iOS 12 verklapt mogelijk resolutie iPhone X Plus

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Tijdens WWDC 2018 kondigde Apple geen hardware aan, maar later dit jaar zien we ongetwijfeld veel nieuwe Macs en iOS-apparaten. Een van de apparaten die er naar verluidt in september aankomt is een 6,5-inch iPhone X Plus. Het bestaan van dat toestel is dankzij iOS 12 zo goed als bevestigd.

Apple blijkt al een prototype van de grote iPhone X met iOS 12 te gebruiken. De Amerikaanse site BGR kwam ‘m op het spoor. Daarom hebben we nu ook een idee van de schermresolutie. Die wordt waarschijnlijk 414 x 896 punten. Ter vergelijking, de iPhone 8 Plus is precies 414 x 736 punten. Het lijkt er dus op dat de iPhone X Plus even breed, maar wel hoger dan de iPhone 8 Plus wordt.

Grootste iPhone ooit

Een resolutie uitdrukken in punten klinkt misschien gek, maar ze zijn vrij gemakkelijk om te zetten in pixels. Apple hanteert bij retina-schermen een schalingsfactor van 2.0. De iPhone 8 Plus komt zo met 414 x 736 punten uit op 1080 x 1920 pixels. Bij de OLED-schermen voor de iPhone X wordt echter een schalingsfactor van 2,608 gebruikt. Dat brengt de resolutie van de iPhone X Plus op 1242 x 2688 pixels.

iPhone X Plus
Klik/tap voor groter.

Het scherm van de iPhone X Plus is naar verluidt 6,5-inch en dat is aanzienlijk groter dan het 5,5-inch scherm van de iPhone 8 Plus. Toch wordt het toestel naar verluidt compacter omdat er geen schermranden en home-knop meer zijn. Volgens recente geruchten is de productie van het scherm voor de grootste iPhone ooit al begonnen. Apple zou zijn vaste partner LG Display in hebben geschakeld.

In september vier nieuwe iPhones

De iPhone X Plus wordt in september verwacht. We zien dan naar verluidt vier nieuwe iPhones en er is voor ieder wat wils. Natuurlijk krijgt de iPhone X een opvolger, maar Apple komt naar verluidt ook met een goedkopere 6,1-inch LCD-iPhone. Laten we ook de iPhone SE 2 niet vergeten. Op de kleinste telg van de iOS-familie wordt nog altijd met smart gewacht.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Volgens mij bedoelen jullie niet “punten” want dat zou juist los moeten staan van de device pixel ratio.

  Volgens mij bedoelen jullie device pixels versus screen pixels (of screen resolution).

  Dpi (dots per inch) is dichtheid van het scherm
  Ppi is op een scherm gelijk aan dpi.
  Pixel ratio is waarmee je aangeeft wat het verschil is tussen de pixels waarmee je positie aan kunt geven en hoe zich dat vertaald naar de daadwerkelijke pixels van het scherm.

  100 device pixels met een pixel ratio van 2 (1e generatie Retina) betekent 200 pixels.

  Ook betekent een device pixel ratio van 2 dat je een afbeelding van 200 screen pixels op 100 device pixels breed kunt zetten en dan géén kwaliteit verliest.

 • Profielfoto
  xaddict

  Pardon. Het heet niet “device pixel” maar “device independent pixels”:

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Device-independent_pixel

 • Profielfoto
  xaddict

  Om daar nog even kort verder op in te gaan:

  Resolutie wordt gemeten in screen pixels, niet in device independent pixels (zoals jullie nu in jullie artikel doen)

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Zonder notch zou welkom zijn

 • Profielfoto
  Elduderino

  JeroenVanGastel1985 op 8 juni 2018 15:03
  Zonder notch zou welkom zijn

  Tja maar je moet toch ergens de sensoren en lenzen kwijt.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  JeroenVanGastel1985 op 8 juni 2018 15:03
  Zonder notch zou welkom zijn

  Nee hoor, die notch is tegenwoordig een statussymbool ?

 • Profielfoto
  html-junky

  Nee die notch moet blijven!

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Gewoon lekker boven in de rand:) smaken verschillen. En Apple durft wel de trend te zetten. TopDesigners

 • Profielfoto
  sunapple

  Horen jullie ook zo’n naar verluidt?

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Ja, ga er maar vanuit dat 414 x 896 de logische punten zijn. Dan heeft het scherm dezelfde ratio als de iPhone X.

  De schaalfactor van 2.0 is voor oude schermen. Het super retina scherm van de iPhone X heeft een scale van 3.0. De 5,5″ modellen hadden altijd al een “virtuele” scale van 3.0. Daar rekt Apple de HD resolutie 1080 x 1920 van echte pixels op naar een “virtuele” resolutie van 1242 x 2208 om hier dan de scaling van 3.0 op los te laten. Het scherm heeft daarmee virtueel 462 ppi (en 401 echte ppi).

  De X Plus zal net als de X nu een echt super retina scherm krijgen dus die virtuele pixels zijn we gelukkig weer kwijt. Dus dan is de resolutie in pixels gewoon het aantal points maal 3. 1242 x 2688.

  Hoe groot het scherm wordt hangt af welke ppi Apple kiest. Gebruiken ze het “virtuele” ppi van de 5,5″ modellen (462 ppi) dan is het scherm (diagonaal) 6,41″ en dat zou even breed zijn als de huidige modellen.

  Maar ze kunnen er ook voor kiezen om hetzelfde aantal ppi als de iPhone X te gebruiken (458 ppi). (Daarmee zouden pixels op beide toestellen weer even groot zijn.) Dan wordt het een 6,47″ scherm en iets breder dan de 5,5″ modellen. maar in beide gevallen komt er in de hoogte een dikke inch bij.

 • Profielfoto
  Mr.Bonzo.

  Het zou me niks verbazen als de X geen opvolger krijgt dit jaar