iOS 12 bèta 2 brengt 5 kleine vernieuwingen

Door: Raymon Mens - 5 reacties
publieke bèta ios 12

Apple heeft dinsdagavond de tweede bètaversie van iOS 12 uitgebracht. Daarin sleutelt de iPhone-maker verder aan de vele nieuwe functies in de volgende versie van het besturingssysteem voor de iPhone, iPod en iPad.

De eerste bèta van iOS 12 was verrassend stabiel en de tweede bèta bevat vooral cosmetische verbeteringen. Hier zijn alle vernieuwingen, met screenshots.

1) Batterijbeheer met betere grafieken

Een van de mooiste, nieuwe functies in iOS 12 is uitgebreid inzicht in de status van je batterij en het accugebruik van apps. Apple toont dit met duidelijke grafieken en je kunt per dagdeel kijken welke app je accu leeg heeft geslurpt. In de tweede bèta van iOS 12 worden de grafieken een stukje verduidelijkt. In plaats van een lijn zie je nu duidelijke staafjes. Bovendien is de data per uur en niet langer per drie uur te bekijken.

iOS 12 beta 1 en beta 2 batterij stats
Links bèta 1, rechts bèta 2 – Klik/tap voor groter.

2) Weergave hoofdstukken in podcasts-app

Luisteraars van podcasts zitten goed. De ingebouwde podcasts-app van Apple krijgt namelijke eindelijk volledige ondersteuning voor hoofdstukken (chapter marks). Dit was altijd al mogelijk bij podcasts die als mp4-bestand (AAC) waren opgeslagen, maar niet bij mp3-bestanden. In iOS 12 worden ook bij mp3-podcasts hoofdstukken getoond en in beta 2 komt er een kleine indicator te staan bij het hoofdstuk dat nu speelt. Een kleine, maar fijne verbetering.

iOS 12 beta 2 podcasts
Let op het de now playing-indicator achter het hoofdstuk – Klik/tap voor groter.

3) Schermtijd en app limieten

Ook de functie die inzichtelijk maakt hoe vaak je bepaalde apps en je smartphone gebruikt, is verbeterd. In de tweede bèta van iOS 12 kun je per app kijken hoeveel deze gebruikt wordt. Ook kun je zien welke apps het meest gebruikt worden op andere iOS-apparaten die hetzelfde Apple ID gebruiken.

iOS 12 beta 2 schermtijd
Klik/tap voor groter.

4) iPhone-apps in groter formaat op iPad

iPhone-apps die geen iPad-variant hebben, zien er in de tweede bèta van iOS 12 een stukje beter uit. In plaats van het iPhone 4s-formaat, toont Apple de apps nu op iPhone 6-formaat op een iPad. Nog steeds niet optimaal, maar wel een stukje bruikbaarder.

iOS 12 beta 2 iPad
Klik/tap voor groter.

5) Beheer over Siri-suggesties notificaties

In iOS 12 gaat je iPhone pushnotificaties slim beheren. Je kunt bij iedere notificatie direct kiezen of de app voortaan geen notificaties meer mag sturen, of ze stil laten bezorgen. In dat geval gaan ze meteen naar het berichtencentrum en verschijnen ze niet langer op je lockscreen en maken ze geen geluid meer. Siri gaat ook suggereren van welke apps je notificaties uit kunt zetten, omdat je ze niet opent. In iOS 12 bèta 2 kun je nu aangeven met welke apps Siri zich niet mag bemoeien. Bijvoorbeeld bij een nieuws-app die je bijna nooit opent, maar waarvan het wel fijn is om de koppen in de notificaties te lezen.

iOS 12 beta 2 siri suggesties berichtgeving
Klik/tap voor groter.

Een kniesoor die erop let, maar…

Hier nog een paar kleine aanpassingen die ons opvielen.

 • Scherm voor invoeren sim-pincode heeft een nieuw ontwerp
 • Heel veel splash screens aan apps toegevoegd
 • Nieuwe interface voor automatisch invullen wachtwoorden
 • Tekst met mediatypen in foto’s-app aanzienlijk groter, makkelijker te lezen
 • Bluetooth-icoon uit statusbalk bovenaan verdwenen (bedankt voor het doorgeven, Martin!)

Meer iOS 12…

iOS 12
iOS 12 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in iOS 12 meer nieuwe, handige functies die straks op je iPhone en iPad beschikbaar zijn.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  plonserd

  Mij interesseert het niet welke app er hoeveel procent dan ook van m’n batterij verbruikt, mij interesseert het percentage dat ik nog over heb zonder dat ik daarvoor naar beneden moet swipen op m’n iPhone X…

  Dat ze dat eerst eens fixen:P

 • Profielfoto
  niels

  Punt 4 lezende kun je haast niet geloven dat dit niet veel eerder is gedaan.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wanneer is de beta voor burgers beschikbaar?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Meestal is dev beta 3 ook de publieke. Dat zou in het huidige tempo dus over 14 dagen, eind juni, zijn.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  “iPhone-apps in groter formaat op iPad
  iPhone-apps die geen iPad-variant hebben, zien er in de tweede bèta van iOS 12 een stukje beter uit. In plaats van het iPhone 4s-formaat, toont Apple de apps nu op iPhone 6-formaat op een iPad. Nog steeds niet optimaal, maar wel een stukje bruikbaarder.”

  Zielig dat Apple het verbeteren van een domme fout nu ook al een volwaardige feature noemt. Dit heeft ook vast 30 minuten programmeerwerk gekost…