Gerucht: iPhone schakelt in 2019 over op USB-C

Door: Raymon Mens - 12 reacties
iPhone USB-C Lightning 16x9
Afbeelding via: Belkin

USB-C is de toekomst, niet alleen van de Mac, maar als we een nieuw gerucht dat door DigiTimes de wereld in is geholpen moeten geloven. Volgens de de Taiwanese site zit er vanaf 2019 geen Lightning-aansluiting meer aan de onderkant van de iPhone, maar een USB-C-poort.

De site heeft een wisselend track-record en baseert zich op niet nader genoemde Apple-leveranciers. De iPhone zou dit jaar al met een USB-C-lader komen en volgend jaar een USB-C-poort aan de onderkant hebben.

USB-C is logisch, maar heeft ook nadelen

De keuze om over te schakelen naar USB-C is best logisch. Het is inmiddels dé standaard op smartphones en de Mac is sinds 2016 helemaal over op USB-C. In de praktijk zijn er echter wel wat subtiele verschillen. Zo is de USB-C-connector iets dikker dan de Lightning-stekker en dat gaat tegen Apple’s wens in om zijn producten jaarlijks te verfijnen. De iPhone X is echter aanzienlijk dikker dan zijn voorganger en mogelijk zet de iPhone X Plus die trend voort.

iPhone onderkant
Klik/tap voor groter.

Maar eerst een USB-C-snellader in de doos

Apple maakt de overstap naar USB-C naar verluidt in stapjes. Volgens een eerder gerucht kunnen we vanaf september dit jaar namelijk rekenen op een snellader op basis van USB-C in de doos. Momenteel levert Apple nog een kleine, 5 watt lader mee, maar dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Bij die USB-C-lader wordt dit jaar nog wel een USB-C-naar-lightning-kabel geleverd, maar wie weet is dat in 2019 verleden tijd en kan straks iedere USB-C-kabel gebruikt worden.

USB-C naar Lightning
Klik/tap voor groter.

Als je het ons vraagt, is een overstap naar USB-C een klein beetje zinloos. Het is echt een kwestie van persoonlijk gevoel, maar de Lightning-kabel werkt op dagelijkse basis prettiger dan USB-C. Lightning gebruikt een mannelijke connector die kleiner en sterker is, terwijl USB-C een vrouwelijke, lege connector gebruikt. Dit hoeft Apple er echter niet van te weerhouden om te veranderen. Als we zouden moeten wedden op een verandering, zouden we echter inzetten op de regelrechte stopzetting de fysieke connector, in plaats van de overgang naar een nieuwe standaard.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  USB-C heeft ook nadelen, maar er worden geen substantiële nadelen gegeven? (Als in: Ja iets groter dan lightning, hij past gewoon wel in het toestel dus een echt nadeel is dat niet)

  Ze hadden lightning al 3 jaar geleden al moeten wegkikkeren toen ook macbooks overschakelden op USB-C.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Dashter op 12 juni 2018 15:42
  (…)

  Ze hadden lightning al 3 jaar geleden al moeten wegkikkeren toen ook macbooks overschakelden op USB-C.

  A.k.a.: Ze hadden van 30pin in één keer over moeten gaan (en dus wellicht iets later) op USB-C… Laat dit maar komen; lijkt me een verademing!

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Met de overstap naar USB-C zou Apple de controle over de accessoires en de inkomsten die daarmee gemoeid zijn verliezen.

   

  Daarnaast is een overstap van connectoren iets dat jarenlange planning vergt. Als Apple de overstap had willen maken, dan hadden ze dat bij de introductie van de iPhone X wel gedaan. I call bullshit.;)

 • Profielfoto
  steveb

  Klo

 • Profielfoto
  steveb

  De airpower wordt gevoed met usbC

  Voorgesteld in 2017. Geleverd in 2019

 • Profielfoto
  cwtim

  Idd zeer onwaarschijnlijk

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  eens met dashter

 • Profielfoto
  Elduderino

  Wat een gezever hier. Lightning overslaan? dankzij die aansluiting is het USB kamp uiteindelijk wakker geworden en hebben we USB-C.

  Had men eerder moeten overstappen? Nee, vergeet niet die enorme markt met  accessoires voor lightning. (Een markt welke elke andere concurrent ontbreekt, met die brakke micro USB ) En dat was niet alleen in het voordeel van Apple. Overstappen zal je in deze met beleid moeten doen.

 • Profielfoto
  tuuur

  Aangezien ik draadloos opladen veel relaxter vind maak ik me niet druk om de connector, die zit er voor Jan Doedel 🙂

 • Profielfoto
  farl4web

  Ik denk dat Jan Doedel hierboven een kijkje geeft in de toekomst.:)

  Apple houdt het zo lang mogelijk klein en in eigen beheer. Waarom zouden ze overstappen? Geen enkel voordeel aan de iPhone kant.

  Ik denk dat Apple nu als lange termijn doel heeft om de eerste te zijn zonder connector. Think different. <3

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Kunnen we niet gewoon iets a la MagSafe krijgen, aan De onderkant van Mn Fitbit zitten drie koperen puntjes en thats it. Enkel voor charging, data transfer doe ik toch gewoon via WiFi 😁. Maak je t geheel ook een stuk makkelijker waterdicht. Of gewoon alles draadloos 😎

 • Profielfoto
  NapO

  T werd tijd. Gekloot met die kabels moet is over zijn!