Mess Up: macOS Mojave maakt een rommeltje van je desktop

Door: Jan de Raab - 7 reacties
Mojave

macOS 10.14 Mojave is nog in bètafase, maar we hopen dat dit easter egg het tot de definitieve release haalt. Naast een functie om je bureaublad beter dan ooit te ordenen met stapeltjes, heeft de volgende macOS-versie ook een functie die juist een rommeltje van je bureaublad maakt.

Opruimen, maar dan anders

Het is al een tijdje mogelijk om je desktop in macOS op te schonen. Daarmee worden de iconen op je bureaublad stak geordend. Mojave breidt dit uit met Stacks. Deze functie verzamelt de verschillende soorten documenten op je bureaublad en plaatst bestanden van hetzelfde type op een stapeltje. Zo heb je bijvoorbeeld alle afbeeldingen of documenten ordelijk bij op elkaar.

Apple’s ontwikkelaars moeten deze stapeltjes natuurlijk testen en de Mess Up-functie is ongetwijfeld om die reden toegevoegd. Het is dan ook nog maar de vraag of deze ‘functie’ de definitieve release haalt.Het geeft echter wel aan dat Apple’s ontwikkelaars ook maar gewoon mensen zijn die graag een geintje in de software stoppen.

macOS Mojave Mess Up
Klik/tap voor groter.

macOS Mojave Mess Up

Om Mess Up te gebruiken, klik je met de rechter muisknop op je desktop, terwijl je de alt/option-toets ingedrukt houdt. Selecteer vervolgens ‘Mess Up’ en alle pictogrammen op het bureaublad springen naar willekeurige plaatsen. Iedereen die de tweede bètaversie van macOS Mojave heeft geïnstalleerd, zou nu er nu mee moeten kunnen spelen.

De definitieve release van macOS 10.14 wordt pas in september of oktober verwacht. Vaak brengt Apple eerst een nieuwe iOS-versie uit en volgt een update voor de Mac iets later. Naast de functie om je bureaublad te ordenen, brengt de volgende versie van het Mac-besturingssysteem ook dark mode en een volledige ondersteuning voor HomeKit met zich mee, inclusief Woning-app.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Night

    Ik heb alle 21 niet ter zake doende reacties verwijderd en verzoek hierbij vriendelijk doch dringend alleen te reageren op de inhoud van het bovenstaande artikel, niet op de taalkundige samenstelling.

  Het wijzen op een onvolkomenheid of foutieve informatie wordt uiteraard wel op prijs gesteld teneinde de overige lezers van correcte informatie te voorzien.

 • Profielfoto
  imar

  Ben wel benieuwd naar Mojave maar Don’t. Mess. With. My. Bureaublad-opstelling!

 • Profielfoto
  BoniMacX

  desktop en mappen als ‘Downloads’  opgeruimd houden doe ik al jaren met Hazel.

  Zie https://www.noodlesoft.com

 • Profielfoto
  SvS

  Ik doe het zo: er staat niks op mijn desktop, zelfs de HD’s of gekoppelde servers niet. Alles via navigatiekolom in Finder-venster. Dit komt rustig over op mijn virtuele desktop met ’n mooi plaatje. Downloads altijd naar desktop ipv Downloads-map, dan kan ik het gelijk verwijderen, zodra het ‘uitgepakt’ en ingericht is. Maar het is wel een grappige easter egg, ik denk dat Apple het toch weg gaat halen.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Mij is geleerd dat iets op het bureaublad laten staan werkgeheugen kost en dus je Mac trager maakt. Dus gebruik ik al jaren de Finder en mappen..

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Jurriaan op 26 juni 2018 13:00
  Mij is geleerd dat iets op het bureaublad laten staan werkgeheugen kost en dus je Mac trager maakt. Dus gebruik ik al jaren de Finder en mappen..

  Juist, is mij ook altijd zo verteld. En ook in werkelijkheid is het zo: als je je bureau vol stapelt met zooi werkt het ook langzamer;-)

 • Profielfoto
  Warmerfare

  Night op 25 juni 2018 20:52
    Ik heb alle 21 niet ter zake doende reacties verwijderd en verzoek hierbij vriendelijk doch dringend alleen te reageren op de inhoud van het bovenstaande artikel, niet op de taalkundige samenstelling.

  Als er 21 reacties waren omtrent dat onderwerp dan zou ik iets anders met de adviezen doen dan ze te verwijderen uit de reacties. Ik persoonlijk zou bijvoorbeeld zeker instemmen met het idee dat jullie artikelen even door lezen en taalkundige fouten corrigeren alvorens jullie deze posten;)