Refurbished Apple-verkoper Leapp failliet

Door: Raymon Mens - 19 reacties

De markt voor refurbished Apple-producten zoals de iPhone is booming, maar Leapp heeft het niet gered. Het bedrijf is vrijdag door rechtbank Amsterdam van failliet verklaard. Alle winkels blijven voorlopig gesloten en de webshop is offline gehaald.

Leapp opende zijn deuren in 2011 en breidde de laatste jaren in rap tempo uit. Oprichter Rogier van Camp zegt tegen vaksite RetailNews dat die expansiedrift het bedrijf fataal is geworden. De keten begon 25 winkels in Nederland, 5 in België en 3 in Duitsland.

Geld was simpelweg op

Volgens van Camp zorgde snelle uitbreiding voor een krappe financiële positie. Het is de afgelopen maanden ook niet gelukt om nieuw kapitaal op te halen. De verkoper van opgelapte Apple-producten had aanvankelijk uitstel van betaling aangevraagd, maar dat is afgelopen vrijdag omgezet in een faillissement. Er komen ongeveer 200 medewerkers op straat te staan.

Leapp
Klik/tap voor groter.

Op de website van de winkelketen is te lezen dat er gezocht wordt naar kandidaten voor een doorstart. Klanten die nog op een bestelling wachten en die betaald hebben, krijgen hun apparaat alsnog geleverd. Bestellingen die bij een winkel afgehaald moeten worden, zijn geannuleerd. Leapp zegt dat de garantie op producten in principe is komen te vervallen, tenzij een overname-kanididaat een regeling treft. Dit is vrij gebruikelijk in retail, maar er is blijkbaar nog geen geen concrete kandidaat voor een doorstart in zicht.

Refurbished producten zijn een gok

Hoewel er steeds meer winkels die opgelapte Apple-producten aanbieden zijn, blijft het kopen van een refurbished product een gok. De consumentenbond onderzocht enkele maanden geleden een aantal refurbished iPhones en noemde het een overwegend slechte deal.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  RoyB

  Zonde was een leuk concept. En een leuk plek om stage te lopen. Maar voor iemand met een beetje kennis is het echt overpriced en kun je net zo goed iets via Marktplaats opzoeken

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Domme actie zo’n snelle uitbreiding. Dat was oa ook de oorzaak van het faillissement van iCentre, hoewel daar de enorme braindrain van personeel in veel zaken en giga-verslechtering van het assortiment sinds de overname ook meegeholpen moet hebben

  Ik heb wel ‘s gekeken bij Leapp. Ik vond de producten te oud en veel te duur. En zou zelf sowieso nooit een MacBook etc tweedehands of refurbished kopen. Je weet nooit wat de vorige eigenaar er mee uitgehaald heeft. Ik koop altijd alles nieuw. Blijkt altijd een goede investering.

 • Profielfoto
  Niels

  Overpriced en uit diverse onderzoeken gebleken dat ze slechte kwaliteit ‘refurbished’ leveren. Je bent net zo goed af bij de gemiddelde marktplaats verkoper, want die ‘garanties’ die ze aanboden waren ook niets waard.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ik schrik er inderdaad niet van. een iMac van 4 jaar oud was vaak nog geen 200€ goedkoper als een nieuwe. iPhones waren er vaak zelfs duurder als een nieuwe…

 • Profielfoto
  iPhonefans

  Verbaast mij ook niet.
  Weet uit directe hand dat auto handel ook zo werkt.
  Je maakt het schoon en glimmend.
  En als 10% binnen 3 mond komt met klachten los je die op. Per saldo verdien je veel held.

  Vond Leap ook nix en te diur

 • Profielfoto
  FABMAC

  Niet zo gek toch. Ooit binnen gweest en waren drukker met hun eigen telefoon dan met het helpen van klanten. En daar stond tegenover ook nog een behoorlijke prijs. Nou, dan ga je wel deurtje verder.

 • Profielfoto
  Joid

  Dat was oa ook de oorzaak van het faillissement van iCentre, hoewel daar de enorme braindrain van personeel in veel zaken en giga-verslechtering van het assortiment sinds de overname ook meegeholpen moet hebben

  @MacAanZee waar haal je deze wijsheden vandaan? Poneer geen verzinsels als waarheid. Dat staat zo dom.

  On topic; dit Leapp niet zoals verwacht. Maar verbazingwekkend is dit natuurlijk allemaal niet.

 • Profielfoto
  HHi Mac

  Joid op 9 juni 2018 23:11

  Dat was oa ook de oorzaak van het faillissement van iCentre, hoewel daar de enorme braindrain van personeel in veel zaken en giga-verslechtering van het assortiment sinds de overname ook meegeholpen moet hebben

  @MacAanZee waar haal je deze wijsheden vandaan? Poneer geen verzinsels als waarheid. Dat staat zo dom.

  On topic; dit Leapp niet zoals verwacht. Maar verbazingwekkend is dit natuurlijk allemaal niet.

  On topic Joid, wel dan graag argumentatie van je waarom, dat staat anders zo dom;-)

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Leapp, het beste voorbeeld van “goedkoop is duurkoop”. Good riddance!

 • Profielfoto
  Joid

  @HHi Mac, graag dan wel een verduidelijking van welke waarom, anders is jouw vraag weer zo dom

  Maar laat ik er vanuit gaan dat je tegenargumentatie zoekt over het uit de lucht gegrepen iCentre verhaal van MacAanZee. Snelle uitbreiding van iCentre had daar dus helemaal niets mee te maken. En ook die ‘braindrain’ is natuurlijk volledig subjectief. Hartstikke tof dat jij meer weet dan de zaterdagmiddagstudent in de winkel, maar dat heeft niets te maken met een braindrain. Die alomwetende en zelfbevlekkende OMT klant is niet de doelgroep voor een APR of voor Leapp. En laten we eerlijk zijn; die OMT klant koopt zijn spulletjes in de meeste gevallen al gewoon bij Apple online. Zij komen enkel naar die lokale winkel als er Apple Watches goedkoop in te slaan zijn.

  Ten tijde van Basgroup en daarna heeft iCentre enkel zwarte cijfers gehad. Door de teloorgang van Dixons werd iCentre meegetrokken in de ellende. De formule zelf functioneerde en draaide prima. Daarna bij The Phone House werd het een herhaling van zetten. En uiteindelijk is iCentre zelf toen niet eens failliet gegaan.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik wens trouwens Onlymac te Leiden hetzelfde lot toe. Overpriced (MBP uit 2009, core2duo, HARDE SCHIJF voor 650 euro bijvoorbeeld. Gelukkig zie je er amper een mens.  Zeker voor de niet Apple kenner moet het glashelder zijn hoe oud zo’n Mac is en niet aan de hand van specs moeten gaan Googelen hoe oud het apparaat, of dit apparaat nog mee kan met de software-updates e.d.

 • Profielfoto
  html-junky

  @thx-1138 vergeet niet dat ze misschien voor 400 euro de computer hebben ingekocht en dat er na de btw en andere kosten van de 650 euro niet veel overblijft als winst

 • Profielfoto
  Rob176

  Veel te duur; je waande je in een Apple store met ditto prijzen!

 • Profielfoto
  TandMac

  jammer.

   

 • Profielfoto
  donut

  Voor tweedehands Apple spullen wordt vaak de hoofdprijs gevraagd, alsof de tijd heeft stilgestaan.

  Als ik tweedehands verkoop ide prijs 2/3 of minder van de aanschaf. Dat is realistisch en verkoopt snel.

  Wat bij mij meespeelt is dat tweedehands hergebruik is wat ik toejuich.

  Heb moeite met het weggooien van spullen.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Dus het artikel meldt dat de uitbreiding van de keten heeft geleid tot het faillissement en men begint hier over de te hoge prijzen.

  Zolang het eerste verslag van de curator er nog niet ligt, valt er weinig zinnigs over de oorzaak te zeggen.

  Kennelijk heeft een schuldeiser het faillissement aangevraagd, wat dus meer over de kosten zegt, dan over de verkopen. De verkopen kunnen best goed gaan, maar als je teveel hooi op je vork neemt, door veel verplichtingen aam te gaan, dan kan dat ondanks goede verkopen hiertoe leiden.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  html-junky op 10 juni 2018 09:29
  @thx-1138 vergeet niet dat ze misschien voor 400 euro de computer hebben ingekocht en dat er na de btw en andere kosten van de 650 euro niet veel overblijft als winst

  En daar moet dan nog het dure pand en personeel van betaald worden. Geen haalbaar bedrijfsmodel als je het mij vraagt.

   

 • Profielfoto
  TandMac

  Het is een beetje zoals het Easy-M verhaal in België.

  Veel geinvesteerd, goede winkel en ….. pech. Som loopt het niet zoals voorzien. Schuldeisers, banken die de geldkraan dichtdraaien……

  “Zij die zonder zonden zijn, Twitteren het hardst.”