, of liever gezegd: het gebrek eraan, is behoorlijk zorgbarend. Dat geldt ook voor het totale gebrek aan respons op enige kritiek vanuit Apple zelf, overigens. Het is dat Mac-software de keuze voor het platform nog steeds meer dan rechtvaardigt, maar als de ontwikkelaars ook aan het weglopen zijn wordt het wel duister.

 • Profielfoto
  queenfan

  Ben een gebruiker sinds 2006, na een iMac, een MacBook (beide uit 2006), een MacBook Pro (mid 2009), iMac (late 2013) heb ik weer een MacBook Pro erbij.

  Maar terwijl ik vroeger kon kijken naar hoeveel meer moet ik betalen voor meer geheugen en harde schijf, zodat ik deze achteraf nog kan uitbreiden of vervangen. Zit ik nu aan een configuratie die niet meer aanpasbaar is.

  Is heel kamer, maar geeft het gevoel van wij weten wat goed is, dus wij doen het zo.
  Hoop dat Apple eens wakker wordt, maar ben bang.

 • Profielfoto
  Dashter

  wensink op 18 juni 2018 19:54
  Nieuwe Macs komen toch in oktober lijkt me?
  Nieuwe Mac Pro is al toegezegd toch?
  Het zou me ook niet verbazen als er een ARM MacBook komt: de iBook. Ze hebben niet voor niks iBooks hernoemd tot Apple Books..

  Het betoog stelt volledig terecht dat het niet OK is als nieuwe macs pas in oktober uitkomen. (Als dat al zo is.)

 • Profielfoto
  Athens56

  Ik heb een iMac 27 inch Mid 2010. Draait prima en wil wel wat anders.
  Koop geen nieuwe iMac meer uit de huidige lijn. De pro is niet mijn portemonnaie en je zult zien als ik wel een huidige generatie koop dat Apple ineens iets nieuws introduceert. De huidige iMac is t.o.v. waarvoor ik het gebruik geen verbetering! Kwa specs wel, maar de dingen die ik ermee doe worden er niets anders van.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Goh, alles hangt er maar vanaf wat er uitkomt in september. Ik verwacht wel een degelijke upgrade van de bestaande Macbook Pro’s.

  Sinds de prijzen de pan uit swingen en dat gedoe met die toetsenborden naar boven kwam heb ik besloten om mijn late 2013 MBP nog wat langer te gebruiken. Maar ik hoop wel op een mooie upgrade binnenkort.

  De iMac volg ik zo niet. Maar als ik het goed begrijp zitten ze daar nog met Fusion drives. Dat zouden toch wel écht eens standaard SSD’s mogen worden (en inderdaad: de baard mag er wel eens af).

  Dus ja, ik moet ‘m gelijk geven.

 • Profielfoto
  gweilo

  Ik ben binnenkort toe aan een nieuwe Mac Mini, maar helaas, daar hebben we al al jaren niets van gehoord.

  Ik zou zeker overwegen om een PC systeem aan te schaffen, maar ik heb bepaalde Mac-only software nodig en heb bovendien een enorme hekel aan Windows. Ach, draaide macOS maar soepel op Windows…

 • Profielfoto
  Jeroenbuzz

  In de biografie van Elon Musk wordt kort gesproken over de daling van break-through innovations en dat Silicon Valley met bedrijven als Facebook en Twitter steeds meer begint te lijken op Hollywood. “The best minds of my generation are thinking about how to make people click ads”. “We wanted flying cars, instead we got 140-character messages”. Een Silicon Valley dat dus steeds meer gericht is op mediaconsumptie en entertainment. Wat mij verbaasd is dat Apple hier de laatste jaren gewoon in mee gaat. Animoji’s, Memoji’s, de app Clips, eigen platenlabels, en het binnenhalen van artiesten voor apple music en tot slot het werken aan een eigen TV streamingsdienst met eigen programma’s. Allemaal bewijs dat apple steeds meer naar Hollywood toegroeit. Wellicht is daar weinig mis mee kijkende naar de omzet maar het is mijn ogen nogal zonde van de capaciteit als je ziet dat het nu minder goed gaat met de mac. Daarnaast blijf ik me ook verbazen dat 10 jaar ontwikkeling er voor heeft gezorgd dat het nieuwste model iPhone van $499 naar $999 dollar is gegaan. De iPad en de Mac zijn geen uitzondering op die prijsstijging. Voor het nieuwste model iPad of bijv Macbook Pro 15″ betaal je meer dan vroeger. Van mij mag Apple zich weer meer gaan richten op kwaliteit en mediaconsumptie over laten aan derde partijen.

 • Profielfoto
  goldoni

  Jullie begrijpen het nog niet he! Voor Apple telt alleen de iPhone de rest is niet belangrijk. Ze komen erachter dan ze langzaam in de Nokia val lopen.

  Daardoor proberen ze nu cloud op te starten (te laat AWS en MS maken de dienst uit) en zich te mengen in AI (te laat Google en MS maken de dienst uit).

  Software is niks voor Apple dat bewijzen ze voldoende met MacOS en iOS ( buggy en vol lekken).

  Dat je als “creative” een Mac nodig hebt is pure onzin. Dezelfde software draait ook op Windows en waarschijnlijk sneller!

  Maar de hardware van Apple is altijd beter geweest dan de rest maar dat is dus ook verleden tijd.

 • Profielfoto
  Kippewit

  Tja, ik werk sinds 2002 op Apple hardware. Op dit moment heb ik nog een 27″ iMac die intussen 8 jaar oud is, en die dankzij de SSD nog extreem vlot loopt. Geen nood dus aan een nieuwe iMac. Op een gewone iMac zou ik weinig verschil merken met wat ik nu heb, en een iMac pro is gewoon buiten budget. Wat ik wel graag zou willen vervangen is mijn Macbook Air. Die is onbruikbaar traag intussen. Alleen is de Macbook wel heel weinig specs, en de Macbook pro is dan weer buiten budget. Dus ik wacht en wacht maar, in plaats van de Apple kas nog wat te spijzen.

 • Profielfoto
  whaha

  Hier ook een wachter.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Kippewit op 18 juni 2018 21:38
  Wat ik wel graag zou willen vervangen is mijn Macbook Air. Die is onbruikbaar traag intussen.

  Dan los je dat probleem toch op?

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Ik zou graag wel eens een artikel om OMT zien waarin alternatieven op Apple worden gegeven: Goede alternatieven. Welk merk laptop, welke lijn Android telefoon? De keuze buiten Apple is nogal groot, sommige is el-cheapo crap, andere niet. Die enorme keuzestress weerhoud mij ervan om over te stappen naar wat anders.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De ontwikkelaar gebruikt nu bij gebrek aan beter oudere Macs. Dit is niet goed voor Apple én voor hen. Het gaat uiteindelijk om een ecosysteem van hardware, ontwikkelaars en software.

  Over de oudste computers, Apple werkt aan een compleet nieuwe Mac Pro die ‘ergens in de toekomst’ uitkomt. Ook werd de Mac mini niet vergeten, maar plannen voor toekomstige updates werden niet meegedeeld. Zeer vaag allemaal.

  De kwaliteit van recente Macs is teruggelopen, terwijl de prijzen zijn gestegen. Later het geheugen of schijf vervangen? Sorry, geplande veroudering. Koop maar een nieuwe.

  Cook leidt het bedrijf met maximalisering van winst. Commercieel gezien presteert hij uitstekend, op de 9e plek in de lijst van wereldwijde bedrijven met de grootste omzet is niet verkeerd. Maar met een koopwaarschuwing voor vrijwel elke Mac is er duidelijk geen “laser focus” op deze productcategorie.

 • Profielfoto
  csteelooper

  IK moet zeggen dat ik nog net zo tevreden ben met mijn 2017 iMac als op dag 1. Ik heb hem nét na de release-datum gekocht, dus ook bijna letterlijk sindsdien in huis. En toch… Als ik hem nu níet zou hebben gehad, om wat voor reden dan ook, zou ik hem denk ik niet hebben gekocht. Want inmiddels leven we dus een jaar ná de release, en is er niets dat nieuwer is in de Mac line-up. Dat is inderdaad echt jammer.
  Hoewel ik sinds 2000 Apple-gebruiker ben, en sinds 2007 eigen Macs heb, kijk ik nu toch ook weer steeds vaker naar wat er bij de buren (in Windows-land en in  de Linux-community) gebeurt. Microsoft heeft een aantal zéér interessante features toegevoegd aan Windows 10. En hoewel ik niet zo’n voorstander ben van telemetrie, waardoor ik die in de praktijk niet kan (of niet zal) gebruiken, getuigt dat wel van innovatie. En dat is waar het nu bij Apple aan scheelt.
  Oké, MacOS Mojave heeft Dark Mode en we kunnen de “Accent Colours” aanpassen in iets anders dan blauw of Graphite. Maar moeten we daar echt blij van worden?

  Qua hardware hetzelfde. Ook daar zijn “we” als Apple community (lees: is Apple) links en rechts ingehaald door de concurrentie. Niet alles is even stylish qua design, maar de specs liegen er niet om. Ik heb me nog nooit blindgestaard op hetgeen Apple doet; ik heb dus altijd gelet op wat de andere spelers in de markt deden en doen. Op dit moment sta ik, buiten een iPad, niet in de markt voor nieuwe apparatuur. Maar tóch hoop ik dat Apple in September weer wat lef toont, en met een RADICAAL nieuw design voor met name de iMac komt!

 • Profielfoto
  Dr Cotten

  Hoop dat Tim tijdens zijn bezoek aan Amsterdam deze reacties heeft meegekregen!

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Dat krijg je met Tim Sculley die volgens mij denkt dat hij CEO van een NGO is. Volgens mij is de afdeling met diversity officers ondertussen groter dan hardware ontwikkeling.

  Ik hoopte dat hij een tussenpaus zou zijn en dat Apple op zoek zou gaan naar een nerd met een visie. Maar helaas.

 • Profielfoto
  ajschot

  Helemaal mee eens hoe minder macs hoe minder interessant of hoe duurder de software word.
  Ik moet zelf ook een nieuwe macbook maar ik ga niet €3000 neertellen voor een machine met 2016 hardware. Want in 2017 was deze al verouderd. Ik ben me nu ook aan het oriënteren op een goede pc laptop voor mijn werkzaamheden. Alle software is er toch ook voor windows die ik voor mijn werk gebruik.

 • Profielfoto
  RJG

  @goldoni “Dat je als “creative” een Mac nodig hebt is pure onzin. Dezelfde software draait ook op Windows en waarschijnlijk sneller!”
  Dus niet! Ik vind Windows prima echter film bewerking een drama! Diverse pakketten gekocht, dramatisch, ik ben van ellende terug bij Apple en dan met name voor video audio.
  MacBooks zijn teleurstellend, alle porten weg en geen kaartlezer. Ik heb nog net de MacBook pro er voor, prima alleen komen er nu rare vlekken op het scherm, komt mij bekend voor. Zal denk ik de laatste zijn.

 • Profielfoto
  Psmiles

  Ik ben na enige jaren van twijfel echt een fan van Final Cut Pro X geworden. Nog geen software op Windows gevonden die dat evenaart. (En Adobe met zijn abo-systeem vind ik niks).

  Maar voor de rest ben ik het eens met de kritiek op Apple. Ik denk dat de hardware op zich nog steeds goed is, maar dat zijn a-merken met windows tegenwoordig ook.

  Wat mij vooral opvalt is dat de ooit eens beroemde gebruiksvriendelijkheid nauwelijks meer onderscheidend is. De Clouddiensten zijn erbarmelijk. Google verslaat Apple op dat vlak op alle fronten. (Net mijn iCloud-opslag verhoogd, om documenten te backuppen, maar wat is dat ondoorgrondelijk – na 5 dagen is de opslagcapaciteit nog steeds 45 Gb van de 50, terwijl er 38 Gb geüpload zou zijn???). iTunes en Apple Music vind ik al jaren ondoorgrondelijke rampen (Spotify: heerlijk overzichtelijk).

  Het is dat ik sinds 1990 al aan de Apple zit, Windows blijft voorlopig nog een onneembare horde. Het is puur gewenning, objectief en kwalitatief zijn er nauwelijks nog verschillen, denk ik. En FCP X is nog niet vervangbaar voor mij.

 • Profielfoto
  jeepke

  Ik gebruik al 18 jaar mac-os computers. En ja, vroeger gingen de ontwikkelingen in techniek razendsnel en stond je om de 2 jaar te springen om de nieuwste hardware te kopen. Tegenwoordig valt er weinig nieuws meer te ontwikkelen, Ik gebruik mijn huidige Imac uit 2012 alsof hij net nieuw is aangeschaft dankzij de reguliere software-updates en heb verder niets uitgebreid. Probeer dat maar eens met welk ander systeem te realiseren !!

  We klagen allemaal dat er niets nieuws wordt gepresenteerd, maar als je eerlijk bent zijn we al tot over onze oren verwend met een geweldig compleet systeem dat draait als een tierelier. Alles wat er weer zogenaamd nieuw wordt ontwikkeld is veelal eye-candy en voegt niks toe aan je huidige systeem qua functionaliteit. Ja een paar MB erbij, een SSD ipv Fusiondrives, en een paar GHZ extra, maar wat wil je dan nog meer. De tijden van de OooHH en AaaHH zijn voorbij. We hebben alles al. Blijf dus een hele tevreden MAC-OS gebruiker.

 • Profielfoto
  NapO

  Kort samengevat, ik was Windows, toen maar Mac… en nu weer terug naar Windows…. ze zijn t spoor bijster bij Apple.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Eindelijk een artikel waar ik mij in kan vinden; geen overdreven Apple glorie, gewoon waar het op staat. Bedankt.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  De MacBook Pro is erg mooi. Is er iets mis mee?

 • Profielfoto
  maconly

  Tim Cook is in vergelijk met Steve Jobs een loser.

  Mocht wel bij trekpop rutte op visite die er alles aan doet om het mkb dood te maken ten faveure van de non tax paying multinationals.

   

 • Profielfoto
  novae

  Absoluut een punt! Ik vind het belachelijk hoe lang ze doen voor een update op de Mac Pro. Heb al serieus een Hackintosch overwogen om als geluidsstudio in ieder geval verder te kunnen.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Ik tik deze reactie op een MPB uit eind 2013, hopelijk blijft hij het nog lang doen. Als hij stuk zou gaan, ga ik achter een tweedehandsje aan: een toetsenbord dat het doet, gewone USB-poorten die ik geregeld allebei gebruik (is het iemand al opgevallen hoe veel USB-C HD’s er NIET in de winkel liggen?) en de cardreader die ik volop inzet voor fotobackups, vooral op reis.
  Ik herinner me ook nog goed hoe opwindend het was om het kleine Apple-zaakje hier in de stad binnen te lopen, keer op keer, nog maar tien jaar geleden; maar als ik nu zo’n mega Apple-store in kijk: Den Haag, Berlijn, het maakt niet uit, een grote hal met niks, als er alleen wasmachines zouden staan zou het niet slaapverwekkender kunnen zijn.
  Nee, beste ontwikkelaar, je hebt hardstikke gelijk. En het mag dan zijn dat de iPhone het geld binnenbrengt, maar ook daar valt het op een gegeven ogenblik stil als de creativiteit verwaarloosd wordt.

 • Profielfoto
  joram

  Je kan weinig meer zeggen dan deze ontwikkelaar helaas. Ik ben ook Macgebruiker van ’t eerste uur (sinds 1991 ongeveer), en heb anderhalf jaar geleden de 15″ MacBook Pro gekocht voor m’n zaak. Er zijn zeker dingen aan de laptop die ik prima kan begrijpen en waarderen,zoals de CPU, en zelfs het maximum van 16GB ram. Dat is een limitatie die bij Intel ligt ten slotte, en iedere laptopbouwer die deze CPU gebruikt heeft daar last van.

   

  Maar de nutteloosheid van de touchbar, het gebrekkige toetsenbord (hoewel ik ’t wel ’t eerste toetsenbord vind waar ik lekker op kan typen), de absurde batterijduur, en het totale gebrek aan normale poorten. Dat zijn dingen waar gewoon geen excuus voor is.

   

  Een laptop koop je om mobiel te zijn, niet om allerhande adapters te moeten kopen om een beetje bruikbaar te houden. Als je een beetje doorwerkt krijg je de accu in 4uur leeg bijvoorbeeld. De touchbar is voor productie compleet zinloos. En voor een laptop van €3000 verwacht je ook een degelijke snelheid, maar zelfs een PC-laptop is vaak sneller en/of bied meer.

  De AMD Pro 460 is geen game-GPU, dat snap ik. Maar voor ’t geld wat je betaalt voor deze laptop had ik er zeker meer van verwacht. Ik heb Adobe programma’s (inclusief dezelfde bestanden die ik op de MBP gebruik) getest op een simpel laptopje met een GTX 1060 bijvoorbeeld, en dat gaat allemaal als de brandweer, en voor ongeveer 40% van de prijs van een MBP.

  Alleen al daarom kan ik maar moeilijk onderbouwen waarom ik op een Mac zit. Ja, het OS is geweldig, zei het met beperktere verbeteringen en een groeiend aantal euvels. Maar Windows 10 lijkt de afgelopen 2 jaar een stuk stabieler te zijn geworden, tot op ’t punt dat je na een wennings-periode er nog best op zou kunnen werken. Ik kan me niet herinneren ooit een dubio te hebben gehad of ik de volgende keer weer een Mac zou kopen. Maar ik zit serieus na te denken over een PC als deze laptop is afgeschreven.

 • Profielfoto
  dakdekker

  Op kantoor een 27″ iMac staan van mid2011 (high end), deze staat al 7jaar onafgebroken aan. Enkel bij een update wordt deze herstart, buiten enkele features werkt deze nog steeds super snel. Videos worden gerenderd en foto’s bewerkt zonder problemen.

  Tegen over staat een 27″ retina late 2014 (high end), buiten een begrijpelijk snelheidsverschil in het renderen zijn er geen verschillen in gebruikssnelheid merkbaar.

  In mijn omgeving zie ik daarentegen regelmatig laptops en pc’s vervangen worden en staan zij allen versteld van de snelheid en bedrijfszekerheid van mijn 7jaar oud iMacje. Nog geen enkele normale workstation (met windhoos) tegengekomen met de zelfde vlotte workflow en snelheid. (of er moest met extreme toeters, bellen en waterkoeling worden gegoocheld)

 • Profielfoto
  joram

  Die laptop met een GTX 1060 die ik had getest (met Windows 10 incl. alle laatste updates) werkt nog net zo snel als voorheen. Punt met Windows is wel dat je het schoon houdt, wat met simpele apps kan om de registries te legen e.d. Heel veel werk kost dat niet, maar je moet je er wel bewust van zijn.

  En dan nog, stel dat zo’n Windows machine na 4 jaar oud aan begint te voelen… ze kosten ook maar 30-40% van wat een Mac kost. Dan koop je tegen die tijd gewoon weer een nieuwe (die op zijn beurt dan weer sneller is dan een Mac).

  Begrijp me niet verkeerd: ik ben altijd een Apple gek geweest. Maar met wat ze nu doen qua hardware en software is ’t geld eigenlijk amper meer waard.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Ik ben Apple gebruiker sedert 1992. Vroeger kocht ik veel meer nieuwe Macs omdat die vlugger beschikbaar waren.

  Inderdaad jammer dat de Mac bij Apple steeds meer ondergeschikt wordt.
  Wat de iMac betreft, ik verkies het huidige design, of hij mag zelfs iets dikker zijn voor een betere koeling en het wordt tijd dat die fusion drives plaats ruimen voor SSDs. Hopelijk zien we in september daar de 6cores.

  Wat de MacBook Pro betreft, het model van 2015 was stukken beter, meer aansluitingen, een beter toetsenbord en ik vind die touchbar een veel te dure en weinig interessante gadget. Ze hadden die in een optie moeten aanbieden.

  Verder is er de Mac Pro, die ik zeker niet meer dit jaar verwacht – ik twijfel zelfs of het 2019 wordt – en hopelijk modulair zal zijn. In afwachting werk ik nog steeds met een MacPro5,1 uit 2009, die is opgefokt met SSDs, 6core processor en een krachtige nVidia Geforce kaart. Die voldoet nog steeds aan mijn eisen. Die zal enkel vervangen worden door een nieuwe Mac als hij betaalbaar en beduidend beter is. Ik wacht nog steeds…

 • Profielfoto
  midas

  ik heb vorige week een nieuwe macbookpro gekocht, 3000,-…… ik kon niet langer wachten.

  Normaal was ik toch een paar weken in hogeresferen na zon aankoop maar dit jaar vind ik t alleen maar verschrikkelijk zonde van mijn geld.

 • Profielfoto
  Koezel

  @ Jeepke: Helemaal mee eens!

  En ik werk noodgedwongen wel eens op een Windows 10 machine. Daar word ik niet vrolijk van.

 • Profielfoto
  binaries4me

  Jeroenbuzz op 18 juni 2018 21:19
  In de biografie van Elon Musk wordt kort gesproken over de daling van break-through innovations en dat Silicon Valley met bedrijven als Facebook en Twitter steeds meer begint te lijken op Hollywood. “The best minds of my generation are thinking about how to make people click ads”. “We wanted flying cars, instead we got 140-character messages”. Een Silicon Valley dat dus steeds meer gericht is op mediaconsumptie en entertainment. Wat mij verbaasd is dat Apple hier de laatste jaren gewoon in mee gaat. Animoji’s, Memoji’s, de app Clips, eigen platenlabels, en het binnenhalen van artiesten voor apple music en tot slot het werken aan een eigen TV streamingsdienst met eigen programma’s. Allemaal bewijs dat apple steeds meer naar Hollywood toegroeit. Wellicht is daar weinig mis mee kijkende naar de omzet maar het is mijn ogen nogal zonde van de capaciteit als je ziet dat het nu minder goed gaat met de mac. Daarnaast blijf ik me ook verbazen dat 10 jaar ontwikkeling er voor heeft gezorgd dat het nieuwste model iPhone van $499 naar $999 dollar is gegaan. De iPad en de Mac zijn geen uitzondering op die prijsstijging. Voor het nieuwste model iPad of bijv Macbook Pro 15″ betaal je meer dan vroeger. Van mij mag Apple zich weer meer gaan richten op kwaliteit en mediaconsumptie over laten aan derde partijen.

  Precies dit! Spijker op de kop!

 • Profielfoto
  kasuja

  Het lijkt wel of sommige in een fuik zitten… Die is niet echt hoor. 

  noodgedwongen aankopen, zonde van het geld, niet blij met hun mac, 

  Ik zie computers allemaal maar als een gereedschap om werk gedaan te krijgen. Die van Apple deden jaraln lang zonder problemen dienst maar ik ben overgestapt toen ik zag dat ik bij de buren het zelfde gedaan kreeg met minder hardware. Wie een gelikt futuristisch ontworpen alternatief wil op wat Apple nu te bieden heeft moet zeker eens naar de Surface productlijn kijken. 

  Qua geld en design zit het in het zelfde vaarwater als Apple. Stuk voor stuk premium en stuk voor stuk apparaten die qua mogelijkheden en innovatie net even verder gaan dan wat we van Apple gewend zijn.

  Op de surface laptop na zijn het allemaal transformers/hybrides met touchscreens (geen bar) die je op de een of andere manier een modus bieden waardoor je degelijk tekengereedschap hebt als het nodig is en de rest van de tijd is het een fijne laptop of desktop waarbij geen vingers of een pen op het scherm noodzakelijk is.

  Wil je wat krachtigers en maakt design je geen drol uit dan zijn er tal van andere oplossingen. En photoshop blijft fotoshop ongeacht op wel OS het draait. Dat geld voor alle crossplatform software. Dus ik snap niet zo goed waarom er zielig gedaan wordt.

  Je zit echt niet vast aan Apple. Je verliest echt geen status als je jezelf beter passend gereedschap aanschaft dan wat Apple je te bieden heeft.

  Tijd om zelf weer na te denken en het stuur over te nemen in plaats van te klagen dat het niet meer te slikken is wat Apple je voor kauwt.

  (Ik had een MacBook Pro met Wacom teken tablet en een Mac pro plus Wacom Cintiq en dat is allemaal de deur uit gegaan voor een surface pro en een surface desktop.

  Functioneel ben ik er zelfs op vooruit gegaan, het heeft mij minder gekost en ik zeul minder apparaten mee.

  Het is maar gereedschap mensen)

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Het aanbod van Mac hardware is al een aantal jaren, voor mij ongeveer 5, gênant te noemen.

  Ik wil echt wel weer eens enthousiast ergens van worden. Ik gebruik het ecosysteem nu uit gewoonte niet meer uit overtuiging.

 • Profielfoto
  kasuja

  gweilo op 18 juni 2018 21:08
  ….ik heb bepaalde Mac-only software nodig en heb bovendien een enorme hekel aan Windows. Ach, draaide macOS maar soepel op Windows…

  hackintosh voor wie niet wil/ kan wennen of wie denkt dat ie gevangen zit in het Apple eco systeem.

 • Profielfoto
  Facundo

  Apple mag in de handjes knijpen dat er nog zoveel mac-gebruikers zijn met idiote, achterhaalde vooroordelen over windows.

 • Profielfoto
  kasuja

  Best zorgelijk als je zo afhankelijk bent van 1 partij….
  Wat als Apple besluit om te stoppen met Computers. Dan ben je genaaid.

  Het lijkt mij geen onverstandige keuze om op zijn minst op de mac uit te gaan kijken naar software die cross platform is. Dan is een eventuele overstap zo goed als pijnloos mocht Apple ooit het (niet zo gekke) besluit nemen om te stoppen met computers.

 • Profielfoto
  Facundo

  @Kasuja: Je slaat de spijker op z’n kop. Zèlf heb ik een hybride HP en daar ben ik zeer content mee. Supersnel, stabiel èn touchbediening voor ± €800 minder dan ik voor een vergelijkbare MBP zou hebben betaald. En mijn vrouw is zeer blij met de Surface Pro (vind ik ook een top-apparaat).

  Och Apple, ik wil (na 33 jaar) nog wel van je houden, maar ik kan er ècht geen rationeel argument meer bij bedenken. Ik ben inmiddels het verdriet voorbij: Doe lekker je ‘iphone-ding’ en wordt het nieuwe Nokia.

 • Profielfoto
  kasuja

  Het kan uiteindelijk maar twee kanten op.

  OF Apple laat jullie keihard in de steek met slappe nutteloze updates van nog dunnere versies of ze komen keihard terug.

  Aan jou de keuze of je daar op kan/ wil wachten.

 • Profielfoto
  donut

  Ik denk ook aan een Hackingtosh…

  Wil op OSX blijven, maar er is idd niets zinvols te koop.

  De eerste Macpro die mij het geld waard is is er één uit 2012!

  Het lijkt erop dat Apple veel meer kon toen het veel armer was…

  Nu gooien ze ook nog OpenCl eruit?

  Apple blik wordt steeds nauwer.

   

   

 • Profielfoto
  SvS

  iMacs uit 2009 en 2015 doen het nog uitstekend. MB Air 2015 ook. Geen reden tot klagen. Apple bouwt goede, degelijke machines met mooie OS erop. Mojave wordt nòg beter.

  Waar ik wel mee zit, is dat de ‘nieuwe’ Macs 4 jaar onveranderd op toonbank blijven, dat de prijzen ervan maar niet zakken… en dat de fusion drives nog steeds worden aangeboden en niet alleen SSD standaard tegen normale consumententarieven. Verder zijn de Macs echt wel in orde, vind ik, ze hoeven heus niet jaarlijks met compleet nieuwe model te komen, alleen intern even jaarlijks ‘opfrissen’ met kleine updates zoals videokaart, SSD, etc.
  Bij TV’s zakken de prijzen wel, een tijdje na introductie.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Apple is als Trump: it lacks vison

 • Profielfoto
  joram

  @Kasuja, wat betreft de Surface producten, die vind ik behoorlijk aan de prijs gezien de hardware die je er voor krijgt. Ze zijn inderdaad best mooi (vind ik althans), maar als je dan toch voor Windows gaat én geld wil besparen terwijl je snellere hardware koopt, dan kun je beter kijken naar dingen zoals de Zotac-serie, Gigabyte barebones etc. Qua GPU’s lopen de Surface producten vaak een jaar of 2 achter namelijk (hun desktop heeft nog de GTX-9 serie, die al 2+ jaar oud is).

 • Profielfoto
  Papjes

  Pas nog mijn MacBook pro 2011 vervangen door 2016 model! Weer helemaal happy! En inderdaad, die touchbar is compleet nutteloos. Je hebt er geen zak aan!

 • Profielfoto
  ronald

  Inderdaad. Al vanaf OS8 werk ik met MAC. Alle Ossen langs zien komen en wat een genot. Na presentatie van Jobs wachten tot de dvd kon worden gekocht maanden later. Altijd direct updaten naar nieuwe OS want dat was altijd zonder problemen. Mooie hardware, de iMac “bolletjes” (ik heb er nog een. Werkt ook nog , maar niet meer in gebruik), van G4 naar Intel, prachtige vormgeving destijds, de diverse macbooks pro. Van titanium naar aluminium uit een blok. Tjonge, dat was weer een sprong. Dus een mooie nog op leopard draaiende titanium macbook pro als museum bewaard.

  Maar al heel lang inderdaad weinig echt nieuws onder de zon.

  Ik draai nog op een MacBook Pro uit 2012 I7, 2.6GHz en 8 GB memory en High Sierra
  En is nog steeds zeer bruikbaar.  Dat is dan weer wel Apple.

  Maar waar ik vroeger regelmatig hardware update is dat al geruime tijd verleden tijd.

  Wat software betreft biedt Apple wel mooie consumenten sw gratis aan, Keynote blijft  – voo rmij althans – toch voordelen behouden t.o.v. PPT.  En Omnigraffle is bijv. een prachtig pakket.

  Maar op Windows is wel heel veel beter geworden.

  Maar ja, kom maar eens los van het Apple eco systeem.
  Met de Iphone, iPad, Apple TV,  Apple Airport Extremes, Ipods, ….de muizen, toetsenborden.

  Tja, voorlopig ben ik nog wel even Apple gebruiker.
  Met plezier nog steeds.
  Maar de tijd dat we uitkeken naar het moment – 2x per jaar naar de Keynote van Steven – is wel voorbij. Helaas.

   

   

   

   

   

   

   

 • Profielfoto
  Hermanko

  Mijn iMac 21.5 – 2013 is langzamerhand aan een inruil toe, alleen het verschil met een huidige iMac 21.5 is, op de prijs na, te gering om dat te doen. IK bekeek een mooie HP / Lenovo – AllinOne …. maar heb geen zin in Windows gedoe. . en toch: Het scheelt minstens 400€ en zo twijfel ik nog een tijdje..

 • Profielfoto
  Nikita

  kasuja op 19 juni 2018 09:44
  Wie een gelikt futuristisch ontworpen alternatief wil op wat Apple nu te bieden heeft moet zeker eens naar de Surface productlijn kijken. 

  Qua geld en design zit het in het zelfde vaarwater als Apple. Stuk voor stuk premium en stuk voor stuk apparaten die qua mogelijkheden en innovatie net even verder gaan dan wat we van Apple gewend zijn.

  Qua ontwerp inderdaad prachtig om te zien, maar helaas net zo, of zelfs minder, uitbreidbaar als de huidige MacBook Pro’s… Ze krijgen van iFixit zelfs een 1 voor repareerbaarheid.

  .

  Wat er eigenlijk moet gebeuren, is dat ze de anorexia-gevoelens eens los moeten laten dat alles altijd maar dunner of platter moet, en een paar millimeter extra bouwen en de gebruiker de mogelijkheid geven om t.z.t. het geheugen en opslag uit te breiden (of te vervangen in geval van een defect) zonder door allerlei brandende hoepels te hoeven springen. Daar zou Apple dan ook weer een kunnen pronken met een ‘groen’ puntje op het gebied van “duurzaamheid”.

 • Profielfoto
  kasuja

  joram op 19 juni 2018 12:39
  @Kasuja, wat betreft de Surface producten, die vind ik behoorlijk aan de prijs gezien de hardware die je er voor krijgt. Ze zijn inderdaad best mooi (vind ik althans), maar als je dan toch voor Windows gaat én geld wil besparen terwijl je snellere hardware koopt, dan kun je beter kijken naar dingen zoals de Zotac-serie, Gigabyte barebones etc. Qua GPU’s lopen de Surface producten vaak een jaar of 2 achter namelijk (hun desktop heeft nog de GTX-9 serie, die al 2+ jaar oud is).

  Ik ben niet naar de Surface Productlijn gegaan om geld te besparen.
  Het kwam in mijn situatie goedkoper uit. Dat is wat anders. ;) 

  Surface computers zijn net als Apple computers premium geprijsd. Met de keuze voor Surface bespaar je als illustrator/ animator flink op Wacom rand apparatuur omdat dit (soortgelijke Ntriq technologie) in de schermen zit geïntegreerd van de Surface computers. En de kwaliteit doet niet onder voor die van Wacom.

  Het voordeel dat je dan hebt is dat je nog maar 1 apparaat bij je hebt. Voorheen had ik naast mijn MacBook pro ook een Wacom teken (scherm) tablet nodig en vandaag de dag kan je een short cut nemen met je iPad Pro. Maar het blijft een extra apparaat.

  En met de komst van de Surface Studio was de volledige overstap naar Surface een gemakkelijke keuze.  

 • Profielfoto
  kasuja

  ronald op 19 juni 2018 13:49
  …Maar op Windows is wel heel veel beter geworden.

  Maar ja, kom maar eens los van het Apple eco systeem.
  Met de Iphone, iPad, Apple TV,  Apple Airport Extremes, Ipods, ….de muizen, toetsenborden.

  Je komt er gemakkelijker los van dan je denkt;) de eerste stap is gewoon doen. 

  Ik heb voor alles een platform onafhankelijk alternatief kunnen vinden. voor sommige dingen betekent het misschien dat je even wennen of iets nieuws moet aanleren. Eenmaal onder knie ben je nog breder inzetbaar ook als professional;)

 • Profielfoto
  Hermanko

  Via een omweg hoorde ik dat een groot landelijk-ochtend-blad heel waarschijnlijk van  Mac werkplek naar MS Windows werkplek overgaat.

 • Profielfoto
  kasuja

  Nikita op 19 juni 2018 14:17
  …Qua ontwerp inderdaad prachtig om te zien, maar helaas net zo, of zelfs minder, uitbreidbaar als de huidige MacBook Pro’s… Ze krijgen van iFixit zelfs een 1 voor repareerbaarheid.

  Dat is de keerzijde van de steeds dunner wordende computers. Te dun voor schroefjes dus zo’n beetje alles zit gelijmd. Daar maken steeds meer computer makers zich schuldig aan en dat is een zorgbarende ontwikkeling. Dat ben ik helemaal met je eens.

 • Profielfoto
  monty python

  jeepke op 18 juni 2018 23:51
  Ik gebruik al 18 jaar mac-os computers. En ja, vroeger gingen de ontwikkelingen in techniek razendsnel en stond je om de 2 jaar te springen om de nieuwste hardware te kopen. Tegenwoordig valt er weinig nieuws meer te ontwikkelen, Ik gebruik mijn huidige Imac uit 2012 alsof hij net nieuw is aangeschaft dankzij de reguliere software-updates en heb verder niets uitgebreid. Probeer dat maar eens met welk ander systeem te realiseren !!

  We klagen allemaal dat er niets nieuws wordt gepresenteerd, maar als je eerlijk bent zijn we al tot over onze oren verwend met een geweldig compleet systeem dat draait als een tierelier. Alles wat er weer zogenaamd nieuw wordt ontwikkeld is veelal eye-candy en voegt niks toe aan je huidige systeem qua functionaliteit. Ja een paar MB erbij, een SSD ipv Fusiondrives, en een paar GHZ extra, maar wat wil je dan nog meer. De tijden van de OooHH en AaaHH zijn voorbij. We hebben alles al. Blijf dus een hele tevreden MAC-OS gebruiker.

  Voor mij de meest relevante reactie. Er is geen vernieuwing meer in laptops, bij geen enkele fabrikant (veel show en hype en gebakken lucht voor zaken die toch niet doorbreken). Net zomin als bij smartphones. Er wordt alsmaar meer prulliger detail gehyped als vernieuwing, typisch ook als google weer een toeter of een bel extra “uitvindt” (die daarna niemand gebruikt). De wet van de afnemende groei. Mijn Macbook Pro doet alles wat ik wil, ik moet niet meer hebben. Ook niet als de media zegt dat ik andere zaken nodig heb. Ik blijf 100% tevreden (misschien wel wat batterij issues maar dat is overal). Het feit dat Office (zonder de minste relevante vernieuwing sinds 1997 !!!) nog altijd standaardpakket is voor alles en iedereen toont aan dat vernieuwing en “innovatie” (de nieuwe godsdienst) één grote zeepbel is. Tegenwoordig is “innovatie” al een bakker die brood aan huis brengt, dat deden ze 40 jaar geleden … Tijd voor een gigantische correctie.

 • Profielfoto
  McJohn

  Mac gebruiker sinds 2004 (en voorheen wel op de hogeschool ook).

  De Mac Mini staat ook al bijna 4 jaar stil nu, dat is eigenlijk schandalig want op zich is de Mini een prima machine, rekening houdende voor waar je hem gebruikt.

  Destijds werd het aangeprezen zodat iedere sterveling een Mac kon aanschaffen, en er geen excuses meer waren, maar nu is de Mac Mini de sterveling zo lijkt me.

  Een boost inzake hardware in de Mac line-up zou geen kwaad kunnen. People who like Mac, will buy it anyway.

   

 • Profielfoto
  polansky

  Helemaal mee eens.
  Tot voor kort mocht je dat hier niet roepen, werd je uitgemaakt voor azijnzeikerd. Maar de jongetjes die destijds als de Alfa Gorilla op hun borst klopten zie ik hier nu ook klagen.

  Toch grappig om te zien dat de roze bril eindelijk ook weer eens een normaal zicht geeft.

  Het gaat Apple momenteel gewoon te eenvoudig af en dat straalt uit naar hun arrogantie. Ik zou het graag anders zien.

  Het is zoals deze ontwikkelaar aangeeft.
  Vanaf 2002 tot en met 2010 werd er veel geïnnoveerd.

  Misschien dat Tim en kornuiten niet zoveel op hebben met computers, maar dan vergeten ze we dat Apple daar haar bestaan aan te danken heeft. Ik kan alleen maar hopen dat Apple snel met nieuwe MBP’s komt, dan kan deze oude rammelbak ook eindelijk vervangen worden.

   

 • Profielfoto
  polansky

  kasuja op 19 juni 2018 14:31
  Ik ben niet naar de Surface Productlijn gegaan om geld te besparen.
  Het kwam in mijn situatie goedkoper uit. Dat is wat anders. ;) 

  Surface computers zijn net als Apple computers premium geprijsd. Met de keuze voor Surface bespaar je als illustrator/ animator flink op Wacom rand apparatuur omdat dit (soortgelijke Ntriq technologie) in de schermen zit geïntegreerd van de Surface computers. En de kwaliteit doet niet onder voor die van Wacom.

  Het voordeel dat je dan hebt is dat je nog maar 1 apparaat bij je hebt. Voorheen had ik naast mijn MacBook pro ook een Wacom teken (scherm) tablet nodig en vandaag de dag kan je een short cut nemen met je iPad Pro. Maar het blijft een extra apparaat.

  En met de komst van de Surface Studio was de volledige overstap naar Surface een gemakkelijke keuze.  

  Hmmm…. Ik was ook tijdelijk even heel blij met een Surface Pro, totdat er driver problemen ontstonden. En kort daarna de eerste vastlopers.

  Opnieuw formatteren bleek niet zo eenvoudig als gedacht 2 volle werkdagen om aan systeemherstel te doen. Daarna weer heel snel terug naar de Mac waar ik die problemen nooit heb gehad.

  Ja toegegeven Windows is beter geworden, maar het is nog lang zo goed niet als MacOS. Voor mij was de Surface Pro een droom aan duigen.

  Alhoewel ik zeker hoop dat nieuwe MBP’s eindelijk eens een touchscreen gaan krijgen. Want dat is wel het grootste voordeel van een Surface Pro.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  monty python op 19 juni 2018 14:53

  jeepke op 18 juni 2018 23:51
  Ik gebruik al 18 jaar mac-os computers. En ja, vroeger gingen de ontwikkelingen in techniek razendsnel en stond je om de 2 jaar te springen om de nieuwste hardware te kopen. Tegenwoordig valt er weinig nieuws meer te ontwikkelen, Ik gebruik mijn huidige Imac uit 2012 alsof hij net nieuw is aangeschaft dankzij de reguliere software-updates en heb verder niets uitgebreid. Probeer dat maar eens met welk ander systeem te realiseren !!

  We klagen allemaal dat er niets nieuws wordt gepresenteerd, maar als je eerlijk bent zijn we al tot over onze oren verwend met een geweldig compleet systeem dat draait als een tierelier. Alles wat er weer zogenaamd nieuw wordt ontwikkeld is veelal eye-candy en voegt niks toe aan je huidige systeem qua functionaliteit. Ja een paar MB erbij, een SSD ipv Fusiondrives, en een paar GHZ extra, maar wat wil je dan nog meer. De tijden van de OooHH en AaaHH zijn voorbij. We hebben alles al. Blijf dus een hele tevreden MAC-OS gebruiker.

  Voor mij de meest relevante reactie. Er is geen vernieuwing meer in laptops, bij geen enkele fabrikant (veel show en hype en gebakken lucht voor zaken die toch niet doorbreken). Net zomin als bij smartphones. Er wordt alsmaar meer prulliger detail gehyped als vernieuwing, typisch ook als google weer een toeter of een bel extra “uitvindt” (die daarna niemand gebruikt). De wet van de afnemende groei. Mijn Macbook Pro doet alles wat ik wil, ik moet niet meer hebben. Ook niet als de media zegt dat ik andere zaken nodig heb. Ik blijf 100% tevreden (misschien wel wat batterij issues maar dat is overal). Het feit dat Office (zonder de minste relevante vernieuwing sinds 1997 !!!) nog altijd standaardpakket is voor alles en iedereen toont aan dat vernieuwing en “innovatie” (de nieuwe godsdienst) één grote zeepbel is. Tegenwoordig is “innovatie” al een bakker die brood aan huis brengt, dat deden ze 40 jaar geleden … Tijd voor een gigantische correctie.

  Daar heb je natuurlijk ook wel een punt. Je computer gaat sinds de SSD ook veel langer mee en blijft lekker snel.

  Een nieuwe MBP kopen betekent dan weer afscheid nemen van de magsafe (voor mij écht een onbegrijpelijke keuze van Apple), afscheid van de standaard USB-poorten en een batterij die minder lang meegaat dan de vijf jaar oude computer die ik nu heb. Daarbovenop mag je hopen dat je toetsenbord van die + €2500 kostende machine het niet begeeft.

  Nee, dan blijf je natuurlijk wat langer hangen bij die oude vertrouwde computer.

  Dus wachten we op een nieuwe MBP-lijn die wél de moeite is om te kopen.

 • Profielfoto
  Bart119

  Eens met dit alles. Van mijn 2017 iMac ben ik heel tevreden – al betaal je er nu nog net hetzelfde voor als een jaar geleden – maar een Apple laptop? Daar zit niets bij dat ik echt wil hebben.

  MacBook air is oudbakken, MacBook is niet veel meer als een netbook, en heeft geen klassieke USB-poorten, MacBook Pro is duur en heeft ook geen klassieke USB poorten.

   

  USB-C mag misschien wel de toekomst zijn, maar van mijn iMac zijn de 4 klassieke USB-poorten allemaal in gebruik, en de USB-C’s zijn nog nooit gebruikt.

   

  Verder zou ik in de interface van MacOS ook eens wat evolutie willen zijn. Revolutie hoeft niet, maar stilstand is achteruitgang.

 • Profielfoto
  kasuja

  monty python op 19 juni 2018 14:53
  Voor mij de meest relevante reactie. Er is geen vernieuwing meer in laptops, bij geen enkele fabrikant (veel show en hype en gebakken lucht voor zaken die toch niet doorbreken). Net zomin als bij smartphones. Er wordt alsmaar meer prulliger detail gehyped als vernieuwing,

  Beetje kortzichtig. Er wordt nog genoeg vernieuwd. Alleen Apple gelooft er niet in of heeft nog geen manier gevonden om het zelf te maken op een manier dat ze het volledig uit kunnen hollen.

  op telefoon gebied is nu de race naar bezel en notch les gaande met cameras die op poppen als je die nodig hebt. ook zijn er finger print sensors die in het scherm verwerkt zitten. telkens als je denkt deze formfactor is dood geïnnoveerd komt er weer een bedrijfje dat het tegendeel bewijst. Dat je die vervolgens afschrijft als show en hype en gebakken lucht ligt niet aan Apple. die bedrijven proberen het tenminste.

  Apple probeert elke nieuwe versie alles dunner te krijgen met het verdwijnen van dingen als gevolg. Gelukkig voor Apple dat de meerderheid van haar gebruikers nog altijd redelijk tevreden is.

 • Profielfoto
  kasuja

  polansky op 19 juni 2018 16:35
  Hmmm…. Ik was ook tijdelijk even heel blij met een Surface Pro, totdat er driver problemen ontstonden. En kort daarna de eerste vastlopers. Opnieuw formatteren bleek niet zo eenvoudig als gedacht 2 volle werkdagen om aan systeemherstel te doen. Daarna weer heel snel terug naar de Mac waar ik die problemen nooit heb gehad. Ja toegegeven Windows is beter geworden, maar het is nog lang zo goed niet als MacOS. Voor mij was de Surface Pro een droom aan duigen. Alhoewel ik zeker hoop dat nieuwe MBP’s eindelijk eens een touchscreen gaan krijgen. Want dat is wel het grootste voordeel van een Surface Pro.

  Spijtig dat je dit ervaring hebt.

  Was het een surface pro 4? Daar was idd een lijn die met vervelende problemen kampte. Ik heb de mazzel gehad dat ik daar net buiten viel.
  Surface pro 3 en Surface Studio zijn niet geplaagd door de crap die je op internet tegenkomt over de surface pro 4 en surface book 1
  Ik heb meer geluk gehad

 • Profielfoto
  Ree

  bonjorno op 18 juni 2018 20:03
  Ik werk al vanaf het begin met Apple. Als in.. al vanaf vorige eeuw. Maar het is niet vol te houden. Apple is bezit van aandeelhouders niet meer van vragen van klanten of een goede leiding. Een gedreven en eigenwijze Steve Jobs.

  Apple wordt het zoveelste bewijs dat een bedrijf gedreven door alleen winst en aandeelhouders niet werkt. Het mist volledig visie en lef.

  Als creatief heb ik alleen helemaal niets met Windows. Ik haat het echt. Kan er niets mee. Na 10 minuten heb ik de neiging de machine uit het raam te smijten. Dat is de enige reden dat ik nog maar wacht. Of laat Apple gewoon toegeven dat ze allen maar iShit gaan maken, dan kunnen wij ook verder.

  Apple, Wake The Fuck Up!!!

  Ik kan niet anders dan het hier 100% mee eens zijn. Onlangs is mijn MPB Late ’11 (de laatste 17″) geneuveld (GPU probleem) en nu zit ik noodgedwongen het grafische werk op Windows te doen. Ver-schrik-ke-lijk.

  Een nieuwe MPB met zelfde maat? is er niet. De grootste is 15″.

  RAM niet upgradebaar
  SSD niet upgradebaar
  Prachtige behuizing! absoluut, maar dat toetsenbord is ruk (ja, ik spreek uit ervaring)
  TouchID? Fantastisch, wil ik hebben! maar dat gaat gepaard met TouchBar. In een wereld waar we blind typen is die touchbar 100% niet bruikbaar. Geen tactile feedback, geen idee of je de juiste toets indrukt zonder te kijken.

  Sorry, maar voor 3200 euro verwacht ik toch echt wel meer.

  Ik vind dun prachtig, maar liever 2x zo dik en alle onderdelen user-servicable en een degelijk toetsenbord.

  Het is bedroevend te zien hoe weinig er van de filosofie van het oude Apple over is. En dan gaat het mij niet eens over de Steve Jobs periode, maar minstens de “costs less, does more” mentaliteit. Nu is het ‘costs more, does less’.

  De voorsprong van het OS wordt met de jaren kleiner, de hardware wordt met de jaren slechter, de “repairability” is non-existant. Het is triest.

   

  Nou ja. Wellicht in Oktober beter nieuws.

 • Profielfoto
  Ree

  jeepke op 18 juni 2018 23:51
  De tijden van de OooHH en AaaHH zijn voorbij. We hebben alles al.

  Oh, zeker, we zijn erg verwend, dat weet ik best. Hele volksstammen die zich nooit een mac kunnen veroorloven, maar daar gaat het niet om.

  Als je een non-servicable apparaat neerzet, een wegwerp apparaat, om maar zo te zeggen, dan moet daar ook een wegwerp prijs tegenover staan.

  Voor het geld dat een Mac kost mag je verwachten dat je in de loop der jaren kunt upgraden. Nu kan dat niet en wordt je gedwongen vooraf veel over-capaciteit te kopen.

  Heb je een probleem? dan moet je hopen dat je garantie hebt, want anders kost het je nagenoeg een halve laptop. (logic board vervangen, reken maar op 900 euro, exclusief de kosten eromheen)

  Niet-upgradebaar, dat is een eigenschap van namaak zooi uit china, niet van een A-merk als Apple. Maar tegenwoordig is die “troep uit china” beter, mooier, lichter. (Zoek: xiaomi mi notebook pro   of   huawei matebook x pro)

  Apple zou er goed aan doen MacOS vrij te geven voor compatible hardware. Heb het niet over ondersteunen, maar in ieder geval wel installeerbaar zonder rare fratsen. Wellicht dat ze dan een idee gaan krijgen dat dunne, snelle hardware niet belachelijk duur en non-user-servicable behoeven te zijn.

 • Profielfoto
  joram

  @Kasuja
  Welke alternatieven bedoel je eigenlijk om uit het Apple-platform te komen? Een Android telefoon heb ik nog nooit aan kunnen wennen, maar verder heb je qua hardware niet veel wat niet op een Mac en/of PC werkt toch? (en een iPhone werkt ook met synchronisatie via Windows).

  Ik heb zelf, zoals hier door iemand anders ook werd aangekaart, ook met enige regelmaat gehoord dat Surface niet veel sneller/beter/goedkoper/uitbreidbaarder is dan een Mac, maar dat driver problemen ook wel eens de kop opsteken. Wat dat betreft is het natuurlijk een keuze, maar wat als je met je PC laptop naar een klant moet als freelancer, die niets anders heeft dan Macs en een Mac-server? Daar ben ik eigenlijk best benieuwd naar:)

 • Profielfoto
  kasuja

  @Joram
  Alternatieven

  het is nu makkelijker dan ooit om uit het Apple ecosysteem te stappen. Door gebruik te maken van software diensten van partijen als google, dropbox, microsoft, kan je al je data overhevelen en met een simpele login heb je die zelfde data en applicaties op elk platform beschikbaar. En dan gaat er een wereld voor je open aan wat je gebruiken kunt. Het is gewoon een kwestie van je verdiepen in wat voor jou belangrijk is in het apparaat dat je wil vervangen. (is voor iedereen persoonlijk.) ik kwam uit bij Surface. Andere Apple verlatende animators en illustrators in vergelijkbare situatie kozen om geheel andere redenen voor een andere oplossing. Bijvoorbeeld een van de tablet computers van Wacom zelf of een van de olossingen van de andere vele merken die ingehaakt zijn op de krachtige hybride met touchscreen en pen input trein.

  Wat problemen betreft.

  Elk merk kent ze. Zelfs Apple. geen merk is perfect.;)
  Het gaat uiteindelijk om of en hoe ze opgelost worden.

  Wat uitbreidbaarheid betreft.
  Het gebrek aan uitbreidbaarheid is oor mij op de Mac voor mij ook nooit een probleem geweest dus daar stoor ik mij niet aan. Ik kies op dat moment gewoon de configuratie die het beste op mijn behoefte aansluit.
  In mijn geval een model met grafische kaart die cuda ondersteund en zo veel mogelijk ram.

  wat freelancen op locatie betreft.
  In mijn situatie kan ik als freelance animator meestal werken op een volledig in gerichte edit suite bij de opdrachtgever. Als er niks voor handen is dan heb ik idd mijn Surface pro 3 met surface dock en dan kan ik gewoon inprikken op het netwerk. Het is mij “nog” nooit voorgekomen dat ik in zo’n situatie mijn werk niet kon doen. De situatie met een studio die volledig werkt op basis van een Mac server ben ik nog niet tegen gekomen. dus op dat valk heb ik geen ervaringen te delen.

 • Profielfoto
  joram

  Als animator zul je waarschijnlijk vooral bij bedrijven/bureaus komen waar een PC-server draait als ik zo om me heen kijk. Dat scheelt inderdaad een behoorlijke drempel denk ik:)

  Heb jij te maken met font-software (zoals Suitcase), of met font-aliassing? En wat merk je daar verder van?

  Dat van die Mac server ben ik even op ’n forum naar aan ’t vragen, want dat is mogelijk nog wel iets om me even goed in te verdiepen, evenals bepaalde fonts die wellicht niet helemaal goed werken op een PC (of andersom), en ’t uitwisselen van bestanden via een Mac-netwerk.

 • Profielfoto
  ikra

  Ik zie het probleem niet mensen. Sinds 1998 mac user. Net een iMac 27inch gekocht ga daar straks een ssd ingooien en wat ram. Zoet voor enkele jaren. Daarnaast een macbook voor on the go, een iPad pro en alles synced perfect.

  met de MBP kan ik jullie wel volgen nog steeds spijt dat ik mijn last gen 17 inch heb verkocht

 • Profielfoto
  Soulshaker

  joram op 19 juni 2018 12:39
  @Kasuja, wat betreft de Surface producten, die vind ik behoorlijk aan de prijs gezien de hardware die je er voor krijgt. Ze zijn inderdaad best mooi (vind ik althans), maar als je dan toch voor Windows gaat én geld wil besparen terwijl je snellere hardware koopt, dan kun je beter kijken naar dingen zoals de Zotac-serie, Gigabyte barebones etc. Qua GPU’s lopen de Surface producten vaak een jaar of 2 achter namelijk (hun desktop heeft nog de GTX-9 serie, die al 2+ jaar oud is).

  Voor de studio is dit nog het geval. Waarschijnlijk ongelukkig samengesteld tijdens de ontwikkeling ervan.  Echter de 13 en 15″ Surface book 2 hebben de de GTX 1050 en GTX 1060 .  De 13″ is op vlak van grafische kracht de meerdere tov de 13″ macbook pro , die niet meer dan onboard intel graphics bezit.

   

  Zelf heb ik de 2017″ 27″ imac , ter vervanging van mijn mac pro. Het is nog de enigste mac naar mijn mening het geld nog waard is. (mooie AIO met 5k scherm en nog ram upgradebaar). Dan heb ik de imac gelukkig nog aan een goede korting kunnen scoren. Ook een meevaller .

  Maar op vlak van mac laptops ,geen enkele die me aanspreekt. Dat platte toetsenbord spreekt me niet aan , touchbar wil ik niet . Je kan er niet blind op typen. De air was nog een optie geweest , maar het scherm is te out-dated. In plaats daarvan komen ze aanzetten met een 12″ macbook netbook met 1 usb-c poort en een miezerig m3 processortje . Kost je minstens 1500 eur

  Nee , dan ging ik voor de surface laptop , die koste me een paar 100 eur minder. ( kost nu zelfs minder , aan 1150-1200 eur.

  De perfecte vervanger voor mij , en tot nog toe geen spijt van ! Snelle i5 , mooi scherm , goed toetsenbord en het trackpad is zeker niet slecht te noemen. Ook windows hello is super handig  ( de face id op windows ) Plus nog een magnetische oplaadconnectie:) .

   

 • Profielfoto
  Witte Haai

  Het zou goed zijn als Apple zich het jaar 1997 weer ‘ns zou herinneren; Het jaar dat ze op de rand van de afgrond balanceerden; Bijna failliet waren gaan.

  Innovatie (o.l.v. Steve Jobs die ze toen binnen haalden) heeft ze toen gered.

  Maar Apple heeft nu héél veel cash; Het Apple aandeel staat zeer hoog. Het is natuurlijk een utopie, om te denken dat zo’n grote multinational met baanbrekende innovatie gaat komen; Bv een modulaire imac.

 • Profielfoto
  kasuja

  joram op 19 juni 2018 21:32
  Als animator zul je waarschijnlijk vooral bij bedrijven/bureaus komen waar een PC-server draait als ik zo om me heen kijk. Dat scheelt inderdaad een behoorlijke drempel denk ik:)

  Heb jij te maken met font-software (zoals Suitcase), of met font-aliassing? En wat merk je daar verder van?

  Dat van die Mac server ben ik even op ’n forum naar aan ’t vragen, want dat is mogelijk nog wel iets om me even goed in te verdiepen, evenals bepaalde fonts die wellicht niet helemaal goed werken op een PC (of andersom), en ’t uitwisselen van bestanden via een Mac-netwerk.

  Mijn beleving is dat je Apple en Windows producten prima met elkaar kan gebruiken binnen in het zelfde netwerk. Meestal krijg ik een afgeschermd gedeelte zodat ik alleen de project map kan benaderen en niet de rest van de bestanden van het bedrijf als ik op locatie  werk met eigen hardware. En dat is nog nooit een probleem geweest. sommige bedrijven hebben dit het professioneel aangepakt. Anderen werken wat meer houtje touwtje. als het maar werkt.

  Ook het uitwisselen van fonts is tot nu altijd prima gegaan. fonts stonden klaar in een font map in het project zelf of je kon ze via een Adobe Typekit uitnodiging installeren. Ik heb geen recente ervaring met suitcase vanwege mijn switch voor Adobe CC bij de overstap naar crossplatform software.

  Wat Macserver en PC gebruikers aan gaat. Navraag en vooronderzoek is altijd goed. Er is uiteindelijk voor alles wel een passende oplossing te vinden of te bedenken. Ik neem aan dat Apple ook wel voorzieningen in de mac server heeft om PC gebruikers toegang te geven. Andersom heeft Apple haar zaakjes prima geregeld namelijk als je met je mac een PC of Linux netwerk in wil.

 • Profielfoto
  kasuja

  @Witte Haai
  Zou Apple niet gewoon hard aan het sparen zijn voor grote uitgaven?
  R&D, het bouwen van winkels wereldwijd en voor dingen als rechtzaken, (Denk aan rechtzaken met o.a. Samsung en patant haaien. Advocaten zijn duur;)

  Maar denk ook aan overnames van innovatieve producten en of de knappe koppen van dat bedrijf.
  (Overnames als die van Beats, dat bedrijf uit Iran achter de Kinect sensors voor de iPhone X, en zo kan je er vast nog wel meer grote en kleine overnames vinden.)

 • Profielfoto
  kasuja

  *patent haaien/trollen natuurlijk

 • Profielfoto
  SuperAn

  Het is moeilijk te zeggen dat de MacBook pro, pro is, met iMovie een film exporteren van 2 min in HD met 4K materiaal als bron duurt gewoon 30 min op Mn 2015 model + je moet er een steen op leggen anders stijgt ie op door de fans