Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 juni 2018

Nieuw in iOS 12: smartphonegebruik onder controle met schermtijd

Met iOS 12 zet Apple een belangrijke stap in het tegengaan van telefoonverslaving. De nieuwe functie genaamd schermtijd geeft je meer inzicht in je smartphonegebruik. Daarnaast kun je limieten opleggen aan jezelf, maar ook aan bijvoorbeeld je kinderen.

De optie schermtijd is in iOS 12 te vinden in het menu Instellingen en bestaat uit een aantal functies. Allereerst is er gedetailleerd inzicht in je smartphonegebruik en je kunt jezelf ook limieten opleggen.

Inzicht in je smartphonegebruik

De eerste functie geeft je inzicht in je smartphonegebruik. De statistieken zijn behoorlijk diepgaand. Zo zie je niet alleen hoe lang je apps open had staan, maar ook in welke apps je de meeste tijd doorbrengt. iOS 12 toont ook of je je telefoon meer of minder dan gemiddeld gebruikt. De gemiddelde iPhone wordt 1 uur en 52 minuten per dag gebruikt.

Tevens wordt getoond hoe vaak je telefoon is opgepakt. Het is best confronterend om (in geval van de schrijver) te zien dat er blijkbaar iets is dat ervoor zorgt dat je om de 7 minuten op je telefoon kijkt. Wat zorgt daarvoor? Een mogelijke verklaring zijn mogelijk pushnotificaties en iOS 12 toont ook welke apps je het vaaktst lastigvallen met een bericht. Zoals te zien in onderstaand screenshot: de apps van onze Duitse en Franse collega’s kunnen er wat van.

Klik/tap voor groter.

Leg jezelf limieten op

Standaard gaat iOS 12 niet verder dan je gegevens over je smartphonegebruik tonen, maar je kunt jezelf ook limieten opleggen. De functie applimieten kan apps na een bepaalde tijd automatisch vergrendelen. Zo kom je niet in de verleiding om bijvoorbeeld drie uur YouTube te kijken.

Klik/tap voor groter.

Heb je een limiet bereikt? Dan waarschuwt iOS 12 je en wordt de app uitgeschakeld. Je kunt de limiet wel overrulen door jezelf 15 minuten extra te geven of de limiet voor één dag uit te schakelen. De applimieten synchroniseren via iCloud, dus ook op een ander iOS-apparaat wordt je niet langer in de verleiding gebracht. Deze limieten kunnen ouders ook een hun kinderen opleggen, ze zijn beschermd met een code, maar ook als onderdeel van iCloud-familiedelen in te schakelen.

Klik/tap voor groter.

Downtime en bedtijd

De laatste nieuwe functie heet ‘downtime’ en deze zorgt ervoor dat je telefoon je op gezette tijden niet stoort. Apps kunnen geen geluid maken of notificaties op je lockscreen plaatsen Deze worden automatisch naar het berichtencentrum gestuurd. Deze functie werkt ook als je de bedtijd-klok van iOS gebruikt. Het is uiteraard wel mogelijk om apps te whitelisten, standaard komen telefoongesprekken wel door.

Klik/tap voor groter.

Meer iOS 12…


iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw in iOS 12: smartphonegebruik onder controle met schermtijd
Sluiten