Onderzoek Apple: Nederland is Europese app-koploper

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Apple heeft zijn jaarlijkse Europese Job Creation-rapport uitgebracht en focust daarmee op apps. Interessant is dat er niet alleen algemene cijfers over Europa zijn, maar ook cijfers per land en stad. Wat blijkt? Nederland loopt voorop in de app-economie.

Voordat we in de score van Nederland duiken, eerst wat algemene cijfers. Volgens het onderzoek van Apple is de App Store in Europa goed voor 1,5 miljoen banen. Dat zijn niet alleen ontwikkelaars, maar ook marketeers en onderwijzers die de nieuwe generatie ontwikkelaars klaarstomen.

App Store goed voor 167.000 Nederlandse banen

In Nederland zijn er 563 Apple-werknemers en 3 winkels, maar dat is slechts een schijntje van het totaal aantal Nederlandse banen in de app-economie. In Nederland is de App Store goed voor 167.000 banen.

Een blik op de top 30 van Europese steden met een app-economie, leert dat Amsterdam op de derde plaats staat met 89.000 banen. Rotterdam staat met 33.000 banen op 8 en Utrecht met 22.000 op plaats 14. Ook Eindhoven doet mee en staat in de Europese toplijst op de 20e plaats met 20.000 banen in de app-economie. We vergeten België niet, want Brussel staat in de onderste regionen van de top 30, namelijk op plaats 24.

App Store Apple Nederland
Klik/tap voor groter.

Als we kijken naar de Europese landen met de grootste app-economie, staat Nederland op de vierde plaats achter Duitsland, Frankrijk en de UK. België staat op plaats 16. Waar ons kikkerlandje echter in uitblinkt is het aandeel van banen die aan de App Store gerelateerd zijn. In Nederland is dit percentage het hoogst van alle banen. België neemt op dit gebied plaats 15 in.

Apple zorgt zelf ook voor veel werk

De app-economie in Europa is goed voor 1,5 miljoen banen, maar Apple zorgt zelf ook voor een boel werk. In totaal zorgen Apple en de App Store voor maar liefst 1,76 miljoen banen. Die extra banen komen vooral door de App Stores in Europa, maar ook van Apple’s Europese hoofdkantoor in de Ierse stad Cork. Daar is sinds 2012 een bedrag van 220 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw kantoor voor 1.400 medewerkers. Het meest indrukwekkende Europese project van Apple is misschien wel de transformatie van een oude kolencentrale in Londen. (Zie → Apple plant imposant Europees kantoor in Londen)

Apple UK Battersea Power Station
Klik/tap voor groter.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  iPhonefans

  Vinden jullie het erg dat ik dit tamelijk ongeloofwaardig vind

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Amsterdam 820k inwoners. 89k banen dankzij Apple? (ben fanboy)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Het probleem van onderzoeken is dat die niet nuchter en neutraal gedaan worden.

  Nog groter probleem is de media en journalisten.

  goed voor 1,5 miljoen banen

  Baan betekend nog niet genoeg inkomsten….(dus dat je er echt van kan leven) Ander onderzoek onderstreept dat wel.

   

  Daarbij de banen die gecreerd zijn in apple store, word daar ook bij verteld dat ze afgeknepen worden op z’n amarikaans ?

  Honden baan v.s. echte baan;)

 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Dit bericht is nu zo’n bericht dat écht nog eens een onafhankelijke, kritische en journalistieke blik vraagt: hoe komt Apple bij deze cijfers? En hoe verhouden die zich tot (bijvoorbeeld) de definities van het CBS? OMT-redactie: een mooie uitdaging voor jullie, lijkt me als onafhankelijk platform! (En als je het goed doet en de resultaten vervolgens goed in de markt zet, een mooie manier om OMT ‘in the picture’ te spelen.)

 • Profielfoto
  The - DDD

  App economy jobs. Dat is dus zelfs de schoonmaker van de boekhandel die software development boeken verkoopt…

  Hier de bron data van de marketing van apple. http://www.progressivepolicy.org/wp-content/uploads/2017/10/PPI_EuropeAppEconomy_2017_.pdf

   

  Apple telt haar Europese werknemers bij de 125.000 App economy workers op.

  Aantallen zijn bepaald door naar job posts op het internet te zoeken…

 • Profielfoto
  html-junky

  Ik denk dat de cijfers wel kloppen, die 2 miljoen apps komen niet vanzelf in de appstore en als je kijkt naar de hoeveelheid winkels en kantoren Apple heeft kan het aantal werknemers ook wel kloppen

 • Profielfoto
  janvanes

  De hele ICT-sector in Nederland telt zo’n 360.000 fte’s. Dat is dus inclusief (bijvoorbeeld) 10.000 ICT-ers in de bouwsector, 8.000 in de transportwereld, en 29.000 in de industrie. Het is (voorzichtig gezegd) nogal onwaarschijnlijk dat 40% (oftewel “145.000 banen in App-ontwikkeling”) of zelfs 46% van al die mensen (die “167.000 banen in het App Store ecosysteem”) enkel en alleen maar iOS-apps aan het ontwikkelen is.

  Ik denk dat de meeste mensen bij “banen” denken aan betaald werk. Maar ik betwijfel of de “banen” die Apple hier noemt, betaald zijn. Het is erg moeilijk is om cijfers te vinden over de verdiensten van App Store ontwikkelaars. Van Apple zie ik enkel wereldwijde cijfers, en “sinds 2008”. Van anderen lees je bijvoorbeeld: “more than 60% of app developers make less than $500 per month” (waarbij je je af kunt vragen, hoeveel meer dan 60% en hoeveel minder dan $500?)

  Ter relativering, dit artikel in Business Insider.