Nieuw in iOS 12: smartphonegebruik onder controle met schermtijd

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Met iOS 12 zet Apple een belangrijke stap in het tegengaan van telefoonverslaving. De nieuwe functie genaamd schermtijd geeft je meer inzicht in je smartphonegebruik. Daarnaast kun je limieten opleggen aan jezelf, maar ook aan bijvoorbeeld je kinderen.

De optie schermtijd is in iOS 12 te vinden in het menu Instellingen en bestaat uit een aantal functies. Allereerst is er gedetailleerd inzicht in je smartphonegebruik en je kunt jezelf ook limieten opleggen.

Inzicht in je smartphonegebruik

De eerste functie geeft je inzicht in je smartphonegebruik. De statistieken zijn behoorlijk diepgaand. Zo zie je niet alleen hoe lang je apps open had staan, maar ook in welke apps je de meeste tijd doorbrengt. iOS 12 toont ook of je je telefoon meer of minder dan gemiddeld gebruikt. De gemiddelde iPhone wordt 1 uur en 52 minuten per dag gebruikt.

Tevens wordt getoond hoe vaak je telefoon is opgepakt. Het is best confronterend om (in geval van de schrijver) te zien dat er blijkbaar iets is dat ervoor zorgt dat je om de 7 minuten op je telefoon kijkt. Wat zorgt daarvoor? Een mogelijke verklaring zijn mogelijk pushnotificaties en iOS 12 toont ook welke apps je het vaaktst lastigvallen met een bericht. Zoals te zien in onderstaand screenshot: de apps van onze Duitse en Franse collega’s kunnen er wat van.

iOS 12 schermtijd
Klik/tap voor groter.

Leg jezelf limieten op

Standaard gaat iOS 12 niet verder dan je gegevens over je smartphonegebruik tonen, maar je kunt jezelf ook limieten opleggen. De functie applimieten kan apps na een bepaalde tijd automatisch vergrendelen. Zo kom je niet in de verleiding om bijvoorbeeld drie uur YouTube te kijken.

iOS 12 applimieten
Klik/tap voor groter.

Heb je een limiet bereikt? Dan waarschuwt iOS 12 je en wordt de app uitgeschakeld. Je kunt de limiet wel overrulen door jezelf 15 minuten extra te geven of de limiet voor één dag uit te schakelen. De applimieten synchroniseren via iCloud, dus ook op een ander iOS-apparaat wordt je niet langer in de verleiding gebracht. Deze limieten kunnen ouders ook een hun kinderen opleggen, ze zijn beschermd met een code, maar ook als onderdeel van iCloud-familiedelen in te schakelen.

ios 12 applimieten geblokkeerd
Klik/tap voor groter.

Downtime en bedtijd

De laatste nieuwe functie heet ‘downtime’ en deze zorgt ervoor dat je telefoon je op gezette tijden niet stoort. Apps kunnen geen geluid maken of notificaties op je lockscreen plaatsen Deze worden automatisch naar het berichtencentrum gestuurd. Deze functie werkt ook als je de bedtijd-klok van iOS gebruikt. Het is uiteraard wel mogelijk om apps te whitelisten, standaard komen telefoongesprekken wel door.

iOS 12 schermtijd downtime
Klik/tap voor groter.

Meer iOS 12…

iOS 12
iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Een van de beste nieuwe functies van iOS. Zodra ik mijn vriendin’s telefoon in handen krijg tenminste.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Scriptje: if no sex then lock phone ? 😂

 • Profielfoto
  Spinozo

  No phone during sex zou bij mij al uitkomst bieden

 • Profielfoto
  Shmoo

  Bij mij is het vooral seks MET en dankzij de telefoon. Waar hebben jullie het over!?

 • Profielfoto
  VRam

  “Ignore limit for today” zal de meest gebruikte button in ios worden totdat de gehele screentime functie wegens geen gebruik weer uit ios verdwijnt is mijn voorzichte voorspelling…lol

 • Profielfoto
  apple-man

  ik vind dit een goede stap van apple. telefoon internet en Facebook verslaving kammen steeds vaker voor. Bij jongeren is het al zo erg dat hun school opleiding of stage/baan er onder gaan lijden. Ik heb het zelf ook mee gemaakt op mijn werk met een bepaalde stagiaire dat zei duidelijk zichtbaar met walen onder de ogen vermoeid op de stage verscheen en zelfs een beetje hangerig was. Dat komt om dat zei dag en nacht met whatsapp en facebook bezig was en de telefoon gewoon in de kussen sloop had zitten  bang om dat ook maar dat ene berichtte je te missen. Verder klaagde die stagiaire altijd dat over een slechte nacht rust. Hoe Zou dat nu komen vroeg ik mij af maar dat laat zich wel raden. Als je de persoon er vervolgens over aanspreekt want het was mij namelijk niet ontgaan dat die stagiaire tot 5 uur in de nacht nog op Facebook zat werd dat meteen ontkend. Ontkenning het niet willen toe geven is een bekend symptoom van verslaving zeg willen het gewoon niet onder ogen zien. Daarom is het zo goed dat de telefoon industrie hier nu op inspeelt. Maar wat ook belang rijk is dat ook scholen hierop gaan inspelen en jongeren en ook ouders gaan waarschuwen voor de gevaren van dit soort verslaving. ook vind ik dat werkgevers hier alert op moeten zijn. Aangezien het wel zijn van stagiaire of personeel hier niet de dupe van mag worden voor dat het te laat is.