Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Nieuws 29 juni 2018
Leestijd: 2 minuten

iOS 12: Siri Shortcuts komen in twee fases

Apple slaat Siri met de iOS 12-update niet over. Er werd gehoopt op een grote revisie van de digitale assistent, maar de iPhone-maker gooit het over een andere boeg. Siri krijgt ondersteuning voor snelle acties die je zelf kunt maken en aan apps kunt koppelen. Apple noemt het Siri Shortcuts.

Siri Shortcuts bestaan uit twee delen. Er zit een beperkt deel in iOS verstopt. Dat kun je meteen gebruiken. Later dit jaar kun je geavanceerde shortcuts gaan maken en kunnen ontwikkelaars Siri ook in hun apps verwerken.

Eigen commando’s maken met Siri Shortcuts

Voorheen kon Siri alleen gebruikt worden met vaststaande commando’s zoals “Bel Raymon” of “Bestel een Uber”. Apple bepaalde wanneer ondersteuning voor bepaalde apps aan SiriKit toegevoegd werd en dat was een langzaam proces. Met Siri Shortcuts kun je zelf commando’s bedenken en die aan acties in apps koppelen. Zo kun je een snelkoppeling maken om je favoriete website te openen en gewoon tegen Siri zeggen “Open iPhoneclub OMT”. Of als je sleutels zoek zijn zeggen “Waar zijn mijn sleutels?” en dat commando koppelen aan je tracker-app.

Nu alleen simpele commando’s

In eerste instantie zal iOS 12 alleen simpele commando’s als Siri Shortcuts ondersteunen. Je kunt ze via Instellingen → Siri en ZoekenTrefwoorden inschakelen. iOS 12 zal daar enkele van de acties die je het meest gebruikt tonen. Die kun je vervolgens aan een commando koppelen dat je zelf kunt opnemen. Siri en Shortcuts registreren dus wat je iPhone-gebruikspatronen zijn. Bestel je elke vrijdag een gerecht via de Thuisbezorgd-app? Dan zal Apple’s digitale assistent onderweg naar huis voorstellen om je favoriete gerechten te bestellen. Ook zal deze suggestie tegen de avond op je homescherm worden getoond.

Aanvankelijk zullen hier nog niet alle apps die je gebruikt staan, want ontwikkelaars moeten hun apps nog updaten. Apple’s eigen apps werken wel en ook apps die de NSUserActivity API van iOS 11 ondersteunen werken beperkt.

Klik/tap voor groter.

Straks kun je los met de Shortcuts-app

In een latere versie van iOS 12, waarschijnlijk iOS 12.1 voegt Apple een Siri Shortcuts-app toe. Daarmee kun je veel uitgebreidere acties bouwen die meerdere apps bedienen, variabelen gebruiken en meer. De oplettende lezer zal de Shortcuts-app al eerder hebben gezien. Apple heeft in maart 2017 Workflow overgenomen en gebruikt de techniek achter deze app nu ook gebruikt voor het automatiseren van Siri.

Klik/tap voor groter.

Zeg bijvoorbeeld: “Ik ga nu naar huis!” Siri zal dan aan je vragen wat hij moet doen. Moet de thermostaat hoger of wil moet ‘ie een bericht sturen aan je huisgenoot dat je bijna thuis bent? Die keuzes krijg je voorgeschoteld. Op deze manier kun je een reeks aan commando’s bouwen en daar een eigen ingesproken zin aan koppelen.

Met de shortcuts wordt Siri hopelijk meer dan een gimmick en kun je sneller handelen op je iPhone of iPad.

Meer iOS 12…


iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 12: Siri Shortcuts komen in twee fases
Sluiten