iPhone slachtoffer van handelsoorlog China en VS

Door: Jan de Raab - 13 reacties
Apple handelsoorlog

China en de VS zijn verwikkeld in een handelsoorlog. President Trump wil een importbelasting van 25 procent op Chinese goederen ter waarde van 50 miljard dollar. De iPhone lijkt hier het slachtoffer van te worden.

Vooralsnog was de algemene tendens dat consumentenproducten in grote lijnen waren vrijgesteld van de beruchte heffingen. Maar de boel escaleert en een handelsadviseur van het Witte Huis zei zich vandaag niet bewust te van een vrijstelling van de importtarieven op Apple-producten zoals de iPhone.

Apple speelbal in handelsoorlog

Als Apple ervoor kiest om de extra heffingen door te berekenen aan consumenten, kunnen de prijzen van de iPhone, iPad en Mac in de VS aanzienlijk stijgen. Apple lijkt ook een soort speelbal te zijn geworden van Washington en Peking. Nadat The New York Times berichtte dat Apple niet het leidend voorwerp in de handelsoorlog was, wist Peter Navarro, handelsadviseur van het Witte Huis, niet hoe snel hij tegen CNBC moest schreeuwen dat er geen uitzondering voor Apple gemaakt wordt.

iPhones in doos
Klik/tap voor groter.

Made in China…of toch niet?

Apple-CEO Tim Cook zegt vaak gezegd dat de iPhone niet in China is gemaakt. Het toestel wordt daar geassembleerd door Foxconn. Het ontwerpwerk gebeurt echter in de VS en veel componenten worden ook in Amerika geproduceerd. Desalniettemin zou de regering van Trump importheffingen kunnen opleggen op iPhones wanneer deze vanuit China worden geïmporteerd.

De diplomatieke skills van Tim Cook worden hiervoor behoorlijk op de proef gesteld. De Apple-topman heeft een bijzondere relatie met Donald Trump. Hoewel hij het beleid van de president vaak afkeurt, kunnen de twee elkaar vinden in het thema belastingverlagingen. Daarnaast er is nog een andere factor in het voordeel van Apple: Trump draagt ​​op elk moment van de dag ten minste twee iPhones. Hij heeft er een om mee te bellen, en een voor Twitter.

Tim Cook Donald Trump
Klik/tap voor groter.

Apple heeft veel te verliezen in de Amerikaanse handelsoorlog met China. De iPhone wordt niet alleen in China geassembleerd, maar het bedrijf haalt ook 20 procent van zijn omzet uit de verkoop in China. Als het land tegenmaatregelen aankondigt, kan Apple dubbel getroffen worden.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Edwin

  Produceren en assembleren in beide landen zou het probleem oplossen lijkt mij. Alleen moet er in Amerika wel een fabriek voor ingericht worden en personeel aangenomen worden. Dan kunnen ze daar produceren voor de Amerikaanse markt, en in China voor de chinese markt.

 • Profielfoto
  Night

  En wat zou zo’n geheel nieuwe fabriek in Amerika gaan kosten? Volgens mij wordt een iPhone daar nóg duurder van dan wanneer er importheffingen op geheven worden… ?

 • Profielfoto
  EGrafland

  Edwin, Night, het wordt niet alleen veel duurder dan importheffingen, het is gewoon niet te doen. Er wordt al langer druk op Apple uitgeoefend om in de VS te produceren, maar dat komt er nauwelijks van.
  Het gaat niet om één fabriek, maar een soort ecosysteem van fabrieken en fabriekjes die in China al jaren bezig zijn om het hele lever- en productieproces te perfectioneren en steeds weer aan te passen voor de nieuwe modellen en componenten, met daarachter nog een enorm reservoir aan arbeiders die bereid zijn zich lange dagen kapot te werken.
  Het gaat dus niet gebeuren.
  Als er al iets positiefs aan te vinden is, dan is dat er een kans is dat de prijzen in Europa gaan zakken – telefoons die ze in Amerika niet meer kwijt kunnen vanwege de hoge prijs, gaan naar elders in de wereld.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Niet piepen als het even tegen zit.

 • Profielfoto
  Night

  Ik geloof nooit dat Trump een tweede ambtstermijn gaat halen. En dan waait de wind ineens weer de andere kant op. Even door de ‘blonde’ apple heen bijten en dan zien we wel weer verder.

 • Profielfoto
  steveb

  @ EGrafland
  Zou e het misschien nog slimmer kunnen?
  Momenteel is het zo dat de iPhone in verschillende versies gemaakt wordt. De amrrikaanse heeft andere antenne instelingena

  Wat als de Apple lobby nu eens helpt om van 5g een wereldwijde standaard te maken met overal dezelfde antenne frequenties.
  Dan kunnen Amerikanen hun iPhone hier kopen en is het nog beter voor onze economie.

  Of wat als Apple foxcon koopt en de hoofdzetel van foxconn verhuisd naar Amerika
  Lol
  Daar zullen Nog VEEL discuties over zijn
  Ik kijk al uit naar de komkommertijd geruchten. Dat wordt nog lachen

 • Profielfoto
  Frans

  Als er al iets positiefs aan te vinden is, dan is dat er een kans is dat de prijzen in Europa gaan zakken – telefoons die ze in Amerika niet meer kwijt kunnen vanwege de hoge prijs, gaan naar elders in de wereld.

  Tenminste, als de EU geen importheffing op deze Amerikaanse iPhones gaat heffen, want dat zou ook zomaar kunnen gebeuren.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Apple is hard bezig om massaal robots in te zetten in de productie. Dan maakt het minder uit waar de productie is.

 • Profielfoto
  aaa

  Weten jullie het nog toen de Mac Pro uit kwam ? Hij wordt compleet gemaakt in de VS. Nou die zelfde fabriek staat waarschijnlijk niets te doen, dus daar kunnen mooi de iPhones gemaakt worden.

 • Profielfoto
  donut

  Voorzover ik weet treft China en Europa vooral de de Trump stemmers met tariefsverhogingen voor vlees, landbouwproducten en jeans, Harley Davidson etc.

  De high tech sector treffen is niet slim, want daar is Europa ook afhankelijk van.

   

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Night op 20 juni 2018 21:18
  Ik geloof nooit dat Trump een tweede ambtstermijn gaat halen. En dan waait de wind ineens weer de andere kant op. Even door de ‘blonde’ apple heen bijten en dan zien we wel weer verder.

  Denk je dat? In Amerika is een enorme movement bezig voor het rechtse, republikeinse belang en de linkse democraten stellen daar tot op heden nog niet veel tegenover. Onder Trump is de werkloosheid lager dan ooit en neemt hij populaire beslissingen als uit het klimaatakkoord stappen. Ook is hij op de hand van wapenbezitters en dan heb je toch al een flink aantal stemmen te pakken.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Die iPhone is niet toevallig dubbel slachtoffer. China wil graag de Huawei stimuleren, Amerika wil graag de productie in de US stimuleren.

  Neen, Apple gaat niet ontsnappen. Hoewel nu iedereen naar de US kijkt vanwege de geweldig indrukwekkende IT sector, India en China lopen nauwelijks achter. Nu al komen veel IT-ers uit India en worden vooral niet in de US opgeleid. Dat de IT sector een episch centrum in de US heeft voelt mogelijk als onwrikbaar, dat is het niet. Deze handelsoorlog gaat een verschuiving geven. Waar de productie (assemblage) al in Azie plaatsvond, straks ook design en ontwikkeling.

  Trump gaat zich over twee/drie jaar verdedigen, dat hij dat al zag aankomen en dat met die handelsoorlog wilde voorkomen. Grootste BS aangezien die oorlog deze verschuiving juist initieert. Trump krijgt nog een tweede termijn.

  (make Amerika great again lukt niet als het al great was in de first place. Putin heeft zijn Rusland wel van de afgrond gered, hij heeft wel zijn land great again gemaakt)

 • Profielfoto
  Hans V R

  Als voor Europa de iPhones en iPads ook 25% duurder worden zou dat toch knap vervelend worden.