Na de muisarm komt de iPad-nek

Door: Jan de Raab - 6 reacties

Apple promoot de iPad graag als productieve tablet. Je kunt er je werk grotendeels op doen, maar dat is ergonomisch niet altijd verantwoord. Bij regelmatig gebruik van een tablet is de kans op nekklachten namelijk groot. Het komt inmiddels dusdanig vaak voor dat er al wordt gesproken over een iPad-nek.

Onderzoekers van de Universiteit van Nevada in Las Vegas hebben het verband tussen langdurig gebruik van een tablet en nekklachten in kaart gebracht. De iPad-nek wordt de onderzoekers gekenmerkt door een aanhoudende pijn in de nek, net boven schouders. De oorzaak is het nonchalant vasthouden en gebogen zitten tijdens het gebruik van tabletcomputers.

Vrouwen zijn het meest kwetsbaar

De uitkomst van het onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Physical Therapy Science laat zien dat de aandoening vaker voorkomt bij jong volwassenen dan bij oudere gebruikers van een tablet. Interessant is ook dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vrouwelijke iPad-gebruikers twee maal meer kans hebben om de symptomen te ontwikkelen. Sterker nog, 70 procent van de vrouwelijke respondenten meldde nekpijn te ervaren tijdens het gebruik van hun tablet. Slechts 30 procent van de mannelijke iPad-gebruikers bleek klachten te hebben. Een mogelijke verklaring is dat vrouwen de neiging hebben om hun iPad ook in een gehurkte positie te gebruiken.

Ruim 15 procent van de respondenten zei dat hun nekklachten ervoor zorgen dat ze slechter slapen. Echter was een minderheid van 46% bereid om te stoppen met het gebruik van hun tablet. Het ervaren van ongemak leidt dus niet direct tot minder gebruik van de iPad.

Een iPad-nek voorkomen

Professor Szu-Ping Lee, hoofdauteur van de studie, gaf ook een eigen interpretatie van de resultaten. Hij zei dat het onderzoek laten zien dat men ondanks de klachten blijft vertrouwen op de iPad. “Een dergelijke hoge prevalentie van nek- en schouderklachten, vooral onder de jongere bevolkingsgroepen, vormt een aanzienlijke belasting voor de samenleving,” merkte hij op.

Wat zijn de conclusies die we op basis van deze studie kunnen trekken? In ieder geval kunnen we vaststellen dat een goede rugondersteuning tijdens het gebruik van de iPad essentieel is om klachten te voorkomen. Door een gezonde zithouding te trainen kunnen ernstige klachten worden voorkomen. De iPad-nek ontstaat namelijk niet van de ene op de andere dag, maar ontstaan pas na een langere periode. Door vroeg in te spelen op het ontstaan van deze klachten kan erger worden voorkomen.

Cult of Mac

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Niemand last van de duimen? 🤔

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het zijn gouden tijden voor de fysiotherapie.

  Als je zeker wilt zijn van een toekomstbestendige baan, dan moet je echt daar wezen.

 • Profielfoto
  Bart119

  Ik snap nog steeds niet waarom je een relatief ergonomische computer met een mooi groot scherm wil gaan vervangen door een tablet…

 • Profielfoto
  tuuur

  Nou Bart119 ik zal je even helpen dan, want vanaf mijn eerste iPad staat mijn pc meer uit dan aan en is zelfs mijn stroomverbruik erdoor verbeterd 👍🏼.
  En ik voel me goed in het Apple ecosysteem, want of ik nu m’n iPhone of iPad gebruik alles wordt netjes gesynchroniseerd en (vrijwel) geen last van Google 😁

 • Profielfoto
  Vilscon

  tuuur op 26 juni 2018 13:59
  Nou Bart119 ik zal je even helpen dan, want vanaf mijn eerste iPad staat mijn pc meer uit dan aan en is zelfs mijn stroomverbruik erdoor verbeterd 👍🏼.
  En ik voel me goed in het Apple ecosysteem, want of ik nu m’n iPhone of iPad gebruik alles wordt netjes gesynchroniseerd en (vrijwel) geen last van Google 😁

  Alhoewel ik zelf genoeg redenen kan bedenken waarom je een laptop of computer wilt vervangen door een iPad (en tegelijkertijd ook genoeg waarom niet..), geef je niet echt antwoord waarom iemand het zou willen he (azijnzeik modus aan:) ). Althans, tenzij het stroomverbruik en het gebruik van het Apple ecosysteem jouw argumenten zijn. Bij mij zou het namelijk eerder het gebruiksgemak, plezier en mobiliteit zijn.:)

 • Profielfoto
  Facundo

  Maradona had gisteravond duidelijk last van een ipad-nek. En van loszittende vlindertoetsen.