Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 juni 2018

Apple kondigt iOS 12 aan; dit is er nieuw

Apple heeft zojuist tijdens WWDC 2018 iOS 12 aangekondigd. De nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod Touch brengt een aantal nieuwigheden, waaronder een nieuwe versie van ARKit. Maar misschien wel belangrijker: Apple zet in op snelheidsverbeteringen.

Focus op prestaties

Apple heeft geluisterd naar de klachten van gebruikers over iOS 11. Een belangrijk deel van de verbeteringen in iOS 12 zit dan ook onderhuids. Apple belooft forse snelheidsverbeteringen. Vooral op oudere apparaten. iOS 12 werkt dan ook op alle apparaten waar iOS 11 ook op werkt, inclusief de iPhone 5s en iPhone 6.

Klik/tap voor groter.

USDZ en Measure-app

iOS 12 introduceert een boel nieuwe vernieuwingen op het gebied van augmented reality. Apple komt met een nieuw formaat, genaamd USDZ. Dit staat voor Universal Scene Description en het stelt je in staat om heel makkelijk AR-objecten te delen en openen. Bijvoorbeeld via iMessage of het web. Je tikt gewoon op de app en er zal een augmented reality-weergave openen. Een groot aantal bedrijven haakt aan, waaronder Adobe. De volledige Creative Cloud-suite gaat USDZ ondersteunen en Adobe komt ook met een iOS-app om gemakkelijk AR-objecten te maken.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

Maar daar blijft het niet bij. Apple komt ook met een nieuwe app genaamd Measure. Hiermee kun je gemakkelijk objecten opmeten. Natuurlijk waren dit soort meet-appjes er al, maar nu komt de app ook naar iOS.

Klik/tap voor groter

ARKit 2.0

ARKit was nieuw in iOS 11, maar Apple introduceert met iOS 12 al de volgende generatie ARKit, genaamd ARKit 2.0. Dit bevat betere detectie van gezichten en een meer realistische rendering. De detectie van 3D-objecten is ook verbeterd, waardoor scenes die zich rondom een stilstaand object focussen. Zo kun je straks ook binnenkijken in bijvoorbeeld een AR-huis.

Klik/tap voor groter.

Daarnaast maakt ARKit 2.0 het mogelijk om met meerdere iPhones één AR-ervaring te delen. Zo kun multiplayer-games spelen in augmented reality. LEGO is een van de ontwikkelaars die aanhaakt.

Klik/tap voor groter.

Foto’s-app

De foto’s-app is ook onderhanden genomen. De zoekfunctie krijgt suggesties en je kunt op plaatsen gaan zoeken. De foto’s-app gaat ook scenes herkennen zoals een sport-evenement en concerten.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

Het For You-tabblad komt ook naar de Foto’s-app. Hier worden herinneringen gedeeld, maar gaat de app ook effecten suggereren. Een functie die we van Google Foto’s kennen, komt ook naar de foto’s-app van iOS, het gaat om deelsuggesties. De foto’s-app gaat foto’s van vrienden detecteren en suggesties doen voor foto’s die je kunt delen.

Alle apps kunnen inhaken op Siri

Siri wordt in iOS 12 een stuk nuttiger. Je kunt alle apps laten inhalen op Siri met shortcuts. Apps kunnen bepaalde functies aan een zin hangen. Je kunt de app van je Tile bijvoorbeeld aan de zin “Hey Siri, I lost my keys” laten trillen.

Klik/tap voor groter.

Dit is echter niet afhankelijk van ontwikkelaars. Je kunt met de shortcuts-app ook je eigen Siri-commando’s gaan bouwen. Deze app komt naar iOS 12 en is een variant van Workflow. Een app die Apple eerder overnam. Dit belooft een behoorlijk krachtige functie te worden.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

CarPlay

Met iOS 12 gaat CarPlay ook externe navigatie-apps ondersteunen. Google Maps komt dus naar je dashboard via de iPhone.

Klik/tap voor groter.

Niet storen-functie uitgebreid

Apple neemt met iOS 12 belangrijke stappen om een telefoonverslaving tegen te gaan. De niet storen-functie wordt uitgebreid met een functie voor de nacht. Al je notificaties worden dan verborgen en onderdrukt.

Klik/tap voor groter

Meer beheer over notificaties

Als een app een notificatie stuurt, kun je die nu direct onderdrukken of helemaal uitzetten. Het wordt ook mogelijk om notificaties te groeperen. Dat doet iOS 12 automatisch op app-type.

Klik/tap voor groter

Screen time en app limits

iOS 12 gaat je een wekelijks overzicht sturen met hoeveel je je telefoon hebt gebruikt. Je kunt behoorlijk diep in de data duiken, maar ook jezelf beperkingen opleggen. Besteed je teveel tijd aan Facebook? Dan kun je een limiet opleggen. Dat is natuurlijk ook handig voor kinderen.

Klik/tap voor groter
Klik/tap voor groter

Over kinderen gesproken. Apple gaat ouders meer controle over het smartphone-gebruik van je kinderen geven. Je kunt hun apparaten en app-gebruik beperken. Maar ook een aantal apps whitelisten zodat ze altijd naar huis kunnen bellen.

Animoji met tongue detection

Ergerde je je er ook altijd aan dat Animoji geen tong hebben? Apple lost dat op met de revolutionaire functie die Tongue Detection heet. Animoji met tong. Ja, dat lees je goed.

Klik/tap voor groter.

De Animoji-familie wordt ook uitgebreid. iOS 12 brengt vier nieuwe Animoji: een geest, koala, tijger en t-rex..

Klik/tap voor groter.

FaceTime groepsgesprekken

FaceTime introduceert na jaren eindelijk groepsgesprekken. Je kunt met maximaal 32 mensen in een FaceTime-gesprek plaatsnemen. Je kunt een iMessage-groep meteen omzetten naar een FaceTime-gesprek.

Klik/tap voor groter.

En verder…

  • De aandelen-app is grondig vernieuwd en bevat nu ook financieel nieuws.
  • De voice recorder is heeft een nieuw design, synchroniseert via iCloud en is nu ook op de iPad beschikbaar.
  • iBooks heeft een nieuw design en heet voortaan Apple Books.

iOS 12 beschikbaarheid en systeemeisen

iOS 12 is in september voor iedereen beschikbaar, maar ontwikkelaars kunnen er nog deze maand mee aan de slag. Deze iOS-apparaten zijn compatibel met de nieuwste iOS-versie.

  • iPhone: 5s, SE, 6 (Plus), 7 (Plus), 8 (Plus) en X
  • iPad mini: 2, 3 en 4
  • iPad 9,7-inch: 5e generatie en 6e generatie, tevens iPad Air 1 en Air 2 en alle modellen iPad Pro
  • iPod Touch: 6e generatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple kondigt iOS 12 aan; dit is er nieuw
Sluiten