Officieel: universele apps voor iOS en macOS komen eraan

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Apps App Store Algemeen
(Afbeelding: Apple)

Het is officieel. Apple gaat het voor iOS-apps mogelijk maken om op de Mac te draaien. De eerste iOS-apps komen nog dit jaar naar de Mac en zijn van Apple zelf. Het gaat om onder andere de Woning-app en Aandelen-app van iOS. Die kun je in macOS 10.14 Mojave vinden.

Het blijft dit jaar bij Apple’s eigen apps, maar in 2019 kunnen ook ontwikkelaars ook aan de slag met de universele apps. Apple benadrukt met klem dat het niet de bedoeling is om macOS en iOS samen te voegen. Het doel is het beste van iOS naar de Mac te brengen.

Universele apps waren lang in ontwikkeling

Volgens software-chef Craig Federighi werkt Apple al jaren aan dit project. Op technisch gebied worden diverse frameworks die gebruikt kunnen worden voor het maken van iOS-apps klaargemaakt voor gebruik op de Mac. Tot nu toe moesten op macOS en iOS twee verschillende frameworks gebruikt worden, namelijk AppKit (Mac) en UIKit (iOS).

Universele apps uikit wwdc 2018
Klik/tap voor groter.

Apple gaat diverse elementen van met UIKit-framework klaarmaken voor gebruik op de Mac. Dat vereist behoorlijk wat aanpassingen, bijvoorbeeld hoe de muis en een trackpad gebruikt worden. Maar denk ook aan de schuifbalken, kopiëren en plakken en slepen en neerzetten.

Eerste resultaat in macOS 10.14 Mojave

De eerste universele apps zijn later dit jaar in macOS 10.14 Mojave te bewonderen. Het gaat om de apps: aandelen, nieuws, woning en dictafoon. Hieronder een aantal screenshots.

universele apps macos aandelen app
Klik/tap voor groter.
universele apps
Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Als je Stocks ziet (met nieuws integratie!!!!), dan weet je het. Hier is jaren aan gewerkt.

 • Profielfoto
  yellow

  Ik wacht nog steeds op Calculator for iPad…

 • Profielfoto
  strigoi

  yellow op 4 juni 2018 22:50
  Ik wacht nog steeds op Calculator for iPad…

  Ik zou niet wachten, Tydlig is een echte must-have. Zeker voor de iPad.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Vindt het alsnog de verkeerde kant op denken > Er is meer Mac OS nodig in iOS, niet andersom maar goed, wellicht geeft dit een opstapje om de verouderde formfactor van de non-touch computer aan te passen.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Maikelw op 5 juni 2018 10:10
  Vindt het alsnog de verkeerde kant op denken > Er is meer Mac OS nodig in iOS, niet andersom maar goed, wellicht geeft dit een opstapje om de verouderde formfactor van de non-touch computer aan te passen.

  Dit inderdaad. iOS11 was een mooie stap maar ik vind het in de praktijk niet het Pro wat het had moeten zijn. Splitview e.d. zijn te traag en onhandig om te gebruiken voor snelle zaken. Daarnaast is alles zo ‘groot’ op een iPad had het niet eens handig is.

  Files is net te beperkt om lekker te werken, moet veel meer Finder worden.

  Net als bijvoorbeeld Safari. Met extensions.

 • Profielfoto
  App69

  Universeel?

  Je zal geen Mac apps op een iDevice kunnen draaien.

  Weinig universeel.

 • Profielfoto
  xaddict

  Universeel is weer eens term die OMT er dan voor de hype doorheen gooit. Ze hebben dat helemaal niet gezegd.

  Ook gaat het niet één codebase worden. Het gaat puur om developers die een app hebben gemaakt in Swift *eenvoudiger* deze te laten porten naar de Mac. Een beter UI platform, betere auto lay-out en andere features die op iOS developers helpen sneller mooie apps te maken.

 • Profielfoto
  csteelooper

  xaddict op 5 juni 2018 14:10
  (…)Ook gaat het niet één codebase worden. (…)

  Nou, dat weet ik zo net nog niet. Het gaat nóg niet een codebase worden (fase 1). Maar wie zegt dat dat niet alsnog gebeurt in fase 3 of 4? We hebben allemaal kunnen zien dat het een multi-year project wordt. AppKit (framework op MacOS) is zó oud en welhaast nooit bijgewerkt, dat het niet mooi meer is… Dus ik zou het nog niet zo vreemd worden als dat op een gegeven moment geheel wordt vervangen door UIKit (framework op iOS). En dan zijn we al een héél stuk dichter bij een shared codebase voor MacOS- en iOS apps… Zelf zou ik het extreem cool vinden als ik at will kan bepalen of ik een app op m’n Mac of op m’n iPhone gebruik… Het zou natuurlijk helemáál mooi zijn als het ook andersom werkte, dus ván MacOS náár iOS…

 • Profielfoto
  cids

  Het gaat niet om universele apps… het gaat erom dat iOS apps makkelijker herschreven kunnen worden om op macOS te draaien…