Nieuw in iOS 12: sneller QR-codes scannen

Door: Raymon Mens - 5 reacties

De QR-code is de afgelopen jaren van lelijk eendje naar praktische toepassing geëvolueerd. Je ziet de vierkante code die je met je smartphone moet scannen steeds vaker op posters, flyers en visitekaartjes. Met iOS 12 speelt Apple hierop in. Je kunt veel sneller QR-codes scannen.

Het direct scannen van QR-codes met je iPhone is al sinds iOS 11 mogelijk. Je hebt geen externe app (die vaak vol met advertenties zit) nodig. Met iOS 12 maakt Apple het nog sneller

QR-code scanner via 3D Touch

Bezitters van een iPhone 6s of nieuwer, kunnen in iOS 12 door een stevige druk op het camera-icoon kiezen voor een nieuwe optie genaamd “Scan QR-code”. De camera zal dan geopend worden en je kunt meteen een code scannen.

iOS 12 QR-code
Klik/tap voor groter.

In iOS 12 ook vanuit control center

Heb je geen iPhone met 3D Touch, of wil je de QR-code scanner nog sneller raadplegen? Dan kun je deze straks ook in het bedieningspaneel van je iPhone of iPad zetten. Standaard staat de scanner niet op het bedieningspaneel, maar via InstellingenBedieningspaneelPas aan kun je de scanner ook tussen de knoppen op het paneel zetten. Na een druk op de knop zal de camera meteen openen.

iOS 12 QR code bedieningspaneel screenshot
Klik/tap voor groter.

De QR-code biedt wel veel mogelijkheden. Je kunt niet alleen een URL openen, maar bijvoorbeeld ook snel met een Wi-Fi-netwerk verbinden. Een overzicht van de toepassingen die door Apple ondersteund worden:

 • Openen van een URL
 • Verbinding maken met een Wi-Fi-netwerk
 • Verzenden van een e-mailbericht
 • Toevoegen van een afspraak aan agenda
 • Opslaan van een contactpersoon

Meer iOS 12…

iOS 12
iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  GewoonWyb

  Wat is precies het verschil met het openen van de camera app? Nu veeg ik gewoon het scherm naar links en richt de camera op de qr code. Geeft volgens mij precies hetzelfde resultaat en je hoeft niet helemaal apart de snelkoppelingen in te drukken en een keuze te maken.

 • Profielfoto
  Groentenboer

  Wauw! Stop de persen. Sneller QR codes scannen. Hoe hebben we ooit zonder gekund.

 • Profielfoto
  JLnl

  Ik wist niet eens dat dit nu al zo eenvoudig was, vet!

 • Profielfoto
  GT1988

  Kan iemand bevestigen of de HDR functie op een iPad Air 1 aan/uit te zetten is in iOS 12?

 • Profielfoto
  Pienie

  Ik zou juist graag met mijn iPhone 7 een QR code willen scannen ( van een toegangsbewijs) zonder de tussenstap met de vraag “openen in Safari” en dat je direct naar het document gaat, zo is het maar één handeling, ik kan deze app niet vinden voor mijn iPhone 7, helaas kan mijn collega met een Samsung dat wel ….