Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 juni 2018

iPhone als autosleutel: Apple werkt aan nieuwe standaard

Het gebruik van je iPhone als autosleutel is geen nieuw idee. In 2009 was Mercedes-Benz de eerste fabrikant die ermee experimenteerde. Tegenwoordig doet Tesla dat in de Model 3 met Bluetooth en NFC.

Hoewel het idee niet nieuw is, zijn voertuigen die je met een smartphone kunt ontgrendelen nog steeds zeldzaam. Daarom is het tijd voor een universele standaard die alle fabrikanten kunnen gebruiken, en dat is precies waar Apple samen met een aantal andere auto- en smartphonemakers aan werkt.

The Car Connectivity Consortium

Apple is onderdeel van The Car Connectivity Consortium (CCC). Een groep bedrijven die werkt aan een universele standaard voor het ontgrendelen van voertuigen met smartphones. Hun eerste specificatie, genaamd Digital Key Release 1.0 is in voorbereiding. Deze standaard moet fabrikanten in staat stellen om de ontgrendelfunctie op een veilige manier toe te voegen. Door deze standaard moet iedere smartphone met iedere auto gaan werken.

Tesla iPhone app

De standaard vertrouwt nu volledig op NFC om te werken, terwijl de gevoelige informatie wordt opgeslagen op een beveiligd geheugen in het voertuig. De gebruiker kan zijn smartphone gebruiken om de deuren te openen en zelfs de motor starten. Fabrikanten hoeven zelf alleen nog maar de noodzakelijke netwerkinfrastructuur en apps te creëren.

Veel automakers aan boord

Deze standaard in wording wordt door Audi al in sommige modellen gebruikt. Volkswagen heeft al aangekondigd de Digital Key binnenkort in gebruik te nemen. Onder de bedrijven die aan deze standaard werken, vinden we ook BMW, General Motors en Hyundai. Aan de kant van de smartphonefabrikanten zijn Apple, Samsung en LG aan boord.

Kunnen we de NFC-chip van de iPhone straks als autosleutel gebruiken? Dit lijkt zeer waarschijnlijk, maar laat nog wel even op zich wachten. Versie 2.0 van de Digital Key-standaard staat voor 2019 gepland. Deze versie zou interoperabel en breed inzetbaar moeten zijn. Mogelijk hebben we de eerste iOS 13-functie hiermee al gespot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone als autosleutel: Apple werkt aan nieuwe standaard
Sluiten