Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg OMT Specials 26 juni 2018
Leestijd: 3 minuten

Mac: externe harde schijf formatteren in drie stappen

Heb jij een externe schijf die overvol zit en wil je hem in één keer wissen? Dan kun je hem het best formatteren. Doe dit ook met nieuwe schijven alvorens gebruik. Het is altijd een slim idee om de schijven voor het gebruik optimaliseren naar jouw gebruik. Hoe? Dat vertellen we hieronder.

1) Kies de juiste schijfstructuur

Bij het formatteren van een harde schijf kun je ook een schijfstructuur kiezen. Het is belangrijk om de juiste structuur te kiezen past bij het doel van de schijf. Dit zijn de verschillende structuren waaruit je kunt kiezen:

  • APFS: Heeft de APFS-structuur en werkt op moderne Macs met macOS High Sierra of nieuwer. Aanbevolen keuze.
  • APFS (gecodeerd): Heeft de APFS-structuur en is met een wachtwoord beveiligd. Dit is aanbevolen voor een schijf privégegevens, maar gaat mogelijk wel ten koste van de prestaties.
  • APFS (hoofdlettergevoelig): Heeft de APFS-structuur en bestands- en mapnamen zijn hoofdlettergevoelig. Dit wil zeggen dat de mappen ‘Huiswerk’ en ‘HUISWERK’ als twee verschillende mappen worden beschouwd. Niet aanbevolen.
  • APFS (hoofdlettergevoelig, gecodeerd): Combinatie van bovenstaande twee opties. Niet aanbevolen.
  • Mac OS Uitgebreid (journaled): Heeft de Mac-structuur (Journaled HFS Plus) en werkt met alle oudere macOS en OS X-versies. Aanbevolen voor maximale compatibiliteit met oudere Macs.
  • Mac OS Uitgebreid (journaled, gecodeerd): Heeft de Mac-structuur (Journaled HFS Plus) en is met een wachtwoord beveiligd. Dit is aanbevolen voor een schijf privégegevens, maar gaat mogelijk wel ten koste van de prestaties.
  • Mac OS Uitgebreid (hoofdlettergevoelig, journaled): Heeft de Mac-structuur (Journaled HFS Plus) en mapnamen zijn hoofdlettergevoelig. Dit wil zeggen dat de mappen ‘Huiswerk’ en ‘HUISWERK’ als twee verschillende mappen worden beschouwd. Niet aanbevolen.
  • Mac OS Uitgebreid (hoofdlettergevoelig, journaled, gecodeerd): Combinatie van bovenstaande twee opties. Niet aanbevolen.
  • MS-DOS (FAT): Gebruik deze optie voor schijven die compatibel moeten zijn met Windows en maximaal 32 GB groot zijn. Let op: bestanden mogen bij deze format niet groter zijn dan 4 GB.
  • ExFAT: Gebruik deze optie voor schijven die compatibel moeten zijn met Windows en groter zijn dan 32 GB.

2) Schijfhulpprogramma Mac openen

Ga naar Programma’sHulpprogramma’sSchijfhulpprogramma en selecteer welke schijf je wil formatteren. Let op: in dit programma heet het formatteren van een schijf ‘Wis’. Logischerwijs wil je deze functie gaan gebruiken.

Klik/tap voor groter.

3) Naam en structuur instellen

Zodra je de schijf hebt aangevinkt en op wis klikt, krijg je een kort keuzemenu. Hier kies je de juiste structuur. Je kunt een harde schijf altijd meerdere malen formatteren, maar verdiep je met de uitleg hierboven eerst in de schijfstructuur en maak meteen de juiste keuze.

Klik/tap voor groter.

Nu je alles hebt ingesteld kun je de harde schijf wissen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van het type schijf en de grootte.

One More Thing-hulplijn

Heb jij een brandende vraag? Kom je ergens niet uit of ben je een instelling na de laatste iOS- of macOS-update kwijt? Ga naar de tip-pagina van One More Thing of vraag het de experts op ons forum.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Mac: externe harde schijf formatteren in drie stappen
Sluiten