iOS 12 verklapt komst iPad Pro met Face ID en notch

Door: Raymon Mens - 7 reacties
iPad Pro

Toen Apple-CEO Tim Cook maandag WWDC 2018 opende met de zin “today is all about software”, was het wel duidelijk. Een nieuwe iPad Pro of MacBook Pro zat er niet in. Toch lijkt die software, en specifiek iOS 12, wel de komst van een nieuwe iPad Pro met Face ID en notch te verklappen.

Apple heeft in iOS 12 namelijk behoorlijk wat aanpassingen gedaan aan de positionering van de datum, tijd en het accuniveau op de iPad. De elementen staan nu aan de meest linker en rechter kant. De fabrikant is duidelijk ruimte aan het maken voor een notch.

Notch én Face ID

Natuurlijk zou dit ook kunnen betekenen dat Apple meer eenheid wil brengen in iOS op de iPhone en iPad. Toch zijn er veel meer aanwijzingen dat Face ID naar de iPad komt. De sterkte wordt geleverd door ontwikkelaar Guilherme Rambo. Hij ontdekte dat Apple al begonnen is met het integreren van instellingen voor de gezichtsscanner in iOS 12. In de simulator van Xcode kreeg hij het scherm met instellingen boven water.

Screenshot: iOS 12 maakt ruimte voor Face ID en de notch
Klik/tap voor groter.

Face ID op een iPad heeft nog wel de nodige uitdagingen. Zo moet de gezichtsscanner zowel horizontaal als verticaal werken, omdat een iPad in alle twee de standen wordt gebruikt. Een iPad wordt vaak door meerdere mensen gebruikt en dat heeft Apple al aangepakt. Met iOS 12 krijgt Face ID namelijk de mogelijkheid om twee gezichten te herkennen.

iPad Pro met Face ID in september

De iPad Pro met Face ID komt waarschijnlijk in september, samen met een nieuwe generatie iPhone X en iPhone X Plus. Dan wordt tevens de definitieve versie van iOS 12 verwacht. Tot slot is de vraag of de iPad Pro ook een OLED-scherm krijgt. Dat is vooralsnog onduidelijk. Eerdere geruchten zeiden in ieder geval van niet.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  sanderman

  Face-ID door middel van de True-Depth camera zie ik wel gebeuren, maar of herpositionering van interface-elementen ook een notch betekent vraag ik me ten zeerste af. Zeker bij iPad, een toestel dat toch in ontzettend veel verschillende oriëntaties wordt gebruikt.

  Daarnaast: geen OLED betekent alsnog meer bezel dan op iPhone X, en een dunne bezel is toch ook niet heel handig bij zo’n groot apparaat als de iPad? Ik vermoed dat we wél Face ID krijgen, wél kleinere bezels, maar wel nog zo groot dat de True-Depth camera daar gewoon in wordt geïntegreerd. Maar goed, we wachten het af.

 • Profielfoto
  polansky

  iPad ‘Pro’ interesseert met niks.
  Het is een mooie iPad, maar er is niets ‘Pro’s’ aan.

  Geen native Photoshop of Illustrator is een complete No Go voor het apparaat.

 • Profielfoto
  Night

  Ik zie het nut van een notch niet echt, als je genoeg rand om je beeld heen hebt, kan de truedepth camera daar toch gewoon ondergebracht worden? Bijvoorbeeld in een hoek, waardoor het zowel horizontaal als verticaal te gebruiken is. Een edge-to-edge display zie ik niet gebeuren bij een iPad. Daar is het ding te groot voor (te gevoelig voor beschadiging)…

 • Profielfoto
  gipsman

  @Polansky

  Dus iedereen die “native Photoshop of illustrator” op zijn device kan hebben is wel een pro?

 • Profielfoto
  Leffe Blond

  Waarom zou “Pro” betekenen dat je iets doet met foto- of videoverwerking?   Er zijn nog honderden andere beroepen waarbij de kracht en veelzijdigheid van de iPad Pro een voordeel biedt.

  Nog een geluk dat Apple niet geleid wordt door oogklephoudende mensen als Polansky.

  Damn!  Zijn zuurtegraad begint de mijne aan te tasten…

 • Profielfoto
  Frans

  Eindelijk de datum in de infobar!:-)

  Ik hoop dat er geen notch komt op de iPad, want ik vind het ding ontzettend lelijk, maar goed, ik behoor wat dat betreft waarschijnlijk tot een minderheidsgroep.;-)

  Ik ben wel heel benieuwd hoe ze FaceId gaan implementeren op een iPad. Het gebruik van een tablet wijkt namelijk nogal af van dat van een telefoon. Een telefoon houd je in je hand en richt je op je gezicht wanneer je deze gebruikt. Een tablet leg je vaak op tafel of op je schoot en bekijk je dan onder een hoek. Om FaceId goed te laten werken zal de FaceId camera zichzelf dus op een of andere manier op jouw gezicht moeten richten. Ook zal er rekening gehouden moeten worden met de orientatie van de tablet. Krijgt de iPad straks 4 FaceId camera’s, één in elke rand? Of moeten we straks onze iPad steeds oppakken, draaien en op het gezicht richten om deze te ontgrendelen? Geef mij dan maar gewoon weer TouchId!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  gipsman op 6 juni 2018 17:38
  @Polansky

  Dus iedereen die “native Photoshop of illustrator” op zijn device kan hebben is wel een pro?

  Laat maar joh…mompelt iets over beperkt referentiekader