Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 26 juni 2018

Na de muisarm komt de iPad-nek

Apple promoot de iPad graag als productieve tablet. Je kunt er je werk grotendeels op doen, maar dat is ergonomisch niet altijd verantwoord. Bij regelmatig gebruik van een tablet is de kans op nekklachten namelijk groot. Het komt inmiddels dusdanig vaak voor dat er al wordt gesproken over een iPad-nek.

Onderzoekers van de Universiteit van Nevada in Las Vegas hebben het verband tussen langdurig gebruik van een tablet en nekklachten in kaart gebracht. De iPad-nek wordt de onderzoekers gekenmerkt door een aanhoudende pijn in de nek, net boven schouders. De oorzaak is het nonchalant vasthouden en gebogen zitten tijdens het gebruik van tabletcomputers.

Vrouwen zijn het meest kwetsbaar

De uitkomst van het onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Physical Therapy Science laat zien dat de aandoening vaker voorkomt bij jong volwassenen dan bij oudere gebruikers van een tablet. Interessant is ook dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vrouwelijke iPad-gebruikers twee maal meer kans hebben om de symptomen te ontwikkelen. Sterker nog, 70 procent van de vrouwelijke respondenten meldde nekpijn te ervaren tijdens het gebruik van hun tablet. Slechts 30 procent van de mannelijke iPad-gebruikers bleek klachten te hebben. Een mogelijke verklaring is dat vrouwen de neiging hebben om hun iPad ook in een gehurkte positie te gebruiken.

Ruim 15 procent van de respondenten zei dat hun nekklachten ervoor zorgen dat ze slechter slapen. Echter was een minderheid van 46% bereid om te stoppen met het gebruik van hun tablet. Het ervaren van ongemak leidt dus niet direct tot minder gebruik van de iPad.

Een iPad-nek voorkomen

Professor Szu-Ping Lee, hoofdauteur van de studie, gaf ook een eigen interpretatie van de resultaten. Hij zei dat het onderzoek laten zien dat men ondanks de klachten blijft vertrouwen op de iPad. “Een dergelijke hoge prevalentie van nek- en schouderklachten, vooral onder de jongere bevolkingsgroepen, vormt een aanzienlijke belasting voor de samenleving,” merkte hij op.

Wat zijn de conclusies die we op basis van deze studie kunnen trekken? In ieder geval kunnen we vaststellen dat een goede rugondersteuning tijdens het gebruik van de iPad essentieel is om klachten te voorkomen. Door een gezonde zithouding te trainen kunnen ernstige klachten worden voorkomen. De iPad-nek ontstaat namelijk niet van de ene op de andere dag, maar ontstaan pas na een langere periode. Door vroeg in te spelen op het ontstaan van deze klachten kan erger worden voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na de muisarm komt de iPad-nek
Sluiten