Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 14 juni 2018
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek Apple: Nederland is Europese app-koploper

Apple heeft zijn jaarlijkse Europese Job Creation-rapport uitgebracht en focust daarmee op apps. Interessant is dat er niet alleen algemene cijfers over Europa zijn, maar ook cijfers per land en stad. Wat blijkt? Nederland loopt voorop in de app-economie.

Voordat we in de score van Nederland duiken, eerst wat algemene cijfers. Volgens het onderzoek van Apple is de App Store in Europa goed voor 1,5 miljoen banen. Dat zijn niet alleen ontwikkelaars, maar ook marketeers en onderwijzers die de nieuwe generatie ontwikkelaars klaarstomen.

App Store goed voor 167.000 Nederlandse banen

In Nederland zijn er 563 Apple-werknemers en 3 winkels, maar dat is slechts een schijntje van het totaal aantal Nederlandse banen in de app-economie. In Nederland is de App Store goed voor 167.000 banen.

Een blik op de top 30 van Europese steden met een app-economie, leert dat Amsterdam op de derde plaats staat met 89.000 banen. Rotterdam staat met 33.000 banen op 8 en Utrecht met 22.000 op plaats 14. Ook Eindhoven doet mee en staat in de Europese toplijst op de 20e plaats met 20.000 banen in de app-economie. We vergeten België niet, want Brussel staat in de onderste regionen van de top 30, namelijk op plaats 24.

Klik/tap voor groter.

Als we kijken naar de Europese landen met de grootste app-economie, staat Nederland op de vierde plaats achter Duitsland, Frankrijk en de UK. België staat op plaats 16. Waar ons kikkerlandje echter in uitblinkt is het aandeel van banen die aan de App Store gerelateerd zijn. In Nederland is dit percentage het hoogst van alle banen. België neemt op dit gebied plaats 15 in.

Apple zorgt zelf ook voor veel werk

De app-economie in Europa is goed voor 1,5 miljoen banen, maar Apple zorgt zelf ook voor een boel werk. In totaal zorgen Apple en de App Store voor maar liefst 1,76 miljoen banen. Die extra banen komen vooral door de App Stores in Europa, maar ook van Apple’s Europese hoofdkantoor in de Ierse stad Cork. Daar is sinds 2012 een bedrag van 220 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw kantoor voor 1.400 medewerkers. Het meest indrukwekkende Europese project van Apple is misschien wel de transformatie van een oude kolencentrale in Londen. (Zie → Apple plant imposant Europees kantoor in Londen)

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek Apple: Nederland is Europese app-koploper
Sluiten