Apple legt misbruik iOS-adresboek aan banden

Door: Jan de Raab - 11 reacties

Apple zet rigoureuze stappen om de privacy van iPhone-gebruikers beter te beschermen. iOS-apps die de contactgegevens van iPhone-eigenaren misbruiken voor commerciële doeleinden, staan op het punt te worden verwijderd.

Veel iPhone-gebruikers realiseren zich niet dat veel apps permanent toegang hebben tot het adresboek. Die data kan ook aan derden verkocht worden om bijvoorbeeld profielen op te bouwen. Apple probeert die praktijken nog dit jaar te stoppen. In de App Store-regels staat nu bijvoorbeeld expliciet opgenomen dat dit verboden is.

Verkoop adresboek zonder toestemming

Ontwikkelaars konden lang hun gang gaan en alle iOS-contacten blijven scannen als de gebruiker daar eenmalig toestemming voor heeft gegeven. Daarmee hebben commerciële partijen meteen inzicht in je netwerk. Met een beetje geluk beschikken ze bovendien ook over een berg e-mailadressen en foto’s. Al is dat natuurlijk afhankelijk van hoe compleet je contactpersonen zijn ingevuld.

iOS Adresboek
Klik/tap voor groter.

Apps konden voorheen de contactlijst bekijken met de melding dat het noodzakelijk was voor het functioneren van de app. In de praktijk bleken het er vooral op neer te komen dat de verzamelde gegevens zijn verkocht aan databrokers. Apple gaat apps die dit nu nog doen zonder pardon verwijderen. Ook mogen apps geen contact leggen met contactpersonen. Behalve op initiatief van die gebruiker op individuele basis.

Hoe de nieuwe regels in de praktijk werken, moet nog blijken. Hoe dan ook, met de nieuwe richtlijnen kan Apple misbruik gewoon meteen in de kiem smoren. En dat is een positieve stap voor je privacy. Tot slot is er nog een verandering in de App Store-regels doorgevoerd. Die legt het minen van cryptomunten aan banden.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  vieze vuile (***) die adverteerders. Thank you Apple!

   Van Moderator: Let s.v.p. een beetje op uw taalgebruik!

 • Profielfoto
  xaddict

  Je hebt toch toestemming gegeven? Dan ben je toch zélf de idioot geweest?

 • Profielfoto
  Sannetju

  Jamie Yang op 14 juni 2018 13:08
  vieze vuile (***) die adverteerders. Thank you Apple!

  Wat zijn (***)?…. bedoel je daarmee homoseksuelen?…. waarom zijn die vies en vuil…? of zijn adverteerders (***) *proest### fijne dag nog (***)  *ahum#❤️

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…) Hoe de nieuwe regels in de praktijk werken, moet nog [hier mist een woord].

  Ik neem aan dat in de bovenstaande passage op de aangegeven plek het woord “blijken” moet staan? Zelf zet ik contactdeling eigenlijk altijd uit als niet duidelijk blijkt waarom het nodig is. [Facebook] mag mijn gegevens uiteraard sowieso niet zien. WhatsApp wel anders is nieuwe chats starten echt een crime. Andere “social media” apps hebben er hier geen toegang toe, net als bijvoorbeeld spellen… Ooit had ik ook een Farkle-spel dat toegang wilde tot mijn locatie (!?). Uiteraard níet gegeven… Goed dat Apple (nu) actief meewerkt om schimmige praktijken te stoppen…

 • Profielfoto
  puccini

  Jamie Yang op 14 juni 2018 13:08
  vieze vuile (***) die adverteerders. Thank you Apple!

  Waarom moet je zo’n taal gebruiken?

  Misschien volgende keer eerst even nadenken voordat je zulke woorden schrijft/zegt !

  Overigens denk ik niet dat de CEO van Apple hier blij mee is!

 • Profielfoto
  Athens56

  Het lijkt erop dat Mac gebruikers steeds minder vriendelijk zijn!
  Jammer..!

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Gaat het niet via Apple, dan wel via Google en Facebook. Helaas

 • Profielfoto
  monty python

  Ook al is niets 100% safe voor de datahongerigen, toch blij dat Apple hierin voorloper is. Zij gaan in ieder geval niet werkloos toekijken als er een nieuw lek komt want niet afhankelijkheid van de platte verkoop van iemands privé gegevens.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Over “regels” gesproken, als ik de “bijdrage” van Jamie Yang zie vraag ik me af of OMT niet eens de eigen regels moet nalezen, tenzij ze deze site in een soort online achterbuurt willen veranderen.

 • Profielfoto
  Night

   Het is opgemerkt en aangepast.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Prima.