Jan de Raab
Jan de Raab Apple Inc. 20 juni 2018
Leestijd: 2 minuten

iPhone slachtoffer van handelsoorlog China en VS

China en de VS zijn verwikkeld in een handelsoorlog. President Trump wil een importbelasting van 25 procent op Chinese goederen ter waarde van 50 miljard dollar. De iPhone lijkt hier het slachtoffer van te worden.

Vooralsnog was de algemene tendens dat consumentenproducten in grote lijnen waren vrijgesteld van de beruchte heffingen. Maar de boel escaleert en een handelsadviseur van het Witte Huis zei zich vandaag niet bewust te van een vrijstelling van de importtarieven op Apple-producten zoals de iPhone.

Apple speelbal in handelsoorlog

Als Apple ervoor kiest om de extra heffingen door te berekenen aan consumenten, kunnen de prijzen van de iPhone, iPad en Mac in de VS aanzienlijk stijgen. Apple lijkt ook een soort speelbal te zijn geworden van Washington en Peking. Nadat The New York Times berichtte dat Apple niet het leidend voorwerp in de handelsoorlog was, wist Peter Navarro, handelsadviseur van het Witte Huis, niet hoe snel hij tegen CNBC moest schreeuwen dat er geen uitzondering voor Apple gemaakt wordt.

iPhones
Klik/tap voor groter.

Made in China…of toch niet?

Apple-CEO Tim Cook zegt vaak gezegd dat de iPhone niet in China is gemaakt. Het toestel wordt daar geassembleerd door Foxconn. Het ontwerpwerk gebeurt echter in de VS en veel componenten worden ook in Amerika geproduceerd. Desalniettemin zou de regering van Trump importheffingen kunnen opleggen op iPhones wanneer deze vanuit China worden geïmporteerd.

De diplomatieke skills van Tim Cook worden hiervoor behoorlijk op de proef gesteld. De Apple-topman heeft een bijzondere relatie met Donald Trump. Hoewel hij het beleid van de president vaak afkeurt, kunnen de twee elkaar vinden in het thema belastingverlagingen. Daarnaast er is nog een andere factor in het voordeel van Apple: Trump draagt ​​op elk moment van de dag ten minste twee iPhones. Hij heeft er een om mee te bellen, en een voor Twitter.

Tim Cook Donald Trump
Klik/tap voor groter.

Apple heeft veel te verliezen in de Amerikaanse handelsoorlog met China. De iPhone wordt niet alleen in China geassembleerd, maar het bedrijf haalt ook 20 procent van zijn omzet uit de verkoop in China. Als het land tegenmaatregelen aankondigt, kan Apple dubbel getroffen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone slachtoffer van handelsoorlog China en VS
Sluiten