Apple erkent ellende toetsenbord MacBook Pro: gratis vervanging

Door: Raymon Mens - 31 reacties

Er is veel te doen om het vlinder­toetsenbord van de 12-inch MacBook en MacBook Pro. De toetsen erg kwetsbaar gebruikers klagen over toetsen die defect raken. Vooral als er kleine stofjes of kruimels tussen komen. Apple erkent deze problemen nu en vervangt toetsenborden gratis.

Het bedrijf uit Cupertino heeft een reparatieprogramma opgezet. Toetsenborden van de MacBook 12-inch en de 13- of 15-inch MacBook Pro uit 2016 en 2017 worden bij defecten gratis vervangen. Wie eerder door een reparatie heeft betaald, krijgt zijn geld terug.

Gratis vervanging toetsenbord MacBook (Pro)

Volgens Apple vertonen toetsen in uitzonderlijke gevallen een aantal gebreken. Zo worden getypte letters soms onverwacht herhaald of verschijnen geheel niet. Toetsen kunnen ook blijven hangen of inconsistent reageren. Apple vervangt het toetsenbord tot vier jaar nadat de MacBook (Pro) voor het eerst op de markt kwam. Dat brengt ons op de volgende data:

 • MacBook 12-inch (2015): april 2019
 • MacBook 12-inch (2016): april 2020
 • MacBook 12-inch (2017): juni 2021
 • MacBook Pro 13+15-inch (2016): oktober 2020
 • MacBook Pro 13+15-inch (2017): juni 2021

Check van welk jaar je MacBook is kan door op het -menu linksboven te klikken en te kiezen voor Over deze Mac. Vervolgens zie je onder het tabblad Overzicht het bouwjaar van de machine.

MacBook Pro Toetsenbord vervangingsprogramma
Klik/tap voor groter.

Om een reparatie uit te laten voeren, neem je contact op met Apple Support. Kies daar voor Mac en vervolgens harwareproblemen. Je kunt daarna een afspraak maken bij een Apple Store in de buurt, of de laptop opsturen voor reparatie. Apple betaalt de verzendkosten. Als er een Apple Premium Reseller zoals Amac, ivizi of Xando in de buurt zit, kun je daar ook heen. Ook onafhankelijke, maar door Apple erkende reparateurs zijn op de hoogte en repareren het toetsenbord kosteloos.

Vlinder­toetsenbord

Apple gebruikt het vlindertoetsenbord sinds 2015 in de 12-inch MacBook en sinds 2016 in de MacBook Pro. Een nieuw mechanisme zorgt ervoor dat het toetsenbord platter is en dus minder ruimte inneemt. Het is echter ook een kwetsbaar mechanisme. Er zijn klachten over toetsen die stopen met reageren of niet betrouwbaar meer werken.

Hoewel de totale schaal van het probleem is onduidelijk is, heeft Apple actie ondernomen. Dat was ook wel nodig, want een een petitie over dit onderwerp werd meer dan 31.000 keer ondertekend.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  bechris60

  Gek genoeg nog nooit problemen gehad met dit toetsenbord. Sterker nog ik vind het een van de fijnste toetsenborden in tegenstelling tot velen.

 • Profielfoto
  Bruce27

  geen jaartal te vinden hoor….

 • Profielfoto
  Shyos

  Eindelijk!!!

 • Profielfoto
  Macteach

  Bruce27 op 23 juni 2018 12:46
  geen jaartal te vinden hoor….

  Beter kijken.

 • Profielfoto
  Tov

  Mooi dat Apple het probleem onderkent, net zoals bijvoorbeeld de problemen met de coating van beeldschermen van eerdere MacBook Pro’s (waar mijn Macbook Pro early 2015 ook last van heeft gehad). Grote vraag is ook hier: wordt het probleem ook écht verholpen door Apple? Met andere woorden, wordt het toetsenbord vervangen door een toetsenbord waarbij dit probleem is verholpen? Ik vermoed van niet. Apple is zo eigenwijs om te denken dat het probleem sporadisch voorkomt. Met een beetje pech kun je met een vervangen toetsenbord dus wederom tegen dezelfde problemen aanlopen (net zoals de macbook pro beeldschermen). Apple heeft bij mij nog steeds een premium reputatie met producten van hoge kwaliteit, maar het is wel jammer dat ze steeds vaker tegen dit soort ingrijpende problemen aanlopen.

 • Profielfoto
  monty python

  Ook heel tevreden met het toetsenbord, maar ik let er wel meer op dat er niets tussen kan vallen. Ken toch verschillende mensen met een MBP en in die kleine steekproef ook weinig tot geen klachten. Mogelijk toch niet zo’n wijdverspreid probleem.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik ken één iemand die dit probleem heeft gehad. Maar dat is dan ook iemand die boven zijn toetsenbord eet, drinkt en andere rommel uitvoert.

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Hallo Raymon,

  Moet de laatste vervangingstermijn (MacBook Pro 13+15-inch (2017): juni 2020) niet zijn MacBook Pro 13+15-inch (2017): juni 2021?

  Lodewijk

 • Profielfoto
  Lodewijk_Ramon

  Ik heb meteen in het begin met mijn Macbook Pro (15″, 2017) toetsenbord-problemen gehad. Letters die niet verschenen bij het indrukken van de toets en soms (andere toetsen) dubbel verschenen. De Apple Store (Amsterdam) gaf als advies: schoonspuiten met lucht (spuitbus perslucht). Daarna al een half jaar geen problemen meer.

 • Profielfoto
  ossccar

  Telt de bouwdatum of ook nog de datum dat je de macbook pro nieuw in gebruik genomen hebt, zeg een jaar later ongeveer..

  groet!

 • Profielfoto
  Jeroenbuzz

  Als ik het goed begrijp: Wanneer je dus een 13″ Macbook Pro zonder Touch Bar in 2017 hebt gekocht dan is het toetsenbord, het moederbord en de accu mogelijk aan vervanging toe:

  https://www.onemorething.nl/2018/06/macbook-pro-13-2017-hardwareprobleem/

  https://www.onemorething.nl/2018/04/reparatieprogramma-13-inch-macbook-pro-zonder-touch-bar/

  Lekker bezig Apple. Dan kunnen ze je toch veel beter gewoon een nieuwe Macbook aanbieden lijkt me?

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Geen problemen met het toetsenbord. Typt heerlijk, lekker snel, geluid vind ik ook niet storend. Verder ken ik niemand die problemen heeft met z’n toetsenbord. Op internet hoor je natuurlijk enkel wanneer een product niét doet wat het moet doen. En dan lijkt zo’n probleem al gauw een pak groter,

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik gebruik het toetsenbord zelden aangezien ik een extern toetsenbord hebt en muis. het scherm werkt bij mij als derde scherm, handig voor airmail, telegram en dat soort dingetjes.
  Echter zijn er sporadische momenten dat ik het een en het ander typt op het toetsenbord, het typt wel fijn, maar de “F” werkt niet altijd bijvoorbeeld.
  Ik eet en drink eigenlijk bijna nooit boven mijn computer, wel af en dan boven de externe toetsenbord, maar zelfs die nog schuif ik aan de kant.
  Mijn computer is ergens van einde 2016, weinig toetsaanslagen dus en wel problemen, ergens begin 2017 heb ik dit opgemerkt.
  In mijn beleving is het dus geen goed toetsenbord en is een vervang programma zeker wel terecht.
  Maar ja, de vraag is wat komt er dan voor in de plaats?
  Hetzelfde of een verbeterde versie, ik ben bang hetzelfde.

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Ook een keer last van gehad bij mijn 2016 15”. Na het ‘masseren’ van de bewuste toets was alles weer goed.

   

  Echter, een paar maand terug komt er ineens een raar geluid uit mijn laptop, direct na het openklappen. Geen geopende programmas. Na controle blijkt: mijn rechter speaker is spontaan uit zichzelf opgeblazen.

  Twee weken later open ik de Macbook en hoor ik hetzelfde metaalachtige geluid. En ja hoor, ook de linkerspeaker spontaan opgeblazen.

   

  Heel vreemd, want ik luister weinig geluid via de interne speakers en zeker nooit op hoog volume. Dit soort spontane problemen heb ik met mijn vorige Pro en Air nooit gehad!

   

  Dit gebeurde echter middenin de tentamenweek. Het repareren van de Macbook kan tot wel 6 weken lang duren. Daar kan ik als student toch niet zo lang zonder? Ik wacht nu tot het zomervakantie is om dit te laten doen.. en dan hopen dat het niet terugkomt!

   

  Als Apple-fan en hardwerkende student heb ik flink gespaard om dit keer de 15” te kunnen aanschaffen. Bijna €3000,- met studentenkorting, daarvoor mag je toch wel wat verwachten?  Het voelt echter alsof ik in de kou sta! ?

 • Profielfoto
  koen

  Bedankt voor de link!

 • Profielfoto
  Niels

  Oldekamp op 23 juni 2018 14:58
  Als Apple-fan en hardwerkende student heb ik flink gespaard om dit keer de 15” te kunnen aanschaffen. Bijna €3000,- met studentenkorting, daarvoor mag je toch wel wat verwachten?  Het voelt echter alsof ik in de kou sta!

  Lijkt me een erg vervelend probleem en uiteraard valt dit onder de garantie. De reparatie tijd die wordt opgegeven is vaak langer dan deze werkelijk duurt. Ik heb vorig jaar mijn MacBook Pro 13″ een schermvervanging gehad ivm het coating probleem, werd opgegeven als 1-2 weken reparatieduur, maar duurde uiteindelijk maar 3 dagen!

   

  Bovendien geef je zelf aan dat je de speakers sporadisch gebruikt, dus die paar weken ‘overleven’ tot de zomervakantie lijkt me ook niet het einde van de wereld. Dan wordt je MacBook gewoon netjes gerepareerd en heb je weer een pracht van een machine.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Enkele tekens worden bij mij vaak dubbel ingetikt, bijvoorbeeld de E. Dan is het ‘heelp’ ipv ‘help’.

  Enige waar ik bang voor ben bij reparatie is beschadigingen aan de chassis van de Macbook en dergelijke.. En natuurlijk een tijd zonder wat lastig wordt voor werk;)

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Tov op 23 juni 2018 12:53
  […] Apple heeft bij mij nog steeds een premium reputatie met producten van hoge kwaliteit, maar het is wel jammer dat ze steeds vaker tegen dit soort ingrijpende problemen aanlopen.

  Nou ja… vaker… Apple heeft altijd wel dit soort issues gehad, van zichzelf spontaan uitschakelende Macbooks tot vlam vattende laptopbatterijen. En ze hebben vaak ook geprobeerd het probleem te negeren totdat er geen ontkomen meer aan was. Dat heeft er ook iets mee te maken dat Apple-producten vaak nieuwe technologie introduceren, of tenminste een nieuwe combinatie van technologie, en dat je als koper in de praktijk daarom deels ook tester bent. Daarvan zijn early adopters zich overigens vaak ook bewust, maar het is wel belangrijk dat er snel op problemen wordt ingesprongen. En het is ook duidelijk dat ze in dit geval veel te lang met een reactie hebben gewacht.

 • Profielfoto
  JLnl

  Het is volgens mij niet vier jaar nadat het betreffende model voor het eerst op de markt kwam maar vier jaar na aankoop van de machine. Ook een stuk logischer nietwaar?

  “The program covers eligible MacBook and MacBook Pro models for 4 years after the first retail sale of the unit.”

 • Profielfoto
  eelcomaljaars

  De MBP 15″ late 2016 die ik heb gaf al in het eerste kwartaal van 2017 problemen met het toetsenbord. Ik ben dan ook erg blij met de onderkenning van dit probleem en wel om twee redenen :

  Mijn MBP wordt kosteloos hersteld
  De volgende generatie zal ongetwijfeld een net verbeterde versie  toetsenbord krijgen.

  Als er iemand daar ook nog durft een paar legacy poorten terug te stoppen, dan sta ik weer vooraan als de MBP 2018 uit komt;)

   

 • Profielfoto
  eelcomaljaars

  eelcomaljaars op 23 juni 2018 19:50
  De MBP 15″ late 2016 die ik heb gaf al in het eerste kwartaal van 2017 problemen met het toetsenbord. Ik ben dan ook erg blij met de onderkenning van dit probleem en wel om twee redenen :

  Mijn MBP wordt kosteloos hersteld
  De volgende generatie zal ongetwijfeld een net verbeterde versie  toetsenbord krijgen.

  Als er iemand daar ook nog durft een paar legacy poorten terug te stoppen, dan sta ik weer vooraan als de MBP 2018 uit komt;)

   

  en de formatting die in het edit venster beloofd wordt werkt niet #offtopic

   

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Meteen nadat ik mijn 13 inch MBP gelocht had was het toetsenbord al kapot en kreeg ik een nieuwe MBP. Nu een jaar verder blijven er weer toetsen hangen. Super irritant. Nu dus weer reparatie.

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Niels op 23 Lijkt me een erg vervelend probleem en uiteraard valt dit onder de garantie. De reparatie tijd die wordt opgegeven is vaak langer dan deze werkelijk duurt. Ik heb vorig jaar mijn MacBook Pro 13″ een schermvervanging gehad ivm het coating probleem, werd opgegeven als 1-2 weken reparatieduur, maar duurde uiteindelijk maar 3 dagen! Bovendien geef je zelf aan dat je de speakers sporadisch gebruikt, dus die paar weken ‘overleven’ tot de zomervakantie lijkt me ook niet het einde van de wereld. Dan wordt je MacBook gewoon netjes gerepareerd en heb je weer een pracht van een machine.

   

  Het feit blijft echter dat de speakers werkelijk ‘uit het niets’ overleden.:(

   

  Ik denk dan ook dat er niet alleen sprake is van een design flaw in het toetsenbord, maar ook in of rondom de speakers. Daarom ben ik bang dat het probleem na reparatie zal terugkeren.  Er komt niet veel relevants naar voren bij een search over speakerproblemen omtrent de 2016+ Macbook Pro’s.

   

  Wel is er kort na de release een probleem geweest met opgeblazen speakers door foutieve Bootcamp drivers. Dit zou softwarematig zijn opgelost door Apple. Ik maak echter totaal geen gebruik van Bootcamp, dus de oorzaak zal in mijn geval waarschijnlijk ergens anders liggen.

   

  Ik weet dat de speaker assembly een geheel vormt met de top-case. Dit betekent dat mijn goed functionerende toetsenbord straks vervangen zal worden met een ander exemplaar.

  Aangezien niet bekend is of het toetsenbord onderhuids een revisie heeft gehad, voelt het weg brengen van mijn Macbook minder vertrouwd dan ik van Apple gewend ben. De kans lijkt reëel dat ik na reparatie een toetsenbord heb dat vaker voor problemen zorgt.

   

  Ik weet dan ook vrij zeker dat ik deze Macbook Pro vroeger zal inruilen op een nieuwe machine dan ik had verwacht. Vooral omdat ik dacht een goede investering voor de komende vijf jaar te doen, toen ik bijna drieduizend eypos stuk sloeg op Apples nieuwe pièce de resistance.

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Oldekamp op 23 juni 2018 22:45
  Het feit blijft echter dat de speakers werkelijk ‘uit het niets’ overleden.:(

  Ik denk dan ook dat er niet alleen sprake is van een design flaw in het toetsenbord, maar ook in of rondom de speakers. Daarom ben ik bang dat het probleem na reparatie zal terugkeren.  Er komt niet veel relevants naar voren bij een search over speakerproblemen omtrent de 2016+ Macbook Pro’s.

  Wel is er kort na de release een probleem geweest met opgeblazen speakers door foutieve Bootcamp drivers. Dit zou softwarematig zijn opgelost door Apple. Ik maak echter totaal geen gebruik van Bootcamp, dus de oorzaak zal in mijn geval waarschijnlijk ergens anders liggen.

  Ik weet dat de speaker assembly een geheel vormt met de top-case. Dit betekent dat mijn goed functionerende toetsenbord straks vervangen zal worden met een ander exemplaar.

  Aangezien niet bekend is of het toetsenbord onderhuids een revisie heeft gehad, voelt het weg brengen van mijn Macbook minder vertrouwd dan ik van Apple gewend ben. De kans lijkt reëel dat ik na reparatie een toetsenbord heb dat vaker voor problemen zorgt.

  Ik weet dan ook vrij zeker dat ik deze Macbook Pro vroeger zal inruilen op een nieuwe machine dan ik had verwacht. Vooral omdat ik dacht een goede investering voor de komende vijf jaar te doen, toen ik bijna drieduizend eypos stuk sloeg op Apples nieuwe pièce de resistance.

  Misschien, heel misschien, dramatiseer je het wat teveel.

  Hou er rekening mee dat je met dat speakerprobleem gewoon pech kunt hebben. Ik heb nergens anders iets dergelijks gelezen in samenhang met toetsenbord-defecten. Ik heb ook wel eens een maandagochtend-exemplaar van iets gehad. Zolang het euvel wordt verholpen is er niet zoveel aan de hand.
  Het kan best dat je “na reparatie een toetsenbord heb dat vaker voor problemen zorgt”. Dat kan altijd, namelijk. Maar aangezien het een minderheid van de MBP’s lijkt te treffen en die bovendien onder het reparatieprogramma vallen, gaat het om een beperkt risico.
  …dus is het misschien wat erg vroeg om een drieduizend euro kostende machine nu al af te schrijven. Zeker als je hem zegt in te willen ruilen tegen een nieuwe machine die nog helemaal niet bestaat en die waarschijnlijk zijn eigen nukken zal hebben.
  Hoe het “voelt” is natuurlijk helemaal aan jou. Maar afgaand op het bovenstaande is dat gevoel misschien niet helemaal de beste basis voor beslissingen.

 • Profielfoto
  maconly

  Goede machine’s

   

  zwellende accu’s slecht toetsenboard en dat voor dat geld.

   

  als ze er dan een beter klavier in zetten maar volgens mij krijg je gewoon zo’n zelfde terug.

  als je in de hoogst prijsklasse levert moet het gewoon goed zijn.

   

  arme Steve zijn bedrijf wordt verkwanseld door prutsers.

   

  toetsen van mn airbook zijn beter dan  van m’n pro.

 • Profielfoto
  maconly

  Hydrarchos op 23 juni 2018 23:43

  Oldekamp op 23 juni 2018 22:45
  Het feit blijft echter dat de speakers werkelijk ‘uit het niets’ overleden.:(

  Ik denk dan ook dat er niet alleen sprake is van een design flaw in het toetsenbord, maar ook in of rondom de speakers. Daarom ben ik bang dat het probleem na reparatie zal terugkeren.  Er komt niet veel relevants naar voren bij een search over speakerproblemen omtrent de 2016+ Macbook Pro’s.

  Wel is er kort na de release een probleem geweest met opgeblazen speakers door foutieve Bootcamp drivers. Dit zou softwarematig zijn opgelost door Apple. Ik maak echter totaal geen gebruik van Bootcamp, dus de oorzaak zal in mijn geval waarschijnlijk ergens anders liggen.

  Ik weet dat de speaker assembly een geheel vormt met de top-case. Dit betekent dat mijn goed functionerende toetsenbord straks vervangen zal worden met een ander exemplaar.

  Aangezien niet bekend is of het toetsenbord onderhuids een revisie heeft gehad, voelt het weg brengen van mijn Macbook minder vertrouwd dan ik van Apple gewend ben. De kans lijkt reëel dat ik na reparatie een toetsenbord heb dat vaker voor problemen zorgt.

  Ik weet dan ook vrij zeker dat ik deze Macbook Pro vroeger zal inruilen op een nieuwe machine dan ik had verwacht. Vooral omdat ik dacht een goede investering voor de komende vijf jaar te doen, toen ik bijna drieduizend eypos stuk sloeg op Apples nieuwe pièce de resistance.

  Misschien, heel misschien, dramatiseer je het wat teveel.

  Hou er rekening mee dat je met dat speakerprobleem gewoon pech kunt hebben. Ik heb nergens anders iets dergelijks gelezen in samenhang met toetsenbord-defecten. Ik heb ook wel eens een maandagochtend-exemplaar van iets gehad. Zolang het euvel wordt verholpen is er niet zoveel aan de hand.
  Het kan best dat je “na reparatie een toetsenbord heb dat vaker voor problemen zorgt”. Dat kan altijd, namelijk. Maar aangezien het een minderheid van de MBP’s lijkt te treffen en die bovendien onder het reparatieprogramma vallen, gaat het om een beperkt risico.
  …dus is het misschien wat erg vroeg om een drieduizend euro kostende machine nu al af te schrijven. Zeker als je hem zegt in te willen ruilen tegen een nieuwe machine die nog helemaal niet bestaat en die waarschijnlijk zijn eigen nukken zal hebben.
  Hoe het “voelt” is natuurlijk helemaal aan jou. Maar afgaand op het bovenstaande is dat gevoel misschien niet helemaal de beste basis voor beslissingen.

  Oh dank u almachtige apple dat ik voor 3 k een machine met gebreken mag kopen.

  apple is inhalig aan beide zijde, inhalig bij inkoop en inhalig bij verkoop.

   

  wat is dit trouwens een bagger site geworden scroll jezelf achterlijk op je phone, voordat je een reactie kan geven.

   

  gaan mee in de apple kwaliteit.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Oldekamp op 23 juni 2018 14:58
  Als Apple-fan en hardwerkende student heb ik flink gespaard om dit keer de 15” te kunnen aanschaffen. Bijna €3000,- met studentenkorting, daarvoor mag je toch wel wat verwachten?  Het voelt echter alsof ik in de kou sta! ?

   

  €3000 voor een laptop als student?! Ik hoop niet dat je later ondernemer wordt, want dan zullen dit soort investeringen je snel nekken…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  maconly op 24 juni 2018 06:42
  als je in de hoogst prijsklasse levert moet het gewoon goed zijn.

  arme Steve zijn bedrijf wordt verkwanseld door prutsers.

  Die overtuiging heb ik helaas al langer. Op het gebied van de iPhone heb ik al meerdere toestellen met slechte ervaring. En dan niet alleen technisch (kloteaccu) maar ook qua garantie/service. Voor 29 Euro kun je je accu laten vervangen. Ik dus 29 Euro kwijt (want dat rekenen ze als onderzoekskosten) maar geen nieuwe accu.

  En dit spreidt zich uit als een olievlek over alle producten. Ranzig onbeschofte winstmarges gecombineerd met de service van een goedkoop B-merk. Erg triest…

 • Profielfoto
  Ziegler

  @maconly

  Volgens mij kan je je gewoon uitschrijven hoor. Het is niet zo dat ik heel erg geniet van je zonnige humeur.

 • Profielfoto
  bartb112

  Net gesproken met een repair center, misschien vervangen ze je toetstenbord.
  Eerst willen ze hem onderzoeken en schoonmaken, mochten er dan problemen zijn dan vervangen ze het toestenbord. Pffffffff

 • Profielfoto
  Warmerfare

  “Er is veel te doen om het vlinder­toetsenbord van de 12-inch MacBook en MacBook Pro. De toetsen erg kwetsbaar gebruikers klagen over toetsen die defect raken. Vooral als er kleine stofjes of kruimels tussen komen.”

  Erg slordig…