Night
Night Nieuws 18 juni 2018

‘De Mac raakt in het slop’, klagen nu ook ontwikkelaars

Na consumenten klagen nu ook ontwikkelaars over de staat van de Mac. Vooraanstaand ontwikkelaar Quentin Carnicelli van Rogue Amoeba, bekend van Audio Hijack, vat het eenvoudig samen. “Mac-fans kunnen geen nieuwe, betere Macs kopen. Voor ons wordt het dan heel moeilijk om een Mac uit de huidige line-up aan te bevelen. En dat is een zeer zorgelijke ontwikkeling.”

Mac-advertenties werken averechts

Apple’s recente advertentiecampagne focust zich op de creatieven onder ons en stelt dat alleen een Mac de juiste keuze is. Maar hoe goed is een computer die al een jaar geen vernieuwing meer heeft gezien? Natuurlijk is er de iMac Pro, maar aar dat is geen Mac die de gewone consument ‘even aanschaft’. En als het vertrouwen van ontwikkelaars daalt zal ook het softwareaanbod afnemen. Een vicieuze cirkel.

De MacBook, iMac en MacBook Pro zijn allemaal meer dan een jaar niet vernieuwd. Daarnaast kampt Apple met een aantal andere problemen die de Mac niet bepaald goed doen. Denk aan de problemen met het toetsenbord van de MacBook Pro, maar ook de lauw ontvangen Touch Bar en de beslissing om de laptops slechts met één USB-C poort uit te rusten. Dat scoorde niet bepaald punten. Apple communiceert bovendien niet over vernieuwingen zoals een update naar de 8e generatie Intel-chips met meer cores.

https://www.youtube.com/watch?v=eRl5wi8JCnA

In het verleden werden Apple-computers regelmatig vernieuwd. Dit liet ontwikkelaars ook inspelen op nieuwe hardware en zo konden ze regelmatig updates of nieuwe software uitbrengen. Momenteel is er weinig om op in te spelen, dus de vraag naar software-updates neemt af. Ontwikkelaars beginnen dit nu al goed te merken in hun omzet.

‘Apple is blind door iPhone-succes’

De iPhone is verantwoordelijk voor het overgrote deel van Apple’s omzet. Hierdoor is de Mac-gebruiker een kleinere, minder belangrijke groep geworden die steeds meer achtergesteld wordt. Ook macOS 10.14 lijkt hier geen verandering in te brengen.

De oprichter van Rogue Amoeba sluit af met de volgende woorden: “In plaats van nutteloze innovaties zoals de Touch Bar, zou Apple zich op regelmatige, kleine vernieuwingen moeten focussen”, stelt Carnicelli. “Het kleinere Apple van midden 2000 was hier prima toe in staat. Dat een bedrijf met een marktwaarde van meer dan 900 miljard dollar zijn producten niet up-to-date kan houden is niet alleen verbazingwekkend, maar ook zeer zorgwekkend. Apple moet publiekelijk hun toewijding aan de Mac tonen en dit moet nu gebeuren. Als ontwikkelaar met een lange historie is het lastig om de hand te bijten die je te eten geeft. Maar als niet snel iets gebeurt, vrezen we dat er niet veel meer te bijten overblijft.” Heeft hij een punt?

Reageer op artikel:
‘De Mac raakt in het slop’, klagen nu ook ontwikkelaars
Sluiten