NS verkoopt nu alle soorten kaartjes via Reisplanner-app

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Vanaf vandaag hebben treinreizigers nog minder reden om in de rij voor de automaat te gaan staan. De NS is namelijk begonnen met de verkoop van allerlei soorten kaartjes via zijn Reisplanner Xtra-app. Voorheen kon je alleen een enkele reis of retour boeken via de app, maar nu is het assortiment flink uitgebreid.

Zo is het nu ook mogelijk om een toeslag voor de Intercity Direct, ICE, een kaartje voor een hond, fiets of een Railrunner-kaartje te kopen. Je kunt met iDEAL of Credit Card betalen en je krijgt direct een e-ticket in de app.

Bijna alle kaartjes via NS Reisplanner-app

Het menu met alle kaartjes is te vinden onder het meer-tabblad, kies daarna voor de optie kaartverkoop. Je kunt praktisch alle soorten kaartjes kopen, alleen geen upgrade van tweede naar eerste klas. Ook is het nog niet mogelijk om een enkele reis of een retourtje met korting te kopen. De app rekent altijd het volle tarief een individuele reizen.

NS Reisplanner app
Klik/tap voor groter

De nieuwe opties zijn vooral handig voor incidentele treinreizigers of voor bezitters van een OV-chipkaart die een extra toeslag nodig hebben voor bijvoorbeeld hun fiets of hond. De verkoop van enkeltjes en retourtjes begon al in 2016, maar nu is de functie flink uitgebreid. Je hebt minimaal versie 5.3.0 van de NS Reisplanner voor iOS of Android.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  SunKeeper

  Goh, makkeljk betalen via Apple Pay…oh nee.

  Verder werkelijkwaar geen idee hoe je vanuit een app een koppeling kan maken met een andere betaalmethode.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Handig, voor de 2 keer per jaar dat ik met de trein reis is een OV kaart overbodig. Buiten het feit dat ik die helemaal niet wil hebben.

  Dit is een mooi oplossing.

 • Profielfoto
  koen

  Dus als ik aankom op Schiphol, en een enkeltje naar Eindhoven wil kopen, kan dat niet?

  En wat zijn de betalingsopties? Werkt het met PayPal?

 • Profielfoto
  koen

  Oh wacht, niet goed gelezen, een enkeltje kan wel, alleen niet zonder korting.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Grappig. Ik moest twee weken geleden met de trein naar Den Bosch om een fiets te kopen en toen viel mij op dat ik het treinkaartje voor mijzelf wel kon kopen via de app maar die voor de fiets die moest ik via de website aankopen, en daarna handmatig in de app laden.

  Ik heb daarover een ‘klacht’ gestuurd naar de NS en dan komt nu deze update. Grappig, zou het er iets mee te maken hebben. 😂

   

  @koen

  Als je kunt betalen via iDEAL of met een creditcard dan is dat heel goed mogelijk. Er is geen keuzemogelijkheid voor PayPal en/of andere opties. Meeste wereldreizigers hebben wel een creditcard op zak niet?!

   

  Het handige aan dit systeem is dat je geen OV chipkaart hoeft te kopen en opwaarderen. Je koopt gewoon een kaartje via de NS app, deze wordt in je app geladen en dan kun je gewoon reizen. Kom je ooit per ongeluk een conducteur tegen dan laat je hem in je telefoon je ticket zien/scannen en that’s it. Je hoeft dus nergens meer poortjes te scannen om in en uit te checken, zoals mensen met OV-kaartjes wel moeten doen.

   

   

 • Profielfoto
  koen

  @shmoo: bedankt voor de uitleg!

 • Profielfoto
  VxP

  Fijn dat er meer mogelijkheden zijn. Groot nadeel vind ik nog steeds dat ik uch keer moet klikken om mijn kaartje te voorschijn te toveren. Dat kan echt handiger.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ja klopt, ook dat steeds je huidige route (de trein waar je in zit) opnieuw moet opzoeken via de planner.

   

 • Profielfoto
  Bram

  Samenreiskorting zal nog steeds wel ontbreken?

 • Profielfoto
  Maikelw

  En hoe print je je kaartje uit dan?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Niet, het kaartje wordt in de app geladen bij Tickets.

   

  Als je daar dan op tikt draait het kaartje zich om en krijg je een QR Code? te zien.

   

  Deze kun je aan de conducteur laten zien om te scannen + je kan er ook poortjes (hekjes) mee openen op stations die compleet afgesloten zijn met van die klapdeurtjes. Gewoon de QR Code voor de scanner houden en dan gaan de deurtjes open. Dit systeem werkt eigenlijk veel beter dan die OV-pasjes.

   

  Ik vraag mij alleen af of je op deze manier ook met de bus kunt reizen. Ik moet binnenkort ook een stukje met de bus maar volgens mij moet je dan echt zo’n OV-pasje hebben om in en uit te checken.

   

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ah oke, zat ik toch even te veel “NS” te denken; dacht dat je dat e-ticket dan weer op zou moeten halen/ op je OV zou moeten zetten o.i.d. i.v.m. die poortjes. Dus dit is dan eigenlijk wel super handig.

  Thanks!

 • Profielfoto
  Jorik

  Zou natuurlijk nog mooier zijn als die QR code dan vervolgens in je Wallet komt, zodat je die kunt openen vanaf je Lockscreen, net zoals vliegtickets. Maar zeker een mooie uitbreiding dat het nu voor meer soorten kaartjes werkt.